Meiser

Månedens bilde:   Granmeiser. Gull. © Rolf Selvik

Månedens bilde: Granmeiser. Gull. © Rolf Selvik

Månedens bilde er en sjelden juvel av et bilde med tre granmeiser i en nydelig og vinterlig setting. Rolf Selvik viser her at det ikke er nødvendig å oppsøke sjeldne arter langt hjemmefra for å ta spektakulære bilder – det går minst like bra med vanlige arter i hjemtraktene. Han forteller at bildet er tatt ved familiens hytte som ligger i fjellfuruskogen på Sør-Vestlandet i Suldal kommune. På vinterens mørkeste måneder januar og februar har han et flott lys hvis værgudene er med. Spetter og meiser mates med fett og nøtter, og det er moro å bruke litt tid med fuglene og kameraet når lyset er på sitt beste.

Ved å ha en skyggelagt åsrygg i bakgrunnen får han en fin blåtone der mens solen er på vei ned. Slik oppnår han en flott stemning på stedet hvor fuglene lander på sin veg til og fra foringsplassen. For dette bildet har han satt opp kameraet på stativ med et ferdig komponert bilde. Det fjernutløses med en trådløs PocketWizard utløser mens han sitter åpent bare noen få meter bak kameraet og følger med. Det blir ofte en del bombilder, forteller han, men inn i mellom sitter det noen som her da tre granmeiser stilte seg pent opp.

Canon EOS 5D mark III, Canon EF 100-400mm/4-5,6 IS på 285mm og f/7,1, 1/2500s, ISO 800.

…..

På grunn av ferieavvikling i Egmont Publishing/Villmarksliv måtte klargjøring av bildene for juryering av runde 6 fremskyndes noe. Derfor omfattes denne bedømmelsen av alle bilder som var opplastet frem til fredag 10. juli kl. 12.00.

Bilder som er opplastet i perioden fredag 10. juli etter 12.00 frem til onsdag 15. juli kl. 23.59 antas å tilhøre runde 6 og fotografer som ikke visste om dette. Disse bildene vil derfor bli bedømt sammen med bildene for runde 7.

________________________________________________________

Runde 6 er bedømt og tallenes tale er klar for julirunden som nok preges noe av ferietiden. Flotte 7 gullbilder, 40 sølvbilder og 82 bronsebilder ble tatt hjem av 29 fotografer. Antall fotografer er noe lavt og kan skyldes ferieavviklingen i Villmarksliv som gjorde det nødvendig å korte litt ned på innsendingsperioden. Dette blir dog rettet opp ved bedømmingen av runde 7, hvor resterende bilder fra runde 6 tas med. Så langt er ingenting avgjort i årets konkurranse. Med 4 gjenstående runder er det mange som fortsatt har muligheten til å kapre en av turene til Afrika.

Rolf Selvik leder an i kampen om de gjæve 1. premiene. Han topper fortsatt sammenlagt og har 70 poeng ned til andremann på listen. Rolfs gullbilde Granmeiser blir også kåret til Månedens bilde. Han innkasserer 2 gull, 1 sølv og 2 bronser på 34 poeng hver i denne runden. Poengmessig må han se seg slått av Torleif Hansen som oppnår 1 gull og 4 sølv – noe som gir tilsammen 200 poeng – 5 poeng mer enn Selviks 195. Torleif klatrer dermed opp på 6. plassen sammenlagt. Magnar Lien har en god runde med 1 gull, 3 sølv og en bronse på 34 poeng. Med dette erobrer han tilbake 2. plassen på sammenlagtlisten ett fattig poeng foran Steffen Johnsen på 3. plassen.  Ellers oppnår Asle Bårdli, Duy Ahn Pham og Paal A. Lund ett gull hver samt diverse andre valører.

….

Reglene for konkurransen MÅ følges når det gjelder filnavn på bilder og informasjonen som skal følge med. De siste rundene har det kommet inn bilder uten navn på fotografen hverken i filnavn eller informasjonen som følger med. Det sier seg selv at det da er små sjanser for å få slike bilder bedømt – vi aner jo ikke hvem hun/han er! Fotografens navn skal finnes både i filnavn (etternavn) og i følge-informasjonen til bildene. For nærmere info se punktene 7 og 8 i Reglene (link til disse finnes under Regler og resultater 2015 i denne bloggen).

Minner også om at artsnavn skal være med i bildetittel.  Husk også en mest mulig fyldig info om hvert bilde i følgeskrivet. Til slutt, husk også at bildene ikke skal ha rammer rundt eller Copyrightlinjer lagt inn i bildet. Slike bilder kan ikke brukes i bladet.

Max høyde på de innsendte bildene er 1080 piksler. Dersom bildene lages med denne høyden, oppnås best resultat på visningen på jurymøtet.

….

