NM i Naturfoto 2021

Norges beste naturfotograf 2021: Bernt Østhus

Det blir dobbeltseier til Bernt Østhus i NM i Naturfoto 2021. Han kaprer både norgesmestertittelen «Årets naturfotograf 2021» og han står bak «Årets naturbilde 2021».

Bernt Østhus har dominert i årets NM i Naturfoto, som arrangeres årlig av bladet Villmarksliv. Ledelsen fra runde ni holdt helt inn, og med to gullbilder og et sølvbilde i årets tiende og siste runde, var det duket for seier for Østhus med totalt 1149 poeng. Østhus er ikke ukjent for alle som har fulgt med NM i Naturfoto noen år. Seieren i konkurransens 45. år er hans femte. Bernt Østhus har tidligere vunnet i 2014, 2016, 2017 og 2019.

Nummer to på sammenlagtlista ble Steffen Johnsen med 1024,4 poeng, mens tredjeplassen går til Helge Helland med 1011,2 poeng.

Årets Naturbilde

Også «Årets Naturbilde 2021», «Hjort i tåkeskog» er signert Østhus.

– Tidligere i sommer fikk jeg ei natt i hjorteskogen jeg sent vil glemme. Det var for øvrig nesten to år siden sist, så det var ekstra artig at forholdene slo til. Det var tåke, men ellers klart vær. Tåken gir en dybde i bildene man ellers ikke får. Bildet er tatt med et speil- og lydløst kamera. Det gjorde at jeg fikk langt flere eksponeringer enn jeg normalt ville fått i en slik situasjon. Bildet er tatt på en post ved en mye brukt hjortesti på Hitra, sier Østhus selv om bildet.

Juryen i NM i Naturfoto har dette å si om vinnerbildet «Hjort i tåkeskog»:

Vinnerbildet er et eksempel på at vi kan trollbindes av et opptak som verken er høydramatisk eller viser en sjelden art. Til tross for at hjort er avbildet i alle mulige vinkler fra før, tilfører dette bildet noe nytt. Det oser av nærhet, kommunikasjon og intimitet. Tåkesløret bidrar til å forsterke inntrykket av trygghet. At bildet har førsteklasses teknisk kvalitet og god komposisjon er jo en selvfølge for Årets naturbilde i NM i Naturfoto 2021.

Veteran slår til

På annenplass i konkurransen «Årets naturbilde» finner vi veteranen Leif Rustand med bildet «Is». Et kunstnerisk bilde som falt i god smak hos juryen.

– Endringene vi gjorde i reglene i fjor, der kun de 25 beste bildene over 25 poeng teller, ble gjort i et håp om å se nettopp litt flere eksperimentelle bilder i konkurransen. Og det leverer Leif Rustand på her, sier Asle Hjellbrekke, som i år takker av som leder av juryen i NM i Naturfoto etter 33 år.

Om bildet «Is» sier juryen følgende: Bildet er et eksempel på at is kan framstå som malerisk, der betrakteren utfordres til å fordype seg og oppdage stadig nye elementer. Dette er fotokunst av ypperste klasse der man fascineres av vakre, spennende fargetoner.

På tredjeplass i kampen om «Årets naturbilde» finner vi Steffen Johnsen med bildet «Harekamp med dommer». 

– Vi har etter hvert sett en del fantastiske bilder av «boksekamp» mellom harer, men dette overgår dem alle med sin drømmekomposisjon. Belysningen medvirker til høy uttelling for teknisk kvalitet, skriver juryen i sin begrunnelse.

Komplette lister over årets vinnere  i Årets Naturbilde 2021 og Årets Naturfotograf 2021 samt resultatliste runde 10 finnes som lenke under Regler og resultater 2021 oppe til høyre i bloggen.

Det er nå også åpnet for å registrere seg for å delta i 2022-versjonen av NM i Naturfoto på konkurransens nye nettside www.nminaturfoto.no.

Juryen i NM i Naturfoto 2021 består av Heidi Mellingen, Thor Håkonsen, Dag Kjelsaas, Henrik Strømstad og juryformann Asle Hjellbrekke. NM i Naturfoto ble i 2021 arrangert for 45. gang.

Og vi avslutter dette året med  Helge Hellands beste bilde i år som endte opp på 7. plass på bildelista med tittel Hubro i myrull. Helland ble nr. 3 på Norgesmesterlista.

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..