Reinsdyr

Månedens bilde

Månedens bilde: Gull. Reinsbukk. © Andre Berli

Fotografen Andre Berli forteller dette om bildet sitt: «Isbreen i bakgrunnen blir kalt Storbreen/ Løftabreen. Det er tatt nå i høst under reinsbrunsten og i dette tilfellet så har bukken blitt jaget bort av sjefen sjøl i flokken, her står den og kikker ned på flokken som står nedenfor. I utgangspunktet så var eg ikkje på rett plass da eg oppdaget at reinsbukken stod så fint til oppe på haugen, så eg måtte løpe for å komme i rett possisjon i forhold til bakgrunnen, heldigvis så stod den lenge nok til at eg fikk tatt bildet. Tok ut 3 veker ferie nå i høst for å få mer tid til fotografering av reinsdyrene under reinsbrunsten, og en del bilder har det da blitt i forskjellige situasjoner. Reinsflokken består av ca 35 – 40 dyr og i år er det 7 muligens 8 kalver som har overlevd så langt. Bildet er tatt i området ved Trollstigen noen timers gange innover terrenget».

Canon 5d mk4, Canon 100-400mm på 200mm, f/9, 1/200sek, ISO 1000, Iso 1000.

…..

Andre Berli hadde i denne runden også med et annet reinsdyrbilde fra samme området som fikk 42 poeng. Her er det:

Sjefen sjøl jager bort en annen rival som kommer for nærme. © Andre Berli.                Canon 5D mk 4, Canon 100-400mm på 100mm og f/8, 1/800 sek, ISO 640.

….

Rundens andre og siste gullbilde: 

Ryper. Gull. © Bernt Øshus

Rypene i høyfjellet i Midt-Norge har blitt et favorittmotiv. De er krevende å arbeide med som følge av at de er sky, men har den ekstreme tilpasnings og overlevelsesevnen som gjør dem fascinerende. Disse rypene ble overrasket av snø i slutten av september, der de dokker seg rundt en stein i terrenget.

Canon EOS 5D mark III, EF  600mm + 1,4x converter, ISO 800, f/10, 1/1250 sek.

….

Runde 9 i Fotojaktåret 2021 er nå unnagjort, og dermed står  kun finalerunden tilbake før det hele er avgjort – mot slutten av november. 46 fotografer var med i runde 8 med til sammen 155 bilder noe som resulterte i 2 gull, 27 sølv og 86 bronser, samt en del under  25 poeng.

Sammenlagt (NB! siden kun de 25 beste bildene teller i sammenlagt ved slutten av året, er dette nå gjort gjeldene i etterfølgende poengsummer).  Bernt Østhus fikk denne gangen gull, sølv og bronse for sine 3 bilder, og dermed er han fortsatt øverst  på sammenlagtlista med 1054 poeng. På 2.-plassen  kommer Steffen Johnsen med 985 poeng. På tredje Helge Helland med 981 poeng. På 4.-plassen  ligger Asle Bårdli med 956 poeng og på femte Andre Berli med 938 poeng.

….

Andre sølvbilder i runde 9:

Rødvingetrost-angrep. 41 poeng. © Helge Helland

En hissig Rødvingetrost hadde sikkert unger i nærheten av denne Hubroen, som var ute etter noen godsaker. Trosten gjorde flere angrep der den traff hodet. Men Hubroen så ikke ut til å bry seg. Heldige meg som fikk flere fotomuligheter av denne situasjonen.

Nikon D5, 500mm f/4, 1/640/sek, f/4, ISO 3200. Bildet er tatt fra kamuflasje.

Heldig nøtteskrike. 41 poeng. © Steffen Johnsen

Hadde en tur til Dalen hos Jostein i fjor høst hvor jeg fikk prøve Canon r5. Målet var å teste det på spurvehauker. Spurvehaukene så vi ikke noe til, men en voksen hønsehauk kom plutselig stupende etter ei nøtteskrike og begge gikk i vannet. Hønsehauken lå og kavet litt i vannet i en god del sekunder og jeg var sikker på at den hadde nøtteskriken i klørne. Hønsehauken lettet fra vannet og et par sekunder etter kom ei skrekkslagen nøtteskrike opp av vannet. Den hadde på underlig vis klart å overleve både klørne og en ganske lang dukkert under vannet.

Canon R5, 600mm, f/4, 1/1250, ISO 6400

 

Abbor under augustsol. 40 poeng. © Alf Skoglund

Bildet er tatt på en fjellsjø i Finnmark en godværsdag i august. Det er vesentlig for splittbilder at  forholdene er gunstige – det bør være lys himmel og helst sol. Dette bildet  er delvis tatt i motlys, noe som medfører stor kontrast på bildet. Fargemessig gir dette muligheter, men det kan også være arbeidsomt å avstemme fargene  på slike bilder.  Abboren er en spennende ferskvannsfisk, men i Finnmark er denne fisken ikke førstevalget på matbordet. Resultatet er ofte at innsjøene blir overbefolket med abbor i mange vann. Er det noe størrelse på fisken spiser vi den gjerne. Mange vann i indre Finnmark har lys botn, gjerne sandgrunn mot land, og det ser ut til at abboren trives der.  Største fare for abboren er gjedda, og den vil helst ha vann med mer bunnvegetasjon og grunnere vann. Under selve fotoarbeidet nytter jeg undervannshus og tørrdrakt, og Sony kamera og objektiver tilpasset dette. Er forholdene på vannflata for rufsete, er det aktuelt å ta rene undervannsbilder heller enn splittbilder som her.

Sony a9, Sony Fe 24mm/1.4, 24mm, f/4, 1/320 sek, ISO 100.

 

Takk for besøket og velkommen tilbake! 

.:.

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..