Stille før stormen

Månedens bilde:

Månedens bilde: Brushane. Gull. © Jostein Myre

Runde 9 (og dermed nest siste runde i 2018) ligger bak oss som opp og avgjort etter at en fulltallig jury på 6 medlemmer har sagt sitt.  Denne gjengen falt alle sammen umiddelbart for Jostein Myre sitt slående og noe uvanlige bilde av en Brushane. Og det ble en særdeles fornøyd og glad fotograf etter at han fikk beskjeden om at denne rundens «Månedens bilde»-tittelen tilfalt han. Her er hva han forteller om bildet:

«En drøm jeg har hatt i mange år er å fotografere Brushane i full praktdrakt. Om våren har hannene en flott krage med fjær rundt halsen, og hver hann har sine unike farger på kragen. Jeg ferdes mye på Hardangervidda, men har enda ikke klart å lokalisere steder for Brushaneleik.

Men for et par år siden dukket det opp en unik sjanse til å fotografere Brushane – en hann i full praktdrakt slo seg ned ved Østensjøvannet i Oslo i noen dager. Jeg besøker denne naturperlen i tjukkeste Oslo flere ganger i løpet av året. For ved Østensjøvannet er det alltid spennende motiver både av vanlige fugler og av og til av litt mer sjeldne arter. Men Brushane i full praktdrakt hadde jeg ikke tenkt meg muligheten av å treffe her. Jeg lot derfor ikke sjansen gå fra meg da den dukket opp, og det ble mange bilder. Ett av de bildene jeg likte best var et porttrettfoto, hvor Brushanen bruser med fjærene. Dette ga en fin innramming av hodet, og samtidig en spennende og kanskje litt uvanlig komposisjon».

Tekniske data for bildet: Nikon D500, Nikkor 500mm/4, f/6,3, 1/400 sek, ISO 640.

…..

En kjempeflott høst mange steder i vårt langstrakte land i september og oktober er nok grunnen til en viss nedgang i antall fotografer som leverte inn bilder til denne runden. Men bildene holdt jevnt over god kvalitet, slik at resultatet ble hederlige 8 gull, 45 sølv og 115 bronser.

Selv om resultatet for den enkelte fotograf nok var litt varierende, ble det ikke de helt store utslagene i Sammenlagtlista etter 9 runder. Rekkefølgen for de 11 beste fotografene som kjemper om Norgesmestertittelen i 2018, er den samme i runde 9 som den var etter runde 8. Dermed er det finalerunden, runde 10, som blir avgjørende.

Så langt er det er det blitt i alt 82 gullbilder, og disse bildene samt eventuelle gullbilder i runde 10 får sine endelige poengsummer i årets siste runde. Hva det kan føre til er ikke godt å si – så akkurat nå er det nok litt stille før stormen. Jurymøtet for runde 10 er lagt til mandag 19. november. Så et par dager senere skulle resultatene foreligge.

Olav Thokle blir månedens eneste fotograf som oppnår 2 Gull, og med 3 andre gode bilder befester han sin tredjeplass på Sammenlagtlista med 1740 poeng. Rolf Selvik har nå på førsteplassen 1826 poeng etter 1 Gull og 4 Sølv. Vegard Lødøen på andreplass har 1786 poeng etter 4 Sølv og 1 Bronse. Fjerdeplassen innehas av Bjørn Erik Hellang  med 1709 poeng og på femteplassen befinner Andre Berli seg med 1682 poeng.

…..

Juryen vil gjerne poengtere følgende:

  • Et bilde bedømmes ut fra 3 likevektige kriterier som alle bidrar med maksimalt 20 poeng hver: Originalitetkomposisjon og teknisk kvalitet. Et bilde kan dermed oppnå max 60 poeng i den endelige bedømmingen som foretas i runde 10 hvor alle gullbildene får sine endelige poeng. Skal et bilde nå høyt opp, er det derfor nødvendig at det oppnås gode poeng i alle tre kriteriene.
  • For likt bilde med tidligere innlevert fra samme fotograf vil ikke bli bedømt. Dette omtales i punkt 6 i Reglene for konkurransen. Problemet oppstod for mange år siden når bruk av foringplasser begynte å gripe om seg. F.eks. bilde med fugl som snur hodet til venste i et tre ved en foringsplass ble fulg i neste runde av nesten identisk bilde hvor fuglen snur hodet til høyre. Slik tilstander ønsket ikke juryen å ha. Punkt 6 nevner noen av de faktorene som juryen bruker/kan bruke for å vurdere dette.          NB! Det viktigste er dog at sålenge et bilde fremstår som et helt annet (med minimale likhetspunkter) vil det bli bedømt. La oss ta et vakkert tre ute i naturen. Det kan jo fotograferes på mange måter ved f. eks. å endre standpunkt (nært, fjernt, høyre, venstre, høyere opp, lavere ned), valg av ulike brennvider (detalj, oversikt), vente litt på ulikt lys/vær osv. Dermed skapes det totalt forskjellige bilder av et tre selv om tid og sted, etc er det samme. Så ha dette i minnet når dere tar bilder eller vurderer bilder opp mot hverandre.

…..

