2013 runde 2 – En historisk runde

Årets konkurranse tegner til å bli historiens beste år når det gjelder antall bilder med meget høy kvalitet. Etter to runder (av i alt ti  gjennom året) har fotografene til sammen levert imponerende 37 gull- og 151 sølvbilder. Dette utgjør nesten halvparten av fjorårets totale antall av slike bilder. Rekordrunden fra årets første bedømmelse fikk ikke beholde denne posisjonen lenge. Runde 2 overgår dette med utrolige 20 gull, 83 sølv og 197 bronser fordelt på 70 fotografer. Aldri har andelen gull- og sølvbilder vært større i noen runde. Som i forrige runde har alle fotografene bilder på resultatlista og godt over 9 av 10 innsendte bilder er funnet gode nok til å komme med der.

En oppglødd, gapende og noe sliten jury etter mange timers arbeid trodde nesten ikke hva de så når de 103 bildene med de to edleste valørene fikk sine endelige poeng. Så spørs det om trenden vil fortsette utover i året, men loddet er kasta så her ligger det nok an til mye flotte bilder utover i året. Juryen gratulerer med fremragende innsats og minner om at med kun ett og bare ett bilde er det mulig å vinne en av førstepremiene som er en tur til Denali nasjonalpark i Alaska i  flotteste høstfargetiden.

For andre runde på rad er månedens bilde tatt av Espen Bergersen.  Han tar hjem nok en flott Opticron Explorer WA 8×42 kikkerten fra Kikkertspesialisten med et lekkert gullbilde av Syngende Lirype i Solnedgang. Han innkasserer nok et gull for Haukugle og tre sølv for Rødrev, Rødnebbterner og Dykkende Knølhval.

Mestvinnende fotograf i denne runden er Jan R. Olsen. Han viser ingen nåde mot konkurrentene med sine 4 gull og 1 sølv. Juryen kan ikke erindre en bedre runde noe gang for en fotograf og gratulerer med bragden! De fire gullene oppnås for to fjellbilder av menneske i naturen i midnattssol og to bilder av nordlys samt sølv for enda et nordlysbilde. Juryen poengterer at dette er bilder som er svært ulike. Arne K. Mala gjør også en fremragende innsats med 3 gull og 1 sølv for hhv. Røy i snøvær, Augnastikker i flukt, Ravn i vinterlandskap og Kronhjort.

10 andre fotografer honoreres også med gull og er dermed sikret å være med i kampen om Årets Naturbilde 2013. Det er Bjørn Aksel Bjerke, Ruben Johnsen, Magnar Lien, Svein Ove Linde, Vegard Lødøen, Ketil Olsen, Audun Rikardsen, Henrik Strømstad, Duy Ahn Pham og Ann Therese Ravnåsen. 

-:-

Husk informasjonen som skal følge bildene til konkurransen. Vennligst sørg for at nødvendig og fyldig informasjon (fortell om hvordan bildet ble tatt) samt tekniske data følger med bildene inn! Det er ikke nok å henvise til at filene inneholder dette! Alle bildetekster skal inneholde artsnavn dersom hovedmotivet er av slik karakter at dette gir mening! Det letteste og mest ovesiktlige er å bruke en teksteditor og lage ett dokument med denne informasjonen som lastes opp på samme måte som et bilde. Dermed er det ikke nødvendig å bruke informasjonsfeltet på opplastningssida i det hele tatt.

NB! Dersom informasjonen ikke følger med hvert bilde inn til konkurransen, vil juryen etter hvert vurdere hvilke konsekvenser dette regelbruddet vil få!

-:-

Juryens kommentar er skrevet med kursiv i bildetekstene.

På grunn av veldig mange gull- og sølvbilder er det kun gullbildene som har komplett kommentar. Kun sølvbilder som fikk 41 poeng eller mer er med her.

…..

Månedens bilde:

Lirypesang i solnedgang. Gull. © Espen Bergersen

Lirypesang i solnedgang. Gull. © Espen Bergersen

 Jeg har aldri sett et bilde av lirype i solnedgang, så da muligheten kom på en tur i ytre Troms måtte jeg jo forevige det. Rypa satt fint til på en haug og den største utfordringa var å komme i posisjon i forhold til sola som forflyttet seg raskt. Men det gikk greit, og da rypa begynte å spille var det bare å fyre løs. Lirypa er et kjært motiv for mange fotografer – så også solnedganger. Her presenteres en unik kombinasjon av begge deler i et enkelt og stilrent bilde med god teknikk. En delvis skjult solskive gjør at selve sola ikke får dominere for mye i bildet. Canon EOS 7D, Canon 300/2,8 IS II USM,  1/1250, f/9, ISO 100. RAW-format. Håndholdt. Ut over beskjæring og oppskarping har jeg kun justert hvitbalansen.

