2013 runde 3 – Bildefesten fortsetter

NM i Naturfoto/Fotojakta ruller ufortrødent videre mot nye høyder. I årets tredje omgang blir det ny runderekord gjennom alle tider i antall bilder honorert med en av de to edleste valørene. 69 fotografer leverer utrolige 18 gull- og 94 sølvbilder samt drøssevis med bronsebilder. Så langt er det totalt blitt 55 gull og 245 sølv på de tre første rundene. Målt opp mot fjorårets totale 68 gull og 384 sølv er nok det passert med klar margin etter halvgått løp av konkurransen dersom den fortsetter som den har begynt. Ellers er nesten 1000 bilder levert inn i løpet av konkurransen så lang i år.  Som vanlig er det kjempeinnsats av alle deltakende fotografer. At over 9 av 10 innleverte bilder er kommet med på resultatlista borger for det. Etter fem timers intenst og morsomt arbeide kunne juryen konstatere at mer fantastisk enn dette kan det knapt bli – og håper og tror at bildefesten varer året ut. Juryens seks medlemmer gratulerer nok en gang med fremragende innsats og minner om at med kun ett og bare ett bilde er det mulig å vinne en av førstepremiene som er en tur til Denali nasjonalpark i Alaska i  flotteste høstfargetiden.

Månedens bilde er tatt av Vegard Lødøen. Hans praktbilde av Jerv i landskap honoreres med gull samtidig som han også tar hjem en flott Opticron Explorer WA 8×42 kikkert fra Kikkertspesialisten som et håndfast bevis på bragden. Han oppnår også 3 sølv for Dompap, Svartmeis og Kongeørn samt 32 poeng for et bilde av Skarv.

Mestvinnende fotograf i denne runden er Espen Bergersen med sine 2 gull og 3 sølv. De to gullene oppnås for to fuglebilder av Fjæreplytt og Lomvi og de tre sølvene for Lunde, Spurvehauk og et Forlatt tre i vinterlandskap.  Rune S. Karlsen og Jan R. Olsen har begge en flott runde med 2 gull, 2 sølv og 1 bronse hver. Karlsen får gull for Jaktende haukugle og Rørdrum på isfiske mens Olsen oppnår sine gull for to bilder av Nordlys.

To jenter gjør guttene rangen stridig i gullkampen – og begge satser alt på kun ett innlevert bilde. Marion Lexau Nødset tar gull for et landskapsbilde kalt Byge over Eggøya, mens Erin Sandberg kaprer den edleste valøren for et bilde av Jerv i tett snøvær.

9 andre fotografer honoreres også med gull og er dermed sikret å være med i kampen om Årets Naturbilde 2013 (og for noens del – med enda ett bilde). Det er Torleif Hansen, Arnt Ove Jøsang, Magnar Lien, Svein Ove Linde, Audun Rikardsen, Rolf Selvik, Tommy Solberg, Nils J. Tollefsen, og Trond Westby. 

Etter 3 runder  er det meget tett i toppen sammenlagt så langt. Øverst troner Rolf Selvik med 615 poeng tett fulgt av Arne K. Mala og Jan R. Olsen begge med 610 poeng. På de to neste plassene følger Espen Bergersen med 608 poeng og Audun Rikardsen med 599 poeng. Komplett liste finnes annetsteds i bloggen som en link under Regler og resultater.

-:-

Husk informasjonen som skal følge bildene til konkurransen. Vennligst sørg for at nødvendig og fyldig informasjon (fortell om hvordan bildet ble tatt) samt tekniske data følger med bildene inn! Det er ikke nok å henvise til at filene inneholder dette! Alle bildetitler skal inneholde artsnavn dersom hovedmotivet er av slik karakter at dette gir mening! Det letteste og mest ovesiktlige er å bruke en teksteditor og lage ett dokument med denne informasjonen som lastes opp på samme måte som et bilde. Dermed er det ikke nødvendig å bruke informasjonsfeltet på opplastningssida i det hele tatt.

