Runde 7 – Rekordrunde – og Sylte fester grepet

Mange nye fotografer i årets syvende runde bidrar til at rekordene står for fall. 60 fotografer sendte inn totalt 258 bilder til NM i Naturfoto/Fotojakta denne måneden. Begge deler er rekord, og til sammen så langt i årets konkurranse har det deltatt 1570 bilder.  Det ble i denne runden 5 gull-, 36 sølv- og 168 bronsebilder noe som utgjør en av de aller største resultatlistene noen sinne med totalt 209 bilder – bare slått med ett bilde fra finalerunden i fjor. Gjennom året har fire av fem bilder oppnådd 25 poeng eller mer og dermed kommet med på resultatlista. Med en relativt streng jury vitner dette om en utrolig interesse for naturen og dyktighet til å ta naturbilder. Det legges tydeligvis ned mye av både tid og ressurser i det som for mange er en interessant hobby. Hyggelig er det også at så mange finner veien til Fotojakta, men så er det jo også en mulighet til å få eksponert seg som fotograf samtidig som man kan måle seg opp mot både halvproffer og proffer hele ti ganger i året – for ikke å glemme de fine premiene.

Månedens bilde er ett av gullbildene. Som lyn fra klar himmel slår Roy Nordbakke til med et blitsbilde av grevling i en kjempeflott speiling. Dermed stikker han av med den fine Opticron Explorer 8×42 BGA kikkert fra Kikkertspesialisten. Terje Sylte blir rundens mestvinnende fotograf med to gull og tre sølvbilder. Han oppnår gull for fluktbilde av fiskeørn med fangst og snøugle i nydelig lys samt sølv for rakkelhane, fjellrev og rype. Kåre Johansen tar også gull for et nydelig bilde av rådyr og får sølv for jaktende leopard og moskus. Sist, men ikke minst, blir det gull til Anders Selland for et motlysbilde av en lundefugl i flukt i midnattssol og sølv for et tåkemorgenbilde av lom i oppflukt. Ellers gjør Jarl Kjetil Johnsen, Ketil Olsen, Leif Rustand og Bernt Østhus en hederlig innsats med tre sølv hver.   

Tre runder av konkurransens ti gjenstår. Hvem som blir NM-vinner er nok litt for tidlig å si. Men Terje Sylte med sin kjemperunde denne gangen befester sin stilling som beste fotograf sammenlagt så langt. Så følg med på konkurransen – det blir tre spennende runder til før alt er avgjort for året 2012!

Fortsatt er det mangler ved informasjonen som skal følge bildene til konkurransen  fra en del fotografer. Vennligst les reglene nøye på dette punktet og sørg for at nødvendig og fyldig informasjon følger med bildene inn! Det letteste er kanskje å bruke en teksteditor og lage ett dokument med denne informasjonen som lastes opp på samme måte som et bilde. Dermed er det ikke nødvendig å bruke informasjonsfeltet på opplastningssida i det hele tatt.

Juryens kommentar er skrevet med kursiv i bildekommentarene 🙂

…..

Månedens bilde:

Grevling – Som i et speil. Gull. © Roy Nordbakke

En grevling holder til i skogen der jeg bor. Dette ga muligheter til å få bilder av den nattlige vandreren nede ved hagedammen. Litt brød med honning , en blits og  kamuflasje var nødvendige ingredienser som måtte til for å få foreviget dette nattaktive dyret. Resultatet ble over all måte spektakulært i form av denne herlige speilingen. Nikon 300s, Nikon 80-200/2,8 @ f/7,5, 1/60 sek, ISO 640 og blits.

….

Andre gullbilder:

Rådyr. Gull. © Kåre Johansen

At det kommer mange gode rådyrbilder fra Østfold er ingen overraskelse. Fotografen tok da også dette særdeles flotte bildet utenfor Fredrikstad i juli i år. Så tett på en staselig bukk innrammet etter alle kunstens regler av naturen selv var juryen aldri i tvil om at dette bildet var gull verdt. Nikon D3s, 600mm/4, 1/250 sek, f/4, ISO 800.

