2013 runde 7 – Jevnt i teten

NM i Naturfoto/Fotojakta er tidsskriftet Villmarkslivs fotokonkurranse med tema natur (inkludert mennesker i naturen). Den er nå inne i sitt 37. år og er dermed landets desidert eldste (og største) for naturfotografer bosatt i Norge. Det konkurreres samtidig i to klasser med lik premiering i hver. Klassene er Norgesmester i Naturfoto (beste fotograf sammenlagt over året) og Årets naturbilde (årets beste gullbilde hvor hver fotograf konkurrerer med sitt beste bilde). Verdien av premier og honorar for brukte bilder på Fotojaktsidene og ellers i bladet utgjør opp mot 250000 kroner i året.  Ellers minnes det om at med kun ett og bare ett bilde er det mulig å vinne en av førstepremiene som er en tur til Alaska (bl.a. Denali nasjonalpark) i flotteste høstfargetiden.

Runde 7 med innleveringsfrist 15. august føyer seg pent inn i rekken av alle årets kjemperunder. 13 gull-, 82 sølv- og 182 bronsebilder satt juryen igjen med når månedens bedømming var over. Til sammen er det levert inn fantastiske 2256 bilder så langt i år. 146 fotografer er med på sammenlagtlista etter 7 runder  – en økning på ti fra forrige runde. En komplett sammenlagtliste over alle fotografer som har oppnådd 25 poeng eller mer, utarbeides etter hver runde og finnes annetsteds i bloggen under Regler og resultater.

Kampen om Norgesmestertittelen er nå jevnere enn noen gang. Hvem som stikker av med tittelen i dette Jubelåret 2013 blir nok ikke avgjort før aller siste poeng er avgitt i finalerunden i november. Jan R. Olsen og Rolf Selvik har lenge byttet på om å lede sammenlagt. Etter denne runden bytter disse to nok en gang plassering. Jan er nå på toppen med 1411 poeng og leder med fattige 3 poengRolf som dermed har 1408 poeng. Like bak kommer Audun Rikardsen med 1393 poeng foran Arne K. Mala med 1375 poeng. Mellom plassene 1 og 10 på lista skiller det kun 102 poeng så her er det en mulighet for store forandringer før året er omme.

Månedens bilde er denne gangen et noe annerledes bilde av et kjent motiv. Jan R. Olsen har vært i Finland (Lassi Rautiainens sted) og fotografert de store rovdyrene.  Hans svart/hvitt bilde «Vandrer langs vannet» av bjørn i landskap tatt ved «Sjøen» i Finland ble belønnet med Gull og sikrer han en Opticron Explorer WA 8×42 kikkert fra Optiline AS. Han blir også mestvinnende fotograf med enda et gull for et flott Nordlyspanorama samt sølv for Halo og Tåkebjørn og en bronse på 34 poeng.

Tre fotografer stakk av med 1 gull og 4 sølv hver. Det er Espen Bergersen, Bjørn Aksel Bjerke og Rune S. Karlsen som får gull for hhv Lirypestegg, Grønnfinkens siste åndedrag og Sangsvaner. Andre gullvinnere var Magnar Børnes  (Linjer),  Kristine Thybo Hansen (Ekorn), Thorleif Hansen (Elvebukken), Vegard Lødøen (Mår), Trond Hovland Olsen (Kongeørn), Thor Jan Salte (Høsttrekk), Egil Skredemellom (Perleuglefamilie) og Bernt Øshus (Hjort i blå tåke).

-:-

Husk informasjonen som skal følge bildene til konkurransen. Vennligst sørg for at nødvendig og fyldig informasjon (fortell om hvordan bildet ble tatt) samt tekniske data følger med bildene inn! Det er ikke nok å henvise til at filene inneholder dette! Alle bildetitler skal inneholde artsnavn dersom hovedmotivet er av slik karakter at dette gir mening! Det letteste og mest ovesiktlige er å bruke en teksteditor og lage ett dokument med denne informasjonen som lastes opp på samme måte som et bilde. Dermed er det ikke nødvendig å bruke informasjonsfeltet på opplastningssida i det hele tatt. OBS! Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp, skal være slik (alt annet skaper kun merarbeid for bladet og juryen): Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_lirypeflukt.

