2014 runde 1 – Strengere jury

Starten er gått for årets utgave av NM i Naturfoto/Fotojakta og runde er nå bedømt. Alle deltakere og interesserte ellers – både  nye og veteraner – ønskes dermed velkommen til konkurransens 38. år.

Nytt av året er en strengere jury. Etter rekordåret i 2013 med nesten 1000 gull- og sølvbilder legger juryen nå lista høyere. Det vil bli vanskeligere å oppnå både gull og sølv, og også kravene til bronsebilder vil bli noe skjerpet. Sett i ly av den generelle kvalitetsøkningen på naturbilder de siste årene er dette en naturlig utvikling. Ingen er tjent med en konkurranse som drukner i gull- og sølvbilder selv om noen trofaste deltagere nok vil oppleve noen skuffelser inntil dette får gått seg til. Videre har juryen tatt grep som gjør det betydelig enklere og raskere å sjekke bilder opp mot tidligere innsendte. Under bedømmelsen vil det dermed bli lettere for juryen å sikre at alle behandles likt og at det bedømmes i henhold til reglene.

Sett i ly av dette, samt den formidable deltakelsen i konkurransen i fjor, er det ikke overraskende at årets første runde står litt tilbake for fjorårets. Men 50 fotografer henter hjem solide 6 gull, 45 sølv og 136 bronser – noe som utgjør til sammen 187 bilder på resultatlista.. Totalt ble det sendt inn 220 bilder til denne runden, og uttellingsprosenten blir dermed på 85. Lista inneholder også mange fotografer som deltar for første gang. De ønskes hjertelig velkommen i konkurransen! Svært hyggelig er det også at denne gangen utgjør jentene en fjerdedel av fotografene – en av de største andelene noensinne.

Dessverre var det for mange fotografer som ikke fulgte konkurransens regler for innlevering. Men med mange nye deltakere er dette til en viss grad forståelig. Dog fører det til merarbeid for juryen og i visse tilfeller til bilder som ikke blir bedømte. Juryens viktigste ankepunkter etter runde 1 er summert opp i fanen Deltaker – vær obs i bloggen. Vennligst les gjennom dette (gjelder også veteranene i konkurransen – reglene er justert en god del de siste årene) slik at de ca 6 – 7 timene med juryarbeid for hver runde går så greit som mulig.

Månedens bilde er denne gangen tatt av vår engelskspråklige deltaker Andy Trowbridge. Bildet Take-off, som ble belønnet med Gull, viser en lettende Lappugle i en grønn og tiltalende skogssetting. I tillegg oppnår han også 2 sølv og 2 bronser på 34 poeng. Totalt gir det en 6. plass på den tettpakkede sammenlagtlista etter 1. runde med 188 poeng.

Kjell Ivar Øye tar flest gull- og sølvbilder. Han honoreres med Gull for bildet Ravner i kveldslys og oppnår Sølv for tre bilder av Spurvehauk, Ravn i sort/hvitt og Tjeld i snø samt en bronse på 34 poeng. Med en samlet poengsum på 191 blir det andreplassen på sammenlagtlista – ett fattig poeng bak Vidar Lunde med 192 poeng. Vidar kaprer Gull for bildet Ørreten vaker, 2 sølv for bildene Bryllup i Haukeskogen og Paring i Hjorteskogen samt en bronse. På delt tredjeplass på sammenlagtlista finner vi Magnar Børsnes og Robin Jensen med 190 poeng. Tre andre fotografer tok hjem 1 gull hver samt diverse andre valører. Det var Øyvind Dyrdal, Jan Rune Samuelsen og Per Kåre Sky.

