Rådyrkos

Månedens bilde: Rådyrkos. Gull. © Steffen Johnsen

Månedens bilde: Rådyrkos. Gull. © Steffen Johnsen


Gode bilder av rådyr er ingen sjeldenhet i konkurransen – snarere tvert i mot. Men en samlet jury falt pladask for denne superkoselige situasjonen hvor rådyrmora viser stor omsorg for ungen sin. At både kje og geit er innrammet av vakre rosafargede strå gjør jo ikke bildet og situasjonen noe dårligere. Dermed oppnår fotografen Steffen Johnsen at dette idylliske bildet hans blir Månedens bilde i runde 7.

Han forteller at i sommer har han jobbet mye med rådyr i håp om å få noen gode adferdsbilder. Slike bilder er noe som han setter høyt i og med at fotografen må være uoppdaget og dyrene uforstyrret for at man faktisk skal få slike situasjoner med på brikka. Det var først på en liten ferietur på Hitra i sommer at han følte han lyktes med det. En tidlig morgen var han ute for å se etter rådyr og hjort da han fikk se ei geit med et kje som gikk og beitet på ei myr 300 meter unna. Etter å ha krøpet sakte men sikkert fremover fikk han endelig muligheten han hadde ventet på – og det i et flott miljø. Det ble en fin økt med dyra, og dette var det bilde han syntes ble koseligst og som viser morskjærlighet på sitt beste.

Nikon D600, 400mm, f/4, 1/200, ISO 800

…..

På grunn av ferieavvikling i Egmont Publishing/Villmarksliv måtte klargjøring av bildene for juryering av runde 6 fremskyndes noe. Bilder som er opplastet i perioden fredag 10. juli etter 12.00 frem til onsdag 15. juli kl. 23.59 antas å tilhøre runde 6 og fotografer som ikke visste om dette. Disse bildene er derfor blitt bedømt sammen med bildene fra denne runden.

________________________________________________________

Sommeren er på hell, og kun 3 runder gjenstår før kampen om gjeve titler og premier er over. I runde 7 ble det som forventet en god del flere bilder på resultatlista enn i den forrige runden. 6 gullbilder, 46 sølvbilder og 131 bronser er tilsammen 55 flere bilder enn i runde 6. I alt deltok 45 fotografer i denne runden som inkluderer et pent antall som deltar for første gang.  Så langt er ingenting avgjort i årets konkurranse. Med 3 runder igjen er det mange som fortsatt har muligheten til å kapre en av de 2 førstepremiene som er en safaritur til Afrika.

Steffen Johnsen har sin beste runde noensinne og blir også beste fotograf med 3 gull (for Hønsehauk, Rådyrkos og Svømmende Hubro) og 2 sølv på 41 og 39 poeng (for Løpende Tiur og Haukugle på musejakt).  Dessuten blir han den lykkelig eier av 25 poser frysetørret mat fra Real turmat (levert av Drytech AS) som innehaver av Månedens bilde. Med denne flotte innsatsen tar ha tilbake 2. plassen på Sammenlagtlista så langt i år.

Rolf Selvik ligger fortsatt på toppen av den samme lista med 57 poeng ned til nestemann etter å ha fått 1 Gull (for en Hjort som krysser flomstor elv), 3 Sølv og en Bronse på 34 poeng fra juryen. Duy Ahn Pham gjør en ny flott runde med 1 Gull (for Rype i midnattssol) og 4 sølv. Han er dermed på 4. plassen på Sammenlagtlista bak Magnar Lien som detter ned til 3. plassen. Odd Christian Knudsen tar det sjette og siste gullet med sitt ene innleverte bilde så langt i år (av Rådyr i kamp).

….

Reglene for konkurransen MÅ følges når det gjelder filnavn på bilder og informasjonen som skal følge med. De siste rundene har det kommet inn bilder uten navn på fotografen hverken i filnavn eller informasjonen som følger med. Det sier seg selv at det da er små sjanser for å få slike bilder bedømt – vi aner jo ikke hvem hun/han er! Fotografens navn skal finnes både i filnavn (etternavn) og i følge-informasjonen til bildene. For nærmere info se punktene 7 og 8 i Reglene (link til disse finnes under Regler og resultater 2015 i denne bloggen).