Englestøv – snøugle. Gull. © Terje Sylte

Ja, jeg vet juryen har sett sine snøuglebilder, men håper dette faller i smak? Bilde er tatt under en workshop i Canada i 2008. Joda, visst har den det, men slikt et godt gjennomført bilde på alle måter tilsatt en stor klype englestøv er bare helt topp! Nikon D3,  300mm/2,8, f/4,5, 1250 sek. Vanlig bildejusteringer som kontrast, farge og oppskarping. Ingen form for manipulasjon.

Fiskeørnfangst. Gull. © Terje Sylte

Bilde er tatt i Finland på en fototur jeg hadde sammen med en kompis. Nok et solid gjennomført bilde fra denne fotografen tatt i riktig øyeblikk og som vanlig med spennende og flott lys. Nikon D3, 300mm/2,8, 1/1250 sek, f/10, Iso 1600. Vanlig bildejusteringer som kontrast,farge og oppskarping. Ingen form for manipulasjon.

Lundefugl – goldwing. Gull. © Anders Selland

Bildet er tatt på Grimsey på Island. Her fant jeg en plass der sola sto rett mot meg samtidig som bakgrunnen var i skygge. Tok ørten tusen billioner bilder før jeg var fornøyd :-). Juryen er også fornøyd – spesielt med fint lys gjenom nebb, vinger og føtter samt god skarphet og tiltalende komposisjon og positur på fuglen. Canon1D mk4, 600mm/4, 1/1250 sek, f/5, ISO 1000.

Årvåken løvinne. 43 poeng. © Erik Toverud

Bilde fra Naboisho, Kenya, februar i fjor. Fotografen fant da denne fornemme løvinnen på en oversiktlig liggeplass på en liten bergknaus. Herfra fulgte hun nøye med på omgivelsene.  Et fint portrett av årvåken løvinne – med pluss for stråene i forgrunnen – og honoreres deretter. Canon 7D, Canon EF 300mm/2,8 IS, f/4, 1/125sek, ISO 400.

Fjellrev. 43 poeng. © Terje Sylte

Bildet er tatt på Svalbard og det er brukt panoreringsteknikk. At fotografen behersker denne formen for fotografering har han vist flere ganger før. En lang bevegelse under eksponeringen skiller dette bildet ut fra øvrige slike – og resten sitter også som det skal. Nikon D3 , 70-200mm/2,8 på 200 mm, f/10, 1/15 sek, ISO 100. Vanlig bildejusteringer som kontrast, farge og oppskarping. Ingen form for manipulasjon.

Jerv 2. 43 poeng. © Per Gatzschmann

Vaktsom jerv. Denne jerven var forsiktig og snuset og sjekket omgivelsene hele tiden. En spennende og typisk positur syntes jeg da dette bildet ble tatt. Spennende med et vinterlig og relativt nære bilde av jerven, og posituren går også juryen god for. Med god komposisjon og teknikk i tillegg blir resultatet hakket under gull. Canon 1D mk4, EF 500mm/4, f/9, ISO 400, 1/1600 sek, stativ.

Lom – tåkestemning. 42 poeng.© Anders Selland

Her fant jeg en liten «pytt» med en del smålom som ikke var livredd for menneskelig kontakt.  Sola på vei opp, og mens tåka begynte å lette fløy fuglen delvis mot meg antageligvis på vei til ei elv med mye småfisk rett ved siden av pytten. En svært tiltalende tåkemorgenstemning med lang stripe etter lom i oppflukt, strå og gress i vannkanten som dybdeskaper samt fine fargenyanser i hele bildet. Canon 1D mk4,600mm/4, f/5, 1/800 sek, ISO 1600.

Nysgjerrig Rev. 42 poeng. © Dag Ivar Findreng

En nysgjerrig rev dukket opp for å se hva som skjedde i nabolaget da vi satte opp telt på Haukelifjell. Av noen hundre bilder ble dette det artigste. Ingen tvil i juryen om artigheten i bildet, heller ikke om originalt miljø for en rev samt god teknikk og komposisjon.  Fujifilm X10, 21mm (tilsvarer 84mm), f/2.8, 1/170sek, ISO 800.