….

Andre gullbilder:

Nordlys III. Gull. © Jan R. Olsen

Nordlys III. Gull. © Jan R. Olsen

Nordlys over Lyngsalpan sett fra Kåfjord, 14. november 2012. Pent lyssatt nordlysbilde ved kreativ bruk av en plate for maskering av motivet under eksponering for å oppnå balanse mellom himmelen og resten av motivet. Nikon D800, Nikon 14-24mm/2,8 @14mm og f/4, ISO 1600 , 30 sek (ca 10 sekunder eksponering for himmel – svart plate dekket ca 20 sek for øvre del). En eksponering.

Dobbel action - sidiensvans. Gull. © Duy Ahn Pham

Dobbel action – Sidensvans. Gull. © Duy Ahn Pham

Besøkte noen på rådyr på et sted hvor jeg avleverte en kalender som gave. Ble fortalt om en flokk med sidensvan som hadde vært jevnlig på besøk. Har alltid med doughouse og fotoutstyr og bestemte med for å prøve lykken. Satt 6 timer i 14 blå. Ble belønnet med mange flotte bilder av denne arten hvor rognebær gikk ned på høykant. Et særdeles tiltalende bilde med lyse og myke pastelltoner i et vakkert og spennende motiv tett på disse flotte fuglene. Nikon D3s, 500mm/4, f/5.6, 1/1250 sek, ISO 1600.

 

Ravn. Gull. © Ane Therese Ravnåsen

Ravn. Gull. © Ane Therese Ravnåsen

Bildeinfo ikke vedlagt av fotograf. Minimal dybdeskarphet og en velvalgt komposisjon med en skarp og sort ravn mot bakgrunnens lyseste parti skaper et mystisk og spennende bilde.

Hjort i elv. Gull. © Vegard Lødøen

Hjort i elv. Gull. © Vegard Lødøen

Jeg har i flere år prøvd å få tatt bilde av hjort i sløret foss. Etter mange mislykka forsøk lyktes det endelig. Kameraet var utplassert etter en times gang i motbakke. Varierende vassmengde gjorde det vanskelig for både fotograf og fotoutstyr. Et meget vanskelig bilde å ta med mange motstridende elementer og man skjønner godt at dette har tatt lang tid. Litt av en prestasjon å få hjorten på riktig sted samt at den står i ro lenge nok til at bildet blir som ønsket. All honnør for å ha holdt ut og lykkes med dette unike bildet!
Nikon D700, 24-70mm/2.8 @ 31mm og f/8, ISO 800, 1/6 sek.

Røy i snøvær. Gull. © Arne K. Mala

Røy i snøvær. Gull. © Arne K. Mala

Teke 28.4.2012 på ein tiurleik på Voss. Ei snøbye legg seg over leiken, og det vert vinter i vårskogen. Frå kamuflasje som står fast på leiken. Balansert komposisjon i et bilde hvor det framkommer at det snør skikkelig og hvor snø og mørke partier harmoner med fjærdrakta til fuglen. Nikon D700, Nikkor 300mm/2,8 VR,   1/80 sek, f/4 og ISO 200.

Augnastikker i flukt. Gull. © Arne K. Mala

Augnastikker i flukt. Gull. © Arne K. Mala

Teke 27.8.2012. Seinsommar og Augnestikkarane er på det mest aktive før hausten set inn. Fotografert i svakt motlys mot ein rolig bakgrunn. Slik kan det gjøres! Superenkelt bilde med en gradert og rolig bakgrunn. Flott plassering i bildet og positur på en øyenstikker med tiltalende bevegelsesuskarpe vinger og skarphet på øyeregionen forrest. Nikon D4, Nikkor 500mm/4 + 1,4 converter, 1/500sek, f/5,6 og ISO 1600, eitbeinstativ.

Ravn i vinterlandskap. Gull. © Arne K. Mala

Ravn i vinterlandskap. Gull. © Arne K. Mala

Teke 8.1.2012. Helt på med å fotografere landskap då ein Ravn tilfeldig valte å ta ein mellomlanding i grantoppen. Et flott, vinterlig blåtimebilde med en pen klynge trær og en ravn som prikken ov i-en.  Nikon D700, Nikkor 70-200mm/2,8 VR2 på 200mm og f/6,3, 1/40sek, ISO 200. Stativ.

