2013 runde 5 – Halvveis i jubelåret

NM i Naturfoto/Fotojakta er tidsskriftet Villmarkslivs fotokonkurranse. Den er nå inne i sitt 37. år og er dermed landets eldste (og største for naturfotografer i Norge). I løpet av alle disse årene har det deltatt rundt regnet 150000 bilder til glede for deltakere, lesere av Villmarksliv og andre samt juryen som har hatt den spennende og morsomme oppgaven å stå for bedømmelsen. Av alle disse årene er 2013 jubelåret over alle andre. Etter halvgått løp (5 runder) har juryen til sammen honorert hele 515 bilder med gull eller sølv. Dette er  60 flere slike bilder enn for hele 2012 som så langt var historiens beste år i konkurransen. Fotografene demonstrerer tydelig at både kvalitet og kvantitet er på topp i år. Juryen og bladet er både ydmyke og takknemmelige overfor en slik innsats fra fotografenes side og ønsker hell og lykke med på veien videre.

Runde 5 ble en sterk runde med 96 gull- og sølvbilder hvorav 12 gullbilder – samt 187 bronsebilder. Til sammen er det levert inn ca 1650 bilder så langt i år. 123 fotografer er med på sammenlagtlista etter 5 runder og det antallet øker jevnt og trutt for hver runde. Ellers minnes det om at med kun ett og bare ett bilde er det mulig å vinne en av førstepremiene som er en tur til Denali nasjonalpark i Alaska i flotteste høstfargetiden.

Månedens bilde skiller seg denne gangen klart ut fra de mange bildene av pattdyr og fugl. Den flotte Opticron Explorer WA 8×42 kikkert fra Kikkertspesialisten går til Nils J. Tollefsen for særdeles kreativt, spennende og vakkert bilde av Dråper. Det ble honorert med gull og viser flott bruk av vanndråpenes ulike egenskaper når man er relativt nær motivet.

Gullgrossist og mestvinnende fotograf ble denne gangen Vegard Lødøen med sine 3 gull for Hjort i foss, Gaupe og Mår samt 2 sølv for Rype og Lomvi. To fotografer stakk av med 2 gull hver i tillegg til diverse andre valører. Arnt Ove Jøsang tar gull for Hønsehauk og Hubro og Jan R. Olsen for Refleksjon (landskap) og Snart sommer (landskap). Andre gullvinnere var Arne K. Mala (Panorert hjort),  Ketil Olsen (Kongen på haugen (Lirype)), Audun Rikardsen (Fiskeglede) og Rolf Selvik (Flygende ekorn).

Etter 5 runder  er det fremdels meget tett i toppen sammenlagt så langt. Øverst på lista har de to på toppen etter fjerde runde nå byttet plass.  Jan R. Olsen med 1025 poeng (10 gull) leder med 4 poeng på Rolf Selvik med 1021 poeng (6 gull) tett fulgt av og Arne K. Mala med 1003 poeng (8 gull). På de to neste plassene følger Audun Rikardsen med 987 poeng (7 gull) og Vegard Lødøen med 973 poeng (5 gull). Komplett liste finnes i bloggen som en lenke nederst under Regler og resultater.

-:-

Husk informasjonen som skal følge bildene til konkurransen. Vennligst sørg for at nødvendig og fyldig informasjon (fortell om hvordan bildet ble tatt) samt tekniske data følger med bildene inn! Det er ikke nok å henvise til at filene inneholder dette! Alle bildetitler skal inneholde artsnavn dersom hovedmotivet er av slik karakter at dette gir mening! Det letteste og mest ovesiktlige er å bruke en teksteditor og lage ett dokument med denne informasjonen som lastes opp på samme måte som et bilde. Dermed er det ikke nødvendig å bruke informasjonsfeltet på opplastningssida i det hele tatt. OBS! Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp, skal være slik (alt annet skaper kun merarbeid for bladet og juryen): Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_lirypeflukt. NB! Vennligst skriv bildetitlene på norsk

-:-

39 gull- og sølvbilder (bilder som har blitt honoret med 39 poeng eller mer) er med i bloggen denne gangen. Juryens kommentarer er denne gangen stort sett utelatt til fordel for fotografens egne kommertarer på bildene.

