Det store i det små

Månedens bilde:

Månedens bilde: Mikro-kosmos. Gull. © Sylwia Grabinska

Månedens bilde: Mikro-kosmos. Gull. © Sylwia Grabinska

Iblant trenger man ikke reise så langt bort som til Svalbard, Island eller andre fantastiske deler av verden for å se eller finne interessante dyr eller plasser. Vi har alt dette i nærheten i vår hverdag – den unike makroverdenen fins ved siden av oss og er ofte glemt. Det mest magiske skjer når du beveger deg ned på bakkenivå og starter å studere, observere og prøver å fange det beste lyset og rammen for motivet.

Det er veldig interessant å ligge i gresset og studere mikroverdenen som du normalt ikke greier å se med bare øynene. I den siste tiden har Sylwia Grabinska ofte brukt sine ”nye” gamle russiske manuelle objektiver (Helios) til denne typen makrofotografering. De gir en spesiell følelse, lys og unikt resultat. Noen ganger får du en ikke planlagt WOW-faktor når du sjekker resultatet på skjermen, forteller hun.

For dette bildet valgte hun blender på f/2 for å få en vakker bokeh på spindelveven. Det var litt utfordrende å greie å komme på undersiden av nettet i ønsket vinkel mot lys og edderkoppen. Avstanden mellom objektivet og motivet var under 2 cm og samtidig var det viktig å unngå å komme borti spindelveven eller skremme den lille edderkoppen.

Nikon D750, Helios 58mm + mellomring , f/2, 1/640 sek, ISO 640.

…..

Runde 7 i jubileumsåret 2016 ble en ny god runde på omtrent samme nivå som runde 6. Juryen kunne ved endt møte telle opp flotte 12 gullbilder, 57 sølvbilder og 96 bronse-bilder fra de nesten 40 fotografene som deltok denne gangen. Sylwia Grabinska som ble belønnet med «Månedens bilde» for sitt ene gullbilde «Mikro-kosmos», gir alle som driver med foto en sterk påminnelse om at det fins mange spennende «universer» i de små ting – og lett tilgjengelige er de også for de aller fleste. Hun kan derfor se frem til 25 poser frysetørret turmat fra Mountain House.

Med kun 3 runder tilbake av konkurranseåret er det tydelig at det kjempes innbitt for en topplassering på Sammenlagtlista. De 10 beste fotografene på denne liste er de samme som etter runde 6, og det skiller nå 51 poeng fra førsteplassen og ned til 6. plassen og  151 poeng ned til 10. plassen.  Men fortsatt er det tett aller øverst på lista så ingenting er avgjort.

De to fotografene Bjørn Aksel Bjerke og Terje Sylte har en knallrunde med 3 gull- og 2 sølvbilder hver. Dermed deler de 3. plassen på sammenlagtliste 35 poeng bak ledende Bernt Østhus som denne gangen oppnådde 5 gode sølvbilder. Arne K. Mala var også sterk i denne runden med 2 gull og 3 sølv. Han avanserer fra 3. til 2. plassen på lista, og er nå 27 poeng bak Østhus.  Vegard Lødøen med sitte ene gull, 3 sterke sølv og en bronse ligger kun ett fattig poeng bak duoen på 3. plass.   Bjørn Erik Hellang er dermed nå på 6. plassen sammenlagt etter er noe moderat runde med 4 sølv og en bronse. Ellers oppnår Ketil Knudsen og Olav Thokle 1 Gull hver samt diverse andre valører.

…..

Dessverre syndes det fortsatt med størrelse på bildene og spesielt på filnavnene til bildene som lastes opp for deltakelse. Dette skaper mye ekstra plunder og heft! Bildefilene som lastes opp  døpes om (renames) slik at filnavnet blir slik: Fotografens etternavn + bildenr (som er fra 1 – 5) + _ + bildetittel. Eksempel: Hansen3_Lirype

….

