2013 runde 8 – Ny flott runde

September er en travel tid for mange naturfotografer, men runde 8 med innleveringsfrist midt i måneden er langt fra preget av dette. Kjempeflotte 20 gull-, 90 sølv- og 182 bronsebilder satt en overveldet jury igjen med når månedens bedømming var over. Til sammen er det sendt inn 2560 bilder så langt i år. 154 fotografer er med på sammenlagtlista etter 8 runder  – en økning på åtte fra forrige runde. En komplett sammenlagtliste over alle fotografer som har oppnådd 25 poeng eller mer, utarbeides etter hver runde og finnes annetsteds i bloggen under Regler og resultater.

I kampen om Norgesmestertittelen er det nå nesten dødt løp mellom de tre beste fotografene.  Jan R. Olsen troner fortsatt på toppen av listen med 1614 poeng  – noe som er kun ett poeng foran Rolf Selvik som har 1613Audun Rikardsen med sine 1610 poeng er nå neste helt ajour med tetduoen. Arne K. Mala besitter fortsatt 4. plassen  med 1579 poeng. Mellom plassene 1 og 9 på lista skiller det mindre enn 100 poeng så her er det en mulighet for store forandringer før året er omme. Hvem som stikker av med tittelen i dette Jubelåret 2013 blir nok ikke avgjort før aller siste poeng er avgitt i finalerunden i november.

Månedens bilde er denne gangen et fantastisk og spektakulært panoramabilde kalt Skilykke som er tatt i Tromsøtraktene av Audun RikardsenDet viser en skiløper i dommedagslys og i en natur som hele verden nok misunner oss. Bildet belønnes med Gull, og det sikrer også fotografen en Opticron Explorer WA 8×42 kikkert fra Optiline AS. Han blir også en av rundens to mestvinnende fotografer da han i tillegg også oppnår 2 Gull for Ishavsrøye på kroken og Dronninga fra dypet (kveite) samt 2 Sølv for Tørst fjellrev og Ørnebom.

Vegard Lødøen er  mestvinnende fotograf nummer to som stikker av med 3 Gull og 2 Sølv. Han oppnår dette for hhv Terne, Revekamp, Hjort, Rev i motlys og Rev.

Tre fotografer tok hjem 2 gull hver samt diverse andre valører. Det var Espen Bergersen (+ 3 sølv), Jan R. Olsen (+ 2 sølv, 1 bronse) og Rolf Selvik (+3 sølv).

Hele åtte fotografer oppnådde bl.a. ett gull hver. Vi nevner i fleng Kai Jensen, Rune S. Karlsen, Håvard Larsen, Svein Ove Linde, Arne K. Mala, Ketil Olsen, Ane Therese Ravnåsen og Bernt Østhus.

NM i Naturfoto/Fotojakta er tidsskriftet Villmarkslivs fotokonkurranse med tema natur (inkludert mennesker i naturen). Den er nå inne i sitt 37. år og er dermed landets desidert eldste (og største) for naturfotografer bosatt i Norge. Det konkurreres samtidig i to klasser med lik premiering i hver. Klassene er Norgesmester i Naturfoto (beste fotograf sammenlagt over året) og Årets naturbilde (årets beste gullbilde hvor hver fotograf konkurrerer med sitt beste bilde). Verdien av premier og honorar for brukte bilder på Fotojaktsidene og ellers i bladet utgjør opp mot 250000 kroner i året.  Ellers minnes det om at med kun ett og bare ett bilde er det mulig å vinne en av førstepremiene som er en tur til Alaska (bl.a. Denali nasjonalpark) i flotteste høstfargetiden. Se ellers i bloggen for mer info om konkurransen og dens jury.

