Østhus og Mala til topps

Årets Naturbilde: Hjortebukk rister pelsen. © Arne K. Mala

Tidsskriftet Villmarklivs konkurranse NM i Naturfoto/Fotojakta er til endes for året 2019 da finalerunden (runde 10) er bedømt og alle gullbildene har fått sine endelige poeng. Veldig høy bildekvalitet har preget dette året. Rundt 35 fotografer har deltatt i hver runde og det har gitt tilsammen utrolige 105 gull gjennom året – og det av en jury som nok er en tanke strenge enn tidligere år.

Norgesmester i Naturfoto 2019: Det er hyggelig å kunne nok en gang gratulere Bernt Østhus som vinner av denne tittelen! Med sterk innsats gjennom året høyt på lista holdt det helt til mål! I alt fikk han 2120,6 poeng fra juryen. Videre fikk hans beste gullbilde 4.-plassen på Naturbildelista med 53 poeng.

Arne K. Mala har vært en hard konkurrent til Østhus i år og ingenting har vært avgjort underveis. Han tar andreplassen med 2101,6 poeng kun 19 poeng bak Østhus. Dog kan vi gratulere han med Årets beste naturbilde i 2019. Vinnerbildet (som finnes ovenfor) er av en hjortebukk som rister pelsen i et nydelig lys og honoreres med 53,6 poeng.

Villmarksliv og juryen ønsker de to vinnerne til lykke med premien som er en ukestur til den Finsk-Russiske grensa og ville rovdyr i regi av Wildlife Safaris Finland (Lassi Rautiainens steder).

Ønsker også alle andre deltakere og interesserte i konkurransen lykke til med naturfotografering og på gjensyn neste år!  Konkurransen fortsetter i 2020 etter de samme retningslinjene som årets – så vel møtt!

Månedens bilde runde 10:

Elgbrunst. 42 poeng. © Magnar Lien

På en tur til Dovretraktene i slutten av september var jeg så heldig å få treffe på denne fine elgoksen som var i følge med to elgkyr. Det var en vakker og kald morgen med rimfrost i myrgraset. På bildet står her den ene elgkua og lukter ned i ei brunstgrop mens den store elgoksen kommer etter. En flott opplevelse.

Canon EOS 1 DX Mk II, 200-400/4 med 1,4 konverter på 560 mm, 1/200 sek, bl 5,6, ISO 6400.

….

Gullbilder runde 10:

Øyenstikkker i våtmark. Gull. © Alf Skoglund

Helt fra jeg var guttunge og bodde mange uker i trekk på hytta til fjells, imponerte øyenstikkerne meg. Vårt navn på disse var ”øresnegl”. Vi trodde at disse kunne komme inn i øret og punktere trommehinnen. Intet mindre! I vårt lokale fjellområde har vi mye våtmark og mange små fiskevann. Dette er ønskedrømmen for disse skapningene. Og det gir muligheter for å fotografere dem. Men det er klart lettere sagt og tenkt enn gjort. Alskens utstyr hjelper lite om ikke disse fantastiske objektene er villige til å delta på fotoseansen. Det er de sjelden. Denne ettermiddagen hadde jeg prøvd og prøvd å fange en av disse i fart og samtidig klare å få den i fokus. Jeg gransket bildene, og mente ut fra det jeg så i kameraet at ingen hadde truffet. Det var bare skygger og slørete figurer overalt. Minnekortet ble lest inn i en ekstern såkalt ”foreløpig disk”. Dessverre har jeg etter hvert svært mange slike, og av og til når tida strekker til, tas de fram. Og når bildene danser over en 27” bildeskjerm kommer både styrker og svakheter fort til overflata ved gjennomgang av filer som bare er sett på kameraskjermen. Men jeg har lenge skjønt at bilder som ikke ser ok ut i kamera, fort kan være i klasse A når de kommer på en skikkelig skjerm. Det viste seg at en rekke av bildene jeg hadde fanget av denne øyenstikkeren, var helt ok. Til og med ypperlige, klare og  fullt ut i fokus! Dette er et ekte dobbeltvinget helikopter, med et ansikt som er ubeskrivelig vakkert og fargelagt som et utsøkt kunstmaleri gjort av de beste! Et imponerende stykke ingeniørkunst kombinert med kunsthandverk! De er vakrere enn noe annet insekt jeg har sett!

Oly Em1 mark2, Oly 40-150mm/2,8,  Iso 400, f/4, 360mm, 1/500 sek.

Isabstrakt. Gull. © Magnar Børnes

Isen lagar mykje rart, men denne dammen tok kaka. Eg vart ståande og måpa over alle finurlege detaljar av rundingar og striper. Biletet er teke i 6-700 meters høgde på Kvamskogen i Hardanger. Vinteren er svært vakker når han kjem, med dei første islagte pyttane og den første snøen, så full av makromotiv.

Pentax K-1, Pentax FA, 50mm/1.4, ISO 800, 1/800s, f/8.

Gråmåke i fint lys. Gull. © Vidar Aas

Er ute i båt og kaster fisk til et havørnpar ved gården til en kamerat i Boknafjorden. Havørn har en ENORM tålmodighet og kan sitte i fjelltoppene i en time før de bestemmer seg for å komme ned og hente en fisk, hvis de kommer i det hele tatt. Da er det bare å gjøre det beste ut av ventetiden, og prøve å få noen fine bilder av de mindre interessante artene  som og er ivrige på fisken. Her en gråmåke som henger i lufta et øyeblikk før den daler ned og tar fisken.  1/2000 sek, f/4, iso 800, 560mm.

Kronhjort i høstskog. Gull. © Oddmund Lunde

På tampen av brunstperioden fant jeg denne bukken. Den stod først litt skjult bak løvverket og såg meg. Jeg flyttet meg litt for å få den bedre frem. De oppfører seg litt merkelig bukkene på denne tiden.

Canon EOS 1Dx, 420 mm (300+1,4) 1/500 s, f/4.0 ISO 400

Bjørneidyll. Gull. © Thor-Arthur Didriksen

Dette bildet er tatt i Finlands grensetrakter mot Russland i juni 2018. Da var jeg og Hildegunn på fototur i regi av Natur & Foto ved Martinselkonen Wild Centre. Bjørn var det nok av, og vi fikk noen uforglemmelige dager. Og vi var heldige å få oppleve flere bjørnebinner med unger, også årsunger. Her kommer bjørnebinna gående over den myrullkledte myra med to nysgjerrige årsunger på slep. Bildet er beskåret til 16:9-format for å få en best mulig komposisjon.

Canon EOS 7D Mark II, Canon EF 100-400/F4.5-5.6 på 400 mm, f/6.3, 1/500 sek, ISO 3200, stativ

Ryper i flukt. Gull. © Arne K. Mala

Ein tidlig morgen med lågt morgensol rett imot. Eit par ryper letter der eg er heldig å få fotografert dei mot eit skyggefullt parti. Nikon D 500. Nikon 600mm f/4. 1/6400 sek f/5,6 og ISO 800.

Havørn. Gull. © Nils Henning Austad

Svolvær i Lofoten.   Nikon  D5, Nikon 180-400mm m/conv., f/11, 550mm, 1/1000 sek. Håndholdt.

.:.

Takk for besøket og velkommen tilbake.

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..