Bilder av dyr

Månedens bilde:

Månedens bilde. Brølebukk. 43 poeng © Vegard Aasen 

Vegard sier dette om bildet sitt: «I haust har eg brukt mykje tid ute for å fotografere hjort. Det vert mange bomturar, og det er mange timar mellom kvart gode bilete. Det er ikkje lett å vere på rett stad til rett tid. Stort sett er man på feil stad til rett tid. Denne ettermiddagen var eg derimot uforskamma heldig, og gjekk rett på ein bukk heilt oppe på snaufjellet. For ein gongs skyld såg eg han før han såg meg. Han stod i horisont eit par hundre meter vekke, fullstendig fokusert på eit eller anna i motsatt retning av der eg var. Eg utnytta sjansen til å komme meg på “skuddhold” meg kameraet, og heiv meg ned bak ei tue. I det eg var på plass, bestemte bukken seg for at det var tid for ein middagskvil. Han la seg ned heilt paddeflat i lyngen med berre tuppen av geviret synlig, og vart liggande.
Etter to timar var det berre nokre minuttar att før sola forsvann bak fjella. Eg veit at det ofte blir liv i bukkane akkurat når sola går ned, så eg kryssa fingrane og håpa at dette vart tilfellet no – og det var akkurat dette som skjedde. Ein anna bukk brølte nokre
hundre meter lengre vekke, og “min” bukk spratt på beina, fillerista ei einebusk og sendte den flygande over hodet, før han brølte og forsvant i full fart nedover lia. Snakk om å vere på rett stad til rett tid!

Sony A7r4, Sony 100-400mm på 400mm og f/5,6, 1/200 sek, ISO 100.

….

Fotojakta i 2020 nærmer seg slutten med bedømminga av runde 9. Kun runde 10 gjenstår hvor også alle gullbildene får sine endelige poeng. Det beste av disse blir «Årets naturbilde» og kaprer dermed den ene av 1. premiene som er en fototur til Finland på jakt etter bilder av ville dyr som bl.a. bjørn, ulv og jerv. Den andre 1. premien går til fotografen med den høyeste sammenlagte poengsummen for sine bilder.

Gjennom året har resultatlistene vært preget av mange bilder av fugl. I runde 9 derimot er det til dels dominans av bilder av pattedyr. Blant gull og sølvbildene var litt over halvparten slike bilder. Vegard Åasen som er mannen bak «Månedens bilde» med tittel «Bukkebrøl» oppnår for eksempel 2 gull og to sølv på 43 poeng for sine flotte bilder av hjort. Ellers i runde 9 ble resultatet 4 gull, 42 sølv og 61 bronser – levert av til sammen 26 fotografer.

I Sammenlagtlista er det nesten ingen endringer på rekkefølgen av de 10 beste.  Steffen Johnsen er fortsatt på førsteplassen nå med 1887 poeng. Vegard Aasen på andreplass har 1856 poeng, Vegard Lødøentredje 1826 poeng. Ole Thøring på fjerde har 1805 poeng og Andre Berlifemteplassen nå med 1794 poeng. Christel Eide avanserer en plass til sjette med 1751 poeng, men Svein R. Johannesen detter ned en plass til syvende med 1748 poeng.

….

De 4 gullbildene i runde 9:

Hjortevask. Gull. © Vegard Aasen

Mange av hjortane trekk inn til breane om sommaren her i Sogn, og eg ville forsøke å få nokre bileter av hjort fremfor bre. Etter å ha finstudert merkeprosjekta som eg har gjort på hjort, fann eg meg ein bredal som eg hadde trua på. Eg monterte kamerafella mi ein stad
der eg hadde håpte på at dyra ville gå forbi, og eg traff! Dyra trakk forbi ganske ofte på morgon og kveld, og midt på sommaren held fotolyset seg lenge. På dette biletet stiller ein bukk seg opp og tek morgonvasken, tilsynelatande heilt utan på bry seg om kameraet.
Litt flaks skal man ha!