-:-

Husk informasjonen som skal følge bildene til konkurransen. Vennligst sørg for at nødvendig og fyldig informasjon (fortell om hvordan bildet ble tatt) samt tekniske data følger med bildene inn! Det er ikke nok å henvise til at filene inneholder dette! Alle bildetitler skal inneholde artsnavn dersom hovedmotivet er av slik karakter at dette gir mening! Det letteste og mest ovesiktlige er å bruke en teksteditor og lage ett dokument med denne informasjonen som lastes opp på samme måte som et bilde. Dermed er det ikke nødvendig å bruke informasjonsfeltet på opplastningssida i det hele tatt. OBS! Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp, skal være slik (alt annet skaper kun merarbeid for bladet og juryen): Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_lirypeflukt.

 Vennligst skriv bildetitlene på norsk

-:-

I konkurransen bedømmes bildene etter tre kriterier: Originalitetkomposisjon og teknisk kvalitet. Maksimalt kan et bilde oppnå 60 poeng (20 poeng for hvert av de tre kriteriene). Bronsebilder er bilder med 25–34 poeng, sølvbilder 35–44 poeng og gullbilder fra 45 poeng og oppover. Gullbildene tildeles 45 poeng ved den vanlige runde-bedømmelsen. Endelig poengsum og rekkefølgen blant gullbildene avgjøres i egen bedømmelse etter årets siste runde.

-:-

31 gull- og sølvbilder (bilder som har blitt honorert med 43 poeng eller mer) er med i bloggen denne gangen. Juryens kommentar er skrevet i kursiv i bildetekstene.

Synspunkter på bloggen eller annet relevant mottas med takk. Så legg gjerne igjen din kommentar (felt for dette finnes helt bakerst i hvert blogginnlegg)!

…..

Månedens bilde:

Skilykke. Gull.  © Audun Rikardsen

Skilykke. Gull. © Audun Rikardsen

En lav januarsol ruller såvitt over horisonten for første gang i det nye året og maler landskapet i fantastiske farger. Det oppleves som et like stort mirakel hvert eneste år! Kvaløya utenfor Tromsø med Senja og brua til Sommarøy i bakgrunnen. Bildet er sammensatt av to bilder tatt i rekkefølge for å få panoramaeffekten. Maken til spektakulært bilde og fantastisk Norgesreklame skal man lete lenge etter! Knall fargekontraster i rosa og blått i et ekstremt landskap hvor det hele avsluttes med skiløperen på veg ned bratthenget. Canon 5D III, Tamron 70-200 f2.8; 1/800 sek, f6.3, Iso 640.

….

Andre gullbilder:

Edderkopp. Gull. © Ane Therese Ravnåsen

Edderkopp. Gull. © Ane Therese Ravnåsen

Et trolsk bilde hvor myke og diffuse omgivelser i to ulike fargesjatteringer fremhever edderkoppen. Canon EOS 5D mark III, Canon 100mm/2,8 makro, 1/200 sek, f/2,8, ISO 800.

Reinsdyr i kveldssol. Gull. © Arne K. Mala

Reinsdyr i kveldssol. Gull. © Arne K. Mala

Teke 22.8.2013. Fotografert i fjellet på Voss. Er så heldig å få Reinsdyret nesten mot sola, samtidig som ein myggsverm svermar akkurat der sola er i ferd med å gå ned. God teknisk gjennomføring i dette flotte silhuettbildet av rein og solnedgang med pluss for myggen over sola. Nikon D4, Nikkor 500 mm/4 VR, 1/800sek, f/4 og ISO 50.

Dronninga fra dypet - kveite. Gull. © Audun Rikardsen

Dronninga fra dypet – kveite. Gull. © Audun Rikardsen

Kveita er en av våre mest populære trofefisker og her har en storkveite latt seg lure på kroken langt til havs utenfor Tromsø. De største kveitene er hunner som bidrar mye til rekrutteringen og derfor fikk denne friheten tilbake etter utallige jubelbrøl i verdenen over vannet. Med meget sikker hånd formidler fotografen en todelt verden som det bare er få forunt å oppleve direkte, i et bilde hvor ingenting er overlatt tilfeldighetene. Canon 1DX+Canon 8-15mm f4; 1/250 sek, f13, Iso 500, undervannshus.

