2013 runde 9 – Duket for thrilleravslutning

NM i Naturfoto/Fotojakta er inne i avslutningsfasen. Oktoberbedømningen er tilbakelagt og kun finalerunden i november gjenstår.  I omgang 9 av konkurransen ble det oppnådd 12 gull-, 76  sølv- og 182 bronsebilder – noe som utgjør tilsammen 270 bilder på resultatlista. Det er omtrent som normalt  dette året, men med en tanke mindre gull- og sølvbilder enn i tidligere runder. Til sammen er det sendt inn 2865 bilder så langt i år. 163 fotografer er med på sammenlagtlista etter 9 runder  – en økning på 9 fra forrige runde. En komplett sammenlagtliste over alle fotografer som har oppnådd 25 poeng eller mer, utarbeides etter hver runde og finnes annetsteds i bloggen under Regler og resultater.

Det er duket for litt av en thrilleravslutning  i finalerunden i november. Her følger en liste over de 10 beste sammenlagt etter 9 runder (inklusive antall gull så langt):

Plass
Fotograf
Antall gull
Sum poeng
1
Audun   Rikardsen
16
1820
1
Rolf   Selvik
10
1820
3
Jan R   Olsen
17
1812
4
Arne K   Mala
9
1770
5
Vegard   Lødøen
12
1764
6
Espen   Bergersen
10
1758
7
Bjørn   Aksel Bjerke
7
1742
8
Bernt   Østhus
8
1720
9
Henrik   Strømstad
4
1699
10
Kai   Jensen
5
1688

Som det fremgår, er det nå i kampen om Norgesmestertittelen helt dødt løp mellom de to beste fotografene.  Audun Rikardsen og Rolf Selvik har begge 1820 poeng. Jan R. Olsen ligger like bak med sine 1812. Deretter er det et lite hopp ned til Arne K. Mala som innehar 4. plassen med 1770 poeng. Han er etterfulgt av Vegard Lødøen og Espen Bergersen med hhv. 1764 og 1758 poeng. På 7. plass følger Bjørn Aksel Bjerke med 1742 poeng.  Mellom plassene 1 og 8 på lista skiller det nå 100 poeng så her er det en mulighet for store forandringer før året er omme. Joker i thrilleravslutningen blir utvilsomt Gullbildene som får sine endelige poeng i finalerunden. Så hvem som stikker av med tittelen i dette Jubelåret 2013 avgjøres nok ikke før juryen har gitt sine siste poeng den 18. november.

Månedens bilde er også denne gangen tatt av Audun Rikardsen. Bildet Steinkobbe leker med brennmanet er i sin helhet tatt under vann. Det ble belønnet med Gull, og det sikret også fotografen enda en Opticron Explorer WA 8×42 kikkert fra Optiline AS. Han blir også rundens mestvinnende fotograf da han i tillegg også oppnår 2 Gull for Svalbardrøye på kroken og Face to face – Hvalross samt 2 Sølv.

To fotografer tok hjem 2 gull hver samt diverse andre valører. Det var Bjørn Aksel Bjerke (+ 3 sølv) og Jan R. Olsen (+ 2 sølv, 1 bronse).

Hele åtte fotografer oppnådde bl.a. ett gull hver. Det var Espen Bergersen, Vegard Lødøen, Henrik Strømstad, Hanne M. Walbye og Bernt Østhus.

NM i Naturfoto/Fotojakta er tidsskriftet Villmarkslivs fotokonkurranse med tema natur (inkludert mennesker i naturen). Den er nå inne i sitt 37. år og er dermed landets desidert eldste (og største) for naturfotografer bosatt i Norge. Det konkurreres samtidig i to klasser med lik premiering i hver. Klassene er Norgesmester i Naturfoto (beste fotograf sammenlagt over året) og Årets naturbilde (årets beste gullbilde hvor hver fotograf konkurrerer med sitt beste bilde). Verdien av premier og honorar for brukte bilder på Fotojaktsidene og ellers i bladet utgjør opp mot 250000 kroner i året.  Ellers minnes det om at med kun ett og bare ett bilde er det mulig å vinne en av førstepremiene som er en tur til Alaska (bl.a. Denali nasjonalpark) i flotteste høstfargetiden. Se ellers i bloggen for mer info om konkurransen og dens jury.

