2013 runde 4 – Beste runde noensinne

Den fjerde runden i NM i Naturfoto/Fotojakta bekrefter trenden i årets konkurranse – aldri har det deltatt flere gode bilder. Rekorden fra forrige runde blir slått når 82 fotografer tar hjem 19 gull-, 100 sølv- og 212 bronsebilder. Så langt er det til sammen blitt 74 gull og 345 sølv på de fire første rundene mot fjorårets totale 68 gull og 384 sølv. Noe i overkanta av 1300 bilder har deltatt i løpet av konkurransen så lang i år. Tallenes tale er klar – dette er den beste runden noensinne og året som helhet så langt er det heller ikke tidligere sett maken til!

Som vanlig er det kjempeinnsats av alle deltakende fotografer. Over 9 av 10 innleverte bilder er kommet med på resultatlista. Hele 9 fotografer fikk gull eller sølv for alle 5 innleverte bilder mens 4 andre oppnådde det samme for 4 av bildene sine. Etter et seks timers langt og intenst møte kunne juryen berømme fotografene for nok en fremragende innsats. Ellers minner vi også om at med kun ett og bare ett bilde er det mulig å vinne en av førstepremiene som er en tur til Denali nasjonalpark i Alaska i flotteste høstfargetiden.

Månedens bilde var det mange kandidater til denne gangen. Ære, tittel og en flott Opticron Explorer WA 8×42 kikkert fra Kikkertspesialisten går til Ruben Johnsen for et kjempebilde av ei Røy i flukt i snøvær mot en diffus bjørkeskog. Bildet ble honorert med gull og viser et annerledes bilde av en vanlig og heller mye fotografert art. Ruben fikk i tillegg fire sølv for bilder av Tiur, Ryper, Jerv og Hare.

Flere fotografer i denne runden var ikke snauere enn at de stakk av med 2 gull hver i tillegg til diverse andre valører. Kai Jensen tar gull for Spurvehauk og Sangsvane, Arne K. Mala for Kronhjort på farten og Isbjørn rister pelsen, Audun Rikardsen for Auroras siste kjærlighetserklæring og Kval og måne, Rolf Selvik for Hjorter på fjellhylle og Action på tiurleiken og sist men ikke minst Bernt Østhus for Råbukk og Synkronflyvere (fjæreplytter). Andre gullvinnere var Arnt Ove Jøsang, Rune S. Karlsen, Jan R. Olsen, Halvor Roe, Marius Schelderup-Høye, Henrik Strømstad, Therese Sylte og Terje Sylte.

Etter 4 runder  er det fremdels meget tett i toppen sammenlagt så langt. Øverst troner fortsatt Rolf Selvik med 827 poeng tett fulgt av Jan R. Olsen med 818 poeng og Arne K. Mala med 811 poeng. På de to neste plassene følger Audun Rikardsen med 798 poeng og Espen Bergersen med 795 poeng. Komplett liste finnes annetsteds i bloggen som en lenke nederst under Regler og resultater.

-:-

Husk informasjonen som skal følge bildene til konkurransen. Vennligst sørg for at nødvendig og fyldig informasjon (fortell om hvordan bildet ble tatt) samt tekniske data følger med bildene inn! Det er ikke nok å henvise til at filene inneholder dette! Alle bildetitler skal inneholde artsnavn dersom hovedmotivet er av slik karakter at dette gir mening! Det letteste og mest ovesiktlige er å bruke en teksteditor og lage ett dokument med denne informasjonen som lastes opp på samme måte som et bilde. Dermed er det ikke nødvendig å bruke informasjonsfeltet på opplastningssida i det hele tatt.

OBS! Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp, skal være slik (alt annet skaper kun merarbeid for bladet og juryen): Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_lirypeflukt.

-:-

Juryens kommentar er skrevet med kursiv i bildetekstene.

På grunn av veldig mange gull- og sølvbilder er det kun gullbildene som har komplett kommentar. Kun sølvbilder som fikk 42 poeng eller mer er med her.