NM i Naturfoto/Fotojakta er tidsskriftet Villmarkslivs fotokonkurranse med tema natur (inkludert mennesker i naturen). Den er nå inne i sitt 38. år og er dermed landets desidert eldste (og største) for naturfotografer bosatt i Norge. Det konkurreres samtidig i to klasser med lik premiering i hver. Klassene er Norgesmester i Naturfoto (beste fotograf sammenlagt over året) og Årets naturbilde (årets beste gullbilde hvor hver fotograf konkurrerer med sitt beste bilde). Verdien av premier og honorar for brukte bilder på Fotojaktsidene og ellers i bladet utgjør opp mot 250000 kroner i året.  Ellers minnes det om at med kun ett og bare ett bilde er det mulig å vinne en av førstepremiene som er en tur til Alaska (bl.a. Denali nasjonalpark) i flotteste høstfargetiden. Se ellers i bloggen for mer info om konkurransen og dens jury.

I konkurransen bedømmes bildene etter tre kriterier: Originalitet, komposisjon og teknisk kvalitet. Maksimalt kan et bilde oppnå 60 poeng (20 poeng for hvert av de tre kriteriene). Bronsebilder er bilder med 25–34 poeng, sølvbilder 35–44 poeng og gullbilder fra 45 poeng og oppover. Gullbildene tildeles 45 poeng ved den vanlige runde-bedømmelsen. Endelig poengsum og rekkefølgen blant gullbildene avgjøres i egen bedømmelse etter årets siste runde.

-:-

31 gull- og sølvbilder (bilder som har blitt honorert med 38 poeng eller mer) er med i bloggen denne gangen. Juryens kommentar er skrevet i kursiv i bildetekstene.

Synspunkter på bloggen eller annet relevant mottas med takk. Så legg gjerne igjen din kommentar (felt for dette finnes helt bakerst i hvert blogginnlegg)!

…..

Månedens bilde:

Lappugle - Take-off. Gull. © Andy Trowbridge

Lappugle – Take-off. Gull. © Andy Trowbridge

Bilde fra Sverige hvor jeg fra bilen oppdaget denne Lappugla som jaktet på en skogsglenne sent en kveld. Her letter ugla for å jakte på et for meg uoppdaget bytte. Den karakteristiske lappugla er et yndet motiv for mange fotografer og fjorårets invasjon lokalt i Norge av ugla trakk til seg mange langveisfarende fotografer. Et typisk, pent og stemningsfullt bilde av arten som mange håper vil slå seg til ro – noe som nok avhenger av tilgangen på smågnagere. Canon 1DX, 500 mm f/4 L IS m/1.4x teleconverter, 1/800 sek, f/5.6, ISO 800, håndholdt.

….

Andre gullbilder:

Hjort i sprang. Gull. © Per Kåre Sky

Hjort i sprang. Gull. © Per Kåre Sky

Hjort i Varegga, Byfjellene i Bergen. 26. januar 2014. Foto er kun beskåret. Et sjeldent og originalt actionbilde i form av et miljøbilde med hjortene fotografert fra siden og hvor det går unna så snøen spruter. Nikon D800, AF-S Nikkor 70-300 mm ED VR på f/8 og 70mm, 1/1250 sek, ISO 1000.

Ravner i kveldslys. Gull. © Kjell Ivar Øye

Ravner i kveldslys. Gull. © Kjell Ivar Øye

Tatt fra skjul med utlagt kamera utløst med Pocket Wizzard. Et vakkert fjordlandskap som bades i gyllent kveldslys danner bakteppet for tre ravner i action. Et vellykket Norgesbilde tatt ved hjelp av avansert trådløs utløser. Canon 5DmII 24-105mm på 85mm. Iso 800 f8 1/320 sek.

Ørreten vaker. Gull. © Vidar Lunde

Ørreten vaker. Gull. © Vidar Lunde

Når en endelig har funnet en stor ørret som vaker jevnt og trutt er det mest vanlig å prøve å få den til å ta ei tørrflue, men de siste årene har jeg brukt mer tid på å få bilder av fisken i stedet. Kamerajakten er sikkert en større utfordring enn tørrfluefisket. Et kjempebilde er det blitt med balansert komposisjon, kraftige farger og en flott fisk. Canon EOS 1D mark 4, EF 70-200mm/2,8, 1/1250sek, f/2,8 og 800 ISO.