7 andre gullbilder i runde 8:

Brunbjørner viser styrke. Gull. © Alf Skoglund

Selv om jeg har vært svært nær brunbjørnen ved egen hytte et stykke innpå Tornetraesk i Lapplandsfjellene, så var det magisk å komme så nært disse enorme pattedyrene i Karelen. Dramatikken i dette møtet fornektet seg  ikke.  To slike kolosser som reiser seg mot hverandre, tar mål og etter kort tid bare faller ned og later som om intet hadde skjedd. Disse er likeverdige, begge slipper til maten på samme tid. Det er slett ikke tilfelle med alle.

Jeg har valgt å ta fargene ned for å fremheve det voldsomme inntrykket av bjørnene, litt på bekostning av høstfargene, men her er det muskelmasse og kraft jeg ønsker å få fram. Som bjørnejeger Herman Sotkajervi sa til meg på telefon for noen år siden: Skulle  vi være så uheldige at en av hundene våre kom løpende inn med en brunbjørn i helene, så knepp hendene og be til vår Herre. Annen hjelp er ikke tilgjengelig i en sådan stund.

Sony a9, Canon 500mm/4 + 1.4x teleconverter + metabones adapter  = 700mm, f/5,6, 1/160 sek, Iso 4000.

Hauk i vinden. Gull. © Olav Thokle

Hønsehauk fra Dalen i Telemark, fotografert i mars 2017.

Nikon D4s, 200mm/2 + 1.7x =  340mm, f/3,3, 1/3200 sek, ISO 400.

Bjørnebad. Gull. © Olav Thokle

Fra sommerens fototur til Boreal Wildlife Centre i Viiksimo, helt øst i Finland. Kameraet er montert på en monopod som jeg banket ned i gjørmebunnen i et lite skogstjern. Fotografert med radiofjernkontroll.

Nikon D4s, 14-24mm/2.8G, på 18mm og f/5,6, 1/1600 sek, ISO 800.

Hjorter i sommernatta. Gull. © Rolf Selvik

Et bilde tatt ved hjelp av trådløs bevegelsesensor. Hjorten krysser ofte dette stedet og helst i den mørke delen av døgnet. Med 1/15 sekund lukkertid så blir det fort bevegelse i dyrene, men her føler jeg at bukken som er rimelig skarp redder bildet. Tåken som ligger tung nedover dalen lager også en fin sommernattstemning.

Canon EOS 40D, Canon EFS 17-85mm/3,5-5,6, på 22mm og f/4, 1/15 sek, ISO 800.

Ski og Svalbardfjell. Gull. © Vegard Aasen

Skitur i fantastisk Svalbardnatur. Dette er tatt rett før toppen av et navnløst fjell (trodde egentlig alle fjell der hadde navn) over Wibebreen i Hornsund. Her blåste det stiv kuling, derav grimasen på modellen. Modellen var ikke så fornøyd med bildet, men jeg synes det er fint.  Sony A7r2, 55mm, f/7,1, 1/5000 sek, ISO 800.

Morgentåke. Gull. © Hermod-Sture Dreiås

Morgentåken dannet en stripe av dis. Denne skapte et skille i vegetasjonen som ble opplyst av morgensola og det speilblanke vannet.

Canon 6D II, Canon 100-400mm II is L på 135mm og f/8, 1/40 sek, ISO 125

Vi står han av. Gull.  © Torleif Hansen

Vega, 19.10.18.  Prøvde med dette bildet å symbolisere denne høsten og hvordan vi takler måneder med regn og vind. Synes jeg fikk fram poenget.

Olympus E-M1MarkII, 300mm, f/8, 1/8 sek, ISO 64

Sølvbilder (44-43 poeng):

Det første varme lyset. 44 poeng. © Morten Ellingsen

Den vakre fjellreven i de første varme lysstrålene en grytidlig, kald morgen oppe i fjellet.

Canon 1DX, 100-400mm på 234mm,  f/5, 1/125 sek, ISO 2000.

..

Hjort. 44 poeng. © Vegard Lødøen

Dette bildet er tatt på selveste julaften. Et krevende prosjekt, i krevende værforhold.

Nikon D500, 14-24mm/2.8, f/7, 1/250 sek, ISO 1000, blits og bevegelses-sensor.

..

Stormklippen. 44 poeng. © Øyvind Pedersen

Sjøfugler klorer seg fast på fjellklippen i ruskevær. Hornøya, mars 2016.

Nikon D750, 310mm, f/4, 1/1600 sek, ISO 800.

..

Ekornhopp. 43 poeng. © Asle Bårdli

Bilde er tatt i Rygge i oktober 2016 på min foringsplass. Her ser vi ekornet i full strekk for å hente og hamstre de utlagte jordnøttene.

Canon 1DX,  300mm/2,8, f/2,8, 1/4000 sek, ISO 1250 og blits.

..

Storlomen i solregn. 43 poeng. © Nils Henning Austad

Nikon D5, 200-400mm/4  m/1,4x teleconverter = 550mm, f/5,6, 1/1000sek, ISO 1600

..

Skyjakt. 43 poeng. © Vegard Aasen

Skikjørere på Kneipen i Balestrand nyter utsikten av en sky.

Panasonic Fz1000, 126mm, f/7,1, 1/1250 sek, ISO 125.

..


Takk for besøket – og på gjensyn!

.:.

 

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..