Kronhjortbrøl i gammelskogen

MÅNEDENS BILDE: Kronhjortbrøl i gammelskogen. Gull. © Magnar Lien

MÅNEDENS BILDE: Kronhjortbrøl i gammelskogen. Gull. © Magnar Lien

Brølende kronhjort er for mange naturfotografer sjølve drømmemotivet. Magnar Lien har gjort drømmen til virkelighet i dette fantastiske bildet. En flott gammelskog som matcher geviret til punkt og prikke, fullendt komposisjon med god nærhet til et brølende dyr som er perfekt plassert i både bildet og skogen samt en ypperlig teknisk kvalitet.

Magnar forteller at han har jobba ein del med dette motivet dei siste åra. Men det er mange ting som må klaffe for å få gode bilder av den skye hjorten. Etter som det pågår jakt i brunsttida er det ofte vanskeleg å finne gode brunstområde der hjorten ikkje blir jakta på. Alt for mange storbukkar blir dessverre også skotne under brunsten noko som har ført til at det har blitt langt mellom dei skikkelige storbukkane.

På hans heimtrakter der dette bildet vart tatt, foregår brunsten i skogsterreng. Mange plasser på Vestlandet har han inntrykk av at brunsten ofte foregår i litt meir ope fjellterreng. På natta trekker den gjerne inn på innmark, men så snart det lysner trekker den tilbake til sine dagplasser. Taktikken blir å finne gode plasser å postere, gjerne i kanten på ei lita myr. Vindretninga er også avgjerande når ein skal velge posteringsplass.

Bildet av denne hjorten vart tatt i begynnelsen av oktober i år. Han var på plass på ein av sine favorittplasser grytidleg om morgonen (etter overnatting ute).  Det var ein vakker oktobermorgon like før soloppgang, rosa morgonskyer sendte eit mjukt lys over skogen. Han høyrde den brølande hjorten nede i lia ei god stund før den dukka opp akkurat der han rekna med at den ville komme. Lyset var svakt, så han skrudde opp ISO-en til 6400 for å få korte nok lukkartider. «Denne morgonen var eg på rett plass til rett tid» avsluttar han med – noe juryen er udelt enig i.

Canon EOS 1DX, EF 400/2,8 L IS, 1/125 sek, bl 2,8, ISO 6400.

…..

Runde 9 blir en ny solid runde helt på høyde med den åttende. 49 flotte gull- og sølvbiler fra 35 fotografer hvorav 8 deltar for første gang, vitner om det. Ingen tvil om at innspurten er i gang i konkurransen – for i det ikke altfor fjerne vanker det flotte turer til Afrika ut på nyåret en gang.

Duy Ahn Pham blir rundens beste fotograf med 3 gull og 2 sølv for hhv. bjørnunger, isbjørn, nøtteskriker i flukt, elg i solnedgang og hvalrosser. På Sammenlagtlista etter 9 runder avanserer han dermed til andreplassen bak Rolf Selvik som nå leder med 54 poeng og oppnår 1 gull og 3 sølv i denne runden. Steffen Johnsen med sine 3 sølv og 2 bilder på 34 poeng detter dermed ned på tredjeplassen. Magnar Lien har en sterk runde med 2 gull og 3 sølv og beholder dermed 4. plassen på lista 107 poeng bak ledende Selvik.  Ellers er det kun små endringer fra femteplassen til Torleif Hansen og et godt stykke nedover på lista.  Andre fotografer som honoreres med Gull er Cato Elvik for bilde av Myrhaukhann og Andy Trowbridge for Fjellrev i vinterlig miljø.

Ellers er det fortsatt relativt tett blant de beste på sammenlagtlista så årets siste og 10. runde – finalerunden – som juryeres 16. november blir en skikkelig spennende affære.

….

Reglene for konkurransen MÅ følges når det gjelder filnavn på bilder og informasjonen som skal følge med. De siste rundene har det kommet inn bilder uten navn på fotografen hverken i filnavn eller informasjonen som følger med. Det sier seg selv at det da er små sjanser for å få slike bilder bedømt – vi aner jo ikke hvem hun/han er! Fotografens navn skal finnes både i filnavn (etternavn) og i følge-informasjonen til bildene. For nærmere info se punktene 7 og 8 i Reglene (link til disse finnes under Regler og resultater 2015 i denne bloggen).

