Bernt Østhus til topps

Månedens bilde runde 2 2021

Månedens bilde. Gråhegre med gjedde. Gull. © Asle Bårdli 

Fotografen sier dette om bildet sitt: «Bildet «Gråhegre med gjedde» er tatt ved et lite tjern i mitt nærmiljø en kveld i april 2020. Tjernet har en god bestand med gjedde, og på varme vårkvelder leiker de på grunt vann for å føre slekten videre. Hegrene i området kjenner også til dette, og benytter sjansen til å jakte gjedde og få seg et solid måltid. Jeg har gjennom flere år besøkt tjernet under gjeddeleiken for å feste begivenheten til brikka. Flere ganger har jeg sett hegrene fange gjedde godt over kiloen, men som det ofte er i naturfoto, klaffer ikke de råeste situasjonene med det fineste lyset. Denne vårkvelden i april ble bakgrunnen fint opplyst av den lave kveldssola. Gjedda var ikke av de største, men jeg fikk en fin bildeserie av hegra med fangst, og en flott naturopplevelse».

Canon 1DX, 600mm/4, f/5, 1/800 sek og ISO 500.

….

I Fotojakta så langt i 2021 er runde 1 og runde 2 veldig like. Rundt 70 fotografer har sendt inn rundt 210 bilder i hver runde – noe som er en kjempeflott start på året. I 2. runde ble det 9 gullbilder, 51 sølv og 123 bronser. På toppen av Sammenlagtlista etter 2 runder finner vi Bernt Østhus med 254 poeng. Han har vært Norgesmester i konkurransen i flere år, så det er veldig hyggelig å ha han og andre gode fotografer med igjen i år med sine flotte bilder. På 2.-plassen kommer Svein R. Johannessen med 243 poeng, og deretter følger på 3.-plassen Vegard Lødøen med 239 poeng. Som rimelig kan være er det tett mellom fotografene på denne lista så tidlig i konkurransen. Skal bli spennende å se på fortsettelsen – her ligger det som vanlig an til mange gode dueller om de beste plassene og de to 1. premiene i konkurransen som er en flott tur til Sørøya.

….

De 8 andre gullbildene i runde 2:

Tiur i høstdrakt. Gull. © Bernt Østhus

Tiuren er utrolig fargerik når man får lyset på riktig mate og kommer tett på. Et portrett tatt i solrenninga for et par år siden på en av mine leiker i Soknedal.

Canon EOS 1Dx mark III, EF  600mm, ISO 800, f/5, 1/640 sek.

Elg i soloppgang. Gull. © Bernt Østhus

Naturklisjeen over alle naturklisjeer; elg i solnedgang. Her har jeg gjort det motsatt og tatt bilde av elgen i soloppgang. Mye samme effekten. Bildet er tatt på høyfjellet i Kvikne i Forollhogna Nasjonalpark.

Canon EOS 1Dx mark II, EF 600mm, ISO 1250, f/5,6, 1/320 sek.

Sommer med hubro. Gull. © Helge Helland

Hubroen kom inn til kamoen min tidlig en morgen, da det begynte å lysne. To kråker kjeftet på den så den løftet ørefjærene. Det var en tørr sommer, så blåbærlyngen ble orange, og bjørka visnet.

Nikon D5, 500mm f/4 1/80sek, f/4, ISO 1000

Horndykkerkurtise. Gull. © Helge Helland

Liggende flat i vannkanten, ved en gangsti der det går en del mennesker. Her var jeg heldig å få begge fuglene liggende parallelt et lite sekund, så begge ble skarpe. 

Nikon D500, 500mm f/4, 1/640sek, f/5, ISO 800.

Isbjørnmor. Gull. © Jonathan Björklund

På vei tilbake fra vinterekspedisjon på østkysten på Svalbard så stoppet vi ved Tempelfjorden. Her kom vi over en hannbjørn som fulgte etter lukten til en binna med to unger. Mens vi så på klarte isbjørnmora å løpe vekk fra hannbjørnen med ungene uten å bli oppdaget. Godt slitne så valgte de å hvile i skjul bak våre snøskutere. Etter å ha pustet ut passet isbjørnmor på å stelle ungene før de vandret videre.

f/6.3, 1/1000, ISO500, 500 mm.

Ørret. Gull. © Leif Inge Åstveit

Etter relativt mange feileksponeringer fikk jeg endelig bildet av småauren som hoppet etter fluer. Et fint speilbilde av fisken ble det også.

Det fryser til. Gull. © Leiv Arne Åkset

Fotografert i en sideelv langs Mandalselva.

Canon R6, Canon EF 16-35mm f4 L IS USM på 16mm og f/11, 2 sek, ISO 6400 + Lee filter

Elgvandring. Gull. © Steven Henriksen

6. mars kom jeg over en flokk med elg på vandring i snødrevet, langs foten av fjellrekka. De stoppet jevnlig for å spise fra trærne de passerte, men forflyttet seg jevnlig før de ble stående rolig i et tettere skogholt idet mørket seg på. Bildet er tatt i Tverrfjellområdet på Austvågøy i Lofoten. Bildet er beskåret litt for ønsket utsnitt. Ellers kun grunnleggende justeringer i Lightroom.

Nikon D810 + Nikon 500 f/4 G ED, f/4, 1/1000 sek, ISO 1100.

Takk for besøket og velkommen tilbake.

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

1 svar til Bernt Østhus til topps

  1. Inger Lefstad sier:

    Inger Lefstad har delt en OneDrive-fil med deg. Klikk på bildet nedenfor for å vise den. [https://cjuh8a.db.files.1drv.com/y4mX5_5FSZeVOp40UHhkaQeygE7f-_B_bIgkih8oy56Zi0R5WUf3yYxIluc14GHIWOcPwLIic2z5WJ8tV4ZlVwfjXOSXN4AgQMW4a_Y8wv80CT4Tbmh_TvY0EpZ3VXHCgO5TYGtQOh4rqG5rkUy7XTIlrEKh_87_gVSkFURGUgnsvt7bgpT7aCbcA36vUNa6nreNdlzfDjGXFq1ltbTh4WoMA?width=200&height=150&cropmode=center]

    Jeg tar mest bilder i nærmiljøet, og mange fine motiv er det der også. Her var det en Hestehov som stakk opp av snøen som fanget blikket en dag jeg var på tur.

    Hilsen Inger Lefstad ________________________________

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..