Beitende røy. 42 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Første dag på årets tiurleik: De store gutta leverte labert spill, derfor var det kjekt at denne røya poserte i furua en god stund. Et heller uvanlig nærbilde av røy tatt rett forfra der hun balanserer i et snøprydet furutre. God skarphet og tett komposisjon bidrar også til et hederlig poengresultat. Canon EOS 40D, EF 200mm f/2.8L II USM +1.4x teleforlenger = 280mm, 1/400 sek, f/4,5, ISO 640.

Hare i blest. 42 poeng. © Trym Normann Sannes

Haren hadde funnet seg ly bak en massiv bergvegg for den bitre vintervinden som herjet landskapet denne marsdagen. Fotografen fanget situasjonen pent i dette bildet av hare i miljø og stikker av – uten at haren gjorde det samme – med en god slump snøblanke poeng for det. Canon 7D, Canon 300mm/2,8 L IS USM, f/2,8, 1/2500sek,  ISO 640.

Nattulv. 42 poeng. © Tom Thodesen

Bildet er tatt i Kuhmo i Finland like ved den russiske grensa på Lassi Rautiainens sted. Et typisk bilde fra området er utført med nennsom hånd både når det gjelder det tekniske og komposisjonsmessige. Pluss for speiling i vannet av både ulv og himmellys.  
Nikon D700/Nikkor AF-S 500/4, bl 4,0,  1/160 sek, ISO 3200

Jerv. 41 poeng. © Ketil Olsen

Bildet er tatt i Finland i juli 2012. Jerven liker seg i trær enten fordi der finnes mat eller noen ganger bare for å leke seg – kan det se ut til. På egnede steder er det heller ikke vanskelig å komme den på nært hold. Fotografen har på en eksemplarisk måte utnyttet mulighetene med et flott bilde som resultat – med pluss for positur og vegetasjonen bakerst. Nikon D3s, Nikon 400mm/2,8, f/4, 1/500 sek, ISO 1600. Kun standardjustert.

Rype i farta. 41 poeng. © Terje Sylte

Juryen har vel også sett sine rypebilder. Her er ett bilde som er tatt på Svalbard. Det er brukt panoreringsteknikk. Panorering av rype utført i beste Syltestil med sylskarpt hode. Kan det bli noe annet enn en god poengsum av slikt?!  Nikon D3s, Nikkor 70-200mm/2,8 på f/11, 1/30 sek , Iso 1000. Vanlig bildejusteringer som kontrast,farge og oppskarping. Ingen form for manipulasjon.

Gjøk i flukt. 41 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

En ung gjøk jaktet sommerfugllarver på en kornåker i fjor høst. Den holdt seg i området en god stund og dens forkjærlighet for disse larvene ga muligheten for noen fluktbilder. Fotografen misbrukte på ingen måte sjansen til gode bilder og endte opp med et frapperende teknisk godt fluktbilde av fuglen i en god komposisjon. Canon EOS-1D Mark III, EF100-400mm f/4,5-5,6L IS USM @ f/6,3 og 200 mm, 1/1250sek, ISO 1000.

Storspove i flukt. 41 poeng. © Bernt Østhus

Storspoven er knipset i grytidlig morraslys, derav de røde fargene. Av ulike situasjoner med spoven i flukt synes jeg dette illustrerer typisk opptreden og biotop godt. Med all respekt for fotografen er juryen enig, og legger også til at de honorerer relativt høyt for et godt og noe uvanlig bilde tatt i herlig lys. Canon EOS D5 markII, EF 500mm, ISO 400, f7,1, 1/1000sek.

Moskus. 40 poeng. © Kåre Johansen

Bildet er tatt på Hjerkinn i september i fjor. Det gule kveldslyset som modelerer landskapet og skaper glorie rundt dyret – samt pusten fra det – gjør dette bildet til noe utover et vanlig moskusbilde. Nikon D3s, 600mm/4, 1/640 sek, f/6,3, ISO 800.