…..

Månedens bilde:

Røy. Gull. © Ruben Johnsen

Røy. Gull. © Ruben Johnsen

 Var heldig og fikk festet denne røya på brikka i snøvær i Lierne. Et helstøpt villmarksbilde av en art som det finnes mange opptak av, men hvor dette skiller seg klart ut i mengden. Røy i flukt med en spennende positur omkranset av dalende snøfnugg mot en diffus bakgrunn av bjerketrær – og det hele solid gjennomført med en sikker fotografisk hånd! Nikon D3,  500mm/4, f/4, 1/125 sek, ISO 2500.

….

Andre gullbilder:

Synkronflyvere (fjæreplytter). Gull. © Bernt Østhus

Synkronflyvere (fjæreplytter). Gull. © Bernt Østhus

Fjæreplytter i synkronflyvning. Det ble en svart dag for fjæreplyttenes landslag i synkronflyvning. Kåre Jonny (bakerst) fikk ikke opp høyre vinge i det avgjørende øyeblikk og Brynjulf i midten gled ut av skarphetsplanet. Bildet av begivenheten er fra ei strand ved Trondheim. Forøvrig er Elements (på maskina til en kjenning) brukt til å redigere dette bildet – jeg har forsøksvis isolert fuglene og skarpet dem uten å skarpe bakgrunnen –  sikkert en selvfølge for dere i juryen – og joda, jeg føler ansvar for å representere de glade amatører i denne konkurransen fortsatt ;-). Juryen føler sterkt at det er svært lite amatørmessig over dette spennende bildet av landslaget – og det gjelder både komposisjon, lys og teknikk. Canon EOS 1Dx, EF 500mm/4, f/7.1, 1/2000sek, ISO 1000.

Action på tiurleiken. Gull. © Rolf Selvik

Action på tiurleiken. Gull. © Rolf Selvik

Noen dager på tiurleik er obligatorisk hver vår. Og for en tiurleik! 10 ventende røyer bivåner hannenes dramatiske oppgjør om hvem som skal føre sine gener videre – og det hele er solid formidlet med god fotografisk kvalitet på alle måter.  Canon EOS 1D mark IV, Sigma 120-300mm m/1,4x converter, 214mm, f/4, 1/640 sek og ISO 800.

Hjorter på fjellhylle. Gull. © Rolf Selvik

Hjorter på fjellhylle. Gull. © Rolf Selvik

Enda et bilde fra Hjortebrunsten, her har en bukk med harem en sti i fjellsiden som de ofte brukte når de flyttet seg i lia. Et spektakulært miljøbilde med høy originalitet av 6 hjorter på veg oppover. Og denne fotografens komposisjon og teknikk er det som vanlig lite å utsette på. Canon EOS 5D mark III, Canon EF 500mm/4, f/5,6, 1/500 sek, og ISO 1600.

Kronhjort på farten.. Gull. © Arne K. Mala

Kronhjort på farten.. Gull. © Arne K. Mala

Teke 16.10.2012 under brunstperioden for hjorten, frå ein av mine faste posteringsplasser.  Et enkelt, stilfullt og harmonisk miljøbilde av hjortebukken på veg nedover i lia. En klassisk komposisjon med god teknikk hvor dyret står fint fram mot bakgrunnen. Nikon D4, Nikkor 500mm/4 VR, 1/80 sek, f/4 og 3200 ISO. Kamuflasjenett og stativ.

 Tre orrhøner. Gull. © Marius Schjelderup-Høye

Tre orrhøner. Gull. © Marius Schjelderup-Høye

En situasjon som fikk pulsen til å hamre i vei da de to hønene under treet kom luskende og stilte seg opp i en positur jeg bare kunne drømme om. Akkurat da vrir høna i treet på seg. I løpet av ett sekund var den magiske poseringen over. En årvåken fotograf fanget øyeblikkets magi på en fremragende måte i dette svært spennende og uvanlige vinterbildet. Nikon D3, 500mm/4, f/4, 1/1000 sek, ISO 400.

