2014 runde 2 – 10 gull og 50 sølv

NM i Naturfoto/Fotojakta er godt i gang etter at den andre av årets i alt ti runder er bedømt. En noe strengere jury enn i tidligere år kunne etter seks timers arbeid konstatere en nivåhevning på bildene sammenliknet med den første runden. Også i denne omgangen hadde 50 fotografer sendt inn bilder. Dette resulterte i 10 gull, 50 sølv og 149 bronser – noe som ga til sammen 209 bilder på resultatlista.. Totalt ble det sendt inn 234 bilder til denne runden, og dermed blir ni av ti innsendte bilder med på resultatlista. Dessverre var det fortsatt noen fotografer som syndet mot konkurransens regler for innlevering. Dersom filnavnet på bildene ikke er etter reglene, fører det til unødvendig plunder og heft både for tilretteleggingen av og i selve juryeringen av bildene. Ta gjerne en titt i fanen Deltaker – vær obs i bloggen hvor de mest forekommende feilene er omtalt.

Månedens bilde er denne gangen tatt av Jan Rune Samuelsen. Bildet Ekorn med unge som ble belønnet med Gull, viser et ekorn i spranget med en unge hengende i munnen – et meget sjeldent bilde av en sjelden situasjon hvor ekornet flytter ungene til et annet bol. Han blir dermed belønnet med den flotte Petzl Ultra Vario hodelykta som er ekstremt kraftig, har beltebatteri og en verdi av 3400 kroner. Sammenlagt etter 2 runder er Jan Rune på en delt 12. plass med 351 poeng.

2 fotografer gjør en formidabel innsats dennne runden. Andy Trowbridge og Per Gätzschmann oppnår begge 2 gull, 2 sølv og 1 bronse. Andy tar hjem gull  for Fighting bears (Kjempende bjørner) og Backlit fox (Fjellrev i motlys). Han ligger på 2. plass på Sammenlagtlista med 386 poeng. Per oppnår gull for sine bilder av Jerv og Snøbjørn. Etter to runder innehar han en 6. plass på sammenlagtlista med 372 poeng.

6 fotografer kan også glede seg over ett Gull hver. Robin Jenssen gjør det for bildet Brødre (jerv). Han er også innehaver av 1. plassen på Sammenlagtlista med 389 poeng. Bernt Østhus kaprer gull for Hjort i snøstorm og en 5. plass på sammenlagtlista med 374 poeng. Jan R. Olsens gullbilde viser Telt og nordlys og han ligger på 8. plass med 367 poeng. Jarl Kjetil Johnsen tar gull for et bilde av Hønsehauk i flukt og en 9. plass på Sammenlagtlista med 366 poeng. Leif Rustand tar hjem gull for Sothøner og en 10. plass med 359 poeng.

Ellers har Helge Helland 3. plassen på Sammenlagtlista med 379 poeng, 4. plassen er besatt av Kjell Ivar Øye med 375 poeng og 7. plassen av Vidar Lunde med 370 poeng. Dermed skiller det 30 poeng mellom 1. og 10. plass på denne lista etter 2 runder.

NM i Naturfoto/Fotojakta er tidsskriftet Villmarkslivs fotokonkurranse med tema natur (inkludert mennesker i naturen). Den er nå inne i sitt 38. år og er dermed landets desidert eldste (og største) for naturfotografer bosatt i Norge. Det konkurreres samtidig i to klasser med lik premiering i hver. Klassene er Norgesmester i Naturfoto (beste fotograf sammenlagt over året) og Årets naturbilde (årets beste gullbilde hvor hver fotograf konkurrerer med sitt beste bilde). Verdien av premier og honorar for brukte bilder på Fotojaktsidene og ellers i bladet utgjør opp mot 250000 kroner i året.  Ellers minnes det om at med kun ett og bare ett bilde er det mulig å vinne en av førstepremiene som er en tur til Alaska (bl.a. Denali nasjonalpark) i flotteste høstfargetiden. Se ellers i bloggen for mer info om konkurransen og dens jury.