 Vennligst skriv bildetitlene på norsk

-:-

I konkurransen bedømmes bildene etter tre kriterier: Originalitet, komposisjon og teknisk kvalitet. Maksimalt kan et bilde oppnå 60 poeng (20 poeng for hvert av de tre kriteriene). Bronsebilder er bilder med 25–34 poeng, sølvbilder 35–44 poeng og gullbilder fra 45 poeng og oppover. Gullbildene tildeles 45 poeng ved den vanlige runde-bedømmelsen. Endelig poengsum og rekkefølgen blant gullbildene avgjøres i egen bedømmelse etter årets siste runde.

-:-

34 gull- og sølvbilder (bilder som har blitt honoret med 40 poeng eller mer) er med i bloggen denne gangen. Juryens kommentar er skrevet i kursiv i bildetekstene.

Synspunkter på bloggen eller annet relevant mottas med takk. Så legg gjerne igjen din kommentar (felt for dette finnes helt bakerst i hvert blogginnlegg)!

NB! Klikk på bildene dersom du ønsker å se en større versjon :-).

…..

Månedens bilde:

Vandrer langs vannet (bjørn). Gull. © Jan R. Olsen

Vandrer langs vannet (bjørn). Gull. © Jan R. Olsen

Fotografert fra fotoskjul ved et vann i Finland. Helt stille på vannet når bjørnen kommer luskende, og brukte derfor «vidvinkel» får å få med både speiling av trær og bjørnen. Gjort om til svarthvitt i Silver Efex. Selv om det var ok i farger, synes jeg svarthvitt fremhever stemningen bedre. Mange har etterhvert fotografert bjørn på dette stedet, men de aller færreste med så kort brennvidde – vanligvis er det de lange telene som gjelder her. Nydelig speiling i kombinasjon med rovdyr i landskap gir et bilde med fin stemning og høy originalitet. Nikon D800E, Nikkor 70-200mm/f2.8 @ 80mm og f/4,5, 1/20 sek, ISO 800.

….

Andre gullbilder:

Grønnfinkens siste åndedrag (Spurvehauk). Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Grønnfinkens siste åndedrag (Spurvehauk). Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Dette dramaet ble avfotografert en dag på småfuglforinga, da en Spurvehaukhann plutselig kom og satte klørne i denne Grønnfinkhannen. Her sitter hauken på rompa, og klemmer livet av finken. Finken er fortsatt i live når  dette bildet blir tatt. Spurvehauken lemper ikke på kreftene og taket på finken før den er sikker på dens død. Den enes død, den andres brød er det som gjelder i naturen – her er dramatikken tatt på kornet i et svært uvanlig bilde. Canon 50D, Canon 500mm/4 LIS, f/5,6, 1/50 sek, Iso 800.

Nordlyspanorama. Gull. © Jan R. Olsen

Nordlyspanorama. Gull. © Jan R. Olsen

Nordlyspanorama satt sammen av åtte høydebilder, februar 2013. Lommelykt i teltet for å få lyst det opp, nordlyset hjalp til med resten! Et fenomenalt nordlysbilde med et vell av detaljer som bør betraktes i stor størrelse – da først kommer det skikkelig til sin rett. Nikon D800, Nikkor 14-24mm/f2.8 på 14mm og f/2.8, 6 sek, ISO 1600.

Mår. Gull. © Vegard Lødøen

Mår. Gull. © Vegard Lødøen

Jeg hadde en ide om å få tatt bilde av mår ved sløret foss. Måren er en urolig krabat så utfordringen er å få den til å være i ro lenge nok. Kameraklikkene hører den ikke på grunn av bråket fra fossen. Bevegelsessensor er brukt her. Morgentåken en tidlig morgen gir en spesiell stemning i skogen. Det gikk med en del honning og tid for å få til dette. Juryen gjør fotografens kommentarer til sine egne – og legger til – for et supert blinkskudd! D800E, 14-24mm/2,8 på 21mm og f/20, 1/5 sek, ISO 800.