OBS! Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp, skal være slik (alt annet skaper kun merarbeid for bladet og juryen): Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_lirypeflukt.

-:-

Juryens kommentar er skrevet med kursiv i bildetekstene.

På grunn av veldig mange gull- og sølvbilder er det kun gullbildene som har komplett kommentar. Kun sølvbilder som fikk 40 poeng eller mer er med her.

…..

Månedens bilde:

Jerv i landskap. Gull. © Vegard Lødøen

Jerv i landskap. Gull. © Vegard Lødøen

Utplassert kamera i høyfjellet ved Trollstigen. Et krevende opplegg med bruk av bevegelsessensor. Kamuflering av kamera, lyddemping og å klare å holde linsen fri for rusk, regn og snø er avgjørende. Bruk av kakeboks, med innstøpt Nikon D300 med 18-70/3,5-4,5. For øvrig er det bitemerke av bjørn på boksen etter besøk hos Lassi Rautianen i Finland. Tekniske data ellers: f/6,3 og 18mm, 1/1600 sek, ISO 400. Et helt unikt bilde som de aller fleste kun kan drømme om. En flott jerv i kontrast til et storslått vinterlig fjellandskap – bildet er en stor hyllest til den norske naturen og Vestlandet i særdeleshet. Maken har vi ikke sett før, og med tanke på vanskelighetsgraden til et slikt bilde kan det bli lenge til neste gang!

….

Andre gullbilder:

Moskus på nærgrensen.  Gull. © Tommy Solberg

Moskus på nærgrensen. Gull. © Tommy Solberg

Tatt på Dovrefjell. Et velkomponert og kraftfullt portrett av moskusen. Den svarthvite gjengivelsen synest å fremheve styrken til dyret. Å trø moskusen så nære er vanligvis langt fra ufarlig og anbefales ikke! Nikon D4, 300 mm/2,8, m/1,4x converter, f5, 1/30 sek, ISO 400.

Byge over Eggøya. Gull. © Marion Lexau Nødset

Byge over Eggøya. Gull. © Marion Lexau Nødset

Bildet er tatt frå Helenesanden mot Eggøya, Jan Mayen. Et dramatisk og samtidig mykt landskapsbilde med herlig stemning tatt med relativt lang lukkertid.  Brennvidde 67mm, lukkertid 2,6 sekund, blender f/16.

Tre striper ble rådyr. Gull. © Torleif Hansen

Tre striper ble rådyr. Gull. © Torleif Hansen

Hadde håpet å  forevige rådyr i solnedgangen, men så ingen. Satte meg ned for å forevige de tre stripene  – jord, hav og himmel. Der kom rådyret frem bak en høyde på jordet og begynte å løpe langs sjøen. Å sette seg ned (og vente) er vanligvis en god ide og belønningen kan bli som her –  et actionbilde med rådyr i luftig sprang i et attraktivt landskap. Canon 1DX, 300mm/2,8, f/2,8, 1/800sek, ISO 640.

Nordlys  II. Gull.  © Jan R. Olsen

Nordlys II. Gull. © Jan R. Olsen

 Panorama satt sammen av 7 høydebilder. På ca 800 meters høyde med utsikt mot Arnøya og Skjervøy i Troms. Mars 2013. Et fenomenalt nordlysbilde med spennende striper og gardiner samt meget god dybde og balanse mellom de ulike lystypene.  Nikon D600,  Nikon 14-24/2,8 @ 14mm og f/2.8, 20 sek, ISO 1600.

Ørn ved overflate. Gull. © Audun Rikardsen

Ørn ved overflate. Gull. © Audun Rikardsen

Bildet er tatt i Steigen kommune og viser en ørn tatt med vidvinkel hvor kameraet er plassert  5 cm over vannflaten. Utradisjonelt standpunkt gir et slående bilde av havørn og flott nordnorsk kystlandskap med hav, fjell og himmel.  Canon 5D mk III, Canon 24-70mm/2,8 II @ f/9, 1/3200 sek, ISO 800.