Isbjørn rister pelsen. Gull. © Arne K. Mala

Isbjørn rister pelsen. Gull. © Arne K. Mala

Teke 07.07.2011. Fotografert på Svalbardtur sommaren 2011. Knipsa frå båt. Ein Isbjørn har vore ned i vatnet for å hente kjøtt frå eit kvalkadaver, og har litt arbeid med å få vatnet ut av pelsen. Et teknisk godt tett på bilde av en isbjørn tatt i rett øyeblikk med sprutende vann og fin positur på bjørnen. Nikon D7000, Nikkor 300mm/2,8 VR, 1/1600 sek, f/3,2 og 200 ISO.

Vandrefalk. Gull. © Rune S. Karlsen

Vandrefalk. Gull. © Rune S. Karlsen

Hadde flere lange og spennende dager i camoflasje i håp om å få den flott falken på fotohold. Det er tatt en kort kjøretur fra der jeg bor.  Krever utvilsomt mye innsats for å komme denne falken på godt kamerahold. Fine, duse toner og med en kvist som passer godt til fuglens positur gir et tiltalende bilde. Canon1D mark 4, Canon 300mm/4L is usm, f/4, 1/3200 sek, ISO 800.

Musvåk. Gull. © Halvor Roe

Musvåk. Gull. © Halvor Roe

Bildet er tatt i Skåne i Sverige. Snø i lufta, en diffus bakgrunn som står til fuglen og en kraftfull positur på fuglen i dette fine og velkomponerte bildet av musvåk.  Canon 1DX, EF 300mm/f2.8, 1/3200 sek, f2.8, ISO 12500 +2/3EV.

 Råbukk. Gull. © Bernt Østhus

Råbukk. Gull. © Bernt Østhus

Råbukk som passerer et pass i et kystfjell klokka 4 om morran, med ei øy bak og refleksjon av himmelen i vannet i trekanten dyret står i. Også et planlagt bilde det tok mye arbeid å få – fra en periode med målrettet arbeid med silhuettbilder av rådyr er dette det som har best kvalitet. Originalt og gjennomført bilde med enkle former og få farger i en kompakt komposisjon hvor rådyret er det absolutte blikkfang. Canon EOS 1DX, EF 500mm/4 + 1,4x converter, f/6.3, 1/800 sek, ISO 1250.

Kval og måne. Gull. © Audun Rikardsen

Kval og måne. Gull. © Audun Rikardsen

Mens månen er på vei ned i havet løfter en knølhval halen og sier farvel like før mørket og vinternatta senker seg over havet utenfor Tromsø. Fotografen formidler fortreffelig hvilke fantastiske naturopplevelser Norge kan gi i et særdeles utsøkt bilde hvor alt stemmer! Canon 1DX, Canon 70-200mm/2.8 II; 1/640 sek, f/3.2, ISO 1600

Gaupe. Gull. © Terje Sylte

Gaupe. Gull. © Terje Sylte

Bilde er tatt sammen med min kone da vi posterte på ett hjortefall som gaupefamilien hadde tatt. Har jobbet målrettet de siste 3 årene i håp om å få nærkontakt  med det flotte dyret. Endelig lykkes vi etter hundrevis av kjørte mil og sporing. Har opplevd vill gaupe i Alaska og sett 3 ville Norske gauper. Stor naturopplevelse å oppleve vill norsk gaupe på 25 meters hold flere kvelder på rad. Bilde er tatt like før gaupa går inn på fallet. Besøkene varte fra 25 min til 90 min, men utover uken kom bare dyrene på nattestid. Gaupa går stort sett aldri på døde dyr den ikke har drept selv. Dermed er utlagt åte og kamuflasje ikke gangbart for denne arten. Etter en kjempeinnsats av ekteparet Sylte har de endelig lykkes! Juryen applauderer og honorerer de flott og sjeldne bildene deretter.  Nikon D4,  Nikkor 400mm/2,8 VR, f/2,8, 1/250 sek, ISO 1600.