-:-

Husk informasjonen som skal følge bildene til konkurransen. Vennligst sørg for at nødvendig og fyldig informasjon (fortell om hvordan bildet ble tatt) samt tekniske data følger med bildene inn! Det er ikke nok å henvise til at filene inneholder dette! Alle bildetitler skal inneholde artsnavn dersom hovedmotivet er av slik karakter at dette gir mening! Det letteste og mest ovesiktlige er å bruke en teksteditor og lage ett dokument med denne informasjonen som lastes opp på samme måte som et bilde. Dermed er det ikke nødvendig å bruke informasjonsfeltet på opplastningssida i det hele tatt. OBS! Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp, skal være slik (alt annet skaper kun merarbeid for bladet og juryen): Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_lirypeflukt.

Vennligst skriv bildetitlene på norsk

-:-

I konkurransen bedømmes bildene etter tre kriterier: Originalitet, komposisjon og teknisk kvalitet. Maksimalt kan et bilde oppnå 60 poeng (20 poeng for hvert av de tre kriteriene). Bronsebilder er bilder med 25–34 poeng, sølvbilder 35–44 poeng og gullbilder fra 45 poeng og oppover. Gullbildene tildeles 45 poeng ved den vanlige runde-bedømmelsen. Endelig poengsum og rekkefølgen blant gullbildene avgjøres i egen bedømmelse etter årets siste runde.

-:-

30 gull- og sølvbilder (bilder som har blitt honorert med 42 poeng eller mer) er med i bloggen denne gangen. Juryens kommentar er skrevet i kursiv i bildetekstene.

Synspunkter på bloggen eller annet relevant mottas med takk. Så legg gjerne igjen din kommentar (felt for dette finnes helt bakerst i hvert blogginnlegg)!

…..

Månedens bilde:

Steinkobbe leker med brennmanet. Gull. © Audun Rikardsen

Steinkobbe leker med brennmanet. Gull. © Audun Rikardsen

 I en liten bukt på nordvestspissen av Svalbard finner man verdens nordligste steinkobbekoloni på ca 30-35 dyr. Her leker en av disse med en arktisk brennmanet og flørter samtidig litt med fotografen. Fotografen er et boblende oppkomme av kreative bilder fra en fascinerende verden helt eller delvis under vann. Her er det blitt et råtøft bilde med attraktivt fargespill i et eksemplarisk samarbeid med dyret. Canon 5D MkIII, Canon 8-15mm/4, 1/250 sek, f/5.6, Iso 1250. Undervannshus.

….

Andre gullbilder:

Face-to face - Ansikt til ansikt. Gull. © Audun Rikardsen

Face-to face – Ansikt til ansikt. Gull. © Audun Rikardsen

Hvalrossen er nok kanskje det farligste pattedyret av alle å være i vannet med i Arktis. Her er kameraet bare ca 20 cm fra en litt vel nysgjerrig hvalrosshann på Svalbard, med sine to litt mindre tøffe kompiser hakk i hel… Enda et knallsterkt og unikt bilde fra denne fotografen. Vannvittig tett på hvalrossen med en perfekt fordeling av motivet over og under vann. Helt greit å ta teknikken til hjelp slik at nærkontakt i for stor grad unngås.  Canon 5D MkIII, Canon 8-15mm/f4, f/7.1, 1/500 sek, Iso 1600. Undervannshus, kabelstyrt.

Fjellrever. Gull. © Vegard Lødøen

Fjellrever. Gull. © Vegard Lødøen

Et bilde fra Dovre. Tatt i morgentimene. Det var en stor opplevelse å oppleve disse flotte revene. Lekende fjellrever i vakkert morgenlys perfekt plassert på en topp i terrenget mot en dramatisk himmel i et teknisk briljant bilde. Nikon D3s, 70-200mm/2.8 på 86mm og f/5, 1/500 sek, ISO 1600.

