2014 runde 4 – Vidar Lunde – igjen

   Månedens bilde

I mårskogen. Gull. © Kjell Ivar Øye

I mårskogen. Gull. © Kjell Ivar Øye

Fotografen Kjell Ivar Øye sier dette om bildet: Eit miljøbilde frå mårskogen der eg har fora på naturleg vindfall og ikkje tilrettelagt plass. Etter eit tips frå Vegard Lødøen er det brukt utsatt kamera og bevegelsessensor :-).  En samlet jury står bak valget av månedens bilde. Det er tatt i et autentisk naturmiljø – godt poengtert av tre og kvist i nedre høyre delen av bildet. Vestlandsnaturen danner ellers en flott ramme rundt det hele med en mår som er fanget passe tett på og i en flott positur.  Canon 5D mkII,  Canon 17-40mm på f/10, 1/30 sek, ISO 1250.

..:..

Den fjerde runden i årets utgave av NM i Naturfoto/Fotojakta bekrefter en strengere bedømmelse av bildene enn i tidligere år. De som før ville ha blitt honorert med Gull ender nå opp med 44 – 42 poeng i stedet for. Og en god del av de mange bildene på 33 og 34 poeng ville nok ha vært over sølvstreken tidligere. Derfor blir tallene for denne runden slik: 48 fotografer tar hjem 4 gull-, 36 sølv- og 157 bronsebilder. Så langt er det til sammen blitt 27 gull og 196 sølv på de fire første rundene noe som er klart under tallene fra fjorårets jubelår. Ca 900 bilder har deltatt så langt i år, og av disse har 9 av 10 endt opp på resultatlista.

Vidar Lunde leverer nok en sterk runde og blir månedens beste fotograf. Han tar hjem 2 gull for Hare og Hønsehauk, 2 sølv for Ekorn i farta og Beitende hjortebukk samt 34 poeng for Portrett av en hjort.  Dermed befester han sin plass på toppen av Sammenlagtlista så langt med 794 poeng.

Marius SchjeldrupHøye er med i konkurransen for første gang i år og honoreres med Gull for sitt bilde Ulveblikk – et bilde av ulv tatt i Norge. Han får også 2 sølv for bilder av Orre og 2 bronser.

Som innhaver av Månedens bilde (som også fikk Gull) stikker Kjell Ivar Øye av med den flotte Petzl Ultra Vario hodelykta som leveres av Varri AS. Den er ekstremt kraftig, har beltebatteri  og en verdi på 3400 kroner. Han oppnår også 2 sølv for Kongeørnas utsikt og Gresshoppesanger samt 2 bronser på 34 poeng. Dette gir han en 4. plass på Sammenlagtlista med 748 poeng.

Bernt Østhus rykkker opp på 2. plassen på Sammenlagtlista  med 757 poeng noe som er 37 poeng bak ledende Vidar Lunde. Robin Jenssen taper en plass og ligger nå på 3. plassen med  755 poeng. Deretter følger på 5. plass Helge Helland med 747 poeng. Videre nedover på lista kommer Jarl Kjetil Johnsen med 735 poeng på 6., Jan R. Olsen med 734 poeng på 7., Andy Trowbridge med 732 poeng på 8. og på delt 9. plass finner vi Leif Rustand og Per Gätzschmann begge med 720 poeng.

Etter et som vanlig  langt og intenst møte kunne juryen berømme fotografene for nok en fin innsats og mange flotte bilder. Ellers minner vi også om at med kun ett og bare ett bilde er det mulig å vinne en av førstepremiene som er en tur til Denali nasjonalpark i Alaska i flotteste høstfargetiden.

Komplette lister fra denne runden finnes annetsteds i bloggen (som lenker nederst under Regler og resultater).

.:.

Dessverre var det fortsatt noen fotografer som syndet mot konkurransens regler for innlevering. Dersom filnavnet på bildene ikke er etter reglene, fører det til unødvendig plunder og heft både for tilretteleggingen av og i selve juryeringen av bildene. Bildetittel (som angitt i følgebrevet) og bildetittel-delen av filnavnet skal være på norsk og inneholde artsnavn der hvor det gir mening. Ta gjerne en titt i fanen Deltaker – vær obs i bloggen hvor de flest forekommende feilene er omtalt.