Synspunkt på dette eller annet mottas med takk. Så legg gjerne igjen din kommentar (felt for dette finnes helt bakerst i dette blogginnlegget).

…..

Månedens bilde:

Dråper. Gull. © Nils J. Tollefsen

Dråper. Gull. © Nils J. Tollefsen

Månedens bilde skiller seg denne gangen klart ut fra de mange bildene av pattdyr og fugl og premieres som vanlig med en flott kikkert.  Fotografen har kommet passe tett på motivet og fokusert på innholdet i noen av de nærmeste dråpene. Resultatet er en særdeles vakker sommersymfoni i et kreativt, spennende og tiltalende bilde. I tillegg til flotte farger og valører viser det også en helt bevisst bruk av vanndråpenes ulike egenskaper ved liten dybdeskarphet – skarpe dråper som speiler omgivelsene og uskarpe som gjengis som lyse, runde skiver. Nikon D700, Sigma 105mm/4,5 macro, 1/1250 sek, f/5, ISO 200.

….

Andre gullbilder:

Fiskeglede. Gull. © Audun Rikardsen

Fiskeglede. Gull. © Audun Rikardsen

Tidligfiske i Altaelva er en folkefest og det kan periodevis tas mye fisk, både blank og “overstøinger”. Enkelte av de sistnevnte kan være i overraskende god form. Overstøinger er imidlertid påbudt å settes ut igjen og med god grunn. Forskning viser nemlig  at disse godt kan komme tilbake å gyte både en og flere ganger gjennom livet  som “flergangsgyter” og er derfor ofte en svært viktig komponent i en laksebestand. Canon 5D mk III, Canon 8-15mm/4 påf/16, 1/640 sek, ISO 1000. Undervannshus.

Våt gaupe. Gull. © Vegard Lødøen

Våt gaupe. Gull. © Vegard Lødøen

Bildet er tatt på Molde fra kamotelt. Etter et skikkelig sprutregn i flere timer regnet jeg ikke med at det dukket opp noen gaupe. Rett før det ble for mørkt, lettet været litt. Til stor glede dukket gaupa opp likevel. Den ristet seg kraftig som bildet viser. Artig å se teknikken på hvordan den rister av seg regnet. En stor naturopplevelse. Nikon D3s, 500mm/4, f/4, 1/50 sek, ISO 1600.

Snart sommer. Gull. © Jan R. Olsen

Snart sommer. Gull. © Jan R. Olsen

14. mai i år og rett før midnattssola skinner inn Lyngenfjorden. Her en glippe helt ut mot storhavet der sola skinner inn og farger skyene fra undersiden. Nikon D800E, Nikon 14-24mm/f2.8 på 14mm og f/16, 1,6 sek, ISO 100.

Flygende Ekorn. Gull. © Rolf Selvik

Flygende Ekorn. Gull. © Rolf Selvik

Har hatt noen Ekorn fast på foringsplassen og jeg prøver å utnytte dette med å få til noen annerledes actionbilder. Canon EOS 1DX, EF 70-200mm/2,8 IS på f/5,6, 1/8000 sek, ISO 800.

Hjort i foss. Gull. © Vegard Lødøen

Hjort i foss. Gull. © Vegard Lødøen

Et bilde som er tatt her i Norddal kommune der jeg bor. Her har jeg postert ved et vadested der hjorten av og til krysser. Vårflommen medførte høy vannføring. For å få med miljøet valgte jeg 70 mm og jeg satt godt skjult bak noen steiner for å unngå vann på linsen, samt steinsprang (for her er det bratt). Dette er ikke samme elven eller hjorten som jeg sendte inn i runde 3. En opplevelse utenom det vanlige. Nikon D800E, 24-70mm/2.8 på f/8 og 70mm, 1/400 sek, ISO 1250.