I konkurransen bedømmes bildene etter tre kriterier: Originalitet, komposisjon og teknisk kvalitet. Maksimalt kan et bilde oppnå 60 poeng (20 poeng for hvert av de tre kriteriene). Bronsebilder er bilder med 25–34 poeng, sølvbilder 35–44 poeng og gullbilder fra 45 poeng og oppover. Gullbildene tildeles 45 poeng ved den vanlige runde-bedømmelsen. Endelig poengsum og rekkefølgen blant gullbildene avgjøres i egen bedømmelse etter årets siste runde.

-:-

37 gull- og sølvbilder (bilder som har blitt honorert med 39 poeng eller mer) er med i bloggen denne gangen. Juryens kommentarer skrevet i kursiv i bildetekstene.

Synspunkter på bloggen eller annet relevant mottas med takk. Så legg gjerne igjen din kommentar (felt for dette finnes helt bakerst i hvert blogginnlegg)!

…..

Månedens bilde:

Ekorn med unge. Gull. © Jan Rune Samuelsen

Ekorn med unge. Gull. © Jan Rune Samuelsen

I slutten av april i fjor fikk jeg øye på en ekornmor som kom bærende på en av sine unger. Kameraet var ikke langt unna, og hendelsen ble foreviget i det den forsøkte å krysse over på noen særdeles tynne bjørkekvister. Ekornmor taklet dette med nøyaktig presisjon, og begge kom seg nok i trygghet i et alternativt bol. Hvor det gamle bolet lå eller hva som forstyrret ekornmor er uvisst, men en hogst som pågikk i nærheten er sannsynlig årsak! Et unikt bilde av en sjelden observert hendelse i ekornets liv. Her har fotografen vært rask på labben og utrolig nok fanget ekornmora i et luftig sprang med ungen dinglende i munnen. Nikon D300, Nikkor 300/2.8, f/3,5, 1/1000 sek, ISO 320.

….

Andre gullbilder:

Hjort i snøstorm. Gull. © Bernt Østhus

Hjort i snøstorm. Gull. © Bernt Østhus

Vinteren ble i år unnagjort i desember i Trøndelagsfylkene, og jeg fikk heldigvis benyttet anledningen til ei helg i marka mens snøen lavet ned. Bildet er tatt under ufyselige værforhold en lørdagsmorgen hvor hjorten lå i et mye brukt dagleieområde. I motsetning til de fleste av mine hjortebilder er dette tatt under smygjakt, og sterk vind og snø er en fotojegers beste venn i så måte – man kan bevege seg rimelig lydløst og usynlig i vintercamo under slike forhold. Tett snødrev gjør dette hjorteportrettet  til et bilde utenom det vanlige samtidig som det kamuflerer de litt «urolige omgivelsene» i bildet. Uten tvil en sædeles lykket vinterlig fotojakt. Canon EOS 5Dx markIII, EF 600mm/4, f/4, 1/160 sek, ISO 1600.

Back-lit Fox (Fjellrev i motlys). Gull. © Andy Trowbridge

Back-lit Fox (Fjellrev i motlys). Gull. © Andy Trowbridge

Taken in Dovrefjell National Park. An Artic fox cub back-lit by the the late evening sun, watches its siblings playing in the distance. Det ble tatt mange bilder av fjellrev på Dovrefjell i 2013 – noe som også er gjenspeilet i konkurransen. Dette fine motlysbildet med glorie i pelsen til reveungen skiller seg noe ut fra de mange andre bildene. Canon 1DX, 500 mm/4L IS, f/5,6, 1/800 sek, ISO 800, handheld.