Auroras siste kjærlighetserklæring. Gull. © Audun Rikardsen

Auroras siste kjærlighetserklæring. Gull. © Audun Rikardsen

Bildet viser trolig sesongens siste nordlys hvor Aurora hilser med et hjerte over Sørfugløya utenfor Tromsø på selve “lundkommardagen” 14. april. Rundt øya svømmer det flere tusen lundefugler mens Aurora danser sin siste dans for sesongen og like før den lyse sommernatta setter inn.  En flott kjærlighetserklæring til det Nord-Norske landskapet er dette herlige bildet – og vakkert formidlet av en dyktig fotograf. Canon 1DX, Canon 24-70mm/2.8 II, 13 sek, f/4.5, Iso 1600.

Varde. Gull. © Jan R. Olsen

Varde. Gull. © Jan R. Olsen

Midten av mai på en fjelltopp i Kvænangen, Troms. Rett før midnatt kom jeg til toppen og varden, der det var et hull som midnattssola skinte gjennom. Nok et kjempebilde fra naturen i Troms. En årvåken fotograf så muligheten som de aller fleste kanskje hadde oversett – og ved bevisst valg av blender fikk han frem en stjernesol på hitsiden av varden. Nikon D200, Nikon 28-70mm/f2.8 @ f/22, 1/6 sek, ISO 100.

Ung Hønsehauk. Gull. © Arnt Ove Jøsang

Ung Hønsehauk. Gull. © Arnt Ove Jøsang

Dette bildet er tatt en sen ettermiddag i desember idet sola er iferd med å gå ned. En periode med mye nedbør har økt vannstanden kraftig og sittepinnen gikk såvidt klar av vannspeilet. Et vakkert og særdeles tiltalende bilde med en herlig komposisjon hvor samme form går igjen i både fugl og sittekvist, og et nydelig kveldslys som varmer både fuglen og den diffuse bakgrunnen.  400mm, 1/1000 sek, f/3,3.

 Spurvehauk. Gull. © Kai Jensen

Spurvehauk. Gull. © Kai Jensen

Tatt fra kamuflasje på en foringsplass i Telemark.  Et nydelig lyssatt bilde hvor lyset skinner gjennom vingespissene, fremhever beina og danner en spennende bakgrunn  i et velkomponert bilde med god skarphet. Nikon D3S, 500 mm/4, 1/2500 sek, f/4,5,  ISO 1600.

Hegreflukt. Gull. © Henrik Strømstad

Hegreflukt. Gull. © Henrik Strømstad

Bildet er tatt i Herøy på Sunnmøre den 4. Mai 2013. På våren er hegrene ivrig med å
hente materialer for å bygge og forsterke reirene sine. Denne gråhegra hadde
funnet en adskillig større kvist enn de andre men så ikke ut til å ha problemer
selv om den var litt i veien for vingene. Bildet er tatt på frihånd fra båt.  Et sjeldent bilde med god skarphet og hvor juryen falt pladask for den store kvisten som bukseres tilsynelatende greit.  Canon EOS 1DX, 500mm/4 + 1,4 konverter, 700mm, 1/1600 sek og bl 8, ISO 1600.

 Sangsvane. Gull. © Kai Jensen

Sangsvane. Gull. © Kai Jensen

Hvilende sangsvane fotografert gjennom nyutsprunget grønt løv. Et poetisk og annerledes bilde i grønt og hvitt hvor skarpheten ligger på fuglen og vannet rundt – med tiltalende innramming i grønt og uskarpt bladverk. Nikon D800E, 195 mm, 1/800 sek, f/2,8, ISO 200.