Ishavsrøye på kroken. Gull. © Audun Rikardsen

Ishavsrøye på kroken. Gull. © Audun Rikardsen

En sjørøye kjemper for livet på 80 °N. Røye på fastlandet markedsføres ofte feilaktig for “Ishavsrøye”, men akkurat i dette tilfellet stemmer det bra. Sjørøye er verdens nordligste ferskvannsfisk og fins helt på det nordligste punktet på Svalbard. Enda et kjempebilde basert på samme ide som det forrige – og med samme prikkfrie gjennomføring – men i en totalt annen setting med andre aktører.  Canon 5DIII, Canon 8-15mm/4; 1/250 sek, f/14, Iso 800. Undervannshus.

Hjortekos. Gull. © Bernt Østhus

Hjortekos. Gull. © Bernt Østhus

Nok et bilde fra sommerens hjorteprosjekt. Bildet er tatt i slutten av april i Snillfjord kommune og viser typisk atferd for hjorten. Når mor møter datter som her blir de gjerne stående noen sekunder som dette. Et sødmefylt møte i hjortefamilien er pent formidlet i et vakkert og velkomponert bilde med skarphet på det nærmeste dyret. Canon EOS 1Dx, EF 500mm/4, f/5, 1/400 sek, ISO 1000.

Trio fantastico - praktærfugl. Gull. © Espen Bergersen

Trio fantastico – praktærfugl. Gull. © Espen Bergersen

Praktærfugler flaksende på rekke og rad – det liker jeg! Det gjør også juryen som berømmer fotografen for å legger fokusen perfekt på nærmeste fuglen i dette fine fargerike tett-på actionbildet. Canon EOS 7D, 300mm/2,8 L IS USM, 1/5000 sek, f/3,2, ISO 400. RAW-format.

Luftig tur. Gull. © Espen Bergersen

Luftig tur. Gull. © Espen Bergersen

Min turvenninne våget seg utpå kanten av stupet ved Måtinden på Andøya tidlige en julimorgen. At Norge er et vakkert og spennende land kommer klart frem her – og også tydeliggjort i turvenninens plass i dette gjennomførte turbildet.  Canon EOS 5D mark III, 16-35mm/2,8, 1/100 sek, f/11, ISO 400. RAW-format.

Rundt midnatt - ungrev.  Gull. © Håvard Larsen

Rundt midnatt – ungrev. Gull. © Håvard Larsen

Dette bildet av ungrev i midnattssol jobbet jeg lenge for å få til, kveld etter kveld og til slutt kom den der jeg ville ha den og jeg fikk noen skudd på den. Systematisk jobbing må ofte til for å lykkes med gode naturbilder som dette. Knall komposisjon og teknikk i dette motlysbildet og et pluss for myggen. 200mm, f/7,1, 1/8000 sek, ISO 200, -2,7 EV

Gaupe. Gull. © Jan R. Olsen

Gaupe. Gull. © Jan R. Olsen

Gaupe foran kamera med bevegelsessensor. Kåfjord i Troms, kl 0512 på morgenen, august 2013. Slike bilder krever god kjennskap til dyrs bevegelser og mye tolmodighet med sjekk av kameraet. Elgsporene i forgrunnen balanserer dette unike bildet som ellers hadde blitt litt sidetungt i komposisjonen. Nikon D300s, Nikkor 18-70mm på 27mm og  f/10, 1/40 sek, ISO 800.