3 brødre (jerver). Gull. © Robin Jenssen

3 brødre (jerver). Gull. © Robin Jenssen

Bildet er tatt Øst i Finland en julinatt og viser 3 stk årsunger som er med mamma på tur. Prikkene på bildet er ikke skit på sensoren men ufattelige mengder med mygg. For en natt det må ha vært med en hel kø av jerver – all myggen ble nok glemt i denne situasjonen. Et originalt og sjeldent bilde hvor man gjerne ville sett litt mer til venstre i bildet. Nikon D3, Nikon 500mm/4, 1/250 sek, f/4, ISO 1600.

Sothøner. Gull. © Leif Rustand

Sothøner. Gull. © Leif Rustand

Ved Gunneleivfjorden i Porsgrunn er det mye sothøner. I vannkanten vokser det takrørskog som gir godt skjul for fuglene.  Dette bildet er tatt i farger og gjort om til high-key bilde i svarthvitt.  Et vellykket svarthvitt bilde hvor fotografen øser av sin lange erfaring med naturbilder og viser et spennende, slående enkelt og velkomponert bilde.  Canon EOS 7d, 70-300mm,  1/400 sek, f/13, ISO 800.

Telt og nordlys. Gull. © Jan R. Olsen

Telt og nordlys. Gull. © Jan R. Olsen

Nordlys over frossent vann, Lyngen i Troms, mars. Syv høydebilder satt sammen til panorama. Et spennende bilde fra den Nord-Norske natten. Dette nordlysbildet skiller seg ut fra denne fotografens tidligere bilder ved å være tatt i et helt annet og mer intimt miljø enn noen av de andre. Nikon D800E, Nikkor 14-24/2.8 på 2.8, 10 sek, ISO 1600.

Fighting Bears (Kjempende bjørner). Gull. © Andy Trowbridge

Fighting Bears (Kjempende bjørner). Gull. © Andy Trowbridge

Taken at a feeding site in Kajaani, Finland. These two male bears are fighting over a female that is close by. Even though this photo was taken in late June there was still some mating activity going on occasionally during my stay. Taken at 0209 in the morning which meant light levels were low. Sjeldent bilde av bjørner som slåss  – en opplevelse som nok mange skulle ønske å ha vært med på. Et gjennomført bilde hvor miljøet ikke bærer preg av å være en foringsplass. Canon 5D, 70-200mm/4L IS på 191mm og f/4, 1/60 sek, ISO 1000,  fotoskjul.

Jerv. Gull. © Per Gätzschmann

Jerv. Gull. © Per Gätzschmann

Fikk anledning til å prøve ut en ny fotoplass ved Kaiaani i Finland våren 2012. En primitiv kamuflasje på et sted det aldri var prøvd å ta bilder var fristende i vinterlige omgivelser. Var der i flere dager og hadde besøk av tre forskjellige jerver. Her kom den mot meg i snøbyger og jeg måtte bruke manuelle innstillinger for å lykkes. Mang en naturfotograf drømmer om å få våre store rovdyr i vintermiljø. I dette herlige bildet har det lykkes å fange en flott jerv i snøvær. Canon 1D Mk IV, EF 500mm/4, f/8, 1/250 sek, ISO 400.

Snøbjørn. Gull. © Per Gätzschmann

Snøbjørn. Gull. © Per Gätzschmann

Fra Finland tidlig i april 2012. Fortsatt mye snø i Finland denne våren og det var som skapt for vinterlige bjørnebilder. Her kom en skeptisk bjørn i skogkanten og snøen lavet ned på den. Snøen i pelsen innbydde til tittelen snøbjørn. Et mektig møte hvor jeg måtte fokusere manuelt. Ikke bare jerv, men også en snøbjørn ble med hjem fra Finland for denne fotografen – i form av et høyst originalt bilde.  Canon 1D mk IV, EF 500mm/4, f/8, 1/125 sek, ISO 640.