Artsnavn skal være med i bildetittel så sant det er mulig. Husk også en mest mulig fyldig info om hvert bilde i følgeskrivet. Til slutt, husk også at bildene ikke skal ha rammer rundt eller Copyrightlinjer lagt inn i bildet. Slike bilder kan ikke brukes i bladet.

Max høyde på de innsendte bildene er 1080 piksler. Dersom bildene lages med denne høyden, oppnås best resultat på visningen på jurymøtet.

….

Andre gullbilder

Fjellrev. Gull. © Andy Trowbridge

Fjellrev. Gull. © Andy Trowbridge

Bildet er tatt på Dovre, september, 2013. Canon 5D Mark III, 24-70 mm f/2.8L @ 64mm, f/8, 1/640 sek, ISO 800. Håndholdt.

Myrhaukhann i morgensol. Gull. © Cato Elvik

Myrhaukhann i morgensol. Gull. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm, f/4, 1/1000 sek, ISO 500.

Isbjørnstell. Gull. © Duy Ahn Pham

Isbjørnstell. Gull. © Duy Ahn Pham

Fra en tur med Wildphoto Travel til Svalbard. Etter to dager på sjøen med masse motiver kom vi til drivisen. Tre isbjørner kranglet om matfatet. Den største var tydelig sjefen i området og jaget vekk de to andre. Utrolig hyggelig å se at disse isbjørnene var i sine beste form. Når de hadde lagret energien for dagen, stelte de godt med pelsen sin. Canon 1Dx, 200-400mm på 340mm, 1/2000s, f/5.6  ISO 2000.

Fra lek til alvor - bjørnunger. Gull. © Duy Ahn Pham

Fra lek til alvor – bjørnunger. Gull. © Duy Ahn Pham

Å bestemme seg hvor det skal fotograferes etter to ”lange” bomdager i Finland var ingen
lett avgjørelse.  Vi ble enig, og satset alt hos Martinselkonen. Her var flere flotte bjørner
var ute og spiste sitt ettermiddagsmåltid. Noen små bjørnunger lekte, men det
startet med lek til det endte med heftig kamp og knurring. Canon 1Dx, 200-400mm på 467mm, 1/1250s, f/5.6, ISO 2000.

Kongeørn lander. Gull. © Magnar Lien

Kongeørn lander. Gull. © Magnar Lien

Kongeørna er fotografert ved min faste åteplass for ørn. Denne dagen var det skiftende vær med noen snøbyger og litt sol innimellom. Sola var i ferd med å bryte igjennom samtidig som ei snøbyge nærmet seg i bakgrunnen akkurat da ei ung kongeørn kom inn for landing i ei krokfuru i området.  Canon EOS 1 DX, 400mm/2,8, 1/1600 sek, bl 5,6, ISO 400.

Hønsehauk lander. Gull. © Rolf Selvik

Hønsehauk lander. Gull. © Rolf Selvik

Bildet er tatt ved min foringsplass for rovfugl. Denne Hønsehauken har jeg hatt besøk av i flere år og er titt og ofte innom når ikke ørnene er der. Canon EOS 1DX, Canon EF 200mm/2,8 IS, f/4, 1/6400 sek, ISO 800.

Mat krangel - nøtteskriker. Gull. © Duy Ahn Pham

Matkrangel – nøtteskriker. Gull. © Duy Ahn Pham

Mens spurvehaukene tok seg en pause var faren knapt over. Disse nøtteskrikene
kranglet om maten, men de visste ikke at de lett kunne bli spurvehaukmiddag.
Fotografert i Tokke. Nikon D3s, 200-400mm på 400mm, 1/1600s, f/4, ISO 1600.

Sølvbilder (44 – 39 + noen på 38 poeng):

Tåkesol. 44 poeng. © Torleif Hansen

Tåkesol. 44 poeng. © Torleif Hansen

En kveld ved lomtjønna mi uten videre lomaktivitet, kom tåka sigende inn i
solnedgangen. Den klarte akkurat å skinne gjennom teppet og skapte en magisk
stemning i mine øyne. Canon EOS-1DX, Canon 300mm/2.8, +1,4x konverter, ISO200, F4, 1/640sek.

..

Revekamp. 43 poeng. © Laila Fredhjem

Revekamp. 43 poeng. © Laila Fredhjem

Fotografert en kveld i august på den svenske siden av riksgrensen. Det ble en liten krangel mellom revesøsken. Nikon D300s, 300mm, 1/1600 sek, f /2,8, ISO 1000.

..

