Bernt Østhus på toppen

Månedens bilde:

Månedens bilde: Elg med utpust. Gull. @Bernt Østhus

Fotografen forteller dette om bildet sitt: «Jeg hadde observert denne elgkua som sammen med kalven sin beitet ved samme myrdraget et par ganger tidligere. Denne morgenen, hvor det var rimfrost, klar himmel og bare lett vind, posterte jeg ved myra i håp om å få elgene i motlyset når sola sto opp. Som det ofte skjer, viste de seg på feil sted. Forflytning måtte til, og det er ofte et dårlig konsept med hjortedyr. Jeg kom likevel i posisjon, og fikk tatt noen bilder med 840mm brennvidde hvor solvinkel, vindretning og utpust spilte på lag».

Canon EOS 1Dx mark II, EF 600mm + 1,4x converter, ISO 640, f/5,6, 1/1600sek.

….

Runde 7 i Fotojaktåret 2021 er nå unnagjort, og dermed står det ikke så mange runder tilbake før det hele avgjøres i november måned i runde 10 (også kalt finalerunden). I denne siste runden får alle Gullbildene sin endelige poengsum og dermed kan vinnerne kåres. 50 fotografer var med i runde 7 med til sammen 146 bilder noe som resulterte i 4 gull, 25 sølv og 97 bronser, samt noen under 25 poeng.

Bernt Østhus deltok med nok en fin kolleksjon med bilder hvor alle tre fikk Gull og hvor elgbildet hans ble kåret til Månedens bilde. Dermed troner han fortsatt øverst på sammenlagtlista, nå med  890 poeng. På 2.-plassen  kommer Asle Bårdli med 808 poeng. På 3.-plassen  ligger Helge Helland med 803 poeng. På de to neste plassene følger Steffen Johnsen med 791 poeng og Andre Berli med 775 poeng.

På grunn av eksisterende koronarestriksjoner er det ikke mulig for juryen å foreta bedømming av bildene i fysisk samlet flokk. Så juryeringa av bildene foretas hjemme av den enkelte, og deretter blir dette så slått sammen. Det holdes så et kort, felles elektronisk møte via Teams hvor de aller beste bildene vurderes samlet. Deretter kan fotografnavnene legges inn i dataene og resultatlistene lages. Obs! Juryen er nok blitt en del strengere i det siste!

….

En fotograf kan i løpet av et år delta med 3 bilder i hver av månedene februar til november  – til sammen maksimalt 30 bilder. Den fotografen som oppnår flest poeng sammenlagt gjennom året for sine maksimalt 25 beste bilder blir Norgesmester.  Årets beste gullbilde kåres også som Årets naturbilde. De ti beste fotografene i hver av disse «klassene» premieres og premiene er like i begge.

….

Andre gullbilder i runde 7:

Traner. Gull. © Bernt Østhus

Når de første tranene ankommer mine hjemtrakter, ligger normalt snøen på myrene enda. Kurtisen skjer da enten på snøen, eller på barflekkene.                                                                                                                         

Canon EOS 1Dx mark III, EF  600mm, ISO 640, f/4, 1/6400 sek.

Ryper i snøstorm. Gull. © Bernt Østhus

Jeg er fascinert av elementene i fjellet, og har arbeidet litt med å dokumentere dyreliv under ekstreme forhold. Det er to problemer; dyrene går i skjul under slike forhold og er vanskelige å finne, og det er ikke uten risiko for fotografen. På dette bildet, som ble tatt i midten av oktober, viser en stegg og ei rype i snøstorm. Vinden var så sterk at det var vanskelig å stå oppreist, og sikten var få meter.

Canon EOS 1DX mark III, EF 600mm, ISO 1000, f/7,1, 1/500 sek.

Harekamp med dommer. Gull. © Steffen Johnsen

Bildet er tatt hos Erlend Haarberg. Det var full fart på harene hele natta og dette var det bildet jeg ble mest fornøyd med.

Nikon z6ii, 400mm, f/4, 1/1600sek, ISO 2500

Sølvbilder (42 – 41 poeng):

Rågeit med trillinger. 42 poeng. © Asle Bårdli

Bilde tatt i Rygge i juli 2020. Kalvene har stort sett gått over på grønnsaksdiett, men innimellom får de lurt til seg en melkeskvett. Da blir det trangt om plassen. 

Canon 1DX, 500/4, f/4,0, 1/1000s, ISO 1000.                                                                                

..

Kongeørnkamp. 42 poeng. © Helge Helland

Vi er noen karer som samarbeider om en kamo der vi fotograferer ørn. Her fikk jeg et bilde der to unge ørner braker sammen.

Nikon D5 500mm f/4 1/1250 sek f/4 iso1600

          ..

Fjellrever i fullmåne. 42 poeng. © Steffen Johnsen

Tok turen til Hardangervidda for å se etter fjellrev. Etter litt leting fant jeg til slutt et hi med 6 unger. Fotolyset var borte når jeg fant dem, men jeg så at månen var på vei opp så jeg la meg ned og ventet på den. Når klokka nærmet seg 24 kom endelig månen over fjelltoppen jeg hadde i bakgrunnen. Ved hjelp av hodelykt lyste jeg opp revene og fikk tatt dette bildet.

Nikon z6ii, 400mm, f/2.8, 1/160sek, ISO 16000

          ..

Gråhegra rister seg. 41 poeng. © Asle Bårdli

Bilde tatt ved et lite tjern i Østfold våren 2020. Hegra rister fjærene på plass idet kveldssola lyser opp bakgrunnen.

Canon 1DX, 600/4, f/4,5, 1/1250s, og ISO 500.

..

Øyenstikker. 41 poeng. © Vegard Lødøen

Et splitt-bilde fra Valldal. Tatt med fjernkontroll og kamera i vanntett kasse.

..

Flaggermus i miljø. 41 poeng. © Vegard Lødøen

Tatt frihåndig med blits innstilt på stroboscop.

…..

Takk for besøket og velkommen tilbake! 

.:.

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..