Ild. Gull. © Hannne Marie Walbye

Ild. Gull. © Hannne Marie Walbye

Ild, et godt lite bål med tørr kvist rett i en helling med mose. Superkreativt og vellykket bålbilde med zooming under eksponeringen. Fin balanse mellom striper og ild. Canon EOS 7D, 35mm, f/13, 1/15 sek, ISO 250.

Svalbardrøye på kroken. Gull. © Audun Rikardsen

Svalbardrøye på kroken. Gull. © Audun Rikardsen

En sjørøye tar ut sine siste krefter på 80 °N. Her har jeg prøvd å formidle dette fra fiskens perspektiv og hvordan den vil kunne se et uhyre fra en annen verden. Røya var en rugg på hele 4 kg og fikk friheten tilbake. Med standpunt helt på bunnen av vannet sikres et unikt fiskeperspektiv i dette blinkskuddet av et undervannsbilde hvor også fiskeren – uhyret – kommer greit frem. Canon 5DIII, Canon 8-15mm/4, 1/250 sek, f/14, ISO 800. Undervannshus.

Fjellrev. Gull. © Henrik Strømstad

Fjellrev. Gull. © Henrik Strømstad

Denne panorerte fjellreven er fotografert i Bjørndalen på Svalbard den 19. August 2013. Med perfekt skarphet på øyet og en rev i unnabakke i en diagonal todeling som fremhver en sterk forgrunn mot en diffus bakgrunn, blir dette en enkel, spennende og samtidig behagelig panerering å se på. Canon Eos 5D Mark lll, 300mm/4, 1/25 sek, f/5,6, ISO 400. Bildet er tatt på frihånd.

Hjort i dråpedryss. Gull. © Bernt Østhus

Hjort i dråpedryss. Gull. © Bernt Østhus

Mye regn avløst av korte solgløtt gav rikelig anledning til å eksperimentere med motlys og dråper. Dette ble en artig situasjon, hvor et hyperkort solstreif brøt i spindelvev og dråper i alle regnbuens farger. Et meget vellykket og kreativt hjorteportrett av en vakker modell i en sjeldent spennende lyssetting med dråper og farger. Pluss for strået i munnen på dyret.  Canon EOS 1Dx, EF 200-400mm på 540mm, f/5,6, 1/200sek, ISO 800.

Isbjørn i fullmåne. Gull. ©  Jan R. Olsen

Isbjørn i fullmåne. Gull. © Jan R. Olsen

Trøtt isbjørn i fullmåne, Svalbard i september. Fotografert fra zodiac. En helt unik situasjon og bilde som er tatt fra båt med 500mm . Er krevende teknisk, men leveres med utsøkt kvalitet. At månen gjerne kunne vært klar av fjellet må nok regnes som underordnet i denne sammenhengen. Nikon D4, Nikkor 500mm/4 VR, f/4, 1/2000 sek, ISO 3200.

Nordlys. Gull. © Espen Bergersen
Nordlys. Gull. © Espen Bergersen

Dette nordlysbildet hadde jeg drømt om å ta lenge. Etter mange besøk til den flotte stranda sør for Bleik på Andøya klaffet den endelig med nordlys og rødskjær fra solnedgangen. Nordlysmeldingen var heller dårlig før jeg dro ut, men noen ganger klaffer det likevel. Mye spennende lys av ulikt slag i dette meget tiltalende bildet – nordlys, rester av sollys og lys reflektert fra vann og bølger. Gjennomført komposisjon og teknikk med en sjelden forgrunn av vann i bevegelse. Canon EOS 5D mark III, 16-35mm/2,8 L IS USM på 17mm og f/3,2, 3,2 sek,  ISO 1600. Har brukt digitalt gradert filter på himmelen og forgrunnen.

