2014 runde 3 – Vidar Lunde til topps

Bladet Villmarkslivs fotokonkurranse med tema natur ruller ufortrødent videre. Den er Norges eldste og største i sitt slag og her konkurrerer fotografer bosatt i Norge med sine beste bilder fra naturen i Norge, Sverige og Finland. Det legges stor vekt på at alle bilder skal vise naturen som den er – men det er absolutt rom for kreative opptaksmåter. Juryen hegner om naturbilders ekthet og digital etterbehandling skal derfor holdes på et meget nøkternt nivå hvor f.eks. fjerning eller tilføyelse av element (av en viss betydning) ikke er tillatt. Derimot stitching («sammenstifting» side ved side av et antall bilder til ett større bilde) er lov. Med mulighet for å delta med 5 bilder hver gang i ti av årets måneder, er konkurransen også en fin mulighet til å få et større antall bilder målt opp mot andre fotografers bilder. Mer om alt dette finnes i lenken Regler for konkurransen i 2014.

I runde 3 ble det ny rekord for året i antall gull- og sølvbilder. 72 slike bilder ble som vanlig gjennomgått flere ganger helt på tampen av jurymøtet før de endelige poengene for disse ble bestemt. En fornøyd jury kunne nok en gang berømme fotografene for en kjempeflott samling bilder. I alt 7 gull, 65 sølv og 127 bronser av de totalt 211 innsendte bildene fra 46 fotografer endte opp på resultatlista. Dermed ble ni av ti bilder med på lista.

Dessverre var det fortsatt noen fotografer som syndet mot konkurransens regler for innlevering. Dersom filnavnet på bildene ikke er etter reglene, fører det til unødvendig plunder og heft både for tilretteleggingen av og i selve juryeringen av bildene. Bildetittel (som angitt i følgebrevet) og bildetittel-delen av filnavnet skal være på norsk og inneholde artsnavn der hvor det gir mening. Ta gjerne en titt i fanen Deltaker – vær obs i bloggen hvor de mest forekommende feilene er omtalt.

Vidar Lunde blir rundens mestvinnende fotograf med 5 flotte bilder. Han er en virkelig veteran i konkurransen og fikk sitt første diplom for et bronsebilde i Fotojakta i oppstartsåret 1977. Det var et fiskebilde med tittelen Garnet trekkes som oppnådde 28 poeng og stod på trykk i nummer 7 av bladet det året. ble hans Rådyrparing i skogen valgt ut som  Månedens bilde og belønnet med Gull. Juryen falt pladask for det fine skogsmiljøet med en utsøkt plassering av de parende rådyrene. Han blir dermed belønnet med den flotte Petzl Ultra Vario hodelykta som leveres av Varri AS. Den er ekstremt kraftig, har beltebatteri  og en verdi på 3400 kroner. Ellers fikk bildene Tiurhopp og Storkamp i hjortelia begge 44 poeng, Kolle og kalv i myrullenga (hjort) fikk 43 og Hubro ved solnedgang fikk 40 poeng. Med denne flotte innsatsen erobrer Vidar tilbake 1. plassen på Sammenlagtlista etter 3 runder med 586 poeng – en plass han også hadde etter årets første runde.

6 andre fotografer tar hjem et gullbilde hver samt diverse andre valører. Bernt Østhus gjør dette for Panorert gaupe (tar 4. plassen på Sammenlaglista med 571 poeng), Leif Rustand for Kråkespeiling (10. plass på samme liste med 552 poeng), Jan Rune Samulsen for Lappugleflukt, Magnar Børnes for RoEgil Skredemellom for Klar for take-off og Lars Andreas Dybvik for Frost.

Sammenlagtlista ellers har nå Robin Jenssen 2. plassen med 584 poeng (kun 2 poeng bak ledende Lunde), Helge Helland 3. plassen med 576 poeng og Jan R. Olsen 5. plassen med 564 poeng.

-:-

36 gull- og sølvbilder (bilder som har blitt honorert med 40 poeng eller mer) er med i bloggen denne gangen. Juryens kommentarer er skrevet i kursiv i bildetekstene.

Synspunkter på bloggen eller annet relevant mottas med takk. Så legg gjerne igjen din kommentar (felt for dette finnes helt bakerst i hvert blogginnlegg)!

…..