OBS! Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp, skal være slik (alt annet skaper kun merarbeid for bladet og juryen): Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_lirypeflukt.

…..

Andre Gullbilder:

Etter paringen - Hønsehauk. Gull. © Vidar Lunde

Etter paringen – Hønsehauk. Gull. © Vidar Lunde

Kurtiseringa kom seint i gang dette året og årsaken var at hunnen sannsynligvis var død. Det dukket imidlertid opp ei ny haukefrøken, trolig to år gammel ut i fra at tverrstripene i brystet ennå har preg av lengdestriper. Her er paringen overstått og hannen glir ned over ryggen på hunnen under høylydt skriking fra begge to. Den unge haukedama fikk frem tre flygedyktige unger sammen med den meget erfarne hannen dette året. Parrende hønsehauk er et populært motiv og Lunde har sikret seg et sterkt og fortellende bilde i det akten er over. Canon EOS 1D Mk4, Sigma 120-300mm/2,8 på 300mm og f/2,8, 1/1000sek, ISO 640.

Beitende hare i vårskogen. Gull. © Vidar Lunde

Beitende hare i vårskogen. Gull. © Vidar Lunde

De siste åra har jeg jobbet en del med bevegelsessensor knyttet til forskjellige kamera. Utfordringen er å finne gode plasser å sette det opp for å få bilder. I denne skogen er det godt med hare som lar seg lokke av epler og litt frø. Supervidvinkel på hare er svært sjelden kost, og fotografen har lykkes over all forventning i dette flott gjennomførte  bildet med et tiltalende miljø. Canon EOS 550D, EF 17-40mm/4 på 17mm og f/4,5, 1/30sek, ISO 3200.

Ulveblikk. Gull. © Marius Schjelderup-Høye

Ulveblikk. Gull. © Marius Schjelderup-Høye

Situasjonen med ulven på orreleiken var på sitt mest intense da den kom smygende med lavt hode på kloss hold. Fotografen fikk seg litt av en overraskelse da ulven dukket opp blant orrfuglene. Et spesielt bilde hvor det sterke blikket formidler noe av ulvens sjel.  Nikon D3, 500 mm/4, f/5, 1/100sek.

Sølvbilder (44- 38 poeng):

Tiur utpust. 44 poeng. © Bernt Østhus

Tiur utpust. 44 poeng. © Bernt Østhus

Motlys, reflekser og lys/skygge gir mange muligheter også på tiurleiken. Også dette bildet var rimelig godt planlagt og i nærheten av hva jeg hadde sett for meg på forhånd etter å ha misset tilsvarende situasjoner i fjor. Spillende tiur fanget i et spennende lys og tatt i rett øyeblikk. Utfordrende situasjon komposisjonsmessig. Canon EOS 5D markIII, EF 600mm/4 + 1.4 converter, f/5,6, 1/640sek, ISO 1250.

..

Himmelsk. 44 poeng. © Jan R. Olsen

Himmelsk. 44 poeng. © Jan R. Olsen

Meget uvanlige skyer over Lyngsalpene i Troms i april. «Fenomenet» varte i flere timer og hadde en gulaktig stripe i seg. Panorama av åtte høydebilder satt sammen. Et motiv med fenomenale skyformasjoner som fortjener et stort oppslag. Forgrunnen konkurrerer kanskje en tanke for mye med de flott skyene. Nikon D800E, Nikkor 14-24mm/2,8 på 14 mm og f/16, 0,4 sek, ISO 50.

..

Nordlys i April. 44 poeng. © Kolbein Svensson

Nordlys i April. 44 poeng. © Kolbein Svensson

Nordlyset dukka opp på tampen av påska. Bilde er tatt på Hitra i Sør Trøndelag. Sjelden jeg har sett nordlyset når det har vært såpass lyst, hadde hele tiden en liten eim av lys i horisonten. En herlig nordlysgardin hvor lyset over horisonten gir en ekstra dimensjon. Dog er «forgrunnen» nederst en tanke knapp. Nikon D7000, 11mm og 2,8, 10 sek, ISO 1250.