Nattskyer. Gull. © Jan R. Olsen

Nattskyer. Gull. © Jan R. Olsen

To lysbrytningsfenomen i atmosfæren skapt av månen, såkalt iridescense og corona, som her overlapper hverandre. Lyngen i Troms, november 2011, kl 0520. Natten byr på mange muligheter for er våken fotograf som her. Himmelfenomenet er vakkert og enkelt formidlet i dette sjeldne bildet.  Nikon D700, Nikkor 70-200mm/2.8 på 95mm og f/4, 0,8 sek, ISO 250.

Øyenstikker. Gull. © Kai Jensen

Øyenstikker. Gull. © Kai Jensen

Med en gullfarget soloppgang som bakteppe, så hadde fotografen en fantastisk morgenstund nede ved det lille skogsstjernet. Bildet er tatt håndholdt, liggende på magen i en våt myr. En sart morgenstemning med øyenstikkeren pent plassert mot soloppgangen og hvor tråden fra et spindelvev styrker komposisjone i dette tiltalende bildet. Nikon D800E, 105 mm, 1/1250 sek, f/3, ISO 1250.

I midnattssolens rike. Gull. © Ketil Olsen

I midnattssolens rike. Gull. © Ketil Olsen

Tatt på Kvaløya utafor Tromsø en Juni kveld i  år. Rypeflukt mot midnattssol i et kystlandskap er heller sjelden kost. Og med solid håndverksmessig utførelse i alle henseender blir det edleste valør fra juryen. Nikon D3s, Nikon 70-200mm/2.8 på   f/10 og 180mm, 1/2000 sek, ISO 250.

Kongeørndans. Gull. © Rollf Selvik

Kongeørndans. Gull. © Rolf Selvik

Kongeørnen har alltid fascinert meg og når jeg sitter i fotoskjulet så vet en ikke om en får besøk av ørna. De er veldig uforsigbare, men noen dager kan det dukke opp flere individer og da blir det ofte litt krangling om sitteplasser og mat. Bildet er tatt ved min kamuflasjehytte. Klørne i brystet og rundt den andres bein forteller vel at dette ikke er en alt for vennskapelig menuett. Stilrent bilde (om en ser bort fra den vesle «tusten» i nedre venstre hjørne, noe juryen valgte å gjøre) med god skarphet og fin action mot en diffus bakgrunn. Canon EOS 1DX, Sigma 120-300mm OS på 220mm og f/2,8,  1/1000sek, ISO 800.

Hubroportrett. Gull. © Rolf Selvik

Hubroportrett. Gull. © Rolf Selvik

Har hatt anledning å få jobbe med Hubro denne sommeren også og målet har vært å få bilder av Hubroen uten hjelp av blitz. Dette kan være vanskelig når Hubroen stort sett er aktiv mellom 23.30 og 03.00, men av og til avviker den dette og dukker opp i brukende fotolys. Et meget sterkt portrett hvor fuglens øyne har en magisk og hypnotisk tiltrekning og hvor den diffuse forgrunnen forsterker helhetsinntrykket i dette gode bildet. Canon EOS 5D mark III, Canon EF 500mm/4 IS, f/4, 1/20sek, ISO 2000.

Sjøsprut på skarv. Gull. © Rune S. Karlsen

Sjøsprut på skarv. Gull. © Rune S. Karlsen

På vindfull dag klamret storskarven seg så godt den kunne til steinen mens sjøsprut og bølger slo opp etter den. Bilde er tatt på Jæren i Rogaland. Et bilde hvor god nedblending av objektivet gir stor nok dybdeskarphet til at dette blir et interessant og uvanlig bilde. Pluss for den sort/hvite effekten selv om bildet er i farger. Canon 7D, Canon 500mm/4L is usm + 1,4x Canon converter, f/14, 1/800 sec, ISO 250

Bjørn i tåke og morgensol. Gull. © Svein Ove Linde

Bjørn i tåke og morgensol. Gull. © Svein Ove Linde

Satt å ventet i et skjul i «no mans land» Finland en tidlig morgen i august. Tåka hadde kommet om natta og sola var på vei opp da bjørnen viste seg på myra. 17. August 2013. Vill bjørn, soloppgang og tåke er en oppskrift som faller i smak. Komplettert med en dash god komposisjon og fint fremstående bjørn blir det hele rett så delikat. Nikon D4, Nikon 600mm/4, f/4,5, 1/5000 sec, ISO 800, RAW.