Månedens bilde:

Rådyrparing i skogen. Gull. © Vidar Lunde

Rådyrparing i skogen. Gull. © Vidar Lunde

I to dager fulgte jeg med dette rådyrparet på god avstand. I furuskogen like ved et lite skogstjern besteg bukken geita ganske mange ganger, men bare den ene gangen sto de helt åpent for fotografering. Å være på riktig sted til riktig tid gir ofte gode bilder. Noen kaller dette flaks, men juryen heller til den oppfatning at med lang fotoerfaring blir ofte resultatet bra. Som i dette bildet med et nydelig miljø og en kjempeflott plassering av de parende dyrene. Canon EOS 1D Mk4, EF 500mm/4 + 1,4x forlenger, 1/100 sek, blender 5,6 og 500 ISO.

….

Andre gullbilder:

Klar for take off. Gull. © Egil Skredemellom

Klar for take off. Gull. © Egil Skredemellom

Man trenger ikke alltid å dra langt av sted for å fotografere insekter. Dette bildet av blomsterfluen er tatt i min egen hage. Kort og godt her er fluen klar til take-off. Et velvalgt standpunkt som gir en fin komposisjon med enkel linjeføring og diffus bakgrunn innbyr til en relativt beskjeden nedblending av objektivet med rask lukkertid som gevinst. Canon EOS 7D, Tamron 28-300mm/3,5 -6,3 IF MACRO på 300mm og f/9, 1/400 sek, ISO 500.

Kråkespeiling. Gull. © Leif Rustand

Kråkespeiling. Gull. © Leif Rustand

Etter solnedgang gikk kråkene og plukka næring i fjæra. Det var da jeg så speilinga av en trebru i vannet og kråka som speilte seg. Bildet er tatt i farger og konvertert til svarthvitt. Fotografen har et blikk for det fotografisk spennende som de fleste kan misunne han. Resultatet er et slående speilingsbilde med en enkelt og sterk forgrunn i kontrast til bølgenes krusninger i bakgrunnen. Canon EOS 7D, Canon 70-300mm, 1/500 sek, f/14, ISO 800.

Lappugleflukt. Gull. © Jan Rune Samuelsen

Lappugleflukt. Gull. © Jan Rune Samuelsen

Lappugle fra Østerdalen i 2013, som var beste hekkeår i nyere tid i Sør-Norge. Den sjeldne og flotte lappugla fanget i en flukt som viser de imponerende vingene. Et greit komponert bilde med en diffus bakgrunn. Nikon D700, 300mm/2.8 + 1.4x konverter, f/4, 1/1600 sek, ISO 400.

Frost. Gull. © Lars Andreas Dybvik

Frost. Gull. © Lars Andreas Dybvik

Frostrøyk som driver over is tatt på halvlang lukkertid. Rimfull bjørk speiler seg. Konvertert til s/h og tonet i cyang/grønn. Snudd 180 grader for å få bjørka rett vei i bildet. Et kreativt, spennende og tiltalende bilde som appellerer til fantasien da det ikke umiddelbart går klart frem hva dette er. Et absolutt vellykket bilde. Nikon D3s, 24-70mm/2.8 på 44mm og f/14, 1/8 sek, ISO 100.

Panorert gaupe. Gull. © Bernt Østhus

Panorert gaupe. Gull. © Bernt Østhus

Gaupa har stått øverst  på min fotografiske ønskeliste i mange år, og jeg fikk muligheten tidlig i april i år. Denne gaupa hadde slått et rådyr noen dager før, og bildet er tatt ved byttet en halv time etter midnatt i lyset fra ei lommelykt, samt noe baklys fra ei lykt på en bygning i nærheten. En krevende panorering med laaang lukkertid, hvor jeg har prøvd å få fram særtrekk ved gaupa i nattlig jakt ut over den rene artsbeskrivelsen. Et sjeldent bilde som ikke blir til uten en fotograf som behersker de aller fleste sidene ved naturfoto. En velbalansert komposisjon med plass til bevegelse innover i bildet, et sjeldent dyr i en bevegelse godt understreket av stripene som panoreringen gir, et øye og hode som er tilstrekkelig skarpt samt en mørk tone i bildet som forteller om natt. Canon EOS 1Dx, EF 600mm/4, f/4, |/6 sek, ISO 5000.

