Isbjørn

Månedens bilde: Tryggheit hjå isbjørnmor. Gull. © Øyvind Dyrdal

Månedens bilde: Tryggheit hjå isbjørnmor. Gull. © Øyvind Dyrdal


Svalbard er etter hvert blitt et populært reisemål for naturfotografer og andre, og mange flotte bilder av isbjørn fra dette området er å finne i media. La oss håpe den generelt økte interessen for dette området også fører til økt fokus på konsekvensene av den stadige reduksjonen av ismassene som bl.a. truer isbjørnens videre eksistens.

Vossingen Øyvind Dyrdals isbjørnbilde derfra er annerledes enn de fleste av bildene juryen har sett fra før både i komposisjon og innhold. Dermed ble det en klar favoritt til tittelen Månedens bilde i runde 8.

Han forteller dette om bildet sitt: «Bildet blei tatt på Svalbard no i sommar. Binna låg lenge ute mot iskanten og venta på at det skulle komme eit potensielt bytte. Det var god aktivitet av sel på isen. Forskjellige individ låg lenge i ro oppe på isen, men stadig vekk var hovudet oppe for å sjå etter farer. Bjørnungen låg heilt stille ca 30 meter lenger inne på isen og venta på mor. Det virker heilt utruleg oppe i eit meneskehode, at ein liten bjørneunge på nokon få månader kan oppdragast til slik lydigheit. Bjørneungen gjespa kraftig fleire gonger, og tilsynelatende såg det ut som han kjeda seg. Om sider gav bjørnemor opp, og reiste seg. Då kom bjørnungen med ein gong småspringende ut til mor, og søkte kontakt og skjul der. Det er uansett kjekkast og tryggast å være nær bjørnemor. Først litt omsorg og så går turen videre til neste plass der isbjørnmor trur at det kan dukke opp litt mat».

Canon EOS 5D mark III, 500mm/4 L IS USM m/1,4x teleconverter, 1/2000 sek, f/6,3, ISO 320.

…..

Tross i høstfargenes tilstedeværelse både høyt og lavt ble runde 8 – septemberrunden – en av årets aller beste når det gjelder de edleste valørene. De oppnådde 10 gullbildene er ny runderekord for året og sammen med 41 sølvbilder blir dette årets 3. beste runde så langt. Så her gis det tydeligvis ikke ved dørene i kampen om de to safariturene til Afrika som deles ut etter finalerunden i november.

Duy Ahn Pham gjør en veldig bra runde med en samling varierte bilder som belønnes med 2 gull, 2 sølv og en bronse på 34 poeng. Dermed avanserer han en plass opp til 3. plassen på sammenlagtlisten så langt. Steffen Johnsen og Asle Bårdli kaprer begge 1 gull og 4 sølv. Johnsen beholder dermed 2. plassen sammenlagt, mens Bårdli avanserer en plass til 7. plass. Torleif Hansen og Svein R. Johannessen er en tanke mer beskjedne og ender opp på 1 gull og 3 sølv. Detter gir hhv. 5. og 9. plass på sammenlagtlisten. Rolf Selvik oppnår 1 gull og 2 sølv og troner med det fortsatt øverst sammenlagt med 50 poeng ned til andreplassen. Magnar Lien med 2 sølv ramler ned en plass til 4. plassen. Ellers oppnår Kolbein SvenssonVegard Lødøen og Øyvind Dyrdal ett gull hver. Ellers er det fortsatt relativt tett blant de beste på sammenlagtlista så årets to siste runder ligger an til å bli et skikkelig rotteres.

….

Reglene for konkurransen MÅ følges når det gjelder filnavn på bilder og informasjonen som skal følge med. De siste rundene har det kommet inn bilder uten navn på fotografen hverken i filnavn eller informasjonen som følger med. Det sier seg selv at det da er små sjanser for å få slike bilder bedømt – vi aner jo ikke hvem hun/han er! Fotografens navn skal finnes både i filnavn (etternavn) og i følge-informasjonen til bildene. For nærmere info se punktene 7 og 8 i Reglene (link til disse finnes under Regler og resultater 2015 i denne bloggen).

Minner også om at artsnavn skal være med i bildetittel.  Husk også en mest mulig fyldig info om hvert bilde i følgeskrivet. Til slutt, husk også at bildene ikke skal ha rammer rundt eller Copyrightlinjer lagt inn i bildet. Slike bilder kan ikke brukes i bladet.