Nikon D810, Nikon 50mm, f/4, 1/160 sek, ISO 250.

2x hjort og fullmåne. Gull. © Vegard Aasen

Dette er eit prosjekt eg har jobba med ei stund. Det er eit teknisk krevande bilde, og med eit så forsiktig og skeptisk dyr som hjorten tok det tid før det i det heile tatt gjekk eit dyr forbi kameraet. I utgangspunktet var ideen å få til spegling av hjort og stjernehimmel,
men då sjansen med fullmånen dukka opp var det ikkje heilt feil det heller. Eg monterte opp kamerafella mi ein stad der haust- og vårtrekket til hjorten går forbi. I vår vart det stang ut på prosjektet, men i haust vart det stang inn! Den siste dagen det var håp om
klarvær i trekkperioden gjekk det forbi fleire hjortar, og denne gjekk forbi akkurat då skyene sprakk opp og månen titta fram. Det vart ein liten seiersdans i skogen då eg såg biletet!

Nikon D810, Samyang 14mm, f/4, 5 sek, ISO 1250.

Gråbein. Gull. © Terje Busk

En tidlig vårdag var jeg ute for å fotografere hønsehauk, på en plass vi mange ganger hadde funnet den tidligere. Etter en time på myra dukket det plutselig opp en grå skikkelse som kom innover, rett i mot. Lett gyngende og ustoppelig gange kom den søkende, med hodet lavt pendlende fra side til side.
Ubegripelig spenning og nesten ute av stand til å puste, ble det noen lange sekunders venting i håp om at den skulle komme nærme nok. Fotolyset var helt minimalt og morgensola hadde ennå ikke kommet til syne. Det eneste spor av liv var orrhanen som buldret villig ute på myra. Den grå skikkelsen dreide så ut mot siden, men kom fortsatt nærmere. På 30 meter stoppet det sagnomsuste dyret, lyttet, luktet og så seg omkring. totalt uvitende om det også var andre tilstede på myra. Så svingte den om og dro avgårde i samme retning den kom fra.

Jeg kjenner fortsatt frysningen på ryggen av opplevelsen når jeg forsøker å gjengi denne magiske vårdagen. Det ble selvfølgelig en del spenning i forhold til å se hva resultatet ble, for det var mørkt!

Bilde er tatt av norsk ulv, Viken fylke og inne i ulvesonen. 1. mars 2020 kl. 06.45.

Nikon D800, Nikon 200-400/f4 på 400mm og f/4, 1/400 sek, ISO 2500

Musvåk i miljø. Gull. © Steffen Johnsen

Har en egen foringsplass der musvåken kommer innom støtt og stadig. Etter jeg gikk til innkjøp av speilløst så måtte jeg teste med utsatt lydløst kamera. Musvåken kom,  og jeg satte å styrte alle innstillingene fra mobilen. Dette ble min favoritt fra økta.

Nikon Z6, 16mm, f/7.1, 1/1000 sek, ISO 1600.  Fjernstyrt med Snapbrigde på mobilen.

Sølvbilder (43-42 poeng):

Jaktfalk med rype. © Ole Thøring

Den unge jaktfalken har fått overlevert en rype fra en av foreldrene. Her sitter den og passer på byttet så ingen andre skal stjele det fra den. Bildet er tatt i et fjellområde i Midt Norge.

Nikon D810, 70-200mm/f2.8 på 200mm og f/5,6, 1/640 sek, ISO 640.

..

Moskus i snøstorm. 43 poeng. © Steffen Johnsen

Fra en heftig morgen i februar. Skikkelig snøstorm og morgensola har akkurat kommet opp.

Nikon Z6, 400mm, f/4, 1/4000 sek, ISO 400.

..