Ro. Gull. © Magnar Børnes

Ro. Gull. © Magnar Børnes

En liten robåt i et sjeldent morgenlys. Man skulle tro det var ute på havet, men det er inne i en vestlandsfjord. Morgendisen skjuler fjellene bakom. Sol og morgendis skaper en egen atmosfære og følelse av stillhet. Et superenkelt bilde som er som tatt ut av læreboka i hvordan det skal gjøres. Her er «det gylne snitt» på plass med et konkret og perfekt utformet interessepunkt samt duse toner og linjer som også skaper en formidabel stemning – her er det ro i mer enn en betydning. Nikon D70. Tamron 70-300mm, f/16, 1/750 sek, ISO 200.

Sølvbilder 44 – 40 poeng:

Storkamp i hjortelia. 44 poeng. © Vidar Lunde

Storkamp i hjortelia. 44 poeng. © Vidar Lunde

En kraftig 8-takker havnet i en ”tittelkamp” med den antatte sjefen i lia; en 16-takker. Kampen bølget frem og tilbake, men ble avgjort uten noen seierherre. Begge to forsatte å brøle og passet kollene i hver sine områder etterpå. Canon EOS 7D, EF 500mm/4, 1/160 sek, f/4, ISO 500.

..

Toppand. 44 poeng. © Helge Helland  Panorert

Panorert Toppand. 44 poeng. © Helge Helland

I lett snøvær prøvde jeg å panorere noen ender, og satt igjen med dette som jeg ble mest fornøyd med. Bildet er tatt ved hjemplassen på Ålgård. Nikon D3s, 500mm/4, 1/80 sek, f/9, ISO 250.

Tiurhopp. 44 poeng. © Vidar Lunde

Tiurhopp. 44 poeng. © Vidar Lunde

Med åtte røyer nede på leiken skulle kanskje tiuren være fornøyd, men den fortsatte med denne flaksehoppingen til alle røyene var nede fra trærne. Til slutt var det ca 16 røyer på bakken. Canon EOS 1D Mk4, Sigma 120-300mm/2,8 på 269mm og f/2,8, 1/1000 sek, ISO 1600.

Fjellrev. 44 poeng. © Linda Lødøen

Fjellrev. 44 poeng. © Linda Lødøen

Et  bilde fra Dovre. Nikon D700,  300mm/2,8, f/5,6, 1/320 sek, ISO 200.

..

Nattgaupe. 44 poeng. © Bernt Østhus

Nattgaupe. 44 poeng. © Bernt Østhus

Gaupa står her ved et rådyr den har slått, og pakket inn i gras på gaupers vis (se ”grashaugen” til høyre). Tatt i lyset fra ei lommelykt, med baklys fra en bygning i nærheten rundt klokka ett om natta. Jeg har fjernet refleksjonen av lommelykta i øynene til gaupa i Lightroom. Canon EOS 1Dx, EF 600mm/4, f/4, 1/6 sek, ISO 6400.

..

Rågeit. 44 poeng. © Bernt Østhus

Rågeit. 44 poeng. © Bernt Østhus

Bildet ble tatt i forbindelse med målrettet arbeid med silhuetter og rådyr, på noe så prosaisk som en høyde i et gammelt kulturlandskap. Geita står i et rådyrtråkk hvor det passerte dyr flere ganger i døgnet, hvor den etter min mening lager et godt fokuspunkt i diagonalen mellom gress og himmel bak. Bildet er undereksponert for å få silhuett-effekten. Canon EOS 20D, EF 300mm, f/5.6, 1/1600 sek, ISO 200.

..

Vandrefalkkurtise. 44 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Vandrefalkkurtise. 44 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

 

Vandrefalkhunnen sitter på sin faste sitteplass og roper på hannen. Minutter seinere ble det parring, men en slik privat sak ble naturligvis utført delvis skjult bak en furugrein 😉 Bildet er tatt i mitt hjemfylke Telemark. Skjul og stativ benyttet. Canon EOS 5D Mark III,   EF 500mm f/4 L IS USM, 1/2500 sek, f/4, ISO 1000.

..

Magnetic night. 43 poeng. © Anders Hanssen

Magnetic night. 43 poeng. © Anders Hanssen

Nordlys er fascinerende og jeg selv liker ”Coronas” best. Canon Eos 5d mk III, Zeiss 15mm, f/2,8, 4,7 sek, ISO 3200.