Max høyde på de innsendte bildene er 1080 piksler. Dersom bildene lages med denne høyden, oppnås best resultat på visningen på jurymøtet.

….

Andre gullbilder

Opplæringstur for bjørnunger. Gull. © Duy Ahn Pham

Opplæringstur for bjørnunger. Gull. © Duy Ahn Pham

Etter to lange dager uten en eneste ulv bestemte vi oss å ta siste dag annetsteds. Det regnet «heavy» da jeg gikk inn i skjulet. Heldigvis ga det seg etter en kort stund. Flere bjørner kom fram på myra. En meget flott situasjon å observere to forskjellige
oppførsel på to bjørnunger. En er så livlig og den andre mye mer forsiktig og holdt seg
tett ved sin mor. Fotografert i Finland. Canon 1Dx, 200-400mm på 274mm og f/5,6,
1/640s, ISO 1000.

Livet i sivet. Gull. © Torleif Hansen

Livet i sivet. Gull. © Torleif Hansen

16.08.15. Bildet sier vel mer enn jeg kan prøve å skrive. Ble mye forskjellige vinkler før jeg fant den rette. Canon 1DX, Sigma 150mm, F/5,6, 1/2500 sek, ISO 400, håndholdt.

Nordlyskuppel. Gull. © Kolbein Svensson

Nordlyskuppel. Gull. © Kolbein Svensson

Et panorama satt sammen av 5 vertikale bilder. Dette var ganske tidlig på kvelden den 12.09.15. Nordlyset hadde ikke satt i gang ordentlig enda, men jeg la merke til at det var en svak bue over horisonten. Tok flere serier, denne følte jeg ble best. Trondheim og Orkanger er nok synderen for de to oransje områdene, men illustrerer også godt hvilke problemer man har når man tar bilder om natta. Selv om man står milevis unna så vil dis\skyer ta farge fra gatelys o.l. Nikon D750, 14mm, f/2,8, 15 sek, ISO 1600

 Jaktfalk etter rødstilk. Gull. © Svein Raymond Johannessen

Jaktfalk etter rødstilk. Gull. © Svein Raymond Johannessen

Bildet er tatt på Revtangen, Jæren i Rogaland, hvor jeg i august og frem til nå i september har tilbrakt  8-9 dager og utallige timer med trekkfuglene/vadere for å prøve å få noen fluktbilder av rovfugler i dette miljøet på jakt. Synes jeg har lykkes rimelig bra med det. Canon 5D mkIII, Canon 300mm/2,8 og 1,4x converter, 1/1600 sek, f/8, ISO 640.

Dvergflaggermus. Gull. © Vegard Lødøen

Dvergflaggermus. Gull. © Vegard Lødøen

Dverflaggermus i fjell og tåkelandskap. Jeg har benyttet ir-sensor for å trigge kameraet på rette tidspunktet. Kun en eksponering. Nikon D800, 70-200mm/2.8 med blitz SB-900,
92 mm,  f/8, 10 sek, ISO 250.

Tåkehavet - rådyr. Gull. © Duy Ahn Pham

Tåkehavet – rådyr. Gull. © Duy Ahn Pham

Mange rågeiter har jeg sett i dette området. Så jeg tenkte at en bukk må vel være i
området hvor han kan velge akkurat damen han ønsker seg. Brunsten var i full gang.
Kontaktlyd og hetslyd kom det jevnlig fra meg. To rågeiter kom litt på siden, mens
denne bukken holdt utsikt fra vaktplassen sin. Jeg var så heldig at lyset brøyt gjennom
tåkelaget. Noe nysgjerrig kom bukken ut fra fjellknausen. Den stirret lenge på meg før den
fortsatte inn i skogen. Fotografert i Fredrikstad. Canon 1Dx, 600mm, f/5, 1/800sek, ISO 1600.

Vannymfe på Soldugg. Gull. © Rolf Selvik

Vannymfe på Soldugg. Gull. © Rolf Selvik

Alltid spennende å lete etter motiver med macrobjektiv. Canon EOS 1D mark II, Canon EF 100mm/2,8 Macro, f/9, 1/6 sek, ISO 100.

Svarttrost plukker rognebær. Gull. © Asle Bårdli

Svarttrost plukker rognebær. Gull. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Rygge sent på høsten 2014. Svarttrosten setter pris på rognebær, og utviser stor flygekunst der den hendig plukker ett og ett. Canon 5D mkIII, 300mm/2,8, f/3,2, 1/6400 sek, ISO 800, blits.