Knoppsvane. Gull. © Nils J. Tollefsen

Knoppsvane. Gull. © Nils J. Tollefsen

Et svarthvitt bilde på sitt aller beste med enkel og tiltalende komposisjon og en hvit svane som står fint frem i et ellers mørkt landskap. Nikon D700, Nikon 70-300mm, 1/125 sek, f/8.

Tiur på damejakt i snøvær. Gull. © Svein Ove Linde

Tiur på damejakt i snøvær. Gull. © Svein Ove Linde

 Tatt på en storfuglleik jeg fant i Larvikdistriktet. Var meldt sol, så håpet på flott lys, men da jeg våknet så jeg at storm.no hadde bommet igjen. 18. April 2012.  En annerledes vri på  «Vårens vakreste eventyr» med heftig snøvær og røya sittende i en grantopp. Nikon D700, Nikon 70-200mm/2,8 @ 200mm og f/3,2, 1/80s, ISO 800.

Nordlys I. Gull.  © Jan R. Olsen

Nordlys I. Gull. © Jan R. Olsen

Nordlysutbrudd over øde landevei oktober 2012 Arnøya i Troms. Et annerledes nordlysbilde fra denne fotografen. Veien med sine hvite striper leder betrakteren inn mot horisonten og nordlyseventyret. Nikon D800, Sigma 15mm/2.8,  f/2.8, 6 sek, ISO 1600.

 

Tiurleik i nysnø. Gull. © Magnar Lien
Tiurleik i nysnø. Gull. © Magnar Lien

Bildet er tatt på en tiurleik i min heimkommune i månedsskiftet april-mai for ett par år tilbake. Det var ei kald vårnatt, og i løpet av natta hadde det kommet ett lite dryss med nysnø og lagt seg på bakken. Stort vakrere kan vel ikke dette våreventyret gjengis med tre nydelige fugler pent plassert i et ditto skogsmiljø – og det hele tilsatt en klype nysnø.    Canon EOS 7 D, EF 70-200 /2,8 L IS, 1/20 sek, bl 5,6, ISO 800.

 En himmel full av lomvi. Gull.  © Espen Bergersen

En himmel full av lomvi. Gull. © Espen Bergersen

Hornøya er mekka for naturfotografer og mars i år tilbragte jeg flere dager der. Titusener av lomvi bor der, og når de ikke sitter i fjellet, flyr de gjerne rundt og rundt i et endeløst tog. Dagen da dette bildet ble tatt var det meget sterk vind som presset lomvi-toget tett inn mot fjellet. De passerte like over hodet mitt og jeg måtte være forsiktig når jeg reiste meg opp slik at jeg ikke fikk de i hodet! En meget god gjengivelse i blått, hvitt og svart av lomvitoget med god skaphet på den nærmeste fuglen og – som naturlig er -skapheten avtar pent innover i bildet.  Canon EOS 5D Mark III, Canon 500/4 IS USM, 1/2000 sek, f/10, ISO 1250.

Fjæreplytt. Gull. © Espen Bergersen

Fjæreplytt. Gull. © Espen Bergersen

Et bilde fra en alldeles nydelig dag i Tromsø, flatt hav og pastellfarget himmel og hav. Prøvde meg på å panorere en flokk med fjæreplytt som fløy imellom 2 rasteplasser. Juryen falt pladask for denne pakkas delikate innhold av fjæreplytter mot myke striper og vakre fargenyanser. Canon EOS 5D Mark III med Canon 70-200/2,8 IS II USM på 200mm. 1/50, f 16, ISO 800. RAW-format. Stativ med videohode.

Laksand. Gull. © Trond Westby

Laksand. Gull. © Trond Westby

Laksanda er lettere å komme innpå vinterstid. Jeg har lenge ønsket å få denne i flukt flygende lavt over vannet. Men den er utrolig rask og vanskelig å fange i flukt. Et bilde i panoramaformat som passer både til fuglen og landskapet. Et meget solid gjennomført fluktbilde med god skarphet på fuglen som står godt frem mot de uskarpe omgivelsene. Nikon D7000, Sigma 300mm/2.8, f/3.5, 1/8000 sek, ISO 500. Bildet er cropet ca 25%.