Siste solvarmen - elg. 43 poeng. © Duy Ahn Pham

Siste solvarmen – elg. 43 poeng. © Duy Ahn Pham

Fjerde gangen til favorittplassen i Nordland med store elgokser, hvor været var
strålende.  Vi traff flere flotte elgokser i fint ettermiddagslys. Sola forsvant mer
og mer under horisonten og den nydelig fargetonen ble bedre og bedre. Endelig
kom fire elgokser på en topp hvor vi ønsket den. Sola rett bak buskene og silhuettene
av elgokser foran, nesten som det var tatt i fra studio. Canon 1Dx, 24-70mm på 50mm,   1/1000s, f/7.1 ISO 1600.

..

Dompaper i vinterskog. 43 poeng. © Rolf Selvik

Dompaper i vinterskog. 43 poeng. © Rolf Selvik

Ved foringsplassen min like uten for stuedøra samler det seg hver vinter en flokk med Dompaper, her er noen av de samlet i ei furu etter et kraftig snøfall.
Canon EOS 5D mark III, Sigma 120-300mm/2,8 OS på 173mm, f/8, 1/250 sek, ISO 800.

..

 Rådyrbukk. 43 poeng. © Trond Westby

Rådyrbukk. 43 poeng. © Trond Westby

Tidligere i vår kom jeg over en bukk som koste seg med friske skudd. Fikk komme på skuddhold i motlys. Synes at det ble spennende i S/H. Nikon D750, Nikon 300mm/2.8, 2.8, 1/200sek, ISO 1600.

..

Unghauken lander. 42 poeng. © Svein R. Johannessen

Unghauken lander. 42 poeng. © Svein R. Johannessen

Bildet er tatt på Revtangen, Jæren hvor jeg har tilbrakt utallige timer i august og september med alle vadefuglene som koser seg der i den råtnende tangen som blir skyllet i land av bølgene. Og med masse vadefugler kommer det også endel angrep av rovfugler som jeg gjerne vil feste til brikka. 1/1250 sek, f3,5, 300mm, ISO 500

..

Ekornlanding. 41 poeng. © Asle Bårdli

Ekornlanding. 41 poeng. © Asle Bårdli

Bildet er tatt i Rygge i desember 2014. Ekornet er i gang med å hamstre mat for vinteren, og går ikke av veien for et par luftige hopp for å komme til maten, til stor glede for fotografen. Canon 5D mkIII, 300mm/2,8, f 3,2, 1/6400s, ISO 800, blits.

..

Mor, datter og frieren. 40 poeng © Torleif Hansen

Mor, datter og frieren. 40 poeng © Torleif Hansen

En kveld full av brunstaktivitet hvor en av mine faste bukker masa fælt på både mor
og datter, hvem av de han endte opp med denne kvelden vet jeg ikke. Det var en
halvtime med hektisk aktivitet innenfor 40 meter rundt meg nede ved stranda. Et minne
for livet. Canon EOS 7D markII, Canon 300mmf2.8+1,4konverter,  F/5.6, 1/200sek, ISO1250.

..

Hvalrossfekting. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Hvalrossfekting. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Fra det ene høydepunktet til det andre. Mange tusen bilder av rødnebbterne og
det mest attraktive motiver av isbjørn lagret på harddisken.  På Moffen traff vi flotte
hvalrosser som fektet med sine lange tenner ved soloppgang. Canon 1Dx, 200-400mm, 560mm (m/1,4x), 1/1250s,  f5.6,  ISO 1600.

..

Perleugle. 40 poeng. © Ruben Johnsen

Perleugle. 40 poeng. © Ruben Johnsen

Ung perleugle fotografert i Juni et lite stykke utenfor Tromsø. Nikon D3s, 300mm/2,8,
F/4, 1/3200sek, ISO 800.

..

Drikkende ekorn. 40 poeng. © Trond Westby

Drikkende ekorn. 40 poeng. © Trond Westby

Etter en del planlegging fikk jeg sammen med en kamerat endelig gang på basseng til ekornet. Det gikk ikke lenge før ekornet ble vandt til bassenget og likte godt at det fikk servert vann til maten som ble lagt ut. Nikon D7100, 300mm/2,8,  f/2,8, 1/500sek, ISO 1600.

..