Isbjørn på is. Gull. © Jan R. Olsen

Isbjørn på is. Gull. © Jan R. Olsen

Isbjørn på isflak i ettermiddagslys, Svalbard i september. Fotografert fra båt. Et fenomenalt blinkskudd hvor bildet besitter en nesten hypotisk virkning med alle sine isflak av ulik størrelse samt en ensom  isbjørn – alt under en tung himmel.    Nikon D800E, Nikkor 24-70mm/2.8 på 28 mm og f/5.6, 1/320 sek, ISO 200.

 Over den grønne eng - rådyr. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Over den grønne eng – rådyr. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Rågeita fotograferte jeg under postering på Grågås ved et jorde. Et par glefs fra ei bikkje fikk meg til å snu meg rundt, og der fikk jeg se denne rågeita i en enorm fart på skrå i mot meg. Hunden var en feit retriver som ei gammal dame gikk tur med. Jeg takket i stillhet for hjelpa. Bikkja nøyde seg med å løpe etter et titalls meter. Og råa var allerede mange hundre meter av gårde. I stedet for grågås i flukt ble det rågeit i flukt – og mye av samme teknikken kunne sikkert brukes på begge artene. Ei knallskarp rågeit med skikkelig strekk i kroppen er fortreffelig formidlet i et luftig svev over den grønne enga.  Canon 1D mrk III, Canon 500mm/4 LIS, f/5,6, 1/1000sek, ISO 800.

Bjørnenatt. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Bjørnenatt. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Bjørnenatten er fotografert hos Lassi Rautiainen i Finland. Bilde er tatt om natten mot øst. Tåka på vannet bak bjørnen gjorde det mulig å fokusere. Uten den hadde jeg knapt sett bamsen. Nattas mystikk i det finske bjørnelandet er en heller stor fotografisk utfordring.  Fokusering er vanskelig og eksponeringstiden blir lang. Fotografen har klart brasene greit og leverer en nydelig nattsteming fra bjørens rike. Canon 1DX, Canon 500mm/4 LIS, f/4, 1/15 sek, ISO 6400.

Sølvbilder 44 – 42 poeng: 

Morgenmøtet - rådyr. 44 poeng. © Kai Jensen

Morgenmøtet – rådyr. 44 poeng. © Kai Jensen

Noen ganger har man mer flaks en man kan håpe på. Det var en nydelig morgen med tåke og jeg hadde kameraet på stativ og jobbet med landskap. Plutselig ser jeg et rådyr reise seg bare få meter unna. Jeg ber til høyere makter om at den må stå i ro mens jeg sakte snur kamera i riktig retning. Kulehodet låses og jeg trykker forsiktig ned utløseren som har 3 sekunders forsinkelse. Klikk, rådyret er borte på et øyeblikk. Heldigvis satt skarphet og eksponering, litt flaks skal man jo ha. Nikon D800E, 200 mm, 1/13 sek, f/8, ISO 3200.

..

Bjørn i tåke med speiling. 44 poeng. © Magnar Lien

Bjørn i tåke med speiling. 44 poeng. © Magnar Lien

Dette er ett bilde fra bjørneturen til Finland nå i høst. Det var en fantastisk vakker kveld. Etter solnedgang speilet den røde kveldshimmelen seg i det blikk stille tjernet. Samtidig med at det dannet seg tynne tåkeslør og gjorde det hele om til ett eventyrlandskap. Og like før det ble helt mørkt dukket det sannelig opp en bjørn i tåkelandskapet og begynte og vandre langs vannkanten. Canon EOS 1 DX, EF 400mm/2,8 L IS + 1,4 konverter, 1/40 sek, bl/4, ISO 12800.

..

Bjørner i kamp. 44 poeng. © Arnt Ove Jøsang

Bjørner i kamp. 44 poeng. © Arnt Ove Jøsang

Bildet tatt hos Lassi nå i september. To bjørner som hadde en skikkelig kamp.  De beveget seg som to dansere arm i arm 30-40 meter mens de brølte til hverandre. Stor opplevelse, men i dårlige lysforhold.  Nikon D4, Nikkor 500mm/4, 1/15 sek, ISO 6400.