Hønsehauk. Gull. © Arnt Ove Jøsang

Hønsehauk. Gull. © Arnt Ove Jøsang

Voksen hønsehauk fotografert i starten av januar. Lav vintersol i jærlandskapet gir spesielle farge på bakgrunnen. Nikon D4, 400mm/2,8, 1/1600 sek, f/3,5, ISO1000.

Hubro. Gull. © Arnt Ove Jøsang

Hubro. Gull. © Arnt Ove Jøsang

Hubro fotografert nær kysten i Rogaland. Nikon D4, 18mm, 1,3 sek, f/5.

Kongen på haugen (Lirype). Gull. © Ketil Olsen

Kongen på haugen (Lirype). Gull. © Ketil Olsen

Lirypestegg tatt på Kvaløya i Troms mai/juni 2013. Orginalutsnitt. Kun lett standardjustert. Nikon D3s, Nikon 500mm/4, f/10, 1/3000 sek, Iso 320.

Mår. Gull. © Vegard Lødøen

Mår. Gull. © Vegard Lødøen

Dette bildet er tatt i Valldal her jeg bor. Jeg jobbet med to mårer i over en måned. Jeg la ut honning hver dag, og tilvendte mårene til kameraklikk og annet teknisk utstyr. Til slutt var det mulig å få mårene til å hoppe mot kameraet som stod under en meter unna. Det er brukt bevegelsessensor, men det er bare en detalj i det hele. Utfordringen er å «dressere» mårene til å hoppe fra ønsket sted og med rett vinkel. Nikon D700, 24-70mm/2.8 på 24mm og f/6,3, 1/1600 sek, ISO 560.

Panorert hjort. Gull. © Arne K. Mala

Panorert hjort. Gull. © Arne K. Mala

Teke 16.10.2012 under brunsten for hjort. Denne bukken kom uforvarande på meg bakfrå, når eg satt på post bak eit kamonett. Plutselig stod den der, berre 4-5 meter frå meg. Fekk tatt nokre bilete før den forsvann i skogen. Nikon D4, Nikkor 500mm/4 VR + 1,4x konverter, f/5,6, 1/125 sek og ISO 1600. Stativ og kamonett.

Refleksjon. Gull. © Jan R. Olsen

Refleksjon. Gull. © Jan R. Olsen

En av mange fantastiske forsommerkvelder i Nord-Norge i mai 2013. Her ut Lyngenfjorden mot Lyngsalpan og Uløya i Troms. Her seks bilder satt sammen til et panorama. Nikon D800E, Nikon 14-24/2.8 på f/10, 1/5o sek, ISO 100.

Sølvbilder 44 – 39 poeng:

Ugle i kulturlandskap. 44 poeng. © Jan R. Olsen

Jordugle i kulturlandskap. 44 poeng. © Jan R. Olsen

Jordugle sittende på en gammel gjerdestolpe med en hest beitende i bakgrunnen. Blendet såpass mye ned for å få hesten mindre uskarp. Fotografert fra bil. Nikon D800E, Nikon 500/4, f/13, 1/60 sek, ISO 1600.

..

Vendehals. 42 poeng © Stein Ola Haugom

Vendehals. 42 poeng © Stein Ola Haugom

Tatt i det den letter fra gjerdet og flyr opp i en tørrgadd. Canon 5D mkIII, Sigma 800mm/5,6, f/8, 1/3200 sek, Iso 2000. Selektiv støyfjerning på bakgrunn og oppskarping i CS5

..

 Klarer bare ikke vente med å smake på godsakene. 42 poeng. © Audun Rikardsen

Havørn klarer bare ikke vente med å smake på godsakene. 42 poeng. © Audun Rikardsen

I frykt for konkurrenter begynner enkelte ørner av og til å spise allerede i lufta direkte fra klørne.  Denne ble foreviget i vakre Steigen kommune i april i år.  Canon 1DX, Canon 500/4, 1/2500 sek, f/10, ISO 500, EV – 0.67.

..