Minner også om at artsnavn skal være med i bildetittel.  Husk også en mest mulig fyldig info om hvert bilde i følgeskrivet. Til slutt, husk også at bildene ikke skal ha rammer rundt eller Copyrightlinjer lagt inn i bildet. Slike bilder kan ikke brukes i bladet.

Max høyde på de innsendte bildene er 1080 piksler. Dersom bildene lages med denne høyden, oppnås best resultat på visningen på jurymøtet.

….

Andre gullbilder

Midnattssola. Gull. © Duy Ahn Pham

Midnattssola. Gull. © Duy Ahn Pham

Midtnattssola i Nord-Norge er skjønn og kan nytes godt når det er vindstille. Den tiltrekker mange utenlandske og norske turister hvert år. Enda flottere for oss naturfotografer å kunne forevige bilder av liryper i midnattsol. Vi fant mange ryper som overhodet ikke var samarbeidsvillige. Denne var perfekt modell for oss. Fotografert i Tromsø med Canon 1Dx, 200mm, 1/200sek, f/13, ISO 400.

 Rådyr. Gull. © Odd Chr. Knutsen

Rådyr. Gull. © Odd Chr. Knutsen

Sender inn et «juli»-bilde til august-runden. Bildet «Rådyr» kom til etter flere morgener med spaning i Østfolds kulturlandskap. Da jeg tre morgener på rad hadde observert mor og barn beite gjennom et bestemt område, plasserte jeg meg på post i lunden grytidlig den fjerde morgenen. Natten hadde vært regntung og når dyra kom som bestilt, mellom to bjørketrær og med litt slør i forgrunnen, var de halv-våte i pelsen og nokså fotogene. Lyset var ikke all verden, der middels høy ISO kun ga 1/30s lukkertid, og jeg var slett ikke sikker på at bildene ville være skarpe der både jeg og «monopod´n» skalv en smule. Canon EOS 5Dmk3, EF200-400mm f/4L IS USM m/Ext 1.4x på 560mm, 1/30s, f/6.3, ISO 1600.

Hjort krysser flomstor elv. Gull. © Rolf Selvik

Hjort krysser flomstor elv. Gull. © Rolf Selvik

Her er det brukt en hjemmesnekret trådløs bevegelsessensor som løser ut kameraet når hjortene krysser elva. Syns dette bilde ble litt dramatisk når Hjorten blir hengende på fossekanten før den kom seg trygt over. Canon EOS 7D, Canon EF 16-35mm f2,8 IS på 20mm og f/5, 1/125 sek, ISO 800.

Hønsehauklanding. Gull. © Steffen Johnsen

Hønsehauklanding. Gull. © Steffen Johnsen

Tatt fra skjul på Jæren. Nikon D600, 400mm, f/4,5, 1/1000s, ISO 800.

Svømmende hubro. Gull. © Steffen Johnsen

Svømmende hubro. Gull. © Steffen Johnsen

En dag jeg var oppe ved hubroskjulet for å ordne litt rundt skjulet fikk jeg plutselig høre masse kråker som begynte å mobbe et stykke unna. Jeg får se en hubro som kommer glidende ut av skogen med masse kråker etter seg. Etter en stund ser jeg plutselig at hubroen lander ute på et lite vann 400-500m fra meg. Jeg kastet meg etter kamera og sprintet ned til vannet og fikk sikret meg noen bilder av hendelsen før den kom i land og fløy opp i skogen igjen. Nikon D600, 400mm, f/4, 1/800s, ISO 800

Sølvbilder, 44 – 40  poeng:

Bukkekamp. 44 poeng. © Duy Ahn Pham

Bukkekamp. 44 poeng. © Duy Ahn Pham

Et lite område i Sverige hvor jeg har observert flere flotte råbukker.  Brunstsesongen er akkurat startet. Usedvanlig at disse to bukkene fortsatt slås om reviret.  Fotografert i Sverige med Canon 1Dx  280mm, 1/3200sek, f/5.6, ISO 3200.

..

Lovund i kveldsmagi. 44 poeng. © Ebba Jenssen

Lovund i kveldsmagi. 44 poeng. © Ebba Jenssen

Med solen som lyssetter viser fjellet Lovund på Helgeland seg fram 24. mai 2015.
Nikon D600, Nikon 70-200mm/2,8 på 70 mm og f/22, 1/250 sek, ISO 800. Panorama satt sammen av 3 bilder.