..

Høst i ekornskogen. 44 poeng. © Kertil Olsen

Høst i ekornskogen. 44 poeng. © Kertil Olsen

Bildet er tatt fra egen skjulplass i Balsfjord/Troms. Ekorn er morsomme og ikke minst vakre dyr. En fornøyelse å jobbe litt med. Nikon D3s, Nikon 400mm/2,8, f/4, 1/640sek,  Iso 1250.

..

Mår i snø. 43 poeng. © Rolf Selvik

Mår i snø. 43 poeng. © Rolf Selvik

Måren er en vanskelig krabat å få bilde på snø uten bruk av blitz, men noen få ganger har jeg opplevd at den er kommet i brukende lys slik at jeg får bilder av den.  Canon EOS 1D mark IV, EF 500mm/4,5 IS, f/4,5, 1/800 sek, ISO 800.

..

Kameratslag mellom bjørner. 43 poeng. © Svein Ove Linde

Kameratslag mellom bjørner. 43 poeng. © Svein Ove Linde

Fra «No Man’s Land», Finland, 16. August 2013.  Nikon D4, 600mm/4, 1/50 sek, f/4, ISO 3200.

..

Håjas Vokter. 43 poeng. © Ketil Olsen

Håjas Vokter. 43 poeng. © Ketil Olsen

Ikke alle øyer som har en egen vokter av et slikt kaliber. Denne lirypesteggen passet både øy & høne. Kom det andre stegger innom territoriumet ble de raskt henvist videre.
Bildet er tatt på Hillesøy 1 time utafor Tromsø. I bakgrunnen Håja, et velkjent landemerke for landskaps/nordlysentusiaster. Nikon D3s, Nikon 70-200mm/2.8 på 70mm og f/10, 1/800 sek, ISO 250.

..

Jaktfalk med lomvi. 43 poeng. © Espen Bergersen

Jaktfalk med lomvi. 43 poeng. © Espen Bergersen

Noen ganger har man mer flaks enn det som skulle vært lov. At den voksne jaktfalken var jevnlig på besøk i fuglefjellet for å hente middag var ingen hemmelighet. Men at jeg skulle få jaktfalken med en sprellende lomvi nærmest i fanget… DET hadde jeg ikke ventet. Etter noen år som naturfotograf har jeg lært å prøve å holde roen når uventede situasjoner oppstår – denne gangen ble det vanskelig. Knærne skalv som ospeløv mens jeg forsøkte å fotografere falken mens den tok lomvien av dage få meter bortenfor. Jeg satt delvis skjult bak en voll, og det tok en stund før falken skjønte at det skjulte seg et menneske bak teleobjektivet. Et av mine heftigste øyeblikk som naturfotograf!  Canon EOS 5D mark III,  500mm/4 L IS USM, 1/1250 sek, f/6,3, ISO 400.

..

13 tagger i brunstgrop. 43 poeng. © Arne K. Mala

13 tagger i brunstgrop. 43 poeng. © Arne K. Mala

Teke 29.9.2013. Fotografert no i starten av brunstperioden for hjorten. 13 taggeren er her ein tur for å sjekke ut forholda i brunstgropa. Her er det brukt sensorutløser på kamera. Nikon D700, Nikkor 24-70 mm/2.8 ved 36mm og f/6,3, 1/60 sek, ISO 400. Stativ og støyisolert plastboks på utstyret.

..

Rein. 43 poeng. © Vegard Lødøen

Rein. 43 poeng. © Vegard Lødøen

I Valldal her jeg bor er det en liten reinstamme som teller bare 27 dyr. Dette er villrein. Reinen holder til i vakker natur, men er ikke alltid så lett å spore opp. Man må minst gå et par timer før man kan ha håp om å finne dyrene. Her ser man en av de staselige bukkene i flotte omgivelser. Nikon D800E, 70-200mm/2,8 på 200mm og f/7,1, 1/2500 sek, ISO 400.

..