Hjort. Gull. © Vegard Lødøen

Hjort. Gull. © Vegard Lødøen

Jeg har brukt mye tid på å få tatt bilde av hjort i miljø. Jeg hadde kamera utplassert, med bevegelsessensor og kunne flere ganger konstatere, på grunn av sportegn, at jeg nesten hadde lykkes. Jeg har hørt fra flere hageeiere at hjorten liker tulipan spesielt godt. I forbindelse med en tulipan-aksjon fra Lions hadde jeg en liten bukett med tulipaner. Jeg tok de grønne bladene og plasserte disse på strategisk plass fremfor kamera. Jeg nevnte opplegget til noen kjente hobbyfotografer som flirte godt. Den som ler sist ler best heter det jo. Som planlagt gikk hjorten rett til stedet der bladene lå og stakk snuten i snøen. Kameraklikkene fikk hjortens oppmerksomhet. Slik ble bildet til og det er tatt i Fjørå i Norddal Kommune. Og juryen koser seg sammen med fotografen over slikt et herlig hjortebilde i tåke og snø – her er intet overlatt tilfeldighetene. Nikon D700, 24-70mm/2,8 på 28mm og f/9, 1/10 sek, ISO 640.

Terne. Gull. © Vegard Lødøen

Terne. Gull. © Vegard Lødøen

Terne i miljø. Bildet er fra Svalbard sent i august. Intet reirfoto. Har brukt kort brennvidde for å få frem miljøet. Fotografen har et godt tak på ulike motivtyper og oppnår her skarphet i så og si hele bildet slik at det er blitt en fin dokumentasjon av terne i Svalbardmiljø. Nikon D700, 14-24mm/2,8 på 24mm og f/6,3, 1/5000 sek, Iso 800.

Revekamp. Gull. © Vegard Lødøen

Revekamp. Gull. © Vegard Lødøen

Norske fjellrever fra Dovre. I flott vær og fint lys hadde vi en flott sekvens med fjellrevene.  Pent fanget situasjon med flott lys og stor nærhet til en spennende fight som oftest er mer uskyldig en den kan se ut til. Nikon D3S, 500mm/4, f/5,6, 1/640 sek, ISO 800.

Fullmåne og hubro. 44 poeng. © Arnt Ove Jøsang

Fullmåne og hubro. 44 poeng. © Arnt Ove Jøsang

Har hatt mange forsøk på å få hubro og fullmånen i samme bilderuta, men det er mye som skal klaffe. Klarvær, månen i rett posisjon og ikke minst så må hubroen posere på rett plass. Dette blidet er tatt i juli 2013. Nikon D4, 28mm, 1,3 sek, f/5,6 og ISO 2000.

Ørnebom. 44 poeng. © Audun Rikardsen

Ørnebom. 44 poeng. © Audun Rikardsen

Havørna er normalt ekstremt treffsikker når den tar fisk fra overflata, men en gang iblant blir det bom… Under slik fotografering er det vanligvis fotografen som bommer, men denne gangen ble det motsatt. Kameraet fjernstyrt og plassert helt ved overflaten.
Canon 5DIII, Canon 16-35mm/2.8 på f/8, 1/2500 sek, Iso 800.

Diende hjortekalv. 44 poeng. © Bernt Østhus

Diende hjortekalv. 44 poeng. © Bernt Østhus

Denne lørdagsmorran i juli, beitet denne ekvipasjen rundt mitt skjul i morrasskodda i omkring en halv time. Det ble flere bilder som satt, hvorav jeg likte dette spesielt godt.  Canon EOS 1Dx, EF 300mm, f/7.1, 1/160 sek, ISO 640.