Hønsehauk i flukt. Gull. Jarl Kjetil Johnsen

Hønsehauk i flukt. © Gull. Jarl Kjetil Johnsen

Fra forrige sesong. En voksen hønsehauk forfølger en unghauk og legger bredsida til idet hun forandrer retning. Kamo og stativ. Et vakkert, hvitt bilde med en hauk som viser hele sin lyse underside i en flott positur og hvor snø- og rimdekket vegetasjon utgjør en delikat ramme rundt det hele.  Canon EOS 5D Mark III, EF 200mm/2.8L II USM, 1/2000 sek, f/4, ISO 2000.

Sølvbilder 44 – 39 poeng:

 Røyskatt. 44 poeng. © Bernt Østhus

Røyskatt. 44 poeng. © Bernt Østhus

En røyskatt fra Forolhogna Nasjonalpark skuer ut over sitt domene, ca 1100 meter over havet. I en vinter med lite snø ble nok denne karen en smule lurt av vær og klimaforhold. Bildet er tatt tidlig formiddag med lav sol på skrå inn bak dyret.  Canon EOS 5D Mark II, EF 500mm/4, f/9, 1/400 sek, ISO 500.

..

Ismønster. 44 poeng. © Leif Rustand

Ismønster. 44 poeng. © Leif Rustand

En morgen var bilruta dekket med vakre ismønster. Nabohuset i oransje passet fint som bakgrunn. Problemet var å få hele bildeflata skarp siden en bilrute ikke er rett og bildet måtte taes litt på skrå for å få det rette lyset og mønsteret.  Pentax K2o, 100mm macro, 1/ 320 sek, f/22, ISO 400.

..

Spurvehaukflukt. 43 poeng. © Helge Helland

Spurvehaukflukt. 43 poeng. © Helge Helland

Bildet er tatt i Dalen i Telemark fra kamoflasjetelt. Nikon D3s, 300mm/2.8,  1/320sek, f/4, ISO 1600. Stativ.

..

Haukedans. 43 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Haukedans. 43 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Tatt på egen åteplass i januar. Unghauken forflytter seg ved hjelp av et akrobatisk hopp på gadden. Kamuflasjebu og stativ benyttet. Canon EOS 5D Mark III,  EF200mm2.8L II USM, 1/1600 sek, f/3,5, ISO 1600.

..

Mørketid. 43 poeng. © Hanneke Luijting

Mørketid. 43 poeng. © Hanneke Luijting

Tromsø sett fra Storsteinen i mørketid, desember 2013. Panorama satt sammen av 7 høydeformatbilder. Canon EOS 6D, Canon EF 24-105mm/4L @ 24mm og f/13, 3,2-5 sek,  ISO 800, gradert gråfilter fra Cokin.

..

Isbjørn i Polhavet. 42 poeng. © Jørgen Skaug

Isbjørn i Polhavet. 42 poeng. © Jørgen Skaug

Canon 7D, Canon EF 70-200mm/2.8 L IS II USM på 200mm og f/7, 1/640 sek, ISO 1600.
..

Tykky Sunrise. 42 poeng. © Hanneke Luijting

Tykky Sunrise. 42 poeng. © Hanneke Luijting

Fantastiske farger i skumring før soloppgangen i Riisitunturi Nasjonalpark i Finland, januar 2014. Panorama satt sammen av 9 høydeformatbilder.  Canon EOS 6D, Canon EF 24-105mm/4L @ 32mm og f/6.3, 1/60 sek,  ISO 1600.

..

Elg. 42 poeng. © Robin Jenssen

Elg. 42 poeng. © Robin Jenssen

Bildet er tatt 4 mil fra min hjemplass på en av mine ”godplasser” for elgfoto. Nikon D3, Nikon 500mm/4, 1/800 sek, f/4  ISO 2000.

..

Krykkje på isskulptur. 41 poeng. © Per Gätzschmann

Krykkje på isskulptur. 41 poeng. © Per Gätzschmann

Fra Svalbard og Monacobreen. Isskulpturene som dannes etter kalving fra isbreen var målet mitt her. For å få den gode følelsen med motivet, var det som krydder at denne krykja satt på denne flott isskulpturen.  Canon 1 DX, EF 200-400mm, 1,4 ext på 560 mm  f/7,1, ISO 1250.