Fjæraplytt og hare. Gull. © Ketil Olsen

Fjæraplytt og hare. Gull. © Ketil Olsen

Tatt på Rolvsøya i Vest-Finnmark 14/3-13. En ubetalelig kombinasjon av fugl i flukt og pattedyr på land. Pluss for skygger på land fra fuglene og at de ikke faller på haren.  Nikon D600, Nikon 70-200mm/2.8 på  75mm og f/7, 1/2000 sek, Iso 640. Bildet er lett beskåret og kun standardjustert.

Hjortekolle i vintervær. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Hjortekolle i vintervær. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

En liten Hjorteflokk har etablert seg i hjemkommunen (Eidsberg) det siste tiåret.
Østfold er vel ikke kjent som det store Hjortefylket, og derfor har det trigget litt ekstra å få noen bilder av disse. Har et par år brukt mye tid på å forevige disse. Et skumringsbilde av hjortekolle i fin driv så snøen spruter fra beina. Tiltalende og enkel komposisjon som klær panoramaformatet.  Canon 1DX, Canon 500mmLIS/4, Iso 2000, f/4, 1/250 sek.

Ulv i morgendis. Gull. © Audun Rikardsen

Ulv i morgendis. Gull. © Audun Rikardsen

Bildet er tatt i Finland på grensen til Russland. Et bilde som skiller seg ut fra mye av det som tas ved russergrensa. Kjempefin myk morgenstemning i en stram og fin komposisjon hvor speiling og en bukett geitrams er viktige ingredienser i tillegg til ulven.
Canon 7D, Canon 500mm/4, 1/200 sek, f/4, Iso 320, -0.33.

Midnattssol II. Gull. © Jan R. Olsen

Midnattssol II. Gull. © Jan R. Olsen

Skikjøring i midnattssol fra Stor Galten i ytre Lyngen, Troms. Tidspunkt kl 23:53 15. mai 2012. I tillegg til å illustrere hvor heldige vi er som bor i dette vakre landet, viser det også noe annet av det typisk norske – bruken av naturen. Et toppbilde i dobbel forstand hvor ikke noe er overlatt tilfeldighetene. D700 – Nikon 24-70@38mm – f 8 – iso1600 – 1/640 sek.

Nordlys II. Gull. © Jan R. Olsen

Nordlys II. Gull. © Jan R. Olsen

Februar 2013. Fra Spåkenes mot Lyngsalpan. Panorama satt sammen av seks høydebilder. Her skulle nok de aller fleste av oss gjerne ha vært! For en stemning! Stort bedre kan det knapt nok bli – et nærmest lytefritt bilde. D800, Nikon 14-24mm/2,8 @ 14mm og f/2.8, 10 sek, ISO 1600.

Midnattssol I. Gull. © Jan R. Olsen

Midnattssol I. Gull. © Jan R. Olsen

Nesten midnattssol, utsikt fra Sorbmegaisa i Kåfjord ut Lyngenfjorden 13. mai 2007 kl 22:53. Enda et fenomenalt vakkert bilde av menneske i storslått natur fra samme fotograf som ovenfor – og hvor det meste er sagt der fra før. D200, Nikon 12-24mm/4 på 12mm og f/22, 1/6 sek, ISO 100.

Fast fisk. Gull. © Audun Rikardsen

Fast fisk. Gull. © Audun Rikardsen

Bildet er tatt under tidligfisket i Altaelva. Et spennende og annerledes fiskebilde! Her er skarpt nærbilde  av fisk under vann og ditto fisker over vann – alt i samme bildet. Med supervidvinkel og undervannshus er dette mulig, men det krever nok mye tid skal alt klaffe som i dette bildet. Canon 7D, Canon 8-15mm/4 @ 9mm og f/10,  1/500 sek, ISO 640, -1, undervannshus.

Fjellrev i solstreif. Gull. © Magnar Lien

Fjellrev i solstreif. Gull. © Magnar Lien

Bildet er tatt på Dovre i slutten av september 2012. Snakk om å ha lyset på sin side – eller sitt hode for den saks skyld. Sjelden situasjon og godt gjennomført bilde i en tett og god komposisjon.  Canon EOS 7 D, EF 400/2,8, 1/640 sek, f/5, – 1 EV, ISO 400.

Vakende ørret. Gull. © Henrik Strømstad

Vakende ørret. Gull. © Henrik Strømstad

Bildet er tatt i en elv i Troms. Ørreten beveget seg frem og tilbake i elva og var svært vakvillig. Et bilde fra vår natur som det er de færreste av oss som får se ved selvsyn. Enkelt bilde med få fargetoner og høy originalitet hvor refleksen fra undersiden av vannets overflate er god utnyttet.  Har benyttet et Canon Powershot G9 m/undervannshus. Brennvidde 7,4 mm,  blender 2,8 og 1/500 sek. ISO 80.