Haukugle. Gull. © Øyvind Dyrdal

Haukugle. Gull. © Øyvind Dyrdal

Ein dag i oktober 2013 så var eg på smyg etter hjorten, då eg kom over denne haukugla. Eg fekk fleire fine seanser av ho både sittende i trær og i flukt. Et betagende vakkert bilde hvor greiner med gult løv danner en flott komposisjon sammen med en fotogen ugle med gule, matchende øyne. Canon EOS 5D mark III, EF 500/4 L IS, f/4,5, 1/1250 sek, ISO 400

Tåkegraner. Gull. © Jan Rune Samuelsen

Tåkegraner. Gull. © Jan Rune Samuelsen

Vinterlandskapet på Hedmarksvidda kan være rene skulpturparken. I spesielt lys med lav tåke langs bakken, kommer de snødekte «aktørene» frem på en nesten trollsk måte. For en fotograf bosatt i lavlandet Elverum er ikke veien lang til vidda og en skikkelig vinter. Et knall vinterbilde hvor fotografen har poengtert essensen i dette flotte bildet. Nikon D610, Nikkor 70-200/2.8, f/13, 1/1250, ISO 200.

Sølvbilder 44 – 38 poeng:

Blåtimen. 43 poeng. © Magnar Børnes

Blåtimen. 43 poeng. © Magnar Børnes

En liten tur på byfjellene kan by på det meste, denne dagen ble det snøstorm, herlig og forfriskende. Nesten hjemme fant jeg denne bakgrunnen for snøfnuggene, med blitz og stor blender fikk jeg fram noe av stemningen. Pentax K-5, Tamron 90mm macro, f4, 1/160 sek, 1600 ISO, blitz.

..

Nordlyslandskap. 43 poeng. © Jan R. Olsen

Nordlyslandskap. 43 poeng. © Jan R. Olsen

Måne og nordlys over Lyngsalpan i Troms, januar 2014.  Nikon D800E, Nikkor 14-24mm/2,8 på 14 mm og f/4, 20 sek, ISO 800.

..

Bjørn i dypsnø. 42 poeng. © Per Gätzschmann

Bjørn i dypsnø. 42 poeng. © Per Gätzschmann

Oppsøkte Finland våren 2012 i håp om å få bjørn på snø, noe som lyktes svært bra. Dette på tross av en meter dyp snø. Årets første store hannbjørn ute av hiet kom på besøk og jeg fikk noen drømmesituasjoner i kraftig snøvær. Her kom den rett i mot og det ble et møte jeg aldri glemmer. Bjørnen sank ned i snøen, og det var tydelig at snødybden hemmet den. Canon 1 D Mk IV, EF 500mm/4, f/5, 1/1000 sek, ISO 1250.

..

Løpende ulv. 42 poeng. © Robin Jenssen

Løpende ulv. 42 poeng. © Robin Jenssen

Bildet er tatt øst i Finland hos Lassi Rautiainen.  Nikon D3, Nikon 500mm/4, 1/25 sek,  f/4, ISO 1600.

..

Gjøk i flukt. 41 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Gjøk i flukt. 41 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Bilde tatt i Vinje i Telemark. På forsommeren er gjøken i stor aktivitet med revirhevding og kurtise. Opptil flere individer holdt det gående denne dagen og til slutt kom jeg på brukbart fotohold til dette individet i flukt. Kamonett og stativ er benyttet.  Canon EOS 5D Mark III,  EF 500mm/4L IS USM +1.4x = 700mm, 1/1600 sek, f/8, ISO 640.

..

På gjerdet. 41 poeng. © Nils J. Tollefsen

På gjerdet. 41 poeng. © Nils J. Tollefsen

Nikon D600, Sigma 150-500mm, 1/1000 sek, f/8.