..

Myrhauk på næringssøk. 41 poeng. © Cato Elvik

Myrhauk på næringssøk. 41 poeng. © Cato Elvik

Myrhauken er en av våre vakreste rovfugler, selv om den ikke er så vanlig i Norge. Denne flotte hunnen drev næringssøk i et myr- og våtmarksområde på Jæren. Nikon D4,  400mm, f/3.5, 1/2000 sek,  ISo 140.

..

Melkevei og Meteor. 41 poeng. © Kolbein Svensson

Melkevei og Meteor. 41 poeng. © Kolbein Svensson

Jeg var ute og fotograferte melkeveien, da en kraftig meteor lyste opp på himmelen. Det må bemerkes kraftig, at lyset i skogen ikke er fra denne, men fra en bil som kom på absolutt feil tidspunkt, jeg var i det hele tatt usikker på om jeg skulle sende inn bildet, men veide meg fram til at meteoren veier opp for bilens lys. Bildet ble og sendt inn til ett fora for meteorleting, og ut ifra mine opplysninger anslår de at den landet i havet utenfor Kristiansund en plass. Dette er nok den kraftigste meteoren jeg har sett, og i hvertfall den lyseste jeg har fått bilde av 🙂 Nikon D7000, 11mm, f/2,8, 30sek, ISO 2000. 

..

Panorert rødrev. 41 poeng. © Duy Ahn Pham

Panorert rødrev. 41 poeng. © Duy Ahn Pham

Været for landskapsfoto var kun bra den første kvelden. Så tipset om reven reddet hele Lofotenturen. Den velvillige reven fikk vi i variert miljø. Før kursen ble satt mot sør håpet vi på noen panoreringer av reven. Fotografert i Lofoten den 10. juni 2013. 1/60 sek, f/7.1, 70mm, ISO 200.

..

Sunset Caribou. 41 poeng. © Anders Hanssen

Sunset Caribou. 41 poeng. © Anders Hanssen

I solnedgang er det artig å ligge på lur. Denne litt usikre og nysjerrige karen brukte alvorlig lang tid på å komme inn i «søkeren» – flott kystlandskap i flott lys – sterkt blikk! Canon EOS 1DX, 200-400mm/4 @ 280mm og f/5,6, 1/160 sek, ISO 1600, dropin polafilter

..

Vårstemning ved Rinndalssætra. 41 poeng. © Kjell Ivar Øye

Vårstemning ved Rinndalssætra. 41 poeng. © Kjell Ivar Øye

Prøver med litt landskap også. Faktisk et ferskt bilde der eg synest eg var heldig med lyset. Canon 5D mkII, 17-40mm på 17mm og f/11, 1/40 sek, ISO 50, stativ.

..

Ekorn. 40 poeng. © Trond Arild Andersen

Ekorn. 40 poeng. © Trond Arild Andersen

Nikon D3s, Nikon 70-200 2,8, 200mm, 1/500s, 5,6 iso 4000

..

Kamphaner. 40 poeng. © Robin Jenssen

Kamphaner. 40 poeng. © Robin Jenssen

Bildet er tatt på en leik i Västerbottn i Sverige mai 2013. 30-40 haner sloss om 9 høners gunst.  Nikon D3 + Nikon 500/4, 1/2500 sek, f/4, ISO 1600.

..

Eaglefighting. 40 poeng. © Gaute Frøystein

Eaglefighting. 40 poeng. © Gaute Frøystein

To kongeørner som sloss over matfatet. 200mm, f/7,1, 1/2500 sek og ISO 1250.

..