Andre gullbilder

Låvesvale plukker døgnflue. Gull. © Asle Bårdli

Låvesvale plukker døgnflue. Gull. © Asle Bårdli

Tatt i juni i år i Nord-Trøndelag. Jeg satt i kammoteltet ved kanten av et lite tjern da låvesvalene begynte å plukke døgnfluer på overflata. Satte fokus på flua og lot kameraet gå da svalen kom stupende. Canon 1DX, 500mm/4, f/5,6, 1/3200s, ISO 1250.

Soloppgang og rype. Gull. © Duy Ahn Pham

Soloppgang og rype. Gull. © Duy Ahn Pham

Midnattssola i Nord-Norge er meget vakker og trekker til seg mange utenlandske og norske turister hvert år. Enda flottere for oss naturfotografer er å kunne forevige bilder av liryper i midnattssol. Vi fant mange ryper, men denne var overhodet ikke samarbeidsvillig. Canon 1Dx, 560mm, 1/2500s, f/5.6, ISO 100.

Ekorn med unge. Gull. © Magnar Lien

Ekorn med unge. Gull. © Magnar Lien

En varm sommerdag i midten av juni oppdaget vi et ekorn som drev og flyttet ungene sine fra ei stærkasse til et bol oppe i ei gran. Noen dager tidligere observerte vi det samme ekornet som da drev og flyttet ungene sine til denne stærkassa like ved huset vårt. Men etter som ungene vokste seg større ble det vel for trangt for ungene i den lille stærkassa. Canon EOS 1 DX, EF 70-300mm/4-5,6, 1/640 sek, f/8, ISO 1600.

Seljakt. Gull. © Paal A Lund

Seljakt. Gull. © Paal A Lund

Canon EOS 1D mk IV, 800mm, f/16, 1/640sek, ISO 640.

Toppmeis i solnedgang. Gull. © Rolf Selvik

Toppmeis i solnedgang. Gull. © Rolf Selvik

På en foringsplass der solen gikk sent ned bak trærne fanget jeg denne Toppmeisen i de siste solstrålene. Canon EOS 20D, Sigma 120-300/2,8 på 274mm og f/4,5, 1/500 sek, ISO 400.

Tjeld i kveldslys. Gull. © Torleif Hansen

Tjeld i kveldslys. Gull. © Torleif Hansen

En av de få godværskveldene skapte magisk lys på et av mine favorittsteder.
Sjøen var akkurat så lav at noe stein var kommet fram. Macroobjektivet måtte
fram. Jeg liker det uttrykket man får på sånne motiver med dette objektivet.
Canon EOS 1DX, Sigma 150mm macro, 1/800sek, f/11, ISO 2500.

Sølvbilder, 44 – 38 poeng:

Knølhval på vei ned i dypet. 43 poeng. © Karl Jensen

Knølhval på vei ned i dypet. 43 poeng. © Karl Jensen

Fra Vengsøyforden, Tromsø, desember 2013. Bildet er tatt fra en RIB hvor jeg henger over siden med kameraet så nærme vannoverflaten som jeg våget. Det er mørketid på denne tiden av året med solen så vidt under horisonten noe som medfører en flott himmel.
Canon EOS 5D mark 3, EF 70-200mm/2,8 IS II, på 200mm og f/2,8, 1/2000sek, ISO 3200.

..

Hjort og rådyr. 43 poeng. © Stein Watten

Hjort og rådyr. 43 poeng. © Stein Watten

Lekent rådyr. Var ute i et myrområde med mye myrgress, for å forsøke å ta bilder av hjort i kveldssol. Fikk se hjort som sto litt langt unna, så måtte snike meg innpå. Imidlertid tok dette sin tid, og kveldssola var forsvunnet da jeg kom i posisjon til 2 hjortebukker. Den ene gikk vekk fra meg og la seg ned utenfor min rekkevidde. Den andre kom i min retning.
Etter å ha ventet en stund, ble jeg oppmerksom på 2 rådyr ikke langt unna hjorten, som etterhvert skulle vise seg å være veldig så «sommer-yre». Det ene kjeet begynte å løpe i ring, hoppe og danse, og i håp om å forevige dette opptrinnet måtte jeg stille om kameraet brennkvikt og fokusere på en «øyeblikksopplevelse». Aldri sett noe slikt før, men håper naturen gir meg en «dacapo» en gang. Bilde tatt på frihånd. Sony A77 M2, Sony G70-400 SSM II, 330mm, 1/125 sek, f/5,6, ISO 3200, croppet.

..

Bjørnekos på myra. 42 poeng. © Karl Jensen

Bjørnekos på myra. 42 poeng. © Karl Jensen

Bjørn på myr med myrull blir sjelden feil. Denne dagen var det fire unge bjørner der hvor tre av de viste stor interesse for fjerdemann som nok var en binne. En av de tok motet til seg, hoppet på og bet seg fast. Om han lyktes eller ikke vil tiden vise, men en uansett en flott opplevelse. Canon EOS 1Dx, EF 400mm/2,8 IS II, f/5,6, 1/400sek, ISO 800.

