Finalerunden 2013: Storeslem til Audun Rikardsen

NM i Naturfoto/Fotojakta for året 2013 er avsluttet. En fulltallig jury på 6 medlemmer gav sine siste poeng i årets 10. og siste runde – Finalerunden. Tallenes tale er klar. I dette historiens jubelår hvor alle rekorder stod for fall, ble det i siste runde oppnådd 12 gull-, 55 sølv- og 205 bronsebilder – noe som utgjør tilsammen 272 bilder på resultatlista. For hele året 2013 ble det sendt inn i alt 3181 bilder som endte opp i 163 gull, 804 sølv og 1902 bronser. Dette tilsier at 9 av 10 innsendte bilder havnet på resultatlista og hele 174 fotografer er med på Norgesmesterlista. Alt i alt er dette et solid  vitnesbyrd om en formidabel kvalitet og kvantitet i årets konkurranse. Komplette lister fra årets konkurranse finnes ellers under Regler og resultater.

Audun Rikardsen tar storeslem i året 2013. Med 3 gull- og 2 sølvbilder i siste runde tar han hjem begge 1. plassene. Han kan derfor smykke seg med å være innehaver av begge titlene i konkurransen – Norgesmester i Naturfoto og Årets Naturbilde. Han kom inn som et nytt, friskt pust i Fotojakta med sine kreative og uvanlige naturbilder og avgjorde det hele til sin fordel i siste runden etter en nervepirrende høst i kamp med mange andre svært dyktige fotografer. Hans bilde Arktisk midnattsrøye blir dermed årets beste Gullbilde med 56,2 poeng.  Med tilsammen 19 gullbilder og 2160 poeng topper han Norgesmesterlisten med 41 poeng ned til andremann. Villmarksliv og juryen gratulerer med den flotte innsatsen og ønsker lykke til på turen til Alaska høsten 2014.

Jan R. Olsen tar en soleklar 2. plass i konkurransen som andremann i begge klassene. Bildet Isbjørn på is oppnår 55,7 poeng noe som er et halvt poeng bak vinnerbildet. Andreplassen på Norgesmesterlisten tas hjem med 19 gullbilder og 2119 poengReglene for premiering er slik at dersom samme person vinner begge klassene og premien er en tur, vil andremann på Norgesmesterlista dra sammen med vinneren som da får hans/hennes 2. premie i stedet for. Dermed kan vi gratulere Jan R. Olsen med flotte andreplasser og ønske god tur til Alaska.

Rolf Selvik har gjennom året knivet om en plass på toppen av Norgesmesterlista. Han belønnes med 3. plassen for sine 10 gullbilder og 2039 poeng. Tilsvarende er det Terje Sylte som blir tredjemann på Årets naturbildeliste med sitt bilde av Gaupe som ble sendt inn til siste runde og som belønnes med 55,5 poeng.

Villmarksliv og juryen gratulerer også disse to og alle andre deltakere som har gjort årets konkurransen til den beste og mest spennende noensinne. Vi ønsker dere alle velkommen tilbake i 2014.

NM i Naturfoto/Fotojakta fortsetter i 2014 etter det samme opplegg og regler som for 2013. Dog vil selve juryeringen justeres en tanke for å sikre den aller beste og mest mulig rettferdige bedømmingen av alle bilder. Dermed er frist for 1. innlevering til konkurransen i 2014 den 15. februar. Viser ellers til Villmarklivs nettsider (www.villmarksliv.no) og konkuransens blogg (https://fotojakta.wordpress.com) når det gjelder regler og resultatlister fra årets konkurranse.

..:..

 31 gull- og sølvbilder (bilder som har blitt honorert med 39 poeng eller mer) er med i bloggen denne gangen. Juryens kommentar er skrevet i kursiv i bildetekstene.

Synspunkter på bloggen eller annet relevant mottas med takk. Så legg gjerne igjen din kommentar (felt for dette finnes helt bakerst i hvert blogginnlegg)!

