Fjellrevens vinter

Fotojakta runde 3 i 2021 føyer seg pent inn i rekken av de to foregående rundene med rundt 200 innsendte bilder. I 3. runde ble det 7 gullbilder, 49 sølv og 122 bronser pluss en del bilder som havnet under streken. Bernt Østhus er mannen bak Månedens bilde av et spektakulært vinterbilde av Årvåken fjellrev som forteller om et dyr som er på utkikk. Trusselen mot fjellreven er ofte kongeørn, jerv og rødrev for å nevne noen.

Sammenlagtlista toppes også av Bernt Østhus som han gjorde det etter 2 runder. Med sine 2 gull og ett godt sølvbilde har han nå 384 poeng. På 2.-plassen kommer Helge Helland med 357 poeng, og deretter følger på 3.-plassen Svein R. Johannessen med 352 poeng.

Minner om at de to 1. premiene i konkurransen er en flott tur til Sørøya.

Månedens bilde runde 3 2021

Årvåken fjellrev. Gull. © Bernt Østhus

Fotografen sier dette om bildet sitt: «Det bildet var fjorårets høydepunkt for meg – et bilde jeg har drømt om å ta i flere år. I høst bød anledningen seg til å bruke noen dager i Oppdalsfjella etter at snøen kom. Disse revene er tillitsfulle og vant til folk, slik at de etter hvert slapper av på en måte som gjør at de gode bildene lar seg ta.

Fra tidligere av har jeg sett dette fenomenet – at fjellreven følger omgivelsene med et åpent øye mens den hviler. Effekten blir enda større når reven er hvit, i hvite omgivelser – man blir dratt inn i det øyet. Med 600mm lot det seg gjøre å komme tett på.

Canon EOS R5, EF 600mm, ISO 800, f/6,3, 1/320 sek.

….

De 6 andre gullbildene i runde 3:

Vandrefalkparing. Gull. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Østfold i april i år. Paret har inntatt en av sine favorittsitteplasser der de gjør sitt for å føre slekten videre.

Canon 1DX, 200-400/4 på 270mm, f/4,0, 1/200s og ISO 5000.

Storfuglbruden. Gull. © Bernt Østhus

Et portrett av røya, som et øyeblikk tar glansen fra den dominante hannen i bakgrunnen. Bildet er tatt på tampen av høneuka, og hanen hadde da parret minst 17 røyer i dagene før – og helt sikkert flere, som jeg ikke fikk med meg. Det sier noe om dominansen hans at han ved utgangen av høneuka ikke hadde en skramme eller skjev fjær. To år etter var han borte.

Canon EOS 5Dx mark III, EF  200-400mm, ISO 2500, f/4, 1/25 sek.

Fjellvåk vs hønsehauk. Gull. © Helge Helland

Bildet er tatt fra en kamuflasje på Jæren, som jeg er med i. Her ligger jeg flatt på bakken og håper på å få noen fine portretter av Hønsehauk. Hønsehauken ble angrepet av Fjellvåken, og det ble plutselig veldig trangt i bildesøkeren.

Nikon D5 500mm f/4 1/2000sek f/5 ISO 320

Vandrefalkparring. Gull. © Morten Borg

Parrende vandrefalk fotografert i favorittreet øverst i en stupbratt fjellside.

Canon 1Dx mkII, EF500mm/f4 mkII, f/7.1, 1/640s, ISO400

Harekamp2. Gull. © Morten Risstad

Bildet er tatt fra fotoskjul i Vauldalen. To arbeidslamper lyser opp fôringsplassen og harene
bakfra.

Canon 1DX mkII, 200-400mm/4 med innebygd 1,4x converter.

Flaggermus stroboskop. Gull. © Vegard Lødøen

Det er to flaggermus i bildet, en eksponering, flere blitz-blink. Utløst med fjernkontroll.

Takk for besøket og velkommen tilbake.

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..