Arctic Nights. 42 poeng. © Ole Kristian Salomonsen

Arctic Nights. 42 poeng. © Ole Kristian Salomonsen

Nordlyset svinger seg over fjelltoppene på Rekvikeidet på Kvaløya utenfor Tromsø en arktisk vinternatt. Komposisjonen med fjellene som repeterer innover/utover i bildeflaten, samt isen i forgrunnen og formen på nordlyset i rammen, gjorde også dette til en av mine favoritter i vinter. Canon EOS 5D Mark III, Nikon 14-24mm/2.8 på f/2.8, 10sek, ISO4000.

..

Hønsehauk inn for landing. 41 poeng. © Rune S. Karlsen

Hønsehauk inn for landing. 41 poeng. © Rune S. Karlsen

Hønsehauken kom lavt og raskt inn for landing, men jeg fikk skutt et par bilder i det den»bremset»opp. Bilde er tatt på Jæren. Canon1D mark 4, Canon 70-200mm 2.8L is usm på 195mm og f/4, 1/4000 sek ISO 400.

..

Kongeørnportrett. 41 poeng. © Rolf Selvik

Kongeørnportrett. 41 poeng. © Rolf Selvik

Et bilde fra foringsplassen for rovfugl jeg har. Når rovfuglene er på besøk, så liker jeg å ta forskjellige bilder, her er det tett på.  Canon EOS 5D mark III, EF 500mm/4 IS + TC 1,4x = 700mm, 1/1600 sek, f/6,3 og ISO 800.

..

Frozen Planet. 41 poeng. © Ole Kristian Salomonsen

Frozen Planet. 41 poeng. © Ole Kristian Salomonsen

 På en fjelltopp nær Tromsø (Tverrfjellet) i månelys og -25 grader svinger nordlyset seg over fjellene. Canon EOS 1D-X, Canon EF 15mm/2.8 på 15mm og f/2.8, 2 sek, ISO1250.

..

Blikk mot blikk - havørner i kamp. 41 poeng. © Espen Bergersen

Blikk mot blikk – havørner i kamp. 41 poeng. © Espen Bergersen

På jakt etter helt andre motiver ble jeg obs på noen ørner som holdt et svare leven. Det var en slags jamrende kakling i et tonefall man sjelden hører fra  havørner. Ørnene kom flygende rett over meg i lav høyde og ørna som kaklet hadde en fisk (trolig rognkjeks) i klørne. Den andre ørna forsøkte å ta fisken ved å snu seg oppned og gripe etter den med klørne på klassisk havørn-vis. Dette er et motiv jeg har vært på jakt etter lenge, men de luftkampene jeg har vært vitne til har alltid vært på avstand. Canon EOS 5D Mark III, Canon 500/4 IS USM + 1,4x converter, 1/800 sek, f/5,6, ISO 2500. RAW-format. 

..

Tårnfalk på grein. 40 poeng. © Tor Inge Oldervik

Tårnfalk på grein. 40 poeng. © Tor Inge Oldervik

Tatt i april. Nikon D800E, Nikkor 300mm/2,8, 1/1600 sek, f/4,5, ISO 1600.

..

Rødreven i landskap. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Rødreven i landskap. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

En vakker model med de mektige fjelltopper bak.  Nikon D3s, 19mm, 1/320 sek, ISO 1600.

..

Perleugle. 40 poeng. © Egil Skredemellom

Perleugle. 40 poeng. © Egil Skredemellom

Nok et bilde fra gammelskogen som jeg stadig vender tilbake til. Det finnes knapt noen mer spennende naturområder her til lands. Fra turdagboken min sakser jeg følgende til dette bildet: » Gammelskogen har mange hemmeligheter – og innbyggere. I tillegg er en rusletur inn i gammelskogen medisin for både kropp og sjel. Det finnes ingen steder som er mer spennende og utforske for en naturfotograf, og motivene står i fleng. Naturens egne kunstverk, eller de fastboende her inne. Denne perleugla hadde funnet seg et hjem i en gammel råtten stubbe, og lot seg slett ikke skremme av mannen som stadig vandrer her inne. Kjentfolk, tenkte den nok. Våren og forsommeren er en flott tid å studere ugler på, og jeg er både fasinert og betatt av disse fuglene. Det finnes knapt noe tøffere i norsk natur. Jeg er faktisk så interessert i disse uglene at jeg prøver å kartlegge bestander av dem inne i gammelskogen. Dette for å dokumentere hvor viktig det er med slike skogsområder.»   Canon EOS 7D, Sigma 50-500mm/4-6,3 APO GG HSM på 500mm og f/7,1, 1/80 sek, ISO 400.