……

Årets naturbilde:

Arktisk midnattsrøye. Årets Naturbilde. Gull. © Audun Rikardsen

Arktisk midnattsrøye. Gull – 56,2 poeng. © Audun Rikardsen

På 80 grader nord kan man oppleve midnattssol helt i slutten av august, samtidig som sjørøya forbereder seg til høstens store begivenhet, gytinga. Utfordringen med å fotografere sjørøye under vann på Svalbard er breslammet som gir grumsete vann. I akkurat dette vassdraget fant jeg en liten kilde som rant ut i elva og ga et lite felt med helt klart vann hvor jeg også så fisk. Brevannet ses i bakgrunnen og ga en fin bakgrunn for solstrålene som skar ned i vannet.  Et meget uvanlig fiske- og midnattssolbilde er løst på en helt fremragende måte. Juryen gratulerer fotografen med førsteplassen. Canon 5D MkIII, Canon 8-15mm/4, 1/250 sek, f/13, ISO 1600. Undervannshus, kabelstyrt.

…..

Månedens bilde:

Isbjørn på Kvitøya. Gull. © Jan R. Olsen

Isbjørn på Kvitøya. Gull – 55,7 poeng. © Jan R. Olsen

Isbjørn på Kvitøya, Svalbard i september 2013. Et bilde med samme poengsum som fotografens «Isbjørn på is» som tok 2. plassen på Årets Naturbildelista. Et kjempebilde  som setter fokus på isbjørnens situasjon i en tid med svinnende ismasser. Et blinkskudd av et miljøbilde som naturlig nok er fotografert fra båt. Pluss for det vindblåste havet i bakgrunnen. Nikon D800E, Nikkor 24-70/2.8 på 34mm og f/14, 1/80 sek, ISO 400.

….

Andre gullbilder:

Gaupe II. Gull - 55,5 poeng. © Terje Sylte

Gaupe II. Gull – 55,5 poeng. © Terje Sylte

Bilde av vill Norsk gaupe tatt etter 3 års målrettet jobbing for å få det flotte, sky og vanskelige dyret i søkeren. Gaupa graver over sitt bytte etter endt matøkt og med den forholdsvis lange lukkertiden på 1/100 sek får vi frem bevegelse i poten, mens blikket og øyne er helt skarpe :-). En stor opplevelse å sitte nærmere 1,5 time i bra lys og fotografere dette flotte dyret. Et flott gaupebilde som har det lille ekstra i form av dyrets aktivitet som skiller det ut fra de andre bildene som er tatt på samme stedet. Nikon D4, 400mm/2,8, 1/100 sek, f/2,8, ISO 800.

Kvalbonansa. Gull - 55,2 poeng. © Audun Rikardsen

Kvalbonansa. Gull – 55,2 poeng. © Audun Rikardsen

I starten av november i år kom knølkvalene igjen tilbake i hopetall til kysten utenfor Tromsø for å fråtse i havets sølv. De jakter oftest i grupper fra 2-5 individer, men av og til også fler. Denne dagen oppdaget vi 8-10 kvaler som jaktet sammen. Plutselig spratt det sild opp av vannet rett ved siden av båten, og etter dem skjøt det åtte kvaler opp fra dypet og glefset i seg av havets sølv, så nært at min 100-400mm ble for kraftig til å få med alle. Løsningen ble da å fyre av med full hastighet og samtidig bevege kameraet raskt fra høyre mot venstre, hvor jeg så limte sammen tre bilder til et panorama. Et fantastisk adrenalinkick! Et gjennomført panoramabilde som ikke kommer helt til sin rett i et så lite format som her. F.eks. fiskene rundt kvalene er vanskelige å se. Pluss for en avbalansert himmel mot havet.  Canon 5DIII, Canon 100-400mm/f4.5-5.6, 1/800 sek, f/9, ISO 1600.

Sjøtrollene drar hjem. Gull 54,5 poeng. © Jan R. Olsen

Sjøtrollene drar hjem. Gull – 54,5 poeng. © Jan R. Olsen

Tuer i fjæra i november ved Lyngenfjorden og med Lyngsalpan i bakgrunnen. Et bilde som er blant de ti beste gullbildene dette året. Et magisk bilde med en råsterk og hypnotisk forgrunn satt opp mot en like sterk og flott bakgrunn. Nikon D80, Nikkor 12-24/4 på f/13, 1/6 sek, ISO 100, avtonet gråfilter.

Knølhval på julebord. Gull - 54,3 poeng. © Espen Bergersen

Knølhval på julebord. Gull – 54,3 poeng. © Espen Bergersen

Julebordet er dekket med millioner av sild og kvalene har inntatt festen! Her går det vilt for seg enten de er fulle eller ikke. De er store i kjeften og griser med maten, snakk om manerer! En herlig stemning på dette julebordet med en vakker himmel og masse mat! Et uvanlig, spennende og flott bilde! Canon EOS 1D X , 70-200mm/2,8 L IS II USM @ 175mm og f/8, 1/800 sek, ISO 1600. RAW-format.