Andre gullbilder i runde 7:

Ha deg vekk. Dette er mi mamma - hjort. Gull. © Arne K Mala

Ha deg vekk! Dette er min mamma. Hjort. Gull. © Arne K Mala

Nokre hjortekoller held seg i eit myrområde, sammen med kalvene sine. Etter litt venting vert det plutselig knuffing mellom to kalver. Då gjeld det å vere klar med kamera. Var heldig å få festa rette øyeblikket på brikka.. Nikon D500. Nikkor 600mm f/4, 1/400 sek, f/4 og ISO 800.

Morgen ved smålomtjernet. Gull. © Arne K Mala

Morgen ved smålomtjernet. Gull. © Arne K Mala

Råskodda ligg over skogstjernet ein tidleg morgen, samtidig som ein Smålom glir langs sivkanten. Nikon D5, Nikkor 200-500 f/5,6 VR ved 200mm, 1/500 sek, f/20 og ISO 1000.

Ulveblikk. GULL. © Bjørn Aksel Bjerke

Ulveblikk. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Ulveblikket fotograferte jeg hos Lassi Rautiainen i 2012. En ung hannulv dukket opp på myra og viste sin nysgjerrighet. Han kom rett i mot med senket hode helt til han var på kloss hold. Canon 1DX, Canon 500mm plus 1,4x conv = 700mm, f/ 7,1, 1/640 sek, ISO 1250.

Fjellrevpanorering. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Fjellrevpanorering. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Fjellrevpanoreringen er fotografert på Dovre. To unger lekte hyppig, og jeg brukte muligheten til å panorere. Et bilde resulterte med noenlunde skarphet i hodet. Canon 1DX, Canon 200-400mm innebygget 1,4x conv, 400mm, f/20, 1/40 sek, ISO 100.

Rågeit i okergult. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Rågeit i okergult. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Geita i den okergule havreåkeren fotograferte jeg her hjemme da jeg hørte en los som nærmet seg. Jeg posterte i jordekanten ved en god rådyrpost, og etter en stund kom hun hoppende forbi meg i  åkeren. Canon 1DX, Canon 200-400mm innebygget 1,4x conv, 560mm, f/5,6, 1/2500sek, ISO 800.

Ringvi. Gull. © Ketil Knudsen

Ringvi. Gull. © Ketil Knudsen

Tatt på Hornøya. Sterk vind ga ringvien en utfordring da den skulle finne egnet landingsplass. Nikon D3s 1/1600 sek, f/4, 600 mm.

 Isbjørnbad. Gull. © Olav Thokle

Isbjørnbad. Gull. © Olav Thokle

Karl XII-øya er en av de nordligste øyene på Svalbard, og er vanligvis vanskelig å nå pga. av mye is. I 2016 har det vært usedvanlig lite is i farvannet rundt Svalbard, og det har i sommer blitt observert flere isbjørner på øya. Den lille øya er kun 0,2 km2, ligger 34 km. nord for Nordaustlandet, og ca. 1000 km. fra Nordpolen. Et smalt og svært grunt sund skiller de to toppene på øya. I juli traff vi denne bjørnen som her blir truffet av en bølge, i det han krysser sundet. Fotografert fra båt med Nikon D800, 70-200/2,8 @ 200mm, 1/2500 sek, f/4, ISO 400.

Trygghet hos isbjørnmor. Gull. © Terje Sylte

Trygghet hos isbjørnmor. Gull. © Terje Sylte


Trygghet hos isbjørnmor er tatt på en fototur til Svalbard sammen med gode venner. Lyset er fantastisk flott i september og når vi også har bjørner rundt oss på alle kanter er det gøy å være naturfotograf . Bilde er tatt på frihånd fra gummibåt. Nikon D3s, Nikon 600mm/4 på blender 8, 1/2000 sek, ISO 640.

Tenner mot nebb. Gull. © Terje Sylte

Tenner mot nebb. Gull. © Terje Sylte


En  fantastisk opplevelse når isbjørnen dukker under isen og tar en polarmåke. En kamp om liv og død hvor måken måte bøte med livet. Opplevelsen vil alltid bli husket. Tatt fra gummibåt på frihånd. Nikon D3s, Nikon 600mm, f/6,3, 1/1600 sek, ISO 640.

