2013 runde 6 – 20 gull- og 72 sølvbilder

NM i Naturfoto/Fotojakta er tidsskriftet Villmarkslivs fotokonkurranse med tema natur (inkludert menneske i naturen). Den er nå inne i sitt 37. år og er dermed landets desidert eldste (og største) for naturfotografer bosatt i Norge. Det konkurreres samtidig i to klasser med lik premiering i hver. Klassene er Norgesmester i Naturfoto (beste fotograf sammenlagt over året) og Årets naturbilde (årets beste gullbilde hvor hver fotograf konkurrerer med sitt beste bilde). Verdien av premier og honorar for brukte bilder på Fotojaktsidene og ellers i bladet utgjør opp mot 250000 kroner i året.  Ellers minnes det om at med kun ett og bare ett bilde er det mulig å vinne en av førstepremiene som er en tur til Alaska (bl.a. Denali nasjonalpark) i flotteste høstfargetiden.

Runde 6 med innleveringsfrist 15. juli ble ingen feriepreget affære. Utrolige 20 gull-, 72 sølv- og 176 bronsebilder satt juryen igjen med etter 6 timers intenst arbeid. Til sammen er det levert inn ca 1950 bilder så langt i år. 136 fotografer er med på sammenlagtlista etter 6 runder og det antallet øker jevnt og trutt for hver runde. Jentene markerer seg mer og mer i konkurransen. I denne runden utgjør de en flott fjerdepart av de deltakende fotografene – en andel som aldri har vært større.

Jubelåret 2013 fortsetter med uforminsket styrke. Etter at 6 runder er tilbakelagt, har juryen til sammen honorert hele 607 bilder med gull eller sølv. Dermed er tidligere hele rekordår allerede passert med ca 150 slike bilder. Kvalitet og kvantitet har aldri vært høyere og utrolige 9 av 10 innsendte bilder til konkurransen ender opp på resultalista. Juryen og bladet er både ydmyke og takknemmelige overfor en slik innsats fra fotografenes side og ønsker hell og lykke med på veien videre.

Månedens bilde er denne gangen som tatt ut av en skrytereklame for Norge. Vegard Lødøens gullbilde av Hoppende Mår i fjordlandskap er en skikkelig perle av et bilde som sikrer fotografen hans andre Opticron Explorer WA 8×42 kikkert fra Optiline AS for åretHan blir også honorert med gull for en flott panorerering av Havørn og oppnår sølv for Vannflaggermus samt to bronser på 34 poeng.

Mestvinnende fotograf ble denne gangen Audun Rikardsen med 3 gull for Mann mot mann (fiskebilde delvis under vann), Kjemp for din rett (undervannsbilde av fugler) og Midnattsrype samt 2 sølv for Brenninger i midnattssol og Ørna og meg.

Fire fotografer stakk av med 2 gull hver i tillegg til diverse andre valører. Thor Jan Salte tar gull for Fuck off! (Musvåk og Hønsehauk) og Musvåk, Bjørn Aksel Bjerke for Bukkesprang og Inn for landing (Hønsehauk), Rolf Selvik for Fra tre til tre (ekorn) og Tiurleik og Bernt Østhus for Stolt hjortemamma og Vadende hjort.

Andre gullvinnere var Jan R. Olsen (Sommerpanorama),  Duy Ahn Pham (Gråhegre med kvist, Trond Westby (Vannymfe), Kai Jensen (Svaneidyll), Arnt Ove Jøsang (Snikende ulv), Henrik Strømstad (Rådyr) og Jørn Konradsen (Steinstrand).

Etter 6 runder  er det fremdels meget tett i toppen sammenlagt så langt. Øverst på lista har de to som ledet etter femte runde nå byttet plass – igjen.  Rolf Selvik leder med 1219 poeng foran Jan R. Olsen med 1213 poeng tett fulgt av Audun Rikardsen med 1199 poeng. På de to neste plassene følger Arne K. Mala med 1183 poeng og Vegard Lødøen med 1166 poeng. Komplett liste finnes i bloggen som en lenke nederst under Regler og resultater.

-:-

Husk informasjonen som skal følge bildene til konkurransen. Vennligst sørg for at nødvendig og fyldig informasjon (fortell om hvordan bildet ble tatt) samt tekniske data følger med bildene inn! Det er ikke nok å henvise til at filene inneholder dette! Alle bildetitler skal inneholde artsnavn dersom hovedmotivet er av slik karakter at dette gir mening! Det letteste og mest ovesiktlige er å bruke en teksteditor og lage ett dokument med denne informasjonen som lastes opp på samme måte som et bilde. Dermed er det ikke nødvendig å bruke informasjonsfeltet på opplastningssida i det hele tatt. OBS! Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp, skal være slik (alt annet skaper kun merarbeid for bladet og juryen): Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_lirypeflukt.

