Mange bilder – strengere jury

Månedens bilde runde 1 – 2021

Vegard Lødøen Reven trasker over isen

Månedens bilde: «Reven rasker over isen». Gull. © Vegard Lødøen

Vegard forteller dette om bildet: «En revefamile holdt til i Strandkanten ved Tafjorden. Her er det mange som fisker og revene finner rester og får en godbit av forbipasserende. Jeg brukte mye tid der, og ville prøve å ta bilde av reven rett opp, slik at bl.a. poten ville vises fra undersiden. Til det brukte jeg en kasse som er som et akvarium og helt vanntett. På toppen har den en plexi-glassplate og kamera plasseres på innsiden pekende oppover og utløses med fjernkontroll. Jeg plasserte kassen mellom steiner i vannkanten da det på grunn av flo og fjøre var umulig å ha kassen under vann og helte noe vann over glassplaten. En bit av makrell som en fisker fortalte meg var yndlingsmaten, ble brukt som åte. Deretter var det å smøre seg med tålmodighet og vente på at reven var på riktig plass og så utløse kameraet på avstand. Da jeg så resultatet, falt det meg naturlig å kalle bildet «Reven rasker over isen«. Noen vil sikkert kjenne igjen denne tittelen som en gammel norsk (og skandinavisk) sanglek».

Nikon D850, 14-24mm/2.8, f/6.3, 1/60 sek, ISO 640

….

Konkurransen er endret en god del fra og med runde 1 i 2021. Nye premier er på plass, og det kan nå leveres inn maksimalt 3 bilder til hver av de 10 rundene gjennom året mot tidligere 5 – og av disse er det de 25 beste som teller sammenlagt og bestemmer hvem som blir Norgesmester. I tillegg det også enighet om en strengere juryering av bildene. Dette vil utvilsomt resultere i flere bilder nederst på resultatlista, dvs flere bronsebilder og bilder under bronse i forhold til andre bilder. Som tidligere vil dog alle bilder som er sendt inn til en runde finnes på lista uansett resultat.

Alle endringene har vært en suksess og 74 fotografer sendte inn 210 bilder til denne runden noe som resulterte i 8 gull, 38 sølv og 129 bronsebilder samt 36 bilder som endte opp under bronse uten poeng av ulike grunner. 

Vegard Lødøen ble beste fotograf med 2 gull og en sølv på 43 poeng. Et av hans revebilder som fikk gull ble også kåret til «Månedens bilde«. 

Svein R. Johannessen nest beste fotograf for 2 gull samt et sølvbilde på 38 poeng.    

God bildekvalitet preget årets første runde og Villmarksliv og juryen ser frem mot fortsettelsen!

….

Andre gullbilder i runde 1:

Skarv. Gull. © Andre Berli

En skarv forsøker å svelge stor sei i urolig sjø. Husker ikkje om den greidde å svelge unna eller om den ga opp. Bildet er tatt ved et oppdrettsanlegg eg jobber på  i Indre Storfjorden i Fjord Kommune.

Canon 7d mk 2, Canon 600mm, ettbenstativ.

Isfuglfisker. Gull. © Jonathan Björklund

Overvintrende isfugl som fanger stingsild.

Nikon D850, 500mm, f/4, 1/1250 sek, ISO1600

Blåner. Gull. © Magnar Børnes

Ei magisk natt på ei hytte i Telemark, langt frå ljoskjelder som forstyrrar. Tindrande klart og heilt stilt, slik at stjernene speglar seg i vatnet. Eg kunne ikkje leggja meg, men eksperimenterte meir og meir utover natta. Her har eg brukt ein furustubbe som stativ og rotert kameraet litt 2 gonger for å få blåne bak blåne virkningen. Den vil eg jo elles ikkje få om natta. Fleire stjerner vart det også av dette vesle stuntet.

Pentax K-1, Pentax FA 31mm f 1.8. ISO 3200, f1.8, 30 sek.

Fasanhøna og rådyret. Gull. © Steffen Johnsen

Fotokompis Arne Løland har et sted han driver og forer fasan og når det ble snø og vinter her håpet jeg å prøve å få fasan på snø. Med pappapermisjon så ble det litt mer tid til fotoprosjekter og jeg fikk tid til å prøve meg på en morgenøkt i -15 og ungen på slep. Ungen ble pakket godt inn i soveposen og sovnet akkurat i da det første lyset begynte å komme på plassen. Først kom det 4 fasanhøner og ikke lenge etter så jeg et rådyr komme. Den ene fasanhøna ble stående mens de andre stakk og rådyret kom stadig nærmere og nærmere og virket veldig nysgjerrig på fasanhøna noe som resulterte i dette bildet. En morsom situasjon å klare å få bilder av når ungen var med

Nikon z6II, 400mm, f/4, 1/1000, ISO 1000

Jordugla. Gull. © Svein R. Johannessen

Bilde tatt på Refsnesstranden på Jæren der 3-4 jordugler jaktet mus mellom sandynene. Da var det bare å kamuflere seg å smøre seg med tålmodighet for å få det rette bilde.

Canon R6,  Canon 500mm+1,4 conv. =700mm,  1/2000 sek, f5,6, ISO 200  

Isfugl med fangst. Gull. © Svein R. Johannessen

Bilde tatt ved utløpet av ein liten bekk ved store Stokkavann i Stavanger. Der var vi så
heldige å få besøk av ein nydelig Isfugl som fisket i en liten dam som ikke hadde
frosset i kulden. Her var fotografene aktive med å holdt dammen åpen og fri for is slik att
isfuglen kunne fiske. 

CanonR6 100-400mm+1,4conv = 560 mm, 1/2000 sek, f/8,  ISO 2000

Rev. Gull. © Vegard Lødøen

Nikon D850, 14mm, f/6,3, 1/60 sek, ISO 640

 

.:.

Takk for besøket og velkommen tilbake.

 

 

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..