Stokkand. 39 poeng. © Andy Trowbridge

Stokkand. 39 poeng. © Andy Trowbridge

Bildet er tatt på Østensjøvannet i Oslo. Stokkender (Anas platyrhynchos) søker næring på begrenset plass vinterstid. Relativt lang lukkertid er brukt for å få frem bevegelsesuskarphet. Januar. Canon 1D Mark VI, 70-200mm f/4L IS @ 70mm, f/11, 1/6 sek, ISO 400. Tatt med stativ.

..

Spurvehauk i flukt. 39 poeng. © Steffen Johnsen

Spurvehauk i flukt. 39 poeng. © Steffen Johnsen

Dette bildet tok jeg under en workshop hos Jostein i Dalen. Spurvehauken drev å jaktet på nøtteskriker veldig nærme skjulet så da var det bare å prøve å henge med i svingene noe som ikke var lett med 400mm. Etter noen forsøk fikk jeg både hauken i fokus og hele hauken i bilderammen. Nikon D600, 400mm, f/5,6, 1/2500, ISO 800

..

Uglenatt. 39 poeng. © Ketil Olsen

Uglenatt – perleugle. 39 poeng. © Ketil Olsen

Julinatt i Ullsfjorden. Overskyet vær gjorde ikke forholdene optimale. En liten lysstripe av sola langt bak i horisonten hjalp noe. Med hjelp av blitz var det likevel mulig og få tatt noen bilder av denne unge perleugleungen som nok var ute på en av sine aller første turer.
Nikon D3s, Nikon 300mm/2.8, f/7.1, 1/200sek, Iso 640, Blits SB 910.

..

Hjort i brunstgrop. 39 poeng. © Rolf Selvik

Hjort i brunstgrop. 39 poeng. © Rolf Selvik

En tidlig morgen satt jeg og ventet på rådyrene da jeg etter hvert fikk høre den typiske lyden geita lager under «hekksering» (når bukken jager geita i brunsten). I full fart kom geita ut av skogen med bukken like bak og tok noen runder på flaten jeg posterte på, og jeg fikk sikret meg dette bilde før de løp inn i skogen igjen. Nikon D600, 400mm, f/4, 1/640 sek, ISO 2500.

..

Vatnebrynvaten II. 39 poeng. © Erling W. Stavdal

Vatnebrynvaten II. 39 poeng. © Erling W. Stavdal

Vatnebrynvatnet. Nikon D700, Nikor 70-200 på 70mm, f8, 1/250 sek, ISO 200.

..

Supermåne med fly. 39 poeng. © Nina Helen Herland

Supermåne med fly. 39 poeng. © Nina Helen Herland

Dette bilde ble tatt av supermånen på vei opp. Og da et fly kom forbi ble det prikken i månen. Bilde er tatt med Canon 7D og Sigma 150-600.

..

Haukugle. 38 poeng. © Magnar Lien

Haukugle. 38 poeng. © Magnar Lien

Denne haukugla ble fotografert på en tur til Jämtland i begynnelsen av juni i år.Canon 1DX, 400/2,8 + 1,4 konverter, 1/1250 sek, bl 5, ISO 800.

..

Rådyr søskenkjærlighet. 38 poeng. © Steffen Johnsen

Rådyr og søskenkjærlighet. 38 poeng. © Steffen Johnsen

Fikk øye på ei rådyrgeit med 2 kje som gikk og beitet på en flate. Etter en lengre smygeprosses kom jeg på fotohold. Hadde som mål å få noen bilder av familieidyll noe jeg syntes jeg lyktes godt med når kjeene viste søskenkjærlighet i et vakkert miljø. Nikon D600, 400mm, f/4, 1/200 sek, ISO 1250.

..

Fjellvåk i takeoffposisjon. 38 poeng. © Cato Elvik

Fjellvåk i takeoffposisjon. 38 poeng. © Cato Elvik

Nikon D4, 400mm, f/4, 1/2000 sek, ISO 1000.

..

Lappspovekamp med tilskuer. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Lappspovekamp med tilskuer. 38 poeng. © Svein R. Johannessen

Tatt på Revtangen, Jæren, hvor jeg har tilbrakt utallige timer i august og september med alle vadefuglene som koser seg der i den råtnende tangen som blir skyllet i land av bølgene. 1/1600, f/8, 420mm, ISO 640.

..

Teksle. 38 poeng. © Erling W. Stavdal

Teksle. 38 poeng. © Erling W. Stavdal

Nikon D3s, Nikor 70-200 på 70mm, f/8, 1/15 sek, ISO 200.

.:.

Takk for at du så innom bloggen – og på gjensyn!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..