Konsentrert Hønsehauk. Gull. © Svein Ove Linde

Konsentrert Hønsehauk. Gull. © Svein Ove Linde

Orrevannet 2013. Lånte skjulet til Stavanger foto. Nydelig lys, komposisjon m/panoramaformat, fargetoner samt ypperlig fokus på en fugl i flott positur i lufta. Nikon D4, 300mm/2,8, 1/2000 sek, f/3,2 ISO 1250.

Hare. Gull. © Ruben Johnsen

Hare. Gull. © Ruben Johnsen

Hare i full firsprang, tatt på Rolvsøya i mars. Det er blitt noen bilder av hare fra denne øya i det siste. Men juryen lot seg sjarmere av et dyr i fint driv og høyt i lufta samt en grei komposisjon. Nikon D3, 300mm/2,8, F/5,  1/5000 sek, ISO 500.

Haukugle i balanse. Gull. © Espen Bergersen

Haukugle i balanse. Gull. © Espen Bergersen

På tur over et fjellparti i Finnmark kom jeg over denne haukugla. Den satt utrolig flott til i toppen av en bjørk hvor greinene balanserte fint mot hverandre. Den kontrastrike ugla sto fint mot en overskyet himmel. Den kjente (og avdøde)  fotografen Ansel Adams sa det omtrent slik (oversatt til norsk): «Noen ganger kommer jeg til steder når Gud akkurat er klar til at noen skal trykke på utløseren». Fotografen er tydeligvis kommet til et slikt sted og har funnet motivet. Ellers har han jo sagt det meste selv.  Canon EOS 7D, Canon 500/4 IS USM, 1/1000 sek, f/4,5, ISO 500. Stativ.

Sølvbilder tom 41 poeng: 

Fossekall. 44 poeng. © Bernt Østhus

Fossekall. 44 poeng. © Bernt Østhus

..

Knølhvaldykk. 44 poeng. © Espen Bergersen

Knølhvaldykk. 44 poeng. © Espen Bergersen

..

Hønsehauk i takrør. 44 poeng. © Arnt Ove Jøsang

Hønsehauk i takrør. 44 poeng. © Arnt Ove Jøsang

..

Parrende rådyr - Mating Roe Deer. 43 poeng. © Andy Trowbridge

Parrende rådyr – Mating Roe Deer.  43 poeng. © Andy Trowbridge

..

Hegre - Dobbelfangst . 43 poeng. © Duy Ahn Pham

Hegre – Dobbelfangst . 43 poeng. © Duy Ahn Pham

..

Brunstbukk i høstlandskap. 43 poeng. © Rolf Selvik

Brunstbukk i høstlandskap. 43 poeng. © Rolf Selvik

..

Storskarv. 43 poeng. © Trond Hovland Olsen

Storskarv. 43 poeng. © Trond Hovland Olsen

..

Kronhjort. 43 poeng. © Arne K. Mala

Kronhjort. 43 poeng. © Arne K. Mala

..

Vandrefalkhann på utkikkspost. 43 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Vandrefalkhann på utkikkspost. 43 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

..

Praktærfugl i flokk. 43 poeng. © Atle Sveen

Praktærfugl i flokk. 43 poeng. © Atle Sveen

..

Havørnportrett. 42 poeng. © Rolf Selvik

Havørnportrett. 42 poeng. © Rolf Selvik

..

Edderkopp med bytte. 42 poeng. © Trond Hovland Olsen

Edderkopp med bytte. 42 poeng. © Trond Hovland Olsen

..

Ærfuglsurfing. 41 poeng. © Arnfinn Malmedal

Ærfuglsurfing. 41 poeng. © Arnfinn Malmedal

..

Rype. 41 poeng. © Ruben Johnsen

Rype. 41 poeng. © Ruben Johnsen

..

Gråhegre på morgenjakt. 41 poeng. © Asle Bårdli

Gråhegre på morgenjakt. 41 poeng. © Asle Bårdli

..

Nordlys. 41 poeng. © Kai Jensen

Nordlys. 41 poeng. © Kai Jensen

..

 Havørn. 41 poeng. © Vegard Lødøen

Havørn. 41 poeng. © Vegard Lødøen

..

Rågeit. 41 poeng. © Bernt Østhus

Rågeit. 41 poeng. © Bernt Østhus

..

Mår i løvskog. © Rolf Selvik

Mår i løvskog. 41 poeng. © Rolf Selvik

.:.

Vi takker for besøket og ønsker på gjensyn etter runde 3.

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..