..

Ekorn i farta. 43 poeng. © Vidar Lunde

Ekorn i farta. 43 poeng. © Vidar Lunde

En dag brukte ekornet en litt spesiell vei inn til foringsplassen for å hente nøtter. Den kom gjennom blåbærlyngen og hoppet over en liggende stokk. Jeg rigget utstyret med manuell fokus og fyrte av når ekornet var på vei. Det gikk fort og det ble mange bomskudd, men noen traff godt. Canon EOS 1D Mk4, EF 500mm/4, 1/2000sek, f/4, ISO 1600.

..

Spillende tiur i gammelskogen. 42 poeng. © Thomas Mørch

Spillende tiur i gammelskogen. 42 poeng. © Thomas Mørch

Canon EOS 5D Mark2, 200mm, f/2,8, 1/125sek, ISO 800.

..

Draugens barn. 42 poeng. © Kolbein Svensson

Draugens barn. 42 poeng. © Kolbein Svensson

Makrobildet av luftbobler fanget i grønnalger. Fant disse i en dam i fjæra. Brukte en del tid på linjene, å prøve og plassere boblene så godt som mulig i bildeflaten. Bildet er etterbehandlet i LR5, for det meste beskjæring og normal etterbehandling. Nikon D7000, 105mm, f/4, 1\400 sek, ISO 1600.

 

..

Hauken og blåmeisen. 41 poeng. © Svein Raymond Johannessen

Hauken og blåmeisen. 41 poeng. © Svein Raymond Johannessen

200mm, 1/1250 sek, f/3,5, ISO 2500.

..

Beitende hjortebukk i regnvær. 41 poeng. © Vidar Lunde

Beitende hjortebukk i regnvær. 41 poeng. © Vidar Lunde

Å sitte lenge på hjortepost i hardt regnvær kan være en utfordring, men når det er dyr foran linsa går tiden fort! Klarer en da å holde utstyret tørt kan det bli mange brukbare bilder. Denne bukken beitet lenge før den til slutt la seg ned og ble liggende en times tid. Canon EOS 7D, EF 500mm/4, 1/125sek, f/4, ISO 800.

..

Morgenstund. 40 poeng. © Nils J. Tollefsen

Morgenstund. 40 poeng. © Nils J. Tollefsen

Nikon D600, Sigma 150-500mm, 1/1250 sek, f/10.

..

Kongørnas utsikt. 40 poeng. © Kjell Ivar Øye

Kongørnas utsikt. 40 poeng. © Kjell Ivar Øye

Eit prosjekt frå i vinter. Utsatt kamera og Pocket wizzard styring fra skjul. Eit utsnitt eg har prøvd over tid å få med ørna så nærme. Canon EOS 5D mk II, 70mm , f/8, 1/60 sek, ISO 320.

..

Sidensvansflokk. 40 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Sidensvansflokk. 40 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

 En flokk med sidensvanser holdt seg i nærheten en periode på seinvinteren. Vakre, livlige og rastløse fugler som lager liv og røre når de forsyner seg av frukt og bær. Tatt på Heistad i Telemark. Håndholdt. Canon EOS 5D Mark III, EF500mm f/4L IS USM, 1/125 sek, f/5,  ISO 1600.

..

 Råbukk. 40 poeng. © Bernt Østhus

Råbukk. 40 poeng. © Bernt Østhus

Dette bildet er tatt i påsken i år på et av mine favorittsteder for rådyr. Trekket går i et åpent parti foran Trondheimsleia. Bildet er knipset akkurat i det sola rant over åsen. For ordens skyld nevnes at jeg fikk gull for et bilde med liknende bakgrunn tatt for to år siden av en annen bukk. Målet denne gang var å forbedre hva jeg fikk ut av situasjonen den gang. Temaet er det samme, men både forgrunn, bakgrunn, avstand til objektet og tid er så vidt ulike at jeg legger til grunn at jeg skjærer klar av regelen om ikke å sende inn like bilder. OG jeg mener dette er en forbedring i forhold til den gamle situasjonen! Canon EOS 5D markIII, EF 600mm/4, f/7.1, 1/400 sek, ISO 800.