Etter solnedgang. 43 poeng. © Vegard Aasen

I juni fekk eg sjansen til å gjere noko eg har hatt lyst til å gjere lenge – reise opp til Styggedalstind i Hurrungane, klatre Styggedalsryggen gjennom natta, og køyre ned att i soloppgangen. Det såg i alle fall ut som me fekk sjansen i følge værvarselet. Etter ein vanvittig fin solnedgang kom tåka ut fra ingenting og la seg som eit teppe over Jotunheimen, og det vart mørkt. Mykje mørkare enn eg hadde forestilt meg at det skulle bli midt på sommaren. Heldigvis var me fornuftige før avreise og pakka hodelykter.
Den varme og lyse sommarnatta vart bikkjekald og mørk, men kjekt var det likevel. Fotogent var det og! Dette biletet er tatt ein times tid etter solnedgang på veg mot toppen av Store Styggedalstind. Tåka har akkurat lagt seg som eit lokk over oss, og hodelyktene
måtte fram.

Sony A7r4, Sony 16-35mm på f/4 og 22mm, 1/100 sek, ISO 3200.

..

Gjørmete hjortebukk. 43 poeng. © Vegard Aasen

Eg har jobba mykje med å få vidvinkelbileter av hjorten med lydlause kameraer dette året. Lydlause kameraer gir meg moglegheita til å ta del i livet til hjorten utan å forstyrre dei – om eg gjer det på rett måte. For meg vert bileta meir intime når ein brukar vidvinkel,
og eg føler at eg er med i situasjonen i ein annan grad enn på bileter tatt med tele. Dette er eit av bileta frå i haust. Ein bukk kjem rett frå eit gjørmebad, og passerar kamerafella mi på to-tre meters avstand.

A7r2, Nikon 28mm, f/4, 1/250 sek, ISO 200.

..

Bukkekamp. 42 poeng. © Andre Berli

Bukkekamp i høyfjellet like ved en fjellhytte. Bildet er tatt i området ved Trollstigen.

Canon 5d mk4, Canon 100-400mm på f/5,6 og 263mm, 1/1250 sek, Iso 1600.

..

Reinsdyr. 42 poeng. © Ole Thøring

Bildet er fra en høsttur i villreinfjellet. Når de store bukkene har nok med å vise muskler mot hverandre, ser ungbukkene sjansen for å prøve seg på simlene. Bildet er tatt i Forollhogna nasjonalpark.

Nikon Z6, 400mm/f2.8, 1/1250 sek, ISO 1250.

..

Isgrotte. 42 poeng. © Sophie Cordon

Bildet er tatt i en « isgrotte » på Longyearbreen utenfor Longyearbyen. Det er faktisk ikke en grotte men en frosset smeltekanal, men den kalles isgrotte sikkert fordi det er litt lettere 😉 Det er helt mørkt inne, mørkeste sted man kan finne på Svalbard i april når det er midnattssola, så lyskilder er kunstige. Det var både min egen hodelykt i forgrunn og hodelykt fra personen som står i bakgrunn. Hver bre har sin egen «isgrotte» og de endrer seg hvert år. Alltid spennende å se hvor langt man kan gå.

CANON 1DX markII, CANON EF16-35mm f/2.8 DO IS II USM, på f/2,8 og 16mm, 1/50 sek, ISO 3200.

..

Fiskeørn. 42 poeng. © Steffen Johnsen

Hadde ei økt på fiskeørn i sommer. 30 grader på utsiden av skjulet så var som å sitte i ei badstu å fotografere. Men hva gjør vel det når man får fiskeørna med nyfanget ørret.

Nikon D4, 400+1,4konv=550mm, f/4, 1/1250, ISO 2500

..

Svein R. Johannessen Unghauken Kjellaug inn for landing

Den unge Hønsehauken som jeg har gitt navnet Kjellaug kommer her inn for landing på egen åteplass. Den er lett gjenkjennelig da den mangler litt av det gule på nebbrota.

Canon R6, 300mm, f/4, 1/1000 sek, ISO 2000.

..

.:.

 

Takk for besøket og velkommen igjen – mye fint å se rundt i kring her _

 

 

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..