Kronhjort i høstfjell. Gull. © Terje Sylte

Kronhjort i høstfjell. Gull. © Terje Sylte


To timers gange rett opp med svinetung sekk måtte til for å få dette bilde. Lå ei uke der oppe for å få akkurat dette bildet. Så en annen bukk komme der dagen før så var det å plassere teltet og håpe at han ville dukke opp dagen etter. Himmelen var knallrød der bak, og så dukket drømmebukken opp akkurat der jeg håpte. Planlegging, flaks og ikke minst tolmodighet. Bildet er tatt helt i starten av brunsten hvor bukkene går rundt og samler koller. Nikon D4, Nikon 600mm på stativ fra kamuflasjetelt på 1/10 sek og f/4 med bildestabilisator aktivert. ISO 6400.

Hjort. Gull. © Vegard Lødøen

Hjort. Gull. © Vegard Lødøen

Bildet er tatt på HiItra og i sprutende regnvær var utgangspunktet for spesielle hjortebilder tilstede. Vi kom over en diende kalv og moren i flott miljø. Lukkertid på 1/40 sek var nøye valgt for å få frem regnet. D3s, 500mm, f/4, 1/40 sek, ISO 1600.

Sølvbilder (44-40 poeng): 

Reinskalv i full fart. 44 poeng. © Arne K Mala

Reinskalv i full fart. 44 poeng. © Arne K Mala

Fotografert på Filefjell. Ei låg kveldsol sender dei siste solstrålene igjennom landskapet. Ei liten Reinsdyrflokk passerer forbi i motlyset, og ein reinskalv spring over ei lita myr og det vert ei sky av vanndråper bak han som lyser i motlyset. Nikon D500, Nikkor 200-500/5,6 VR  ved 500mm, 1/320 sek, f/5,6 og ISO 200.

..

Flaggermusnatt. 44 poeng. © Bernt Østhus Østhus

Flaggermusnatt. 44 poeng. © Bernt Østhus

På besøk hos Vegard Lødøen i sommer ble jeg invitert til å prøve meg på flaggermus. Bildet viser to dvergflaggermus som flyr inn mot kameraet med fjellene som kranser Tafjorden i bakgrunnen. Det var en heftig opplevelse å oppleve disse flyvende pattedyrene – og mye vanskeligere fotografisk enn jeg hadde forestilt meg. Canon EOS 1Dx, EF 70-200mm IS USM @ 88mm og f/16, 0,6 sek, ISO 640.

..

Flaggermus. 44 poeng. © Vegard Lødøen

Flaggermus. 44 poeng. © Vegard Lødøen

Bildet er tatt i Fjørå i Norddal kommune. Jeg har brukt mye tid på å få tatt nye flaggermusbilder i andre miljø. Her er resultatet, jeg tror det er Nordflaggermus, men flaggermusforskere jeg har snakket med er ikke sikre, men noen dvergflaggermus er det ihvertfall ikke. De kan fortelle at flaggermuskolonier ofte tiltrekker seg andre flaggermus som kommer og sjekker ut forholdene. D800E, Nikon 24-70/2.8, f/10, 29mm, 4 sek, ISO 250, ir-sensor.

..

Hjort i elv. 44 poeng. © Vegard Lødøen

Hjort i elv. 44 poeng. © Vegard Lødøen

Jeg har brukt bilder fra dette stedet før, men dette ble tatt 30.05.2015, med annen hjort, annen positur etc. Målet var å få tatt bilder av hjort vandrende rett i mot. Hjorten trekker vanligvis forbi dette stedet om våren. Bildet er tatt på få meters avstand og kamuflering av utstyr er svært viktig. D700, 35mm/2, f/6,3, 35mm, ISO 400 ,bevegelsessensor.

..