Hubro. Gull. © Steffen Johnsen

Hubro. Gull. © Steffen Johnsen

Tatt fra eget skjul i Rogaland. Nikon D600, 400mm, f/9, 0.8 sek, ISO 200, 2 blitser.

Sølvbilder, 44 – 39 poeng: 

Uglestemning. 44 poeng. © Ketil Olsen

Uglestemning. 44 poeng. © Ketil Olsen

Perleugleunge Troms  i juli 2015. Dette treet var en av plassene denne ungen satte seg flere ganger. Satte opp stativ og rigget opp kamera med Pocket W. Da var det bare å vente til den kom. At den ikke satte seg nøyaktig på samme sted hver gang var noe utfordrende, men til slutt valgte den greina jeg håpet på. Nikon D3s, Nikon 16-35mm på 24 mm og f/11, 1/640 sek, ISO 640. Pocket Wizard.

..

Hegrer i nordavind før soloppgang. 43 poeng. © Torleif Hansen

Hegrer i nordavind før soloppgang. 43 poeng. © Torleif Hansen

06.09.15. Tidlig morgen for å få med meg morgenstemningen, noe jeg får gjort for sjelden. Hegrene satt der de bruker og jeg begynte å prøve meg frem. Ble mange forsøk før jeg endte opp med dette resultatet. Canon EOS 7D Mark II, Canon 200-400mm på 200mm, F/8, 4sek, ISO100, håndholdt.

..

Hjorter i høyfjell. 42 poeng. © Rolf Selvik

Hjorter i høyfjell. 42 poeng. © Rolf Selvik

Jeg satt og postet ved en plass der jeg håpet at Hjorten ville komme forbi en kveld da jeg ble oppmerksom på en flokk med Hjort på andre siden av dalen. Tåken i fjellet bak laget en fin stemning i høyfjellslandskapet. Canon EOS 1D X, Canon EF 500mm/4 IS, f/7,1, 1/1000 sek, ISO 1600.

..

Rev. 42 poeng. © Line Nygård

Rev. 42 poeng. © Line Nygård

400mm, f/6.3, ISO 800.

..

Bamsespeiling. 42 poeng. © Kåre Hansen

Bamsespeiling. 42 poeng. © Kåre Hansen

Bildet er tatt på tur med Asle Hjellbrekke i Finland i sommer. Canon EOS 5D mk III, 400mm, f/3,5, 1/500sek, ISO 3200.

..

Aurora Borealis. 42 poeng. © Roy Håkon Friskilæ

Aurora Borealis. 42 poeng. © Roy Håkon Friskilæ

Bildet er tatt i Bjørnevatn i Finnmark. Med kun ti minutters gange fra huset vårt begynte nordlyset å bli så heftig at måtte forevige situasjonen. Helt fantastisk corona viste seg. Fikk tatt en stor serie med bilder av situasjonen, har valgt ut ett. Redigert så naturlig som mulig. Justert hvitbalanse til 3905 og korrigert etter histogram. Canon 6D, 14mm Samyang, F/2,8, 10 sek, ISO 3200.

..

Regnbuestemning - lirype. 42 poeng. © Ketil Olsen

Regnbuestemning – lirype. 42 poeng. © Ketil Olsen

Med midnattsola i ryggen og uværet i front var stemninga satt. Når regnbuen i tillegg dukket opp bak lirypa var det bare å knipse i vei. Bildet er tatt på Hillesøya 1 times biltur fra Tromsø. Nikon D3s, Nikon 70-200mm/2.8 på 200mm og f/10, 1/100sek, Iso 640, blits SB910.

..

Spurvehauk på jakt. 42 poeng. © Duy Ahn Pham

Spurvehauk på jakt. 42 poeng. © Duy Ahn Pham

Dalens Villmarkssenter byr på mye «wildlife» bl.a fiskeørn, kongeørn, haukugler, tårnfalk
m.m. Spurvehauken er i full fart i september måned. De voksne lærer sine ny-kommende å jakte. Her kan de øve seg på nøtteskriker som er fristet av nøtter og mat mot den kalde høsten. Fotografert i Tokke. Nikon D3s, 200-400mm på 400mm og f/4, 1/1600 sek, ISO 1600.