NB! Vennligst skriv bildetitlene på norsk

-:-

31 gull- og sølvbilder (bilder som har blitt honoret med 41 poeng eller mer) er med i bloggen denne gangen. Juryens kommentar er skrevet i kursiv i bildetekstene.

Synspunkter på bloggen eller annet relevant mottas med takk. Så legg gjerne igjen din kommentar (felt for dette finnes helt bakerst i hvert blogginnlegg)!

…..

Månedens bilde:

Mår. Gull. © Vegard Lødøen

Mår. Gull. © Vegard Lødøen

Måren er en interessant krabat. Jeg har brukt en del tid for å få hoppende mår i fjordlandskap. Dette er ikke samme måren som jeg sendte inn i forrige runde. Det er heller ikke samme kameraet som er benyttet. Det gikk med honning for å få til dette.  Ordinære justeringer i PS.  Et fenomenalt glimt fra vår like fenomenale natur! Fotografen beviser på nytt at høyst originale ideer kombinert med iherdig innsats gir forbløffende resultat. En langstrakt mår i lufta i et storslått fjordlandskap – for en Norgesreklame! 
Nikon D800E, 24-70mm/2,8 @ f/8 og 35mm, 1/1600s, ISO 450

….

Andre gullbilder:

Havørn. Gull. © Vegard Lødøen

Havørn. Gull. © Vegard Lødøen

Tatt her i Norddalfjorden fra egen båt. Etter flere år med havørnpanoreringstrening fikk jeg den skarpheten på hodet som jeg har prøvd på. Øvelse gjør som vanlig mester. En perfekt gjennomført panorering i et velkomponert bilde med et ekstra pluss for avstemte, duse farger.  Nikon D3S, 500mm/4, f/13, 1/20s, ISO 250. Kun ordinære justeringer i PS og justering av rusk på brikken.

Mann mot mann. Gull. © Audun Rikardsen

Mann mot mann. Gull. © Audun Rikardsen

En hannlaks har latt seg lure av en tubeflue i Altaelva og kjemper for livet mann mot mann. Enda et knallbilde som skiller seg ut fra de som fotografen har levert tidligere. Han behersker fullkomment grenselandet mellom vann og luft og tar sterke bilder fra en verden som de fleste ikke har visuell adgang til. Canon EOS 5D mk III, Canon 8-15mm/4 @ f/14, 1/500 sek,  ISO 1250. Undervannshus.

Kjemp for din rett. Gull. © Audun Rikardsen

Kjemp for din rett. Gull. © Audun Rikardsen

Det fins mange som har foreviget måsenes kamp om havets overflod, men få som viser dette fra et “fiskeperspektiv”. Her prøver en ungmåse å stjele en fiskebit fra en voksen, og dette fører umiddelbart til kamp! Et bilde som nesten sprenger originalitetsskalaen –  fiskeperspektivet av måkekampen er makeløst utført i alle henseender!  Canon EOS  5D mk III, Canon 8-15mm/4 @ f/8, 1/1600 sek, ISO 1600. Undervannshus.

Midnattsrype. Gull. © Audun Rikardsen

Midnattsrype. Gull. © Audun Rikardsen

“Rype i midnattsol” anses kanskje som en klisje, men av og til oppdager man ting i ettertid man ikke så når man tok bildet. Legg merke til sammenhengen og symmetrien mellom bakgrunn og forgrunnen rypa sitter på. Slike «klisjer» ser vi gjerne flere av. Fotografen har selv poengtert noe av det som plasserer bildet på toppen. Rypas perfekte plassering mot sola er et annet viktig moment – for ikke å glemme den solide helheten!  
Canon EOS 5D mk II, Canon 100-400mm/4,5-5.6 @ f/16, 1/250sek, ISO 400.