What Does The Fox Say? Gull - 54,2 poeng. © Frank-Johnny Sæther

What Does The Fox Say? Gull – 54,2 poeng. © Frank-Johnny Sæther

Bildet er tatt i Lofoten 18. juli 2013. En flott opplevelse å komme så tett på revevalpene hvor den ene ble fanget i en morsom positur. What does the fox say? Ja, det må man vel ha vært til stede for å vite :-). En særdeles artig situasjon er fanget tett på i et velbalansert bilde. Nikon D4, Nikon 24-70mm/2,8 på 56 mm og f/4, 1/1600 sek, ISO 1250.

Musejakt i hvitt. Gull - 51,7 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Musejakt i hvitt. Gull – 51,7 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Haukugla er  fotografert nært her hvor jeg bor. Her stuper den ned i snøen etter mus en dag der lyset er helt hvitt og flatt, og bilde er overeksponert for å få en helhvit effekt på bakgrunnen. Ugla er lokket ned med død mus. Et teknisk godt gjennomført og balansert bilde som heves noe ekstra av snøen som spruter under ugla.  Canon 1D mrk III, Canon 500mm/4 LIS f/4,5, 1/3200 sek, ISO 1000.

Kvitveis. Gull - 50,8 poeng. © Magnar Børnes

Kvitveis. Gull – 50,8 poeng. © Magnar Børnes

I månedsskiftet april-mai står kvitveisen på det fineste i skogen opp mot Ulriken i Bergen. Langs med en liten bekk fant jeg fine solreflekser å leke med. Tok mange skarpe bilder av kvitveisen, men syns dette ble mye mer spenst i. Bildet falt absolutt i smak hos juryen med de gjentatte lyspunktene med en kvist foran samt en heller uskarp hvitveis – alt i tiltalende komposisjon. Pentax K-5, Pentax FA* 200mm makro, f4, 1/200sek, ISO 80.

Gaupe. Gull - 50,8 poeng. © Vegard Lødøen

Gaupe. Gull – 50,8 poeng. © Vegard Lødøen

Et bilde som er tatt på Molde. Dette er tatt samtidig med bildene som Terje og Terese Sylte har sendt inn til fotojakta. Disse bildene av gaupe er ikke vanlig kost. Et litt skjult dyr med pluss for slikking rundt munnen.  Nikon D3s, 500mm/4, f/4,5, 1/25 sek,  ISO 1600

Sildemåke i farta. Gull - 50,5 poeng. © Rune S. Karlsen

Sildemåke i farta. Gull – 50,5 poeng. © Rune S. Karlsen

Utpå vårparten kommer sildemåkene tilbake og skaper liv og røre i hølen hjemme. Bildet er tatt i Rogaland. Et tett på panoramabilde tatt i rett øyeblikk med vannsprut og foroverstrekte vinger samt en rolig bakgrunn. Canon EOS mark 4, 500mm/4L is,  f/5, 1/6400 sek, ISO 400.

Arktisk  nattjeger - fjellrev. Gull - 50,2 poeng. © Audun Rikardsen

Arktisk nattjeger – fjellrev. Gull – 50,2 poeng. © Audun Rikardsen

Fjellreven på Svalbard jakter nesten halve året i mørke og er en effektiv jeger i polarnatta. Jeg oppdaget en rev som ofte tok samme rute over bekken og ventet derfor på rette øyeblikket og satt klar med blits midt i bekken. Et høyst uvanlig fjellrevbilde hvor blitsen fanger dyret i en fin posisjon.  Canon 1DX, Tamron 24-70mm/2.8 på f/5, 1/250 sek, ISO 125, Canon 600 blits

Sølvbilder (44 – 39 poeng):

Haukugleflukt i kveldssol. 44 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Haukugleflukt i kveldssol. 44 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Haukugla er fotografert i kveldens siste minutt med sol. Den er fotografert rett ved her jeg bor en dag i mars da sola farger omgivelsene i blå lilla fargetoner. Fem minutter etter bilde er tatt er sola vekk, og alt lys flatt.  Canon 1D mrk III, Canon 500mm/4 LIS,  f/5,6, 1/3200 sek., ISO 1000

..