..

Råbukk ved elvebredden. 42 poeng. © Torleif Hansen

Råbukk ved elvebredden. 42 poeng. © Torleif Hansen

Et sted jeg sitter ofte, her kan det dukke opp så mangt, alt fra linerle til elg og
oter. I kveld kom en liten bukk, og etter en halvtimes rusling og beiting stilte
han seg akkurat der jeg hadde sett for meg. Canon EOS 7D mark II, 300mm+1,4 konverter, 1/15 sek, f/7,1, ISO 100.

..

Oppdaget - Rådyrbukk.  40 poeng. © Duy Ahn Pham

Oppdaget – Rådyrbukk. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Sverige har blitt min favorittplass for rådyrfotografering. Denne returbukken har
jeg observert mange ganger over fire sesonger. Jeg dro over med en jaktvenn,
og oppe i høyden fra hans bil oppdaget jeg rask denne bukken som solte seg sammen med en rågeit. Jeg sneik meg sakte og sikkert mot dette paret. Plutselig ble jeg avslørte av jaktbikkja til kompisen. De reiste seg rask og kastet blikket mot bjeffingen. Da fyrte jeg av med noe bilder før de satt kursen rett mot skogen. Canon 1Dx, 560mm, f/8, 1/2000 sek, ISO 800.

..

Grevling i solnedgang. 40 poeng. © Karl Jensen

Grevling i solnedgang. 40 poeng. © Karl Jensen

Grevlingbilde fra Bjørkelangen. Vi var tre fotografer som la oss godt til rette med ønske om at grevlingen skulle ta en tur ut av hiet slik at vi fikk den på brikken. Solen var på vei ned, de siste stålene traff akkurat i forkant av hiet da grevlingen gjorde sin entre. Det ble med en kort opptreden før den forsvant, men mine første grevlingbilder var sikret. Canon EOS 1Dx, EF 400mm/2,8 IS II, f/2,8, 1/80sek, ISO 1600.

..

Dueflørt. 40 poeng. © Steffen Johnsen

Dueflørt. 40 poeng. © Steffen Johnsen

Kom over disse duene som satt å flørtet og virkelig så ut til å ha funnet tonen med hverandre. Syntes det ble et koselig bilde av «turtelduene». Nikon D600, 400mm, f/4, 1/2500 sek, ISO 400.

..

Vannymfe. 40 poeng. © Trond Westby

Vannymfe. 40 poeng. © Trond Westby

Den ”kalde” sommeren gjør det heller ikke lett for vannymfene. Normalt når jeg vandrer i området de holder seg i, flyr de gjerne opp for så å sette seg på en ny plass. Denne gang var det så pass kaldt at de bare var i ro og prøvde å gjemme seg. Det tar litt tid å finne de da. Nikon D7100, Sigma 105mm/2.8, f/5, 1/320 sek, ISO 1600.

..

Fjellrype II. 39 poeng. © Andy Trowbridge  –

Fjellrype II. 39 poeng. © Andy Trowbridge –

Bildet er tatt på Orkelsjøen, Oppland. Canon 5D Mark III, 500mm/4L IS, f/5,6, 1/1250 sek, ISO 400. Håndholdt.

..

Låvesvaleflukt. 39 poeng. © Asle Bårdli

Låvesvaleflukt. 39 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Nord-Trøndelag i juni i år. Låvesvalene flyr lavt over et lite tjern på jakt etter mat. Relativt uforutsigbar fluktbane på disse små og raske flygerne, så fokus er en stor utfordring. Canon 1DX, 500mm/4, f/4,0, 1/1000 sek, ISO 800.

..

 Orrhøne. 39 poeng. ©  Magnar Lien

Orrhøne. 39 poeng. © Magnar Lien

Bildet av orrhøna ble tatt ved en orreleik 1. mai i år. Denne orrhøna satte seg lagelig til i ei furu i utkanten av leikområdet akkurat i det de første strålene fra morgensola sveipet over området. Canon EOS 1 DX, EF 300/2,8 + 2x konverter, 1/200 sek, bl 8, ISO 800.

..

Familieidyll i engsoleie-eng - Hjort . 39 poeng. © Svein Hjelmeset

Familieidyll i engsoleie-eng – Hjort.  39 poeng. © Svein Hjelmeset

Canon EOS 7D Mark 2, 400mm, f/5,6, 1/80 sek, ISO 1250.

..