..

Fjellrev II. 40 poeng. © Andy Trowbridge

Fjellrev II. 40 poeng. © Andy Trowbridge

Bildet er tatt på Dovre, september, 2013. Unge fjellrever, lekesloss. Canon 1DX, 500 mm f/4L IS, f/5,6,  1/1600 sek, ISO 1600. Håndholdt. Grunnleggende bildebehandling i Lightroom 4.

..

Slosskjemper - Moskus. 39 poeng. © Jan Rune Samuelsen

Slosskjemper – Moskus. 39 poeng. © Jan Rune Samuelsen

Ingen info funnet fra fotograf.

..

Isbjørn på isflak. 39 poeng. © Jørgen Skaug

Isbjørn på isflak. 39 poeng. © Jørgen Skaug

Denne isbjørnen på isflaket i Polhavet poserte i et flott ettermiddagslys under en tur til Svalbard i september 2013. Canon EOS 7D, Canon EF-S 17-55mm/2,8 IS USM på 17 mm, og f/8, 1/1600 sek, ISO 800.

..

Kveldsstemning. 39 poeng. © Kjetil Olsen

Kveldsstemning. 39 poeng. © Ketil Olsen

Lirypestegg i midnattsol. Tatt på Sommarøya i Troms i mai eller juni 2013. Kun lett oppskarpet. Nikon D3s, Nikon 500mm/4, f/8, 1/1250 sek, ISO 320.

..

Orrhøne i miljø. 38 poeng. © Marius Schjelderup-Høye

Orrhøne i miljø. 38 poeng. © Marius Schjelderup-Høye

Nikon D3, 500mm/4, f/4, 1/1250 sek, ISO 200.

..

Orrhøne på stilk. 38 poeng. © Marius Schjelderup-Høye

Orrhøne på stilk. 38 poeng. © Marius Schjelderup-Høye

Artig situasjon der orrhanene ble i overkant ivrig og ørrhøna valgte å stikke av og sette seg på toppen av  en tørrkvist. Nikon D3, 500mm/4, 1/1250 sek, f/4, ISO 500.

..

Adventfjorden. 38 poeng. © Ebba Jenssen

Adventfjorden. 38 poeng. © Ebba Jenssen

Svalbard 13. okt 2013. Fra en uforglemmelig tur til Svalbard… alle turer dit er vel uforglemmelige!  Nikon D600,  Sigma 10-20, 10 sek, f/22, ISO 50.

..

Toppdykker I. 38 poeng. © Eva Austdal

Toppdykker I. 38 poeng. © Eva Austdal

Toppdykker sluker gjedde på Østensjøvannet, Oslo.

..

Frokost - hare. 38 poeng. © Ketil Olsen

Frokost – hare. 38 poeng. © Ketil Olsen

Harefrokost, Rolvsøya, august 2012. Bildet er kun lett standardjustert. Nikon D3s, Nikon 400/2.8, f/4, 1/320 sek, ISO 2000.

..

Gresshoppesanger. 38 poeng. © Kjell Ivar Øye

Gresshoppesanger. 38 poeng. © Kjell Ivar Øye

Har prøvd noen senkvelder på denne, problemet er lys og tett vegetasjon når den er aktiv. Canon 600mm +1,4 converter,  f/6,3, 1/80 sek, ISO 640.

..

Våt Hønsehauk. 38 poeng. © Cato Elvik

Våt Hønsehauk. 38 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm, f/3,5, 1/1600sek, ISO 3200.

..

