Juryen

Juryen deler ut mange «blomster» i løpet av et år og svært få «kaktus». Begge deler er det  nok å ta av i Atacama-ørkenen i Chile når den en sjelden gang står i blomst. Foto: Asle Hjellbrekke.  ______________________________________________________________

Juryen i NM i Naturfoto består av seks medlemmer alle med lang fotorelatert fartstid – her er de:

Annar Skjegstad, tidligere informasjonssjef i Kodak. Dag Kjelsaas, tidligere fagredaktør for  villmarksblader i Egmont Hjemmet Mortensen, samt en av to initiativtakere til danning av foreningen Norske Naturfotografer/NN. Videre de fire NN-medlemmene Øystein Søbye, Jørn Areklett Omre, Torbjørn Martinsen og Asle Hjellbrekke (juryformann). Søbye og Martinsen er også medlemmer av Biofoto.

Bildene nedenfor: Klikk på bildet for å vise stor  versjon

______________________________________________________________

Asle Hjellbrekke

Født i 1948. Vokste opp i fjellbygda Jølster med skogen, elva, vannet, fjellet og breen som tumleplass, og ble merket for livet av den vakre naturen der. Senere ble havet, kysten og steppe- og ørkenlandskapet også innlemmet i sfæren. Etter relativt nylig å ha avsluttet yrkeskarrieren som IT-spesialist, drar han nå rundt i sitt kjære landskap på heltid med sine Nikonkameraer hvor intet motiv er for stort eller for lite. Etter et liv med mye reising, undervisning og kunnskap om data – er det, og har det vært – naturlig at guiding i nære og fjerne strøk, kurs/workshops i fotografering og bildebehandling samt bildevisninger også er viktige aktiviteter for han. Naturen har gitt han så mye av sin overflod, at det er en selvfølge å dele noe av dette med andre. Noe han også setter høyt er 1. plassen i «Wildlife Photographer of the Year»-konkurransen i 1994. Han var han tidlig i sin fotografiske løpebane på et ukelangt fotokurs hos Dag Kjelsaas og Villmarksliv på Haugseter og fikk sitt første Gull-bilde i Fotojakta i 1981. I  over 25 år har han vært formann i juryen for konkurransen. Har i mange år vært leder i Norske Naturfotografer og president i IFWP. Han er tilknyttet bildebyrået Samfoto soom nå inngår i NTB Scanpix i Oslo.

.

Hjemmeside: www.ah-foto.no     http://photos.ah-foto.no

Blogg: http://hjellbrekke.wordpress.com

Bildebyrå: www.samfoto.no

______________________________________________________________

Annar Skjegstad

Født i 1939. Med fotografisk utdannelse som bakgrunn jobbet Annar i nesten 37 år i J. L. Nerlien AS / Kodak Norge AS. Annar er nå pensjonist. Hans siste jobb var som som informasjonssjef for Kodak Norden. Medlem i juryen siden 1986.

________________________________________________________

Dag Kjelsaas

Født i 1948. Han vet ikke helt hva som er mest givende av naturfotografering, røft villmarksliv, sportsfiske og jakt, og har derfor valgt å satse på alt sammen. Kan treffes klissvåt med vann til oppunder armene, så iskald at bare kameraklikket forteller at enkelte reflekser fortsatt er tilbake, helt utsultet på grunn av en fisk som ikke har villet bite de siste ti timene, eller ålende mot hvilende elger seinhøstes i fjellet med snø helt inn til de edle deler, i forsøk på å sikre vinterbeholdningen av kjøtt. Skriver alt fra bøker og seriøse fagartikler til tøysete skråblikk i Villmarksliv som provoserer enkelte til bristepunktet. Han har ellers holdt en faderlig hånd over «Fotojakta» fra dens spede barndom i 1976 frem til i dag som «NM i Naturfoto».

.

______________________________________________________________Øystein Søbye

Han er født i 1958. Medlem av BioFoto, Norske Naturfotografer og Norsk Faglitterær Forfatter og Oversetterforening. Han har i 20 år arbeidet på heltid som forfatter, naturfotograf og grafisk designer. Øystein har vært sekretær i BioFoto, redaktør for bladet Naturfotografen og medlem i styret i Norske Naturfotografer. Han har gitt ut fire kokebøker og åtte bøker om natur, friluftsliv og kulturminner. Øystein trives best med å fotografere natur og dyreliv i hjemtraktene på Østlandet, men han har også reist en god del på Vestlandet og i Nord-Norge. Han er mest opptatt av klassisk naturfoto, men har også stor interesse for de nyere strømningene innenfor naturfotografiet. Øystein mener det er viktig at naturfotografene er opptatt av naturvern og naturkunnskap, og at de så langt det går lar dette komme til uttrykk i bildene – og ikke minst i måten de jobber for å ta bildene. Han fikk et uforglemmelig møte med natur og fotografering på et ukeskurs hos Asle Hjellbrekke på Gjendebu i Jotunhein en gang i urtiden. Han er tilknyttet bildebyrået Samfoto i Oslo.

.

Blogg: www.norsknatur.blogspot.com

Hjemmeside: www.norsknatur.no

Billedbyrå: www.samfoto.no

_____________________________________________________________

Jørn Areklett Omre

Født i 1955 og har jobbet med foto i snart 30 år. Han fotograferer hovedsakelig natur, med landskap små og store som sin spesialitet. Ønsker å gi bildene ett uttrykk og identitet, og målet må være å kunne gjenkjennes på sine bilder, fordi man er sine bilder. Han er en skogsromantiker, og følelser vekkes til live, når især gammelskogen åpenbarer seg med myk mose, tåke og vakre ”døde” trær. Er medlem av foreningen Norske Naturfotografer/NN, hvor han også har sittet som formann i en periode. Har hatt en separatutstilling i Fotografienes hus, og deltatt på en rekke andre utstillinger. I 2006 fikk han gull i kategorien landskap og sølv i åpen klasse for sitt bilde fra Rondane, i den prestisjefylte konkurransen Utsnitt, nå Gullsnitt. Har også deltatt i flere utenlandske konkurranser, og blitt premiert, bla. i Wildlife Photographer of the Year, i regi av BBC. Han har hatt presentasjoner og fotorelaterte artikler i de fleste Norske og Nordiske fotoblader, pluss noen i Europa.Har gitt ut egne bøker og bidratt med bilder til et titalls. Han er tilknyttet bildebyrået Samfoto i Oslo.

.