Tiurskyggen på gullvifta. 43 poeng. © Bernt Østhus

Tiurskyggen på gullvifta. 43 poeng. © Bernt Østhus

Tiurhodet er gjemt bak halevifta, og kaster skygge på den ellers solgjennomlyste fjærprakten. Jeg har deltatt i konkurransen med et bilde fra samme sekvens av denne tiuren tidligere, i runde 1 i år. Bildene er tatt med bare et drøyt minutts mellomrom, men er basert på så forskjellige fotografiske ideer og visuelt uttrykk at de etter min forståelse klart ikke kommer i konflikt med reglenes punkt 6. Canon EOS 5D markII, EF 600mm + 1,4x converter, f/5.6,  1/2500 sek, ISO 2500.

..

Bladvepslarve. 43 poeng. © Dag Norman Sværi

Bladvepslarve. 43 poeng. © Dag Norman Sværi

Bildet er tatt i Gjesdal oktober 2013. Canon EOS 7D, Canon EF 100mm/2,8 L IS,
f/3,5, 1/80 sek, ISO 400.

..

Fjellmassiv. 43 poeng. © Ruben Johnsen

Fjellmassiv. 43 poeng. © Ruben Johnsen

Bildet er tatt på tur opp mot Jiehkkevarri. I det vi kom ut fra tåka møtte dette synet oss. Nikon d7100, 12-24/4, 24mm , f/10 , 1/2500 sek, ISO 800.

..

Krøllbukk i kveldslys. 43 poeng. © Torleif Hansen

Krøllbukk i kveldslys. 43 poeng. © Torleif Hansen

Vega, 12.08.16. Bukken sto så fint i lysningen i krattet, med den lave kveldssolen inn fra siden. Fotograflykken var stor da han etter et par minutters stirrekonkurranse vred hodet så lyslinjen i bakgrunnen spilte på lag med krøllgeviret. Canon EOS 7D mark II, Canon 200-400 på 540mm, 1/800sek, f/8, ISO 800, håndholdt.

..

Grønnfink. 343 poeng. © Vegard Lødøen

Grønnfink. 43 poeng. © Vegard Lødøen



Bildet er tatt i Valldal på Sunnmøre. Målet med bildet var å få tatt bilde av innflyvning med landing på dekorativ plante. Blendervalget er gjort for å få dus, fin bakgrunn og for å få rask nok lukkertid til å fryse fuglen i lufta. Nikon D3s, 500mm/4, f/7,1, 1/3200 sek, ISO 1600.

..

Hjort på morgentrekket. 42 poeng. © Bernt Østhus

Hjort på morgentrekket. 42 poeng. © Bernt Østhus

Enkelte morgener stemmer alt, selv når mye skal klaffe samtidig. Her var timingen perfekt – dyra kom da sola brøt gjennom, dampen sto i passe mengder fra bakken og lyset ble filtrert inn der det skulle filtreres inn. Det må innrømmes at stativet kom godt med denne morgenen i juli i år – ettersom fotografen for anledningen var preget av lettere dyreskjelv. Canon EOS 1Dx, EF 200-400mm @ 400mm,  f/4, 1/6400 sek, ISO 1000.

..

Fiskeørn. 42 poeng. © Bjørn Erik Hellang

Fiskeørn. 42 poeng. © Bjørn Erik Hellang

Fotograferte Fiskeørna i motlys og ville ha de fine refleksjonene i vannet som bakgrunn. Her kommer den inn ikke med en fisk , men med en pinne. Vel de bygger vel litt hele sesongen. Tatt fra fast kamuflasje foran den faste sittetreet. Canon EOS iDX mark2, EF 500mm/4, f/5, 1/2500 sek, ISO 500.

..

Sommerfuglflukt. 42 poeng. © Leif Rustand

Sommerfuglflukt. 42 poeng. © Leif Rustand

Prøvde å få til et sommerfuglbilde med miljø og fine skyer. Konvertert til svarthvitt og behandla i Hdr toning. Canon 7d mark 2, Canon 10-22mm, f/16, 1/6000s, ISO 400.

.. 

Rådyrparring. 41 poeng. © Arne K Mala

Rådyrparring. 41 poeng. © Arne K Mala

Bildet er fotografert på Vega. Satt ei stund og fulgte med på ei Rågeit og 2 kalver. Ein råbukk kom luskande og verka veldig nærgående på rågeita. Plutselig vart det parring. Utruleg å få festa dette til brikka første gongen eg prøver meg på Rådyrfotografering. Nikon D5. Nikkor 600mm/4, 1/1600 sek, f/4 og ISO 1600.