Hjortebukk i farten. 43 poeng. © Rolf Selvik

Hjortebukk i farten. 43 poeng. © Rolf Selvik

Når lyset er i ferd med å forsvinne så blir Hjortene aktive og slipper seg ut i åpent lende. Her er det en brunstig hjortebukk som jager mindre bukker vekk fra reviret sitt. Canon EOS 7D, Sigma 120-300mm/2,8 på 300mm og f/2,8, 1/30 sek, ISO 3200.

..

Brølende kronhjort i miljø. 42 poeng.  © Arne K. Mala

Brølende kronhjort i miljø. 42 poeng. © Arne K. Mala

Teke 12.10.2013. Fotografert på ein av dei faste brøleplassane til denne 12 taggeren. Den har og ei brunstgrop midt oppå haugen, men likevel svært vanskelig å få på fotohald. Nyttar her eit kamuflasjetelt som er satt ut tidleg i september. Nikon D4, Nikkor 500mm/f4 VR, 1/250 sek, f/4, ISO2500.

..

Reinsdyrbukk i fjellmiljø. Rolf Selvik

Reinsdyrbukk i fjellmiljø. Rolf Selvik

På dette bilde prioriterte jeg landskapet bukken var i, syns at det er viktig å vise hvilke miljøer disse dyrene lever i. Canon EOS 1D mark IV, Canon EF 100-400mm/f4-5,6 IS på f/8, 1/400 sek, ISO 800.

..

Vinterskog. 42 poeng. © Arne Hugdal

Vinterskog. 42 poeng. © Arne Hugdal

Tekst/info mangler fra fotograf.

..

Ser deg - Hønsehauk. 42 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Ser deg – Hønsehauk. 42 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Dette bilde er tatt på min egen åteplass der en voksen Hønsehaukhunn har vært på besøk hvert år siden hun var en 1K med ungfugldrakt. Hun er ufattelig sky, og hun har tydeligvis full kontroll på min tilstedeværelse. På bilde ser vi henne titte på meg gjennom en haug med gamle røtter/sittepinner som ligger i en haug på siden av bua. Hun landet på bakken flere meter unna, og gikk på bena inn til denne kvisthaugen. Her fant hun en åpnig i haugen, og derfra stirret hun inn til meg med sine voldsomme øyne. Hun har ingen mulighet til å se meg igjennom spionglasset, men mistanke har hun….  Canon 1DX, Canon 300mm/f2,8 LIS, f5, 1/400 sek, ISO 1600.

..

Mygg og fjellpryd. 42 poeng. © Arne Hugdal

Mygg og fjellpryd. 42 poeng. © Arne Hugdal

Tekst/info mangler fra fotograf.

..

Snøvær. 42 poeng. © Håvard Larsen

Snøvær. 42 poeng. © Håvard Larsen

Var ute for å fotografere skarv på denne gamle brygga. Greit vær da jeg dro, men så kom det en meget tett byge. Nikon D300, Nikon 70-200mm/f2,8 på f/6,3 og 150mm, 1/200 sek, ISO 1000.

..

Trollstigen. 42 poeng. © Vegard Lødøen

Trollstigen. 42 poeng. © Vegard Lødøen

Jeg ventet i grunn hele sommeren for å få flott morgenlys for å ta bilder på dette stedet. Jeg kikker ofte ut om morgenen kl 04.00-05.00 for å se om det tegnet til å bli fin soloppgang. Noen bomturer ble det, men den 9.9.2013 kl. 06.20 fikk jeg tatt dette bildet. TIl venstre kan man se fjellene Bispen og kongen. Nikon D800E, 24-70mm/2,8 på 24mm og f/18, 1 sek, ISO 100.

.:.

Takk for at du stakk innom bloggen og velkommen tilbake!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

3 svar til 2013 runde 9 – Duket for thrilleravslutning

  1. Heisann 🙂

    Hadde vært kjekt å se resultatlista fra runde 9/13 for ….oss som ligger lenger bak også da. Blir den lagt ut eller?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..