Libellens kamp. 39 poeng. © Torleif Hansen

Libellens kamp. 39 poeng. © Torleif Hansen

Den andre godværsdagen i sommer hastet jeg avgårde til et lite tjern hvor jeg ofte
jobber med libeller. Har vært så kaldt at jeg ikke har sett mer enn en tidligere i
sommer. Da jeg kom frem så jeg flere som lå delvis i vannet og delvis på strå.
Denne ene sto godt til for en bra komposisjon. Bildet er speilvendt og gjort om til s/h.
Canon EOS 1DX, Sigma 150mm macro,1/1000sek, f/5,6, ISO 400.

..

Lappugle. 38 poeng. © Andy Trowbridge

Lappugle. 38 poeng. © Andy Trowbridge

Bildet av en hunnlappugle i flukt er tatt i Hedmark. Canon 1DX, 500mm/4 L IS + 1.4x teleconverter, f/6,3, 1/1600 sek, ISO 800. Tatt med stativ.

..

Dobbeltbekkasin. 38 poeng. © Asle Bårdli

Dobbeltbekkasin. 38 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Nord-Trøndelag i juni i år. Dobbeltbekkasinhannene har samlet seg på sin faste spillplass og viser opp en spektakulær og trolsk forestilling gjennom natta. Mot slutten av spillsekvensen slår bekkasinen med vingene. Canon 1DX, 500mm/4, f/5,0, 1/250 sek, ISO 2000 og blits.

..

Beitende Svalbardrein. 38 poeng. © Cato Elvik

Beitende Svalbardrein. 38 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm/2.8 + 1,4x konverter = 550mm, f/4, 1/800 sek, ISO 1600.

..

Duften av rapsåkeren - Rådyr. 38 poeng. © Duy Ahn  Pham

Duften av rapsåkeren – Rådyr. 38 poeng. © Duy Ahn Pham

Rapsåkeren er en god og trygg gjemmeplass for rådyrene.  Er man heldig kan man se to ører som speider etter lyder. Her valgte jeg å sitte ved en veikant. Etter en kort stund så jeg to antenner. Med to kontakt lyder kom den nysgjerrige rågeita til meg. Nikon D3s, 500mm, 1/250s, f/4, ISO 400.

..

Lirype i nysnø. 38 poeng. © Jan Stokstad

Lirype i nysnø. 38 poeng. © Jan Stokstad

Bilde tatt 1. juni 2015. Nikon D800, 80-200 på 200mm og f/5, 1/800 sek, ISO 200, +2 EV.

..

Lappugleflukt. 38 poeng. © Steffen Johnsen

Lappugleflukt. 38 poeng. © Steffen Johnsen

Med kræsj i smågnagerbestanden så ble det dårlig med lappugler i år. Så da måtte jeg bla i arkivet fra i fjor hvor jeg hadde en flott morgen med denne lappuglen i Elverumsskogen. Her kom den seilende forbi på utkikk etter mus. Nikon D600, 400mm, f/4,5, 1/1600 sek, ISO 800.

..

Heipip i blomsterbukett. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Heipip i blomsterbukett. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Har brukt camo, stativ og lyd for å få Heipipen nærme nok og der jeg ville den skulle sette seg. 1/250 sek, f/16, 420mm, ISO 800.

..

Silandmor med sine små. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Silandmor med sine små. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Var ute med båten da jeg oppdaget denne anda som hadde parkert seg selv og ungene på land i solen. Lot båten drive mot land mens jeg lå i baugen og tok bilder. 1/1000 sek, f/8, 420 mm, ISO 250.

..

Svarthalespove i flukt. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Svarthalespove i flukt. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Fluktbilde av svarthalespoven tatt på vei ned mot Malaneset på Jæren en grå sommersdag. 1/1250 sek, f/5,6, 420mm, ISO 800.

..

 Fossekall. 38 poeng. © Torleif Hansen

Fossekall. 38 poeng. © Torleif Hansen

En gråværsdag med mine faste fossekaller fristet meg til å dra lukkertiden ned
for å få bilderne sånn jeg ville. Canon EOS 7D mark II, 300mm+1,4 konverter, 1/13 sek, f/14, ISO 125.

..

Supermann-ekorn. 38 poeng. © Trond Westby

Supermann-ekorn. 38 poeng. © Trond Westby

Har hatt ekornprosjekt i noen år nå. Og har har en god stund hatt ønsker om å fange ekorne i lufta med teleobjektiv. På vinters tid når jeg har foret tidligere, har jeg ikke fått nok lys inn til å få lukkertiden som trengs for å fryse dette lynraske hoppet. Men for første gang foret jeg inn i sommeren og da endret det plutselig seg og gav mulighet for lukkertiden som trengtes. Det ble noen turer før jeg fikk bilde jeg var fornøyd med. Nikon D7100, Nikon 300mm/2.8, 1/3200 sek, ISO 2000.

.:.

Takk for at du så innom bloggen – og på gjensyn!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..