Sommernattspanorama. Gull. © Jan R. Olsen

Sommernattspanorama. Gull. © Jan R. Olsen

Natt (kl 01) ved Lyngenfjorden i Troms helt i slutten av mai i år. Satt sammen av 8 bilder til ett. Dessverre gir nok ikke den vesle JPG-en som er brukt her, et skikkelig inntrykk av detaljrikdom og toneomfang i dette høyoppløselige bildet. Det er blitt et fint sommernattsbilde med god dybde hvor alt er skarpt og med spennende skyer og en sol som gir liv til bildet. Kanskje «hullene» i den gønne forgrunnen er en tanke forstyrrende. Nikon D800E, Nikkor 14-24/2.8 på 14mm og f/16, 1/4 sek, ISO 100.

Fuck off (Musvåk og Hønsehauk). Gull. © Thor Jan Salte

Fuck off (Musvåk og Hønsehauk). Gull. © Thor Jan Salte

Det er ofte kniving om maten på foringsplassen, og noen ganger braker de sammen så fjøra fyker, men som oftest, som her, trekker den ene parten seg. Her hadde musvåken alt fått spist en stund, og gadd nok ikke ta opp kampen med den unge hønsehauken. Et teknisk godt actionbilde av to ulike arter hvor begge er i lufta. Spenningen mellom disse to er til å ta og føle på i dette også velkomponerte bildet.  Nikon D3s, 200-400mm/4 på 270 mm og f/4,5, 1/1000 sek, ISO 1600.

Musvåk. © Thor Jan Salte

Musvåk. Gull. © Thor Jan Salte

På Jæren er det som kjent lite snø, og det er drømmen å få bilde av rovfuglene i snøvær. Og en sjelden gang kan en ha litt flaks og få nettopp drømmeværet. 2 timer senere regnet det. En fin og vinterlig stemningsrapport fra musvåkens liv hvor snøen i lufta kommer godt fram. Pluss for en «stubbe» som ser relativt lite brukt ut. Nikon D3s, 200-400mm/4 på 400mm of f/5,6, 1/400 sek, ISO 320.

Bukkesprang. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Bukkesprang. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

”Bukkespranget” er fotografert her i hjemområdet hvor jeg bor. En voksen rådyrstamme gjør det mulig å jobbe litt systematisk med denne type foto. Et teknisk fortreffelig bilde med frosset bevegelse og god skarphet på den utstrakte bukken svevende i lufta samt god vinkel og nærhet til dyret. Canon EOS 5D mk III, Canon 500mm/4, f/5, 1/3200sek, ISO 1600.

Inn for landing. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Inn for landing. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Bilde er tatt fra mitt eget Hønsehaukskjul her hjemme. Herlig fuglefluktbilde hvor posituren til fuglen fremhever den vakre fjærdrakta til hauken mot en pent rosafarget og nøytral bakgrunn. Canon 1DX, Canon 300mm/f2,8, f/4, 1/800sek, ISO 1250.

Gråhegra med kvisten. Gull. © Duy Ahn Pham

Gråhegra med kvisten. Gull. © Duy Ahn Pham

Motivet er fotografert på frihånd fra båten til Kay Åge Fugledal i Herøy på Sunnmøre våren 2013. Fugler og dyr er ivrige med reirbygging. Denne gråhegre kom forbi oss med en unormal stor kvist og hadde full kontroll selv om den var litt i veien for vingene.  Store reir krever voksen dimensjon på byggematerialet. Hegra er her pent tatt hjem under en transportøkt i et noe uvanlig bilde. Nikon D3s, 500mm/4 m/1.4 x, 1/2000 sek, f/7,1 og Iso 800.

Vannymfe. Gull. © Trond Westby

Vannymfe. Gull. © Trond Westby

Tok dette bilde i fjor sommer ved en liten dam. Brukte litt utfyllingsblits for å lette litt på skygger, samt få frem mer av fargene som vannymfene bærer på. Bildet er cropet ca 20%. Et spennende nærbilde hvor ordet vannymfe for dobbel betydning. Regnet gir en ekstra dimensjon i et ellers enkelt bilde samt pluss for blitsbruken. Nikon D7000, Sigma 105mm/2.8, f/8, 1/400 sek, ISO 1600 og blits SB700.

 Svaneidyll. Gull. © Kai Jensen

Svaneidyll. Gull. © Kai Jensen

Liggende på magen fikk jeg noen flotte refleksjoner fra skogen og svanene. Jeg jobbet spesielt med å få svanene plassert rett foran den hjerteformede busken. Helt klart at vi ligger for lite på magen, lavt standpunkt er nok ofte nødvendig for å få stemnings-skapende speilinger som i dette velkomponerte  og sarte høstbildet. Nikon D3S, 500 mm/4, f/4, 1/400 sek, ISO 1600.

 Snikende ulv. Gull. © Arnt Ove Jøsang

Snikende ulv. Gull. © Arnt Ove Jøsang

Ulven nærmer seg to bjørner og ser nesten ut som den prøver å skjule seg bak de få tynne stråene som finnes på myra. Å hanskes med bjørner krever forsiktighet noe bildet formidler ganske klart. Bildet er tatt i rett øyeblikk da det ene øyet er skjult bak gresset. Nikon D4, Nikkor 400mm/2,8 + 1,4X converter, f/4, 1/200 sek, ISO 1600.

Fra tre til tre, Ekorn. Gull. © Rolf Selvik

Fra tre til tre, Ekorn. Gull. © Rolf Selvik

Her er et bilde til fra Ekorn prosjektet mitt i år. Det blir mange bomskudd men inn i mellom så sitter det noen bilder. Et luftig ekornsvev er her foreviget med sikker hånd. Artig bøy på ekornet og mye luft under dyret i dette gode actionbildet.  Canon EOS 1DX, EF 70-200mm/2,8 IS på f/3,2,  1/2500sek, ISO 1600.

Tiurleik. Gull. © Rolf Selvik
Tiurleik. Gull. © Rolf Selvik

Denne Tiurleiken har år etter år hatt besøk av mye hunfugl, her er Sjefstiuren omringet av ikke mindre enn 14 Røyer, faktisk så var det flere da noen satt i trærne hele tiden også. Snakk om å være populær – et eventyrlig leikbilde! Kjempebilde pent beskåret til panorama. Canon EOS 1D mark IV, Sigma 120-300mm på 161mm og f/5,6, 1/80 sek, ISO 800.

Stolt hjortemamma. Gull. © Bernt Østhus

Stolt hjortemamma. Gull. © Bernt Østhus

Bildet er tatt St Hans helga i år i Snillfjord kommune. Kollene er gjerne ekstra sky når de har små kalver, og frekventerer også beitetrekkene i noe mindre grad. Denne kolla kom likevel forbi teltet mitt denne morran. Litt regn og de sedvanlige insektene rundt hjorten bidro til at dette ble en artig situasjon. Et koselig og søtt bilde hvor kolla slikker kalven – påpasselig fått med av fotografen i et særdeles godt og tiltalende bilde. Canon EOS 1Dx, EF 500mm/4,  f/5, 1/1000 sek, ISO 100.

Vadende hjort. Gull.  © Bernt Østhus

Vadende hjort. Gull. © Bernt Østhus

Dette bildet er resultat av et lite prosjekt med uendelig kjedelig venting ved et vadested hjorten bruker innimellom. De fleste hjortene passerte når lyset var for dårlig til å få fornuftige bilder. Dette satt rimelig bra med speiling og frysing av bevegelsen. Dette vakre vadestedet er nok valgt med omhu av både hjort og fotograf. Et noe uvanlig bilde hvor komposisjon og teknikk er ivaretatt på beste måte. Canon EOS 1Dx, EF 500mm/4, f/4, 1/200s, ISO 2500.

Rådyr. Gull. © Henrik Strømstad

Rådyr. Gull. © Henrik Strømstad

Rågeit med kalv er fotografert i Sverige 24. Juni tidlig på kvelden. Satt og fulgte dem i søkeren da geita plutselig kom byksende rett imot, kalven var utrolig rask og de hoppet synkront noen få hopp. Tatt på frihånd. Et actionbilde i særklasse – med både rågeit og kalv i luftig svev – hvor både teknikk og komposisjon er av høy klasse.  Canon Eos 1DX, 500mm/4+1,4 konverter, 1/800 sek, f/6,3, ISO 800. Bildet er beskåret til høydeformat og bildebehandlet på vanlig måte i LR.

Steinstrand. Gull. © Jørn Konradsen

Steinstrand. Gull. © Jørn Konradsen

Ved Fiskvik på Skatval er det en vestvendt strand med store, flotte rullesteiner. Bølger og vær kommer inn Trondheimsfjorden og treffer direkte på stranda. Bunnforholdene hjelper også til med å lage bølger med krusninger på, slik at de bryter på en fin måte over steinene. Jeg liker godt fargene, den «trolske,» disige stemningen og det «kunstneriske» preget bildet har. Et ND8 gråfilter er brukt for å forlenge lukketiden. Fotografens betraktninger rundt bildet tiltredes av en samlet jury – dette var kjempebra! Canon EOS 7D, Canon EF-S10-22mm  på f/22, 30 sek, ISO100, ND8 filter.