..

Ute ved kysten. 44 poeng. © Ketil Olsen

Ute ved kysten. 44 poeng. © Ketil Olsen

Lirypestegg som patruljerer sitt territorium for å jage andre vårkåte konkurrenter dit peppern gror. Bildet er tatt på Hillesøya i vår – 1 times biltur utafor Tromsø.
Nikon D3s, Nikon 300mm/2.8, f/5, 1/2500sek, ISO 640.

..

Ung perleugle i miljø. 44 poeng. © Ketil Olsen

Ung perleugle i miljø. 44 poeng. © Ketil Olsen

Perleugla hadde 5-6 faste steder hvor den satte seg. Da var det bare å rigge opp vidvinkel – 50mm eller hva en ønsket og fyre løs når den kom. Nikon D3s, Nikon 50mm/1.4 f/6,3 Iso 320, 1/200 sek, selvutløser.

..

Nysgjerrig ekorn. 44 poeng. © Magnar Lien

Nysgjerrig ekorn. 44 poeng. © Magnar Lien

Ekornet er fotografert i skogen ved huset mitt. Ekornet er en nysgjerrig skapning som gjerne utforsker hule trestammer med hakkespetthull eller fuglekasser. I dette tilfelle er det plassert ut litt lokkemat i og ved den hule trestammen. Canon EOS 1 DX, 400mm/2,8, 1/250 sek, f/8, ISO 800.

..

Kråke angriper Hubro. 44 poeng. © Rolf Selvik

Kråke angriper Hubro. 44 poeng. © Rolf Selvik

En kveld og natt jeg var ute etter Hubroene så var jeg så heldig at Hubroen dukket opp veldig tidlig i forhold til normalen, det var så lyst at Kråkene enda var aktive og som kjent er Hubroen Kråkene sin verste fiende og når det er lyst som her så mobber kråkene Hubroen. Canon EOS 1D X, Sigma 120-300mm/f2,8 OS på 235mm, f/2,8, 1/1250sek, ISO 1600.

..

Snøspurv. 44 poeng. © Torleif Hansen

Snøspurv. 44 poeng. © Torleif Hansen

Våren for to år siden hadde vi i to dager besøk av en flokk snøspurv med flere hundre individer. Deres synkrone flygemåte bare skrek etter litt lange lukkertider. Var en fantastisk opplevelse å få sitte sammen med disse i to kvelder. Canon 7D, 300mm m/1.4x = 420mm, f/5,6, 1/40 sek, ISO 640.

..

Myrhaukblikk. 44 poeng. © Trond Westby

Myrhaukblikk. 44 poeng. © Trond Westby

Ikke lett med fluktbilder når den kommer så nærme. Men greide denne ene gangen å fange den i flukt med det intense haukeblikket i fokus. Nikon D7100, Nikon 400mm/2.8, f/2.8,  1/1200sek, ISO 1600.

..

Diende bjørnunger. 43 poeng. © Duy Ahn Pham

Diende bjørnunger. 43 poeng. © Duy Ahn Pham

Etter to bomdager med ulvefoto hos Niko, bestemte vi oss å ta siste dag hos Martinselkonen. Vi hadde hatt to regntungt dager tidligere. Tredje dagen startet med mye nedbør, men det ga seg. Flere bjørner kom fram på myra. De fleste forsynte seg med godsaker, men to bjørneunger måtte ha morsmelk til middag. Fotografert i Finland med Canon 1Dx, 560mm, 1/25sek, f/6.3, ISO1000 .

..

Smålomlanding. 42 poeng. © Asle Bårdli

Smålomlanding. 42 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i juli i indre Østfold i år. Smålommen lander i et lite tjern idet sola titter opp over åskammen i bakgrunnen. Småfisk er som vanlig medbrakt til kyllingen som ligger utålmodig og venter på frokost. Canon 1DX, 500mm/4, f/4, 1/2000s, ISO 800.

..

Elg i kløvereng. 41 poeng. © Asle Bårdli

Elg i kløvereng. 41 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Rygge i begynnelsen av august i år. Den unge elgoksen kommer ut for å beite idet sola sender sine siste stråler over kløverenga. Den dampende pusten og armadaen med fluer blir godt synlig i motlyset. Canon 5D mkIII, 500mm/4, f/4,5, 1/1000s, ISO 1000.