..

Dovrefjell. 43 poeng. © Helge Helland

Dovrefjell. 43 poeng. © Helge Helland

Skiftende vær og mye vind har satt sitt preg på Dovrefjell, der Moskusen går og beiter. Nikon D3s, 17-35mm/2,8, 1/250sek, f/14, ISO400, stativ.

..

Myrtjern. 43 poeng. © Lars Andreas Dybvik

Myrtjern. 43 poeng. © Lars Andreas Dybvik

Maskert til panorama. Konvertert til s/h. Dobbeltexpo i kamera for å lage de diffuse partiene (en skarp og en uskarp). Nikon D800, 24-70mm på 70mm.

..

Nordlysfisk. 43 poeng. ©  Jan R. Olsen

Nordlysfisk. 43 poeng. © Jan R. Olsen

8 bilder satt sammen til panorama. Nordlys Storfjord i Nord-Troms i februar. Nikon D800E, Nikkor 14-24/2,8, f/2,8, 10 sek, ISO 1600.

..

Kolle og kalv på myrullenga. 43 poeng. © Vidar Lunde

Kolle og kalv på myrullenga. 43 poeng. © Vidar Lunde

Dette året var det en fantastisk blomstring av myrull, og hjorten brukte denne myra nesten hver kveld om sommeren, og det er særlig flott når de går på den lille holmen. Et zoomobjektiv ble brukt for å ha muligheten til å få med miljøet som dyrene går i. Canon EOS 7D, Sigma 120-300/2,8 på 120mm og f/2,8, 1/320 sek, ISO 400.

..

Moskus. 42 poeng. © Fredrik Stige

Moskus. 42 poeng. © Fredrik Stige

Vinterstid finn ein gjerne moskusen i høgda, der vind og mindre snø lettar mattilgangen. Etter ein lang kvil var det på tide med ein strekk på beina, og til å riste av seg snøen. Like etter la moskusen seg til igjen, og det var ein kald og fornøgd fotograf som forlot den vesle moskusflokken. Fra begynnelsen av mars på Dovrefjell. Canon EOS 7D, Canon EF 500mm/4 L IS II USM, f/4,5, 1/1600 sek, ISO 250.

..

Toppdykker i tåkedis. 42 poeng. © Helge Helland

Toppdykker i tåkedis. 42 poeng. © Helge Helland

En tidleg morgen før arbeid lå jeg ute, og fikk toppdykkeren liggende fredelig i det sola kom opp. Bildet er tatt  Rogaland. Nikon D3s, 500mm/4, 1/3200 sek, f/5,6, ISO 500, stativ.

..

Galakse. 42 poeng. © Lars Andreas Dybvik

Galakse. 42 poeng. © Lars Andreas Dybvik

Sprekk i stålis, konvertert til s/h. Nikon D3s, 24-70mm/2,8 på f/18 og 70mm, 1/80 sek, ISO 2000.

..

Toppskavl. 42 poeng. © Jan R. Olsen

Toppskavl. 42 poeng. © Jan R. Olsen

Selvportrett på Uløya i slutten av april, tidlig en morgen ved soloppgang. Forurenset luft fra Øst-Europa er årsaken til disen. Nikon D200, Nikkor 12-24/4 på f/22, 1/50 sek, ISO 100.

..

Fjellrev. 42 poeng. © Robin Jenssen

Fjellrev. 42 poeng. © Robin Jenssen

Bildet er tatt en grytidlig septembermorgen på Dovrefjell idet sola kommer opp i øst og farger himmelen i flammende rødt. Et magisk lys som gir skyene en dramatisk effekt. Nikon D3, Nikon 500/4, 1/800 sek, f/4, ISO 1600.

..

Kung fu hauk. 42 poeng. © Svein Raymond Johannessen

Kung fu hauk. 42 poeng. © Svein Raymond Johannessen

Canon EOS 5D mkIII, Canon 70-200/2,8 på f/3,5, 1/500 sek, ISO 1250.

..

Rype. 41 poeng. © Øyvind Dyrdal

Rype. 41 poeng. © Øyvind Dyrdal

 

Bildet er tatt på Finse ein tidleg vårdag. Med å huke seg tilstrekkeleg ned, så fekk eg ein snøkant som var mellom meg og rypa til å delvis dekke rypa. Bildet er konvertert til s/hv. Canon EOS 5d mark III med EF 500mm/4 L IS + 1,4x telekonverter, f/6,3, 1/2000 sek, ISO 100.