Sangsvaner. Gull. © Rune Karlsen

Sangsvaner. Gull. © Rune Karlsen

Bildet er tatt på Jæren i Rogaland. Vinteren kan være tøff og sangsvanene er sosiale og holder seg gjerne i større grupper da som her hvor de trolig har allmøte :-). Et tett på, slående og praktfullt bilde hvor de sorte beina og nebbene i alt det hvite har en nesten hypnotisk virkning på betrakteren. Canon 7D,  Canon 70-200mm/2,8L IS  på 85mm og f/7,1, 1/640 sek, ISO 400.

Kongeørn. Gull. © Trond Hovland Olsen

Kongeørn. Gull. © Trond Hovland Olsen

Bildet er tatt på foringsplass på Dalen i Telemark. Ørna satte seg i furua i det sola sto opp på østhimmelen. Der satt den litt før den fløy ned på åte. Ikke mye som tilsier foring i dette bildet. Derimot deltar vi i en stemingsfull morgen i villmarka hvor kongeørna har hovedrollen. Canon EOS 5D II, Canon EF 500mm/4, f/4 1/400sek, ISO 800,  EV -2/3.

Linjer. Gull. © Magnar Børnes

Linjer. Gull. © Magnar Børnes

Så enkelt kan det gjøres – noen grønne og brune strå og en duggvåt libelle mot en lys bakgrunn – og med et spennede bilde som resultat. Pentax K-5, Pentax FA* 200mm/f4 macro, f/14, 1/1600s, ISO 1250.

Perleuglefamilien. Gull. © Egil Skredemellom

Perleuglefamilien. Gull. © Egil Skredemellom

Det ble barn hos perleugla i år også. De pliktoppfyllende foreldrene var stadig ute på jakt etter mat til de små, men noen få ganger tok de seg også litt tid til familiekos. Et sjarmerende bilde – som også demonsterer hvor vanskelig det er å se uglene – av familiekosen hvor 5 øyne forteller at det minst er 3 ugler bakover i reirhullet. Canon EOS 7D, Sigma 50-500/4-6,3 APO GG HSM på 417mm og f/7,1, 1/1000 sek, ISO 3200.

Lirypestegg. Gull. © Espen Bergersen

Lirypestegg. Gull. © Espen Bergersen

Fotografering av ryper i flukt er utfordrende og derfor morsomt å prøve seg på. Dette bildet er fra Kvaløya i Troms en ettermiddag med ikke altfor sterk sol. En stilfull stegg i et velbalansert fluktbilde som oser av rypekakling i bjørkeskogen en vårmorgen. Canon EOS 7D,  300mm/2,8 L IS II USM, 1/6400 sek, f/3,5, ISO 400. RAW-format.

 Høsttrekk. Gull. © Thor Jan Salte

Høsttrekk. Gull. © Thor Jan Salte

Det er ikke alltid bildene blir slik som en hadde tenkt. Selv med dagens kamerasystemer er det ikke alltid lett å følge en rask vaderflokk i flukt. Det går fort, og for en fotograf med noen år på baken er det ikke alltid like lett å følge med. Men så er det av og til de totale missene plutselig har noe med seg….synes nå jeg. Det synes juryen også som falt pladask for dette kreative bildet med striper – samt mønsteret som dannes av tålig skarpe vinger. Nikon D3s, 600mm/4, f/8, 1/30 sek, ISO 800.

Elvebukken. Gull. © Torleif Hansen

Elvebukken. Gull. © Torleif Hansen

Har 3 til 4 kryssningssteder jeg har tilbrakt en del timer, forskjellige steder allt etter solens posisjon. Hadde vel en halv time igjen av det gode lyset her da jeg egentlig begynte å gi opp håpet. Har vært mange timer gjennom sommeren. Sjøørreten hoppet aktivt og jeg begynte å prøve å fange det. Hører plutselig en lyd og ser noe i øyekroken. Jaggu kom han :-). Gjorde det beste ut av det med et (må innrømme) noe stresset hode. Resultatet ble dette :-). Det beste fotografen fikk ut av situasjonen ble absolutt godt nok – i et bilde hvor en flott bukk og lys og vannsprut kommer på plussiden. Canon 1DX, 300mm/2,8, 1/6400 sek, f/2,8 , ISO 800, stativ, rettet horisont og nødvendige justeringer i rawkonverteren.