..

Sivsanger. 41 poeng. ©  Helge Helland

Sivsanger. 41 poeng. © Helge Helland

Info ikke vedlagt.

..

Isbjørn på Kvitøya. 40 poeng. © Jørgen Skaug

Isbjørn på Kvitøya. 40 poeng. © Jørgen Skaug

Canon 7D, Canon EF 70-200mm/2,8 L IS II USM på 70mm og f/6,3, 1/1600 sek, ISO 1600. 

..

Refleksjoner. 40 poeng. © Magnar Børnes

Refleksjoner. 40 poeng. © Magnar Børnes

Bilde fra et av byfjellene i Bergen. En himmel med blå hull i ble spennende sammen med refleksjoner av greiner i passende bølger. Pentax K-5, Pentax FA* 200mm macro, f11, 1/800 sek, ISO 1600.

..

Bryllup i haukeskogen. 40 poeng. © Vidar Lunde

Bryllup i haukeskogen. 40 poeng. © Vidar Lunde

Dette haukeparet her jeg fulgt med på i mange år og ved flere anledninger har jeg fått oppleve intens kurtisering og paring. Canon EOS 1D mark 4, EF 300mm/2,8, 1/500 sek, f/3,5, ISO 400.

..

Paring i hjorteskogen. 40 poeng. © Vidar Lunde

Paring i hjorteskogen. 40 poeng. © Vidar Lunde

Etter en rolig morgen tok det seg kraftig opp med brøling utover formiddagen. Flere småbukker prøvde å få med seg koller ut av haremet til 13-takkeren som hadde et svare strev med å holde bukkene på avstand. Storbukken fulgte også lenge etter ei kolle, og jeg så en paring i tett skog som jeg ikke fikk bilder av. Litt senere skjedde denne paringen i en åpning i furuskogen. Canon EOS 7D, EF 500mm/4, 1/400 sek, f/4, ISO 400.

..

Rørdrum i snøvær. 39 poeng. © Helge Helland

Rørdrum i snøvær. 39 poeng. © Helge Helland

Ingen info vedlagt ..

..

Råbukk smaker snøfnugg. 39 poeng.  © Bernt Østhus

Råbukk smaker snøfnugg. 39 poeng.  © Bernt Østhus

Denne bukken strakk ut tunga etter snøfnuggene. Som noen og hver har gjort i et ubevoktet øyeblikk.  Bildet er tatt på Hemnskjel i Snillfjord kommune. Canon EOS Dx, EF 500mm/4, f/7,1, 1/800 sek, ISO 500.

..

Beitende rype. 39 pooeng. © Robin Jenssen

Beitende rype. 39 pooeng. © Robin Jenssen

Bildet er tatt i Troms mars 2013. En fugl av en flokk på 30 ryper. F/5,6, ISO 2000.

..

Jerv. 39 poeng. © Robin Jenssen

Jerv. 39 poeng. © Robin Jenssen

Bildet er tatt sør-øst i Finland juli 2012 – nærmere bestemt en plass som heter Lieksa. Nikon D3, Nikon 500/4, 1/500 sek, f/4, ISO 1600.

..

Curious Fox - Nysgjerrig rev. 39 poeng. © Andy Trowbridge

Curious Fox – Nysgjerrig fjellrev. 39 poeng. © Andy Trowbridge

Dovrefjell. Camera was placed on the ground and triggered it using an iPhone and Camranger from 20 meters away. The foxes were so curious of the camera they knock it over on the first couple attempts but eventually one walked into the area I had hoped. Canon 5D Mark III, 17-40mm @17mm and f/11, 1/640 sek, ISO 1600.

..