Rørdrum på isfiske. Gull. © Rune S. Karlsen

Rørdrum på isfiske. Gull. © Rune S. Karlsen

Rørdrummen var ivrig til å sjekke noen av fiskehullene den hadde i sivkanten. Noen ganger med hell og da sto det sørv på menyen. Kjekt med slik besøk rett utfor døra hjemme på Ålgård. En heller sjelden fugl i en like sjelden situasjon dyktig gjengitt akkurat i rett øyeblikk med levende fisk i nebbet og vanndråper svevende i lufta. Canon Mark 4, Canon 500mm/4L is usm, f/5, 1/1500 sek, ISO 400.

 

Hubro i kystlandskap. Gull. © Arnt Ove Jøsang

Hubro i kystlandskap. Gull. © Arnt Ove Jøsang

Har hatt et hubropar på en foringsplass i mange år, dette har gitt anledning til å fotografere med fjernstyring og vidvinkel. Dette bildet er tatt i slutten av juli med en 18mm vidvinkel. Eksponeringen er 1 sekund, blender 5, 1600 ISO. Et særdeles delikat og vel forberedt sommernattsbilde av hubro hvor en ekstra belyst fugl og forgrunn er i fin balanse med kystlandskapet bak. Herlig komposisjon, men det ble mumlet i juryen om at lysflekken oppe til høyre er litt vel kraftig og stjeler vel mye oppmerksomhet i et ellers spektakulært bilde.

Jaktende haukugle. Gull.  © Rune S. Karlsen

Jaktende haukugle. Gull. © Rune S. Karlsen

Jeg og en kamerat hadde et prosjekt på ei haukugle som ga meg noen fine opplevelser ute på Jæren. Den fikk død mus fra fryseren min noe den satt pris på av og til. Lavt standpunkt, lavtflygende ugle og perfekt skarphet på sterke, gule øyne bidrar alt sammen til et knall fluktbilde i en tett komposisjon.  Canon mark 4, Canon 300mm/4L is usm, f/5,6, 1/3200, ISO 400.

Jerv. Gull. © Erin Sandberg

Jerv. Gull. © Erin Sandberg

Sammen med Øyvind Fredriksson og Staffan Sandberg har jeg siden høsten 2011 lagt ut åte for å fotografere jerv i Rendalen. Dette var første gang jeg fikk se den igjen i 2013 og denne morgenen klaffet alt: Jerven var framme til sammen ca. 40 min, det var nok lys tidlig på morgenen og snøen lavet ned. Ikke akkurat hverdagskost å være så nært på en vill jerv i tett snøvær. Et bilde med god komposisjon og som er veldig godt teknisk  med fin tegning i pelsen samt dansende snøfnugg rundt dyret. Canon EOS 40D, EF 100-400mm/4.5-5.6 L IS USM på 400 mm og f/5.6, 1/320 sek, ISO 1000. Stativ.

Flaggspett i snøvær. Gull. © Rolf Selvik

Flaggspett i snøvær. Gull. © Rolf Selvik

Dette bildet er tatt ved en plass der jeg forer spetter og meiser med mer. Vinteren  i spetteskogen er tatt på kornet i dette bildet med en velplassert spett, masse snø, dalende snøfugg og en velbalansert komposisjon med tre trestammer. Canon EOS 1D mark IV, Sigma 120-300mm/2,8 brukt på f/5,6 og 247 mm, 1/100 sek, ISO 400.

Sølvbilder 44 – 40 poeng:

Havørnparet ved Fjorden. 44 poeng. © Rolf Selvik

Havørnparet ved Fjorden. 44 poeng. © Rolf Selvik

..

Sothøne. 44 poeng. © Liv-Randi Lind

Sothøne. 44 poeng. © Liv-Randi Lind

..