Høy spenning. 40 poeng. © Jørn Konradsen

Høy spenning. 40 poeng. © Jørn Konradsen

Flere og flere tar fine nordlysbilder med fjord, fjell og flotte forgrunner. Jeg synes personlig det er utfordrende, og spesielt i Trøndelag, å ta vakre nordlysbilder med landskap som kan konkurrere med Lofoten etc. Jeg har derfor med dette bildet forsøkt å finne en annen løsning, som kanskje også inneholder en viss symbolikk når det gjelder naturens/solens og menneskeskapte krefter? Spekteret i nordlyset synes jeg i det minste er svært tydelig fra rødt via fiolett og blått til grønt og dels gult. Dessverre var det et tynt lag dis denne kvelden, så inntrykket av stjernehimmelen blir litt soft, men slik var det denne kvelden. EOS 5D mk3, EF 17-40mm/4L, f/5, 13 sek, ISO 2000.

..

Nå kommer jeg og tar deg. 39 poeng. © Svein R Johannessen

Nå kommer jeg og tar deg. 39 poeng. © Svein R. Johannessen

Unghauken som tar skikkelig sats før den tar av.  Sigma 300mm, 1/1000sek, f/5,6, ISO 200.

..

Fjellvåken poserer. 39 poeng. © Svein R Johannessen

Fjellvåken poserer. 39 poeng. © Svein R. Johannessen

Fjellvåken poserer med å vise frem både vinger og stjert. Sigma 300mm, 1/800sek, f/3,5, ISO 1600.

..

Kronhjort og kolle i silhuett. 39 poeng. © Vidar Lunde

Kronhjort og kolle i silhuett. 39 poeng. © Vidar Lunde

Enda et bilde fra hjortebrunsten som jeg bruker mye tid på om høsten. Ingen ting er som å være i nærheten av en brølende bukk uten at den er klar over mitt nærvær! Canon EOS 7D, EF 500mm/4, 1/400sek, f/4, ISO 800.

..

Spurvehaukmøte. 39 poeng. © Helge Helland

Spurvehaukmøte. 39 poeng. © Helge Helland

Fant sted i Dalen i Telemark. Bildet er tatt fra kamoflasjetelt. Nikon D3s, 300mm/2.8, 1/800 sek,  f/3,5, ISO 1250. Stativ.

..

Hønsehauk i sluddbyge. 39 poeng. © Cato Elvik

Hønsehauk i sluddbyge. 39 poeng. © Cato Elvik

Hønsehauk i regn og sludd. Voksen Hønsehauk i ferd med å lande i ruskevær med regn  og sluddbyger. Nikon D4, 400mm/3.5, 1/16000 sek, Iso 2200.

..

Kråke. 39 poeng. © Steinar Sirevåg

Kråke. 39 poeng. © Steinar Sirevåg

Flott bilde av kråka, litt trollsk stemning. f/5,6, 1/160 sek, ISO 500.

..

 Hegre. 39 poeng. © Nils J. Tollefsen

Hegre. 39 poeng. © Nils J. Tollefsen

Nikon D600, 70-200mm, f/8, 1/400 sek.

..

 Jordugle i miljø. 39 poeng. © Ketil Olsen

Jordugle i miljø. 39 poeng. © Ketil Olsen

 Tatt i Troms. Nikon D3s, Nikon 500mm/4, f/4,5, 1/60 sek, ISO 1250.

..

Hønsehauk i snødrevet. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Hønsehauk i snødrevet. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Om det hadde vært snø i Østfold varte den ikke mange dager. Yr meldte snøvær og Mysen skjulet var ledig. Ventet lenge på hønsehauk i snødrevet. Endelig klaffet alt. Fotografert i Mysen den 26.jan 2013.  1/500 sek, f/5, 220mm, ISO 1600.

.:.

Takk for besøket og på gjensyn!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

2 svar til 2014 runde 2 – 10 gull og 50 sølv

  1. Så utrolig mange flott bilder. Kjempekjekt å se vinnerne 🙂
    Takk for titten

    mvh
    Liv «) FD

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..