..

Dobbeltbekkasin. 41 poeng. © Bernt Østhus

Dobbeltbekkasin. 41 poeng. © Bernt Østhus

På forsommeren fikk jeg sjansen til å jobbe med en ny dobbeltbekkasinleik i mine hjemtrakter, i utkanten av Forollhogna Nasjonalpark. Den er orientert slik at man kan plassere seg hvor sola går ned rett bak spilltuene – og det blir for vanskelig å motstå for en klisjéjeger som meg! I den siste delen av hannens spillsekvens strekkes nebbet et kort øyeblikk bratt opp mot himmelen – den tøffeste posituren de kan innta. Dette bildet fanger akkurat det øyeblikket med et resultat jeg ble usannsynlig fornøyd med. Canon EOS 1Dx, EF 600mm, f/4, 1/800 sek, ISO 1600.

..

Råbukk brunst. 41 poeng. © Kåre Hansen

Råbukk brunst. 41 poeng. © Kåre Hansen

En brunstig rådyrbukk som jaget geita rundt om på enga bare noen meter fra teltet jeg satt i. En heftig opplevelse!

..

Ærfugl over issørpa. 40 poeng. © Jørgen Skaug

Ærfugl over issørpa. 40 poeng. © Jørgen Skaug

Bildet av denne flotte ærfuglhannen ble tatt på Svalbard juni 2015, rett utenfor Longyearbyen. Canon 7D, Canon EF 70-200 L IS II USM + 2x converter = 400 mm,
1/5000 sek, F/5,6, ISO 1600.

..

 Ismåker og isbjørn. 40 poeng. © Olav Thokle

Ismåker og isbjørn. 40 poeng. © Olav Thokle

Langt nord i drivisen (81,3 grader nord) fant vi denne isbjørnen. Den var i ferd med å spise en sel, men tok seg gode pauser i etegildet. Ismåkene er ofte å se når isbjørnen har tatt et bytte, og her kretser de over den sovende bjørnen. Fotografert gjennom koøyet på min lugar på ekspedisjonsfartøyet, MS Origo. Svalbard i juli 2016. Nikon D800, 500mm/4 + 1,4x @ 700mm, 1/2000 sek, f/6,3, ISO 400.

..

Stillhet. 40 poeng. © Stig Roar Martinsen

Stillhet. 40 poeng. © Stig Roar Martinsen

Bildet er tatt i 2014 ved femsjøen i Halden i desember. Kaldt og tidlig før solen helt har klart å bryte gjennom. Stillheten var til å ta og føle på. Magisk. Canon 5D Mark III med Sigma 50mm Art 1,4, 1/500 sek, f/10, ISO 100.

..

Værskifte på tiurleiken. 40 poeng. © Thomas Mørch

Værskifte på tiurleiken. 40 poeng. © Thomas Mørch

Dette hadde jeg dagdrømt om i mange år, det å ligge på tiurleik i 14 dager i strekk. Mange år har gått, men savnet etter å kunne våkne til dette dag etter dag er kanskje kun for spesielt interesserte, men ettersom jeg hadde flere leiker jeg kunne skifte mellom. Så jeg hadde kjøpt inn flere kamuflasjetelt som jeg hadde satt opp i god tid, så her var alt klart for fotografen. Men det er fortsatt mange bomturer som må gjennomføres, dette var fjerde natta på den leiken som ligger høyest oppe mot snaufjellet. Der været skifter fort, og som bilde viser er det ganske kraftig vind og snøfall. Her våknet jeg på morningen med snø på soveposen, og teltet hadde siget voldsomt. Men bilder ble det, og det er et godt pluss for en ekte skoggangsmann som setter pris på naturen i Hallingdal. Canon EOS-1D X, Canon EF 500mm f/4L IS USM. 1/30 sek, f/18, ISO 400.

.:.

      Takk for at du stakk innom bloggen  – og på gjensyn!                          

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..