 Hjort i blå tåke. Gull. © Bernt Østhus

Hjort i blå tåke. Gull. © Bernt Østhus

Sommeren gav rikelig anledning til å jobbe med hjort og tåke, da havtåka lå tjukk over Hitra flere dager og helger på rad. Denne kolla poserte et øyeblikk på vei over myra på tur fra nattbeite. En sart villmarksstemning har fotografen fått ut av tåkehavet som trigger lysten på gjerne å ha vært tilstede akkurat da. Canon EOS 1Dx, EF 300mm/2,8, f/2,8, 1/500 sek, ISO 1250.

Ekorn. Gull. © Kristine Thybo Hansen

Ekorn. Gull. © Kristine Thybo Hansen

Hei. Sender ett bilde av Naboen min, Ekornet i en panorering.  Som har arbeidet mye her utfor huset mitt, og resultatet blei et ordentlig fint matlager eller hus?  Har beskjært bildet litt. Slik en nabo skulle nok mange ha hatt! For en fantastisk panorering av ekorn – og så horisontalt. Kjempebilde!  Olympus E-420.  Har kun brukt standard innstilling sport, på kameraet mitt.

Sølvbilder 44 – 40 poeng:

Lofoten. 44 poeng. © Henrik Strømstad

Lofoten. 44 poeng. © Henrik Strømstad

Dette er fra Utakleiv i Lofoten kl 00.35 den 7. Juni. Brukte store deler av natta på denne flotte stranda og synes dette motivet med tang som gjennomlyses av midnattsola ble spesielt. Canon Eos 5D Mark III, 16-35mm/2,8 på f/9, 0,3 sek, ISO 400. Har benyttet polafilter og Lee gradert gråfilter.

Rødrev i motlys.  44 poeng. © Ketil Olsen

Rødrev i motlys. 44 poeng. © Ketil Olsen

Jobbet mye med rev i sommer. Bildet er fra Lofoten i juli. Nikon D3s, Nikon 14-24mm/ 2,8 på f/18 og 14mm, 1/800 sek, ISO 640.

 Brølende hjort i brunstgrop. 44 poeng. © Arne K. Mala

Brølende hjort i brunstgrop. 44 poeng. © Arne K. Mala

Teke 21.9.2012. Dette er tidleg i brunsten for hjort. Med den fordelen at haustfargane er på det flottaste. Kamuflasjenett og god posteringsplass. Nikon D4,  Nikkor 500mm/4 VR,   1/80 sek, f/4, ISO 3200. Stativ.

Myrhauk. 44 poeng. © Rune Karlsen

Myrhauk. 44 poeng. © Rune Karlsen

En voksen myrhauk hunn har tatt seg en rast i gesset. Godt camoflert får den sitte i ro og fred i motsettning til andre rovfugler som raster oppe i trær. Bilde er tatt på Jæren i Rogaland.  Canon 7D, Canon 70-200mm/2,8L IS på 200mm og f/4, 1/500 sek, ISO 500.

Noctilucent panorama (Lysende nattskyer). 44 poeng. © Jørn Konradsen

Noctilucent panorama (Lysende nattskyer). 44 poeng. © Jørn Konradsen

Nattlysende skyer er et fenomen som er synlig i to sesonger i året, når solen står omtrent 6o under horisonten etter solnedgang. Hele jordens atmosfære ligger i skyggen med unntak av disse øverste nattlysende (noctilucente) skyer som befinner seg omtrent 80-85km over jordas overflate. Forskning har enda ikke forstått hvordan disse skyene er dannet, men det spekuleres i både klimaendringer og at vann kondenserer på kometstøv ytterst i atmosfæren. Bildet er tatt på Forbordsfjellet i Stjørdal kommune og satt sammen av 8 bilder på høykant. EOS 7D, 10-22mm , 8 bilder på høykant satt sammen til panorama.

Motlys2. 43 poeng. © Håvard Larsen

Motlys2 (Rødrev). 43 poeng. © Håvard Larsen

Motlysbilde av revunge fra i sommer. Nikon D700, Nikon 70-200mm/2,8 på f/5 og 200mm, 1/8000 sek, ISO 800.

Nordlysbyen. 43 poeng. © Audun Rikardsen

Nordlysbyen. 43 poeng. © Audun Rikardsen

Hvorfor skal et bilde alltid være firkantet?  Er rundt utsnitt er faktisk mer likt slik vi selv ser verden. Bylys er en utfordring under nordlysfotografering , bl.a. siden disse ofte blir for sterke og brenner ut. Her har jeg eksponert bylysene bare halvparten av tiden ved å skygge for byen, mens fullmånen lyser opp snøen i forgrunnen. Legg merke til rypesporene i forgrunnen. Canon 1DX, Canon 8-15mm/4, 8 sek, f/5, ISO 800.

Elg. 42 poeng. © Fredrik Stige

Elg. 42 poeng. © Fredrik Stige

På vinterstid er dei islagte vatna gode ferdselsårar for hjorteviltet, så lenge snøen ikkje blir for djup. Denne er fotografert på eit vatn i Nordmarka ein februardag i 2009. Canon EOS 40D, Canon EF 100-400mm/4.5-5.6 L IS på f/8 og 400mm, 1/500 sek, ISO 400.

..

Dugg. 42 poeng. © Magnar Børnes

Dugg. 42 poeng. © Magnar Børnes

Pentax K-5, Pentax FA* 200mm/4 macro, f8, 1/80 sek, ISO 800, stativ.

..

Kjempende kongeørner. 42 poeng. © Magnar Lien

Kjempende kongeørner. 42 poeng. © Magnar Lien

Dette bildet viser en heftig kamp mellom to kongeørner, ett ungt og ett eldre individ. Enkelte ganger kan slike kamper gå på livet løs, og her ser det veldig dramatisk ut. Men også denne gangen så det ut til at begge klarte seg uten alvorlige skader. Bildet er tatt fra ørnehytta mi. Canon EOS 7 D, EF70-200mm/2,8, 1/250 sek, f/4,5, ISO 800.

..

Slagugle. 42 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Slagugle. 42 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Slagugla er fotografert ved en av ugleholkene til en god venn av meg.  Denne er ikke fotografert under ”angrep”, men fra kamuflasje i nærheten av holken den hekket i. Det er ikke snakk om noen hekkeforstyrelse. Alle forhåndsregler ble tatt. Canon 1D mrk IV, Canon 300mm/2,8 LIS, f/2,8, 1/1250 sek, ISO 1250.

..

Reinsbukk i motlys. 41 poeng. © Ivar Isaksen

Reinsbukk i motlys. 41 poeng. © Ivar Isaksen

Bilde er tatt 27.07.2013 kl. 22:32  i motlys av kveldsola. Canon 5D MKIII, Canon EF 400mm f/4 DO IS USM, 1/500 sek, f/4, ISO 200.

..

Storlomsprut. 41 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Storlomsprut. 41 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Her ligger jeg ved Storlomvannet ”mitt” og dette er typisk adferd mellom hanner tidlig vår. Hannene legger seg flate med hode og hals rett frem. Føttene slåes ned i vannet, og det oppstår en imponerende vannsøyle. Canon 50D, Canon 500mm/4 LIS, f/8, 1/800 sek, ISO 400.

..

Vannflaggermus. 41 poeng. © Vegard Lødøen

Vannflaggermus. 41 poeng. © Vegard Lødøen

Å få tatt bilde av vannflaggermus som jakter på insekt på vannet var et krevende prosjekt. Fokusering er hovedproblemet. Det er for mørkt til at autofokus kan brukes. Kamera med påmontert blits er satt opp på stativ i vannet der jeg merket meg at flaggermusene passerte. Insektet på bildet er en bindet flue uten krok. Det gikk med noen netter før jeg fikk tatt et bilde jeg var fornøyd med.,  D800E, 24-70mm/2.8 på 70mm og f/7.1, 1/60 sek, ISO 400. Blits og fjernkontroll.

..

Kurtiserende myrsniper. 41 poeng. © Espen Bergersen

Kurtiserende myrsniper. 41 poeng. © Espen Bergersen

Myrsnipenes kurtise kan være ganske voldsom til tider. På dette bildet forsøker en hann å pare seg med en hunn ved å bite seg fast i nakkefjærene. Canon EOS 5D Mark III, Canon 500mm/4 IS USM, 1/1000 sek, f/5, ISO 2500. RAW-format.

..

Sangsvaneflukt. 40 pooeng. © Kai Jensen

Sangsvaneflukt. 40 poeng. © Kai Jensen

Fuglenes bevegelser har alltid fasinert meg. Det ble mange forsøk på lang lukkertid før jeg lyktes med å fange sangsvanenes bevegelsesmønster mot en gyllen bakgrunn. Nikon D800E, 145 mm, 1/8 sek, f/11, ISO 80.

..

Sjefen passer på. 40 poeng. © Audun Rikardsen

Sjefen passer på. 40 poeng. © Audun Rikardsen

En hvalross passer på resten av flokken som nyter livet på en strand på Nordaustlandet på Svalbard. Canon 5DIII, Canon 16-35mm/4, 1/640 sek, f/11, ISO 800. Undervannshus.

..

Flygende Ekorn. 40 poeng. © Rolf Selvik

Flygende Ekorn. 40 poeng. © Rolf Selvik

Enda et bilde fra mitt Ekornprosjekt med en annerledes vinkel, her er det brukt vidvinkel med fjernkontroll for å fange spranget mellom trærne mot himmelen. Canon EOS 1DX,  EF 16-35mm/2,8, på 16mm og f/14, 1/2500 sek, ISO 1600.

..

Kaier. 40 poeng. © Thor Jan Salte

Kaier. 40 poeng. © Thor Jan Salte

Ingen fugler er vel mer underholdende enn kråkefugler. De nebber, snakker sammen og plukker forsiktig på hverandre. Her en ansamling av Kaier på en foringsplass.

..

Gullbølge. 40 poeng. © Audun Rikardsen

Gullbølge. 40 poeng. © Audun Rikardsen

Like før midnatt og rett etter en storm har herjet over Brennviksanden i Steigen bryter sola gjennom og skaper et fantastisk lys. Canon 1DX, Canon 8-15mm/4, 1/1000 sek, f/11, ISO 2500, undervannshus.

..

Rådyrbukk. 40 poeng. © Odd Chr. Knutsen

Rådyrbukk. 40 poeng. © Odd Chr. Knutsen

August er høytid for rådybukkene. Denne bukken fulgte jeg en uke i brunsten, og her er den fotografert første dagen da geita ikke var interessert lenger. Nokså frustrert, og garantert med lukta fra fotografen i nesa, måtte den likevel bortom å sjekke ut «mulighetene». Bildet er tatt 8/8-13 i Østfold.  Canon EOS 5DmkIII, EF 200-400mm/4L IS USM m/1.4x converter, 560mm (1.4 extender i bruk), 1/800s, f/5.6, ISO 1600.

.:.

Takk for at du stakk innom bloggen og på gjensyn!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

1 svar til 2013 runde 7 – Jevnt i teten

  1. Mye snadder, og for min egen del vil jeg gjerne sende noen ekstra poeng til Odd Chr. Knutsen for rådyrportrettet. Det er ikke spesielt spektakulært, men den sobre fargepaletten – kombinert med mykt lys og perfekt gjengivelse av detaljer – løfter dette bilet til noe helt særegent i mine øyne.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..