..

Spillende Fasan. 41 poeng. © Laila Fredhjem

Spillende Fasan. 41 poeng. © Laila Fredhjem

En maikveld (i 2015) fant jeg denne spillende fasanen i et kratt. En spesiell opplevelse når en kommer fra Trysil hvor det er tiur og orreleker. Er tatt et stort utsnitt fra bildet. Nikon D800, 200mm , 1/4000 sek, f/2.8.

..

 Orrhøne. 41 poeng. © Steffen Johnsen

Orrhøne. 41 poeng. © Steffen Johnsen

Denne orrhøna var nesten like ivrig som hanene denne morgenen. Den gjorde seg til for hanene og jagde bort alle hønene som kom i nærheten. Og når det i tillegg kom litt snø fikk jeg sikret meg dette bilde fra orreleiken i Hedmark. Nikon D600, 400mm, f/3,5, 1/400 sek, ISO 1600.

..

Hjort i solnedgang. 40 poeng. © Steffen Johnsen

Hjort i solnedgang. 40 poeng. © Steffen Johnsen

I sommer var jeg en tur på Hitra for å jobbe med hjort og rådyr. Etter lange timer på post uten særlig med utbytte bestemte jeg meg for å gå tilbake til bilen. Akkurat i det jeg setter meg inn i bilen får jeg se noen hjorter et stykke unna som er på tur opp mot en topp. Med en nydelig solnedgang bak toppen var det bare å håpe på at en av hjortene kom å stilte seg opp i silhuett. Og etter litt venting kom denne hinnen og stilte seg opp der jeg håpet den skulle komme. Nikon D600, 400mm, f/5.6, 1/500, ISO 250.

..

Sjefen - lirype. 40 poeng. © Ketil Olsen

Sjefen – lirype. 40 poeng. © Ketil Olsen

Denne lirypesteggen var utvilsomt sjefen i dette territoriumet. Her fotografert i høyt motlys. Bildet er tatt på Hillesøya i Troms i mai 2015. Nikon D7100, Nikon 70-200mm/ 2.8 på 185 mm of f/5, 1/160sel, ISO 800.

..

Rådyr. 39 poeng. © Steffen Johnsen

Rådyr. 39 poeng. © Steffen Johnsen

En tidlig morgen satt jeg og ventet på rådyrene da jeg etter hvert fikk høre den typiske lyden geita lager under «hekksering» (når bukken jager geita i brunsten). I full fart kom geita ut av skogen med bukken like bak og tok noen runder på flaten jeg posterte på, og jeg fikk sikret meg dette bilde før de løp inn i skogen igjen. Nikon D600, 400mm, f/4, 1/640 sek, ISO 2500.

..

Bjørn i motlys. 39 poeng. © Sunniva Roumimper

Bjørn i motlys. 39 poeng. © Sunniva Roumimper

Bildet er tatt i Finland. Canon 5D mkII, 150-500mm, f/6.3, 1/2000 sek, ISO 500.

..

Vandrefalken ser deg. 39 poeng. © Svein Raymond Johannessen

Vandrefalken ser deg. 39 poeng. © Svein Raymond Johannessen

Bildet er tatt på Revtangen, Jæren i Rogaland, hvor jeg i august og frem til nå i september har tilbrakt 8-9 dager og utallige timer med trekkfuglene/vadere for å prøve å få noen fluktbilder av rovfugler i dette miljøet på jakt. Synes jeg har lykkes rimelig bra med det. Canon 5D mkIII, Canon 300mm/2,8 og 1,4x converter, 420mm, 1/2000sek, f8, ISO 500.

..

Kvitryggspett. 39 poeng. © Svein Hjelmeset

Kvitryggspett. 39 poeng. © Svein Hjelmeset

Canon EOS 7 D, 400mm, f/5,6, 1/160 sec, ISO 800.

..

Strået. 39 poeng. © Torleif Hansen

Strået. 39 poeng. © Torleif Hansen

15,08.15. Nok et senkveldbilde, er glad i det lyset jeg gitt. Var kuling og hadde ingen illusjon om noe skarpt glansbilde, men ville ha med det vakre hjem på minnebrikken uansett. Canon 7D, Petzval 85mm med blenderplate 2,2 satt inn, 1/1000sek, ISO 100, håndholdt.

.:.

Takk for at du så innom bloggen – og på gjensyn!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..