Dompap. 44 poeng. © Dag Frode Holm

Dompap. 44 poeng. © Dag Frode Holm

Dompap, synes selv dette fikk et artig utrykk, nesten som fru Dompap strekker ut vingene for å gi maken en velkommen hjem klem. Bildet er tatt ved en foringspalss og det er benyttet to blitser, en på kamera, en Canon speedlite RT 600 EX II på stativ og rettet ca 45° inn mot fokuspunkt fra venstre og en Canon speedlite 430 EX II hvor begge er satt på 1/16 styrke som bør gi et blink på rundt 1/8700 sek. Kamera på stativ og på manuell forhåndsfokus, 10m forlengerkabel til ekstern utløser. Canon 7D,  Canon 28-105mm på f/11 og 28mm, 1/250 sek, ISO 100.

Rev i motlys. 44 poeng. © Vegard Lødøen

Rev i motlys. 44 poeng. © Vegard Lødøen

Fjellrev i solnedgang. Et bilde fra Dovre under flotte lysforhold. Nikon D800E, 70-200mm/2,8 på 190mm og f/6,3, 1/8000 sek, ISO 500.

Fossekallen som har pynta seg. 43 poeng. © Arne K. Mala

Fossekallen som har pynta seg. 43 poeng. © Arne K. Mala

Teke 26.1.2013. Ein travel fossekall saumferer botnen på elva på jakt etter bytte. Her hekter kallen seg i noko som vert hengande med på flygeturen. Nikon D4, Nikkor 500mm/4, VR, 1/1250 sek, f/4 og ISO 1250.

Angrep - hønsehauk. 43 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Angrep – hønsehauk. 43 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Enkelte ganger angrep denne unge Hønsehauken alle Skjærene som han konkurerte med i matfatet.  Angrepene var sjelden ”skarpe”, men mer en påminnelse om at maten ikke skulle deles med. Bilde er tatt ved min egen åteplass. Canon 1DX, Canon 300mm/2,8 LIS, f/4, 1/800 sek, Iso 1250.

Frisk luft, gir frisk pust. 43 poeng. © Bjørn Evensen

Frisk luft, gir frisk pust. 43 poeng. © Bjørn Evensen

Dette er faktisk et kunstnerisk og eventyrisk fargerikt symbol på hvor godt det gjør oss mennesker å komme oss ut i naturen. Terapi for kropp og sjel! Det var min samboer, som tok dette flotte motivet på en fisketur som vi hadde her i Seljord kommune i Telemark.

Bever.  43 poeng. © Henrik Strømstad

Bever. 43 poeng. © Henrik Strømstad

Denne beveren som akkurat har vært inne på land og fått tak i seg en stor barkbit, er fotografert i Øyeren. Bildet er tatt den 17. Juli på frihånd fra båt. Canon Eos 1DX, 500mm/4, 1/250 sek, f/4,5, ISO 1600.

Tre slitne vandrere. 43 poeng. © Jan R. Olsen

Tre slitne vandrere. 43 poeng. © Jan R. Olsen

Passerte disse tre slitne vandrerne i kjedelig lys, og kom tilbake etter at sola hadde gått ned. Fastfrossen snø som har løsnet fra tre stående steinheller. Balsfjord i Troms, februar 2013. Nikon D800, Nikkor 70-200mm/2,8 på f/13, 1/3 sek, ISO 100.

Mygg i solnedgang. 43 poeng. © Magnar Børnes

Mygg i solnedgang. 43 poeng. © Magnar Børnes

En mygg kom og satte seg på kvitveisen jeg jobbet med. Valgte største blender for å få myke reflekser i bakgrunnen. Pentax K-5, Pentax FA* 200mm macro, 1/40 sek, f/4, ISO 1600.

.:.

Takk for at du stakk innom bloggen og velkommen tilbake!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..