Gaupe. Gull. © Therese Sylte

Gaupe. Gull. © Therese Sylte

Vedlagt følger ett bilde til konkurransen som blir mitt eneste bidrag i år. Jeg og min mann Terje Sylte har de siste 3 årene jobbet målrettet med håp om å fange vill norsk gaupe på biødebrikken. Rundt 1. april fikk vi tips om en gaupefamile som hadde tatt en hjortekalv. Postering i telt. Når gauper kommer inn på fallet vil de bruke 5-10  minutt inne i skogen før de kommer frem og begynner å spise. Bilde er tatt mens den ville gaupa sitter å sondere terrenget før den gikk frem. Liker innrammingen og ikke minst opplevelsen som jeg vil leve på resten av livet. Dette er riktignok den fjerde gaupa jeg ser men hadde aldri drømt at jeg skulle sitte å fotografere gaupe flere kvelder. Nikon D3s, Nikkor 600mm/4,  1/100 sek, f/4 og ISO 1600.

Sølvbilder 44 – 42 poeng:

 Så kom ulven. 44 poeng. © Magnus Jonas Fjell

Så kom ulven. 44 poeng. © Magnus Jonas Fjell

Bildet fra tatt i Finland, hos Articmedia sept 2012. I løpet av kvelden kom også alfa hannen tett på skjulene på parkeringen. Den var veldig målrettet, og hadde et skarpt blikk til bjørnene hele tiden. I skjulet var også Knut Egil Nes, Hans Jørgen Alfsen og Dag Wennesland. Nikon D3s, Nikon 400mm, 1/100 sek, f/2,8 ISO 8000 og grunnleggende justeringer i Lightroom.

..

Hubro i morgentåke. 44 poeng. © Arnt Ove Jøsang

Hubro i morgentåke. 44 poeng. © Arnt Ove Jøsang

Tåke og yr gav en litt trolsk stemning denne tidlige morgene i Juli 2012. Hadde hubroen på besøk i flere timer, men kun de siste bildene rundt halv fem på morgene gav nok lys til å få med litt av omgivelsene. Brennvidden er 35mm, ISO 1600, 1 sekund lukkertid og blender 4,5.

..

Ekorn. 44 poeng. © Trond Westby

Ekorn. 44 poeng. © Trond Westby

Ønsket å fange litt av den roen og stemningen jeg opplevde en morgen i det sola streifer litt i bakgrunnen og ekornet stopper opp. Nikon D7000, Sigma 300mm/2,8, f/3.2,  1/200 sek, ISO 800.

..

Gaupe. 44 poeng. © Jan R. Olsen

Gaupe. 44 poeng. © Jan R. Olsen

Gaupe tidlig på morgenen i slutten av april, Storfjord i Troms. Etter fotografering tidlig på morgenen, holdt jeg på å pakke sammen utstyret. Da hørte jeg noe jeg trudde var en rev, så jeg tok fram fotoutstyret og gikk noen meter. Der så jeg en gaupe som sto og så på meg et halvt minutt før den forsvant. Første gang jeg både har sett og fotografert gaupe, en stor villmarksopplevelse på fjellet. D600, Nikon 80-400mm/4,5-5,6 @400mm og f/5,6, 1/500 sek, ISO 400.

..

Trollfugl. 44 poeng. © Tor Jan Salte

Trollfugl. 44 poeng. © Tor Jan Salte

Tiurleik, en fantastisk opplevelse. Besøkte leiken rett før høneuka, og hønene var nok i nærheten siden Tiuren var veldig aktiv med hopp og sprett. Prøvde å fange hoppene med lang lukketid, og konvertere bildet til s/h for stemningen sin del. Nikon D3s, 200-400mm/4 på 400 mm, f/4,5, 1/25 sek, ISO 2000.

..

Rødrev. 43 poeng. © Kai Jensen

Rødrev. 43 poeng. © Kai Jensen

Et fint morgenmøte med en tilfeldig rev i Valsøybotn. Canon Eos 5D MKII, 300 mm, 1/1600 sek, f/3,2, ISO 400.

..

Tiur i morgenlys1. 43 poeng. © Tommy Solberg

Tiur i morgenlys1. 43 poeng. © Tommy Solberg

..