..

Rødrev i myrull. 40 poeng. © Henrik Strømstad

Rødrev i myrull. 40 poeng. © Henrik Strømstad

Traff på denne rødreven i Lofoten, nærmere bestemt Vestvågøy på ettermiddagen 10. juni. Reven oppholdt seg i et spennende kystmiljø hvor det blant annet var mye myrull. Valgte å komme meg ned så lavt som mulig for å best mulig å få myrulla til å ramme inn reven. Bildet er tatt på frihånd med Canon EOS 1DX, 70-200mm/2,8 på 200mm og f/3,5, 1/800 sek, ISO 400.

..

Svarthalespove. 40 poeng. © Rune S. Karlsen

Svarthalespove. 40 poeng. © Rune S. Karlsen

I sommermånedene og litt utover høsten kan en tidvis komme over den heller sjeldne svarthalespoven på matsøk. Oftest på et jorde eller nede i taren som her. Den hekker fåtallig på Jæren og har skapt mye debatt siden den ofte hekker på dyrket mark og med de farer som følger med det. Bildet er tatt på Jæren.  Canon 1D mark 4, Canon 500mm/4L is usm, f/4, 1/1000 sek, ISO 400.

..

Hornugle. 40 poeng. © Arnt Ove Jøsang

Hornugle. 40 poeng. © Arnt Ove Jøsang

Hornugle fotografert i februar i Sola kommune. 1/80 sek, f/5,6 og ISO 1000

..

Grågåsflukt i kveldsol. 40 poeng. © Svein Ove Linde

Grågåsflukt i kveldsol. 40 poeng. © Svein Ove Linde

Prøvde meg på lang lukker i lav kveldsol. 27. April 2013. Nikon D4, Nikon 600mm/4, 1/40 sek, f/7,1 ISO 800. RAW. Fremkalt, justert og croppet i Photoshop. Lagret til JPG og skarpet opp. Ingen manipulering

..

Lirype. 40 poeng. © Henrik Strømstad

Lirype. 40 poeng. © Henrik Strømstad

Bildet er tatt utenfor Tromsø 25. mai 2013 på kvelden. Sola var delvis dekket bak noen lette skyer som ga et mykt og fint lys . Canon Eos 1DX, 500mm/4, 1/1600 sek, f/4, ISO 800.

..

Cracks On Ice. 39 poeng. © Ole Kristian Salomonsen

Cracks On Ice. 39 poeng. © Ole Kristian Salomonsen

Et magisk øyeblikk i vinter på speilblank stålis på Takvannet, indre Troms. Har mange nordlysbilder, men den karakteristiske bøyen samt speilingen, sprekkene og sporene i isen gjorde dette bildet til en av favorittene. Canon EOS 5D Mark III, Nikon 14-24 på 14mm og f/2.8, 8 sek, ISO3200.

..

Horndykker. 39 poeng. © Stein Ola Haugom

Horndykker. 39 poeng. © Stein Ola Haugom

Canon EOS 5D mkIII, Sigma 800mm/5,6, f/8, 1/2000 sek, ISO 1000. Lett beskjært og skarpet i CS5.

..

SnøspurvLinselus. 39 poeng. © Jan Sivert Hauglid

SnøspurvLinselus. 39 poeng. © Jan Sivert Hauglid

Bilde tatt 29.04.13. Canon 5D mkIII, Canon 500mm/4, 1/3200 sek, f/4, ISO 320. Ettbensstativ (monopod).

..

Tiur i vinterskog. 39 poeng. © Magnar Lien

Tiur i vinterskog. 39 poeng. © Magnar Lien

Bildet er tatt ved en tiurleik sist vår. Etter ei natt med kraftig snøfall våknet jeg opp til en vinterkledd skog. Var heldig og fikk bilde av denne tiuren i en skog full av nysnø. Canon EOS 7 D, EF 70-200/2,8 L IS, 1/500 sek, f/3,2, ISO 400.