Jerv. 44 poeng. © Ketil Olsen

Jerv. 44 poeng. © Ketil Olsen

..

Gåsepar. 43 poeng. © Kai Jensen

Gåsepar. 43 poeng. © Kai Jensen

..

Ekorn. 43 poeng. © Ruben Johnsen

Ekorn. 43 poeng. © Ruben Johnsen

..

 Dråpe. 42 poeng. © Nils J. Tollefsen

Dråpe. 42 poeng. © Nils J. Tollefsen

..

Jakthegre. 42 poeng. © Henrik Strømstad

Jakthegre. 42 poeng. © Henrik Strømstad

..

Reinsbukk. 42 poeng. © Arne K. Mala

Reinsbukk. 42 poeng. © Arne K. Mala

..

Dompap. 42 poeng. © Vegard Lødøen

Dompap. 42 poeng. © Vegard Lødøen

..

Isbjørn dier unge. 42 poeng. © Trond Braadland

Isbjørn dier unge. 42 poeng. © Trond Braadland

..

Rådyr i snøvær. 42 poeng. © Bernt Østhus

Rådyr i snøvær. 42 poeng. © Bernt Østhus

..

Oter i farta. 41 poeng. © Torleif Hansen

Oter i farta. 41 poeng. © Torleif Hansen

..

Moltustranda. 41 poeng. © Henrik Strømstad

Moltustranda. 41 poeng. © Henrik Strømstad

..

Skjeand. 41 poeng. © Tor Jan Salte

Skjeand. 41 poeng. © Tor Jan Salte

..

Turistene kommer!, 41 poeng. © Audun Rikardsen

Turistene kommer! 41 poeng. © Audun Rikardsen

..

Storfuglparing. 41 poeng. © Rolf Selvik

Storfuglparing. 41 poeng. © Rolf Selvik

..

Myrhauk. 41 poeng. © Rune S. Karlsen

Myrhauk. 41 poeng. © Rune S. Karlsen

..

Nordlys III. 41 poeng. © Jan R. Olsen

Nordlys III. 41 poeng. © Jan R. Olsen

..

Harmoni. 40 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Harmoni. 40 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

..

 Huset Under Melkeveien. 40 poeng. © Kolbein Svensson

Huset Under Melkeveien. 40 poeng. © Kolbein Svensson

..

Fossekall. 40 poeng. © Arne K. Mala

Fossekall. 40 poeng. © Arne K. Mala

..

Kongeørn. 40 poeng. © Vegard Lødøen

Kongeørn. 40 poeng. © Vegard Lødøen

..

Vårens vakreste eventyr. 40 poeng. © Ketil Olsen

Vårens vakreste eventyr. 40 poeng. © Ketil Olsen

..

Ekorn i motlys. 40 poeng. © Tommy Solberg

Ekorn i motlys. 40 poeng. © Tommy Solberg

..

Hodesnurring - Head Spin. 40 poeng. © Andy Trowbridge

Hodesnurring – Head Spin.  40 poeng. © Andy Trowbridge

..

Råbukk i enga. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Råbukk i enga. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

..

Trane. 40 poeng. © Fredrik Stige

Trane. 40 poeng. © Fredrik Stige

..

Komet Panstarrs i Nord-Norge. 40 poeng. © Hinrich Bäsemann

Komet Panstarrs i Nord-Norge. 40 poeng. © Hinrich Bäsemann

..

Landfaste isbjørner. 40 poeng. © Audun Rikardsen

Landfaste isbjørner. 40 poeng. © Audun Rikardsen

..

Ørnekamp. 40 poeng. © Tommy Solberg

Ørnekamp. 40 poeng. © Tommy Solberg

..

Hauker i kamp. 40 poeng. © Rune S. Karlsen

Hauker i kamp. 40 poeng. © Rune S. Karlsen

..

Kvinand . 40 poeng. © Knut Børge Strøm

Kvinand. 40 poeng. © Knut Børge Strøm

.:.

Vi takker for besøket i bloggen og ønsker på gjensyn.

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..