Portrett av hjortekolle. 43 poeng. © Bernt Østhus

Portrett av hjortekolle. 43 poeng. © Bernt Østhus

Hjortekolla er fotografert fra et skjul i forbindelse med høstens jakt på brølebukkene. Bildet er tatt rett etter at sola kom over kanten og laget varme reflekser i rimet i einerkrattet. Canon EOS 1Dx, EF 200-400mm Extender 1,4x @ 376mm og f/8,  1/1000sek., ISO 1000.

..

Blåtimebukken brøler. 42 poeng. © Rolf Selvik

Blåtimebukken brøler. 42 poeng. © Rolf Selvik

Her er enda et hjortebilde fra meg, denne gang er det en kronhjort som dukket opp i silhuett i skumringen rett før jeg måtte trekke meg utav brunstområdet for hjortene før det ble for mørkt. Det ble en serie bilder og med litt lokking så stilte den seg fint opp mot kveldshimmelen og brølte utover. For meg er dette noe det råeste en kan ha av opplevelser i naturen. Canon EOS 5D mark III, Canon EF 500mm/4 IS, f/5, 1/400 sek, ISO 1600.

..

Ørnestup. 42 poeng. © Audun Rikardsen

Ørnestup. 42 poeng. © Audun Rikardsen

Det tok meg tre år med prøving og feiling før det endelig lyktes å fange ørna på denne måten, en drøm jeg hadde hatt i lang tid siden jeg var med å merket ørn på slutten av 80-tallet sammen med guruen Åsmund Gylset. Det viste seg i ettertid at akkurat denne ørna kunne være en av de jeg selv var med å merke på den tiden, basert på ringene den hadde. Bildet er tatt i Steigen kommune hvor kameraet er plassert 5 cm over vannflaten og ørna er ca 2,5 m fra kameraet. Canon 5DIII, Canon 24-70mm/2,8 II 1/3200sek, f/9, ISO 800, fjernstyrt kamera

..

Isbjørn. 42 poeng. © Vegard Lødøen

Isbjørn. 42 poeng. © Vegard Lødøen

Et bilde fra Svalbard. Isbjørnen jaktet på den skremte polarmåka. Det virket mest som den lekte med måka. Den lot den gå til slutt. Nikon D700, 400mm/2.8, f/7,1, 1/1250sek, ISO 320.

..

Tiurleik i vinterkledd skog. 42 poeng. © Magnar Lien

Tiurleik i vinterkledd skog. 42 poeng. © Magnar Lien

Dette bildet er fra en tiurleik 1.mai i år. En leik jeg har hatt oppsyn med gjennom en årrekke. I løpet av natta kom det noen kraftige snøbyger. Da jeg kikket ut av kamuflasjen på morgenkvisten var det skikkelig vinterstemning med snø på bakken og i trærne. Men tiuren brydde seg ikke om snøfallet, den spilte for full musikk. Ut på morgenen klarnet det opp, og da sola steg opp over åsene i øst ble det et fantastisk lys i den nedsnødde gammelskogen. Canon EOS 7 D, EF 70-200mm/2,8 L IS, 1/100 sek, f/9, ISO 400.

..

Spurveugle. 42 poeng. © Kai Jensen

Spurveugle. 42 poeng. © Kai Jensen

Et spennende møte med vår aller minste ugle, spurveugle. Nikon D3S, 500 mm/4, 1/250 sek, f/9,  ISO 2500.  Bildet er tatt på frihånd.

..

Lemen. 42 poeng. © Rune Hermansen

Lemen. 42 poeng. © Rune Hermansen

Nikon D800, Sigma 15-30mm, f/8 1/250 sek, ISO 400, Raw. Bruker en sjøllært teknikk, der jeg bruker Nik Silver Effex (sort/hvitt plug in) i lag, sammen med det originale fargebildet.

..

Hubroflukt. 41 poeng. © Arnt Ove Jøsang

Hubroflukt. 41 poeng. © Arnt Ove Jøsang

Nikon D4, 600mm/4, f/4, 1/800 sek.

..

Flyvehval - knølhval. 41 poeng. © Espen Bergersen

Flyvehval – knølhval. 41 poeng. © Espen Bergersen

På en hvalsafaritur utenfor Tromsø fikk jeg endelig brukbare bilder av «flyvende» knølhval! Hvalen på bildet hoppet minst 31 (trettien) ganger før den var lei! Synet av det flere tonn tunge «godstoget» som skyter opp av vannet er helt surrealistisk og en fantastisk opplevelse. Canon EOS 1D X, 500mm/4 L IS USM, 1/1000 sek, f/4,5, ISO 2500, RAW-format.