Spurvehauk i miljø. 39 poeng. © Kjell Ivar Øye

Spurvehauk i miljø. 39 poeng. © Kjell Ivar Øye

Har jobba med spurvehauken for bilder i miljø og har etter hvert funnet ut en metode for desse. Utsatt kamera, bevegelses sensor. Canon 5D, mk II, Canon 24-70mm på 50mm og f/8,  1/40 sek, ISO 320.

..

Steinkobbe. 39 poeng. © Andreas Hanssen

Steinkobbe. 39 poeng. © Andreas Hanssen

Dette er et bilde jeg jobbet mye med i løpet av noen få dager. Et par dager så jeg en steinkobbe som lekte seg nede i en bukt, men lyset var veldig dårlig. 8. februar i år var lyset blitt bra nok. Jeg brukte derfor hele dagen nede ved havet mens jeg ventet på solnedgangen. Canon 1Dx, 200-400mm på f/5,6, 1/320 sek, ISO 200.

..

Beitende Hjort. 39 poeng. © Bernt Østhus

Beitende Hjort. 39 poeng. © Bernt Østhus

Bildet er tatt dagen etter kraftig snøfall på Hitra i desember i
fjor. Klarvær gav spennende lys i kombinasjon med dyra som beitet i høyden.
Posituren til kolla gjorde at dette motivet skilte seg fra de andre i positiv
forstand.  Canon EOS 5D marklll, EF 600mm/4, f/5, 1/400 sek, ISO 800.

..

Melkeveien i en base av grønt. 39 poeng. © Kolbein Svensson

Melkeveien i en base av grønt. 39 poeng. © Kolbein Svensson

Vi er ikke like heldige her i Trøndelag når det kommer til Nordlys, så man får ta til takke med det man får servert. Melkeveien svikter sjelden. Nikon D7000, 11mm, f/2,8, 30sek, ISO 3200.

..

Refleksjoner2. 39 poeng. © Magnar Børnes

Refleksjoner2. 39 poeng. © Magnar Børnes

Refleksjoner i vann er fascinerende, men vanskelig å fange. Her trengs både rask lukkertid og god dybdeskarphet. Syns dette bildet fikk et artig mønster. Pentax K-5, Pentax FA* 200mm macro, f/14, 1/500 sek, ISO 3200.

..

Kjøttmeisflukt. 39 poeng. © Leif Rustand

Kjøttmeisflukt. 39 poeng. © Leif Rustand

Det er mye fugler på foringsplassen. Med solsikkefrø i snøen kan det bli spennende når lyset skinner gjennom vare meisevinger.  Canon EOS 7d, 70-300mm, 1/5000sek, f/5, ISO 800.

..

Vandrefalk i gammel furu. 38 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Vandrefalk i gammel furu. 38 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Bilde tatt fra kamuflasje ved en mye brukt sitteplass og på betryggende avstand fra hekkeberget et sted i Telemark.  Canon EOS 5D Mark III, EF500mm/4 L IS USM +1.4x, 1/5000 sek, f/7,1, ISO 800.

..

Badebjørn. 38 poeng. © Øyvind Dyrdal

Badebjørn. 38 poeng. © Øyvind Dyrdal

Bildet er tatt hjå Lassi Rautiainen i Finland ein fin sommarkveld i 2013. Bjørnen kom ut av skogen på motsatt side av vatnet. Etter ei stund vassa han ut i vatnet og symde rett over til der eg satt. Magisk! Canon EOS 5D mark III, EF 500mm/4 L IS, f/4,5, 1/100 sek,  ISO 2500.

..

Måne og elger. 38 poeng. © Hinrich Bäsemann

Måne og elger. 38 poeng. © Hinrich Bäsemann

Sted: Håkøya. Bildet er en kombinasjon av to bilder: en med skarpheten på månen og en med skarpheten på elger. Canon EOS-1D X, Canon EF 200-400mm @ 200 mm og f/4, 1/160 sek, ISO 640.

.:.

 Takk for tittten, vi møtes igjen etter runde nr. 2, håper vi.

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..