Rakkelhane i røsslyng. 40 poeng. © Terje Sylte

Rakkelhane er en krysning mellom storfugl og orrfugl. Bildet er tatt fra bil. Bilen er noen ganger en ypperlig kamuflasje noe fotografen viser her i dette heller sjeldne bildet av en rakkelhane pent dandert av lyngen rundt. Nikon D3, Nikkor 300mm/2,8, f/4,5.  Vanlig bildejusteringer som kontrast,farge og oppskarping. Ingen form for manipulasjon.

Vanndråper. 40 poeng. © Leif Rustand

Kveldssol i bakgrunnen. Lysets mester lager en spennende kreasjon ved hjelp av et par strå, noen vanndråper og en sol som lyssetter det hele. Canon EOS 7D, Canon macro 100mm/2,8, 1/1250s. ISO 400.  Litt finpuss av farger i Photoshop.

Rådyrfamilie. 40 poeng. © Magnus Jonas Fjell

Etter å ha ventet en god stund, kom denne rådyrfamilien forbi. Jeg satt og ventet litt ovenfor tråkket, men ble raskt oppdaget av rågeita, da kamera gikk av. Bilde er tatt i juni 2011. En hvilken som helst familie ville være fornøyd med slikt et vakkert familiebilde. Nydelige dyr i flott positur nesten poserer for fotografen i dette lekre bildet. Nikon D300s, Sigma 500mm, ISO 200, 1/250 sek, f/4,5. Håndholdt med støtte på stein.

Sølvbilder uten kommentarer (39 – 35 poeng):

Ulv1. 39 poeng. © Tom Thodesen

..

Portrett av røy. 39 poeng. © Bernt Østhus

..

Myggsommer. 39 poeng. © Oona Christine Torgersen

..

Dvergfalk på utkikk. 39 poeng. © Kjell Heggelund

..

Jerv 5. 39 poeng. © Per Gätzschmann

..

Glimt i øyet. 39 poeng. © Oona Christine Torgersen

..

Hønsehauk i tåke. 38 poeng. © Leif Rustand

..

Ekorn. 38 poeng. © Ketil Olsen

..

Jakt. 38 poeng. © Kåre Johansen

..

Shetland Wren. 37 poeng. © Andy Trowbridge

..

Fastfood. 37 poeng. Jarl Kjetil Johnsen

..

Beitende rågeit. 37 poeng. © Asle Bårdli

..

Stillingskrig. 37 poeng. © Ketil Olsen

..

Blomst i dråpe. 37 poeng. © Nils J. Tollefsen

..

Råbukk. 36 poeng. © Bernt Østhus

..

Insekt suger nektar. 36 poeng. © Leif Rustand

..

Hubro. 36 poeng. © Magnus Jonas Fjell

..

Puffin Approach. 35 poeng. © Andy Trowbridge

..

Kompis. 35 poeng. © Anders Schanche

..

Dvergfalkunger. 35 poeng. © Kjell Heggelund

.:.

Takk for titten innom og på gjensyn i neste runde 🙂

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

5 svar til Runde 7 – Rekordrunde – og Sylte fester grepet

 1. Jonatan Andresenan sier:

  Lenge før det kommer en komplett resultatliste?

 2. Hei! Mange flotte bilder! Blir den komplette resultatlista lagt ut etter hvert også?

  • asleoh sier:

   Hei Vidar og Jonatan!
   Dersom dere tenker på detaljert liste for sammenlagt så langt blir
   den vel ikke gjort klar før noen dager etter midten av november når konkurransen er over.
   Dette på grunn av det store arbeidet det er å lage denne lista.

   Det legges opp til at årets siste jurymøte skal holdes like etter at fristen for innlevering til siste runde er ute.
   Dvs. en av de aller første dagene etter 15. november.

   Med hilsen
   Asle

   • Vidar Moløkken sier:

    Tenkte vel mest på resultatlista for runde 7. Selv om egne bilder ikke havner i toppen, er det jo moro å følge med på hvordan de vurderes. 🙂

   • asleoh sier:

    Hei igjen!

    Nå er link til resultatlista på plass i bloggen!
    Skal ikke bli glemt de neste rundene 🙂

    Med hilsen
    Asle

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..