Svartrostkamp. 38 poeng. © Leif Rustand

Svartrostkamp. 38 poeng. © Leif Rustand

Tatt hjemme på foringsplassen et år med mye snø i mars. Troster var det mange av dette året. Da ble det jo stadige kamper.Tatt i farger. Konvertert til svarthvitt og lagd et white-out bilde. Canon EOS 30D, 70-200mm, f/5.6, 1/5000 sek, ISO 800.

..

Gjøk i motlys. 38 poeng. © Helge Helland

Gjøk i motlys. 38 poeng. © Helge Helland

Jeg var heldig og fikk Gjøken på en gammel gjærdepåle i Sandnes, når sola var på veg ned. Nikon D3s, 500mm/4, 1/125sek, f/4,5, ISO 800. Stativ.

.:.

Takk for at du stakk innom bloggen og på gjensyn!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

2 svar til 2014 runde 4 – Vidar Lunde – igjen

 1. NOEN ORD TIL JURYEN;
  Siterer gullbildet på plass nr. 1 her på bloggen;
  «Fotografen Kjell Ivar Øye sier dette om bildet: Eit miljøbilde frå mårskogen der eg har fora på naturleg vindfall og ikkje tilrettelagt plass. Etter eit tips frå Vegard Lødøen er det brukt utsatt kamera og bevegelsessensor.»
  Jeg synes det er uhørt at et bilde tatt med utsatt kamera og bevegelsessensor blir kåret til gullbilde. Jeg trodde at en i en fotokonkurranse var det hva fotografen ser i kameralinsa og tar der og da som gjaldt. Her kan man altså stille ut et vilkamera på en tilrettelagt foringsplass ute i skogen, eller naturen da, og gå hjem og legge seg eller dra på jobb. Så stikke ut til kamera og ta ut bilderullen etter en uke og se rått og røte som har passert. Og er man heldig som han her, dumper det jammen meg ut et GULLBILDE også av boksen. NEI, sier jeg – en i en fotokonkurranse må det vel være fotografen som er dyktig og ikke et viltkamera??

  Ikke misforstå – bildet er veldig flott, MEN det hører ikke hjemme i en FOTOKONKURRANSE etter min mening.

  mvh
  Liv F Ditlefsen

  • asleoh sier:

   Remedier for å utløse et kamera uten at fotografen ser i gjennom det samtidig har eksistert veldig lenge og i et vell av varianter.
   Fra de første «manuelle» snorutløsere på en halv meter og oppover til mange titalls meter, via avanserte radiobaserte utløsere
   hvor fotografen kunne sitte flere kilometer unna og ta bilder (brukt for minst 20 år siden) til dagens avanserte
   elektroniske som reagerer på bevegelse. Felles for alle disse er at de har vært allment akseptert som en måte å ta bilder på. Kun i det aller siste har noen få reagert på bevegelsessensorene. Men hvorfor akkurat disse kan man lure på.

   Bruken av bevegelsessensor krever en inngående kjennskap til natur, dyreliv og lokale forhold skal det lykkes å oppnå gode resultater. Det er ikke bare å sette opp slike kameraer og tro at dette blir bra. Her må det fintenkes og visiualiseres bilder på forhånd. Videre har dyrenes instinktive redsel for mennesker alltid vært et stort hinder på veien til de gode og naturlige bildene. Med bevegelsessensorer og lignende er det nå mulig å fravriste naturen dens innerste hemmeligheter ved at mennesket ikke er til stede i det hele tatt. En vinn-vinn situasjon både for dyrelivet (som ikke blir påvirket og forstyrret) og fotografene.

   I fotografering finnes ingen «rettferdighet». Dertil bestemmer det fotografiske utstyret (les: lommeboken) som vi besitter alt for mye. Å
   utelukke visse opptakelsesmåter i en konkurranse for å oppnå en større grad av «rettferdighet» blir da bare et slag i løse luften.

   Derfor vil nye eksisterende elektroniske muligheter for utløsning av kamera IKKE føre til endringer i reglene for Fotojakta.
   Gode bilder ER gode bilder uansett opptaksmåte så lenge de er tatt under aksepterte normer for oppførsel i naturen.

   Med hilsen Juryen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..