..

Myrhaukhann i morgentåke. 41 poeng. © Cato Elvik

Myrhaukhann i morgentåke. 41 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm f/2.8 + 1.4x konverter = 550mm, f/4, 1/2000 sek, ISO 1000.

..

 Trane. 41 poeng. © Laila Fredhjem

Trane. 41 poeng. © Laila Fredhjem

Fotografert på et jorde med høyt gress, ca en km fra mitt hjem i Trysil. Nikon D300S, 1/500sek, f/4,5, 500mm.

..

Hjort i vinterskog. 41 poeng. © Rolf Selvik

Hjort i vinterskog. 41 poeng. © Rolf Selvik

Det var en grå kveld med tåke og snøbyger da denne Hjorten kom gående mot meg der jeg postet. Jeg satt med et zoomobjektiv og valgte å ta med en del av miljøet for å fange stemningen. Canon EOS 1D X, Sigma 120-300mm/f2,8 OS på 139mm og f/2,8, 1/40 sek, ISO 1600.

..

Løpende tiur. 41 poeng. © Steffen Johnsen

Løpende tiur. 41 poeng. © Steffen Johnsen

Møtte på denne spillegale tiuren som var opptatt med å forsvare sitt territorium. Telelinsa ble byttet ut med vidvinkelen og dette var det bilde jeg ble mest fornøyd med. Nikon D600, 24-70@ 26mm og f/7.1, 1/4000 sek, ISO 500.

..

Rådyrbukk i solnedgang og motlys. 41 poeng. © Svein R. Johannessen

Rådyrbukk i solnedgang og motlys. 41 poeng. © Svein R. Johannessen

En flott bukk fra Kalvøya i Rogaland tatt i di siste stråler fra kveldsola.
Canon 5D mark3, 300mm/2,8 m/1.4x = 420 mm, 1/1250 sek, f/8, ISO 800.

..

Rådyrparing. 40 poeng. © Asle Bårdli

Rådyrparing. 40 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Rygge i juli 2013. Etter utallige timer i skogkanten lyktes det endelig å oppleve rådyrparing. Bukken har lenge fulgt tett etter geita i duggvåt vegetasjon, og er både våt og klar da hun endelig står i ro. Canon 1DX, 500mm/4, f4, 1/800s, ISO 1000.

..

Myrhaukhunn. 40 poeng. © Cato Elvik

Myrhaukhunn. 40 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm f/2.8 + 1.4 konverter = 550mm, f4, 1/1600 sek, ISO 450.

..

Kjernebiter. 40 poeng. © Ragnar Lødøen

Kjernebiter. 40 poeng. © Ragnar Lødøen

Nikon D800e, 500mm/4, f/5,6, 1/1600 sek, ISO 400.

..

Bjørnunge i spranget III. 40 poeng. © Roy Greger

Bjørnunge i spranget III. 40 poeng. © Roy Greger

Bildet er tatt på fotosafari i Nord-Finland. Canon 5D mk 3, Sigma 300mm, f/5,6, 1/640 sek, ISO 1600.

..

Drømmebukken. 40 poeng. © Svein R Johannessen

Drømmebukken. 40 poeng. © Svein R Johannessen

En kveldstund med lokk på rådyr kom denne som ett skudd rett imot etter å ha sprunget en km over ett grønt jorde – en flott sekstagger. Canon 5D mark3, 300mm/2,8 m/2x = 600mm, 1/1000 sek, f5,6, ISO 4000.

.:.

Takk for at du så innom bloggen – og på gjensyn!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

2 svar til Rådyrkos

 1. lailakatrin sier:

  Hei!
  Blir de andre bildene som fikk sølv eller bronse, lagt ut noen steder? Hadde vært spennende å få vite hvilken vurdering bildene man sendte inn, fikk 🙂

  • asleoh sier:

   Hei Laila Katrin
   Nei, dessverre blir ikke disse bildene lagt ut på bloggen. Det hender at fotografene
   legger bildene sine ut på Facebook f.eks.og der kan de jo bli kommentert. Men ikke av juryen.
   Med hilsen Asle

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..