Isbjørn på ubestemt kurs. 43 poeng. © Espen Bergersen

Isbjørn på ubestemt kurs. 43 poeng. © Espen Bergersen

På min siste Svalbardtur “møtte” jeg denne karen ved Hornsundet. Ut fra sporene å bedømme kan det se ut som om den ikke klarte å bestemme seg helt for hvor den ville gå. I det bratte fjellet var det nok mer hensiktsmessig å svinge seg oppover.  Canon EOS 7D,  Canon 500/4 IS USM + 1,4x converter, 1/2500 sek, f/ 7,1, ISO 800. RAW-format. Fotografert fra båt.

..

Havørn lander i tørrfuru. 43 poeng. © Rolf Selvik

Havørn lander i tørrfuru. 43 poeng. © Rolf Selvik

I det solen holdt på forsvinne for dagen og la et gylden varmt lys over foringsplassen så kom Havørnen inn for landing.  Canon EOS 1DX, Sigma 120-300mm/2,8 OS brukt brennvidde 120 mm, 1/1000 sek, f/2,8 og ISO 800.

..

Hjortehopp. 43 poeng. © Vegard Lødøen

Hjortehopp. 43 poeng. © Vegard Lødøen

Å ta bilder av hjort i godt lys er best om morgenen. Dette bildet tok jeg ca 05.30 for noen dager siden. Jeg har i flere år vært på denne plassen for å få tatt bilde av hjort som hopper over gjerdet og med fjell i bakgrunnen. Hjorten tar gjerne denne ruten etter nattbeite på innmark. Imidlertid er gjerdet på en bakketopp så jeg vet ikke om eller når hjorten kommer. Denne muligheten har jeg bare en uke eller to fra gresset spirer til bonden sprer naturgjødsel. Flere turer fra kl 04.00 og utover må til for å lykkes her. Man kan ane den røde soloppgangen på deler av fjellet bak. D800E,  500mm/4, f/4,5, 1/200 sek, ISO 1250.

..

Reinsdyr. 42 poeng. © Sveinung Klyve

Reinsdyr. 42 poeng. © Sveinung Klyve

Reinsdyr i Stølsheimen i motlys

..

Røyskatt med lemen. 42 poeng. © Bernt Østhus

Røyskatt med lemen. 42 poeng. © Bernt Østhus

Bildet er som de fleste av mine røyskattbilder tatt i Forolhogna nasjonalpark i lemenåret 2011. En lignende situasjon vant konkurransen i fjor, men dette er jo i motsetning til vinnerbildet skarpt og jeg håper at ikke to bilder av røyskatt i spranget med lemen gjør at juryen synes motivet har mistet sin originalitet – dette er et vanskelig bilde å ta ;-).  Dette er heller ikke en hytterøyskatt man kan ta kontrollerte bilder av, men en helt ordinær vill som jeg påtraff i fjellet. Canon EOS 5D mark II, EF 500mm, f/9, 1/1600 sek, ISO 500.

..

 Dipper with lunch (fossekall). 42 poeng. © Liz Vinger

Dipper with lunch (fossekall). 42 poeng. © Liz Vinger

Fossekallen har her vært nede og funnet seg en larve og har fått ristet larva ut av det beskyttende hylsteret. Var nok en god lunch.  Morsomt å se og få fanget på brikka. ISO 320, f/8, 1/400 sek.

..

Hauk over Tiur. 42 poeng. © Rolf Selvik

Hauk over Tiur. 42 poeng. © Rolf Selvik

Nok et bilde fra tiurleik, her er det besøk av Hønsehauk på leiken, Røyene forsvant over alle hauger mens Tiuren ble igjen på arenaen og tok opp kampen. Det hører med til at Hønsehauken ikke turte å slå Tiuren, den ble nok for stor for den. Canon EOS 1DX, EF 500mm/4 IS, f/4,5, 1/400 sek, ISO 800.

.:.

Takk for at du stakk innom bloggen og på gjensyn!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..