..

Stokkandmor og parrende døgnfluer. 41 poeng. © Geir Hansen

Stokkandmor og parrende døgnfluer. 41 poeng. © Geir Hansen

Bildet er tatt ved Isterfossen. Nikon D700, 300mm/4, 1/6400 sek, f/4,5, ISO 640.

..

 Jordskygge. 41 poeng. © Jan R. Olsen

Jordskygge. 41 poeng. © Jan R. Olsen

Nymåne og jordskygge over Lyngen, Troms, februar. Nikon D800, Nikkor 500mm/4 + 1,4 converter = f/8, 0,6 sek, ISO 1600.

..

Traner i soloppgang. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Traner i soloppgang. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Traner i soloppgang. Etter mange gangers forsøk endelig ble det fulltreff med været. Sol- oppgangen varte kun ca. 30 minutter med magiske lys hvor traner samlet seg og spilte i kor. Fotografert i Hornborgarsjøen den 30. april 2013. 850mm, 1/1600 sek, f/11, ISO200.

..

Landing med stil. 40 poeng. © Svein Raymond Johannessen

Landing med stil. 40 poeng. © Svein Raymond Johannessen

Canon EOS 5D mkIII, Sigma 300mm/2,8, 1/1000 sek, f/5,6, ISO 2500. Tatt med stativ/svingarm.

..

Fjellrevlandskap. 40 poeng. © Per Gätzschmann

Fjellrevlandskap. 40 poeng. © Per Gätzschmann

Fjellrev i sitt rette element, ikke langt fra svenskegrensen. Landskapet fjellreven lever i er fascinerende en vårdag i sterkt lys, nesten white out. Fjellreven ligger her ved hiåpningen og har full kontroll over det åpne landskapet. Canon 1 DX, EF 500mm/4+1,4 ext, f/8, 1/3200 sek, ISO 800.

..

Panorert ulv. 40 poeng. © Robin Jenssen

Panorert ulv. 40 poeng. © Robin Jenssen

Bildet er tatt øst i Finland på en høsttur. Dette er alfahunnen i flokken. Nydelig dyr som er helt lys.  Nikon D3, Nikon 500mm/4, 1/10 sek, f/4, ISO 1600.

..

Beitende elgokse. 40 poeng. © Robin Jenssen

Beitende elgokse. 40 poeng. © Robin Jenssen

 

Bildet er tatt 4 mil fra min hjemplass på en av mine ”godplasser” for elgfoto. Nikon D3 + Nikon 70-200mm/2,8, 1/1250 sek, f/4, ISO 1600.

..

Hubro ved solnedgang. 40 poeng. © Vidar Lunde

Hubro ved solnedgang. 40 poeng. © Vidar Lunde

En sjelden gang kommer hubroen frem fra sitt skjulested før sola er gått ned bak horisonten. Her er den på en av sine faste sitteplasser i lyngheia. Canon EOS 1D Mk4, EF 500mm/4, 1/500 sek, f/4, ISO 1600.

..

Stokkand i miljø. 40 poeng. © Leif Rustand

Stokkand i miljø. 40 poeng. © Leif Rustand

Canon EOS 7D, 70-300mm, 1/100 sek, f/14, ISO 400.

..

Mandarinand rister løs. 40 poeng. © Jørn Konradsen

Mandarinand rister løs. 40 poeng. © Jørn Konradsen

To mandarinender har besøkt Nidelva i Trondheim i begynnelsen av april. Jeg, og helt sikkert mange andre, har flere gode bilder av endene. Jeg synes dette er ett av bildene som skiller seg ut blant mine bilder. Anda rister på hodet så vanndråpene spruter rundt og danner en «innramming» av hodet både i lufta og i refleksjonen i vannet. Canon EOS 5D mk3, EF 300mm/4+1,4x, f/5,6, 1/500 sek, ISO4000, EV +2/3.

.:.

Takk for besøket og på gjensyn!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

2 svar til 2014 runde 3 – Vidar Lunde til topps

  1. roy greger sier:

    hei til foto jakta runde 3 2014 her var det mange fine blinkskudd

  2. Czarna sier:

    Congratulations to all of you. Nice photos.
    regards from Sweden

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..