..

Mår i miljø. 41 poeng. © Torgeir Myklebust

Mår i miljø. 41 poeng. © Torgeir Myklebust

Frå eget prosjekt i Valldal i Norddal Kommune, der planen var å få tatt bildet av måren i sin naturlige biotop.  Mårura måtte derfor med. I begynnelsen var måren kun nattaktiv, men den ble etter en periode mer samarbeidsvillig, til slutt ble vi ganske så gode venner. Bildet er tatt ved hjelp av bevegelsessensor. Nikon D800, Sigma 35mm/1.4, 1/125 sek, f/10, ISO 400.

..

Kongsfjorden. 40 poeng. © Henrik Stromstad

Kongsfjorden. 40 poeng. © Henrik Stromstad

Dette panorama er fra Kongsfjorden på Svalbard og er fra 17. August 2013. Motiver et stichet sammen av 10 høydeformatbilder. Canon Eos 5D Mark lll, 24-70mm/2,8 på 40mm og f/5,6, 1/500sek, ISO 400. Bildet er stitchet sammen i Elements 10 og ellers bildebehandlet på vanlig måte i LR.

..

Bjørn på vandring. 40 poeng. © Arne K. Mala

Bjørn på vandring. 40 poeng. © Arne K. Mala

Fotografert i Finland no i sommar. Nikon D7100, Nikkor 70-200mm/2,8 VR2 på 98mm, 1/125 sek, f/2,8, ISO 1000.

..

Isbjørnbading. 40 poeng. © Arne K. Mala

Isbjørnbading. 40 poeng. © Arne K. Mala

Fotografert under Svalbard tur i 2011. Bjørnen er ned på botnen og hentar opp kjøttstykke frå eit kvalkadaver, og rister vatnet ut av øyrene når den kjem opp.  Nikon D7000, Nikkor 300mm/2,8 VR + 1,4 converter, 1/640 sek, f/4 og ISO 200.

..

Fiskeørn. 39 poeng. © Kai Jensen

Fiskeørn. 39 poeng. © Kai Jensen

Bilde er fotografert fra kamuflasje. Nikon D3S, 500mm/4, 1/3200 sek, f/4, ISO 1250.
..

Face to face - rødrev. 39 POENG. © Espen Bergersen

Face to face – rødrev. 39 poeng. © Espen Bergersen

Jeg vet hva reven sier, men hva denne tenker skulle jeg gjerne likt å visst. Canon EOS 7D,  300mm/2,8 II L IS USM, 1/1250 sek, f/4, ISO 250. RAW-format.

..

Hønsehauk i takrør. 39 poeng. © Arnt Ove Jøsang

Hønsehauk i takrør. 39 poeng. © Arnt Ove Jøsang

Tatt fra kamuflasje, ventet hauk inn mot sittetre, men denne valgte å gå inn mot åte gjennom takrørskogen. Sol på det gule sivet, mens hauken er i skygge. 400mm/2,8 på f/2,8, 1/1500 sek.

..

Hjortekalv. 39 poeng. © Bernt Østhus

Hjortekalv. 39 poeng. © Bernt Østhus

Hjortekalven med mor befant seg akkurat mellom fotograf og sola i det den rant gjennom skogen i bakgrunnen. Vanskelig å eksponere rett i mot sola slik og samtidig beholde tegning og farge i rimfrosten i forgrunnen, men det gikk da på et vis. Canon EOS 1Dx, EF 200-400mm Extender 1,4x @ 400mm, f/6.3, 1/1000sek, ISO 1000.

..

Hubronatt. 39 poeng. © Arnt Ove Jøsang

Hubronatt. 39 poeng. © Arnt Ove Jøsang

Et bildet fra vidvinkel oppsettet som jeg bruker på hubro. Benyttet 18mm brennvidde og 2 stk Nikon blitzer på – 3EV. Blender 4, 1/6 sek og 1600 iso

.:.

Takk for at du stakk innom bloggen og velkommen tilbake!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

1 svar til Finalerunden 2013: Storeslem til Audun Rikardsen

  1. Fisken er kjempebra, men mine favoritter (ellers) er tiurleik i snø + spurveugla på grankvisten. PS. Det er veldig mye fugler og dyr lite flora og andre vekster i denne konkurransen..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..