..

 Travel tiur. 39 poeng. © Arne K. Mala

Travel tiur. 39 poeng. © Arne K. Mala

Teke 1.5.2013 på Tiurleiken på Voss, frå kamuflasjetelt som står fast på leiken. Det vert fort travelt for ein sjefstiur når den stadig må sørgja for å halde ungfuglar på avstand. Her fotografert der den kjem i springande i kampmodus. Nikon D4, 300mm f/2,8 VR + 1,4x konverter, f/4, 1/500 sek og ISO 800. Stativ.

..

Ekorn. 39 poeng. © Nils J. Tollefsen

Ekorn. 39 poeng. © Nils J. Tollefsen

Nikon D600, Nikon 70-200mm/4 på 200mm og f/4, 1/160 sek, ISO 640.

..

Sommerengmakro. 39 poeng. © Liv Fugleset Ditlefsen

Sommerengmakro. 39 poeng. © Liv Fugleset Ditlefsen

Bildet viser en frodig sommereng, full av timotei som svever i vinden. Jeg klarte å fokusere på den ene blomsten med denne røde  billen. Jeg har funnet ut at det må være en Sinoberbille. Biologien dens er lite kjent, men den lever i gammel skog, mellom barken og veden, derfor så flat.  En trangbodd tilveærelse 🙂 Denne arten er regnet som truet over hele Europa og er fredet i EU[3], også i Norge. Den er trolig meget sjelden i Norge, men har blitt funnet på noen få steder på Sør-Østlandet. De lokale bestandene er ganske små og veldig utsatte for eventuelle naturinngrep. Den er på den norske rødlisten og har rødlistekategorien VU, sårbar Jeg fotograferte denne i juli 2007, her i Bamble. Canon EOS 400D, 60mm, 1/500 sek, f/4,0, ISO 125.

..

Skjeggmeis. 39 poeng. © Tilman Wischuf

Skjeggmeis. 39 poeng. © Tilman Wischuf

Om høsten og vinteren farter det hvert år noen skjeggmeiser rundt i et stort sivområdet i nærheten av bostedet mitt. De er veldig sosiale fugler og trives best sammen med noen artskamerater. Av og til kommer de ganske nære og bryr seg ikke i det hele tatt om en fotograf som sitter rolig i nærheten. Denne hunnen har kommet så nær at det av og til var ikke mulig å ta et bilde pga nærgrensen av objektivet!  Pentax K-7, 600mm/4, 1/400 sek, f/4,5, ISO 200.

..

Sivhaukhann. 39 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Sivhaukhann. 39 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Sivhauken er fotografert ved et vann i nærheten av der jeg bor. Den jaktet regelmessig langs sivkanten, og her brukte jeg noen dager på å postere. Canon 1DX, Canon 500m/4 LIS m/Canon ext 2XIII, f/7,1, 1/800 sek, ISO 1600.

..

Hjorten og hvitveisen. 39 poeng. © Bernt Østhus

Hjorten og hvitveisen. 39 poeng. © Bernt Østhus

Denne to år gamle bukken hadde nettopp felt hornene der den kom på medlyssida i forhold til min kamuflasje. Bildet er tatt i 5 tida på morran siste helga i mai i år, og lyset strør inn i skogen på denne tida av døgnet. Jeg hadde et fjernt håp om at en hjort skulle ta en stans ved hvitveistua og jaggu gjorde denne det. Canon EOS 1DX, EF 500mm/4, ISO 1000, f/5, 1/320 sek.

..

 Bjørn. 39 poeng. © Trond Hovland Olsen

Bjørn. 39 poeng. © Trond Hovland Olsen

Tatt på foringsplass i Finland hos Lassi Rautiainen en flott september dag 2011. Fra skjulet ved vannet.   Canon 1D IV, Canon EF 500/4, 1/125 sek, ISO 5000.

.:.

Takk for at du stakk innom bloggen og på gjensyn!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..