Sølvbilder 44 – 41 poeng:

Villrein. 43 poeng. © Fredrik Stige

Villrein. 43 poeng. © Fredrik Stige

Tåka låg lavt og regnet øste ned denne julidagen 2011. Eg likar godt den nesten mystiske stemninga i dette bildet, som er tatt i Svartebotnen i Sogn og Fjordane. Canon EOS 7D, Canon EF 100-400mm/4.5-5.6 L IS, på f/5.6 og 130mm, 1/160 sek, ISO 400.

..

Horndykker. 43 poeng. © Henrik Strømstad

Horndykker. 43 poeng. © Henrik Strømstad

Tatt i et vann i Østfold på morgenen 11. Mai. Lå her på magen med objektivet på bakken for å komme så lavt det var mulig. Canon Eos 1DX, 500mm/4+1,4 konverter, 1/2500 sek, f/5,6, ISO 1000.

..

Ørret. 43 poeng. © Henrik Strømstad

Ørret. 43 poeng. © Henrik Strømstad

Denne ørreten med sin nærmest perfekte kamuflasje i forhold til omgivelsene er fotografert i en liten elv i Troms i juli 2008. Har benyttet et Canon Powershot G9 m/undervannshus. Brennvidde 7,4 mm, blender 2,8 og 1/400 sek. ISO 80.

..

Inn for landing. 42 poeng. © Rune Karlsen

Inn for landing. 42 poeng. © Rune S. Karlsen

Det var spennende og tidvis slittsomt og sitte trangt i det lille teltet for å prøve å få vandrefalken i det den kom for landing. Det hele skjer så raskt at en får nesten ikke blunket, men etter flere forsøk med og uten fugl gikk det tilslutt. Bilde er tatt er kort stykke fra der jeg bor i Rogaland. Canon 1D Mark 4, Canon 300mm/4L is usm, f/6,3, 1/3200 sek, Iso 640.

..

 Vitne til mord. 42 poeng. © Morten Ellingsen

Vitne til mord. 42 poeng. © Morten Ellingsen

Canon EOS 7D. Sigma 105mm makro, F/8,  1/200 sek , ISO 400.

..

Rådyrromantikk. 42 poeng. © Bernt Østhus

Rådyrromantikk. 42 poeng. © Bernt Østhus

Bildet er tatt en tidlig morra under rådyrbrunsten. En klassisk situasjon med bukken i hælene på geita. Canon EOS 20D, 70-300mm, f/5,6, 1/1250sek, ISO 200.

..

 Bjørkefink. 42 poeng. © Fredrik Stige

Bjørkefink. 42 poeng. © Fredrik Stige

Dovrefjell, 18.mai 2013. Canon EOS 7D, Canon EF 500mm/4.0 L IS II, f/4, 1/800 sek, ISO 250.

..

Eventyrblanding. 42 poeng. © Hanne Marie Walbye

Eventyrblanding. 42 poeng. © Hanne Marie Walbye

Eventyrblanding – tåka letter og landskapet kommer smygende frem. Håndholdt kamera.  Samsung techwin, 200mm, f/8, 1/750 sek, ISO 200.

..

Skarv i frostrøyk. © Trond Hovland Olsen

Skarv i frostrøyk. 41 pooeng. © Trond Hovland Olsen

Var ute en kald desember morgen i fjor og gradestokken viste -21C. Jeg fikk tatt noen skarvebilder i motlys nede ved elva der fuglen ofte sitter.  Canon 1D IV, Canon EF 500mm/4 + 1,4 extender, f/7,1 , 1/5000 sek, ISO 400.

..

Lirypeflukt. 41 poeng. © Ruben Johnsen

Lirypeflukt. 41 poeng. © Ruben Johnsen

Denne rypesteggen kom susende forbi meg ut av intet. Nikon D3, 300mm/2,8, f4, 1/8000 sek, ISO 1000.

..

Hjortekoller i myggsky. 41 poeng. © Bernt Østhus

Hjortekoller i myggsky. 41 poeng. © Bernt Østhus

Et nytt bilde fra årets hjorteprosjekt. En varm dag med myriader av mygg rundt så vel hjort som fotograf gav denne muligheten – to koller som møtes hilser gjerne på denne måten i noen sekunder før de haster videre. Canon EOS 1Dx, EF 500mm/4, f/5, 1/500 sek, ISO 1250.

.:.

Takk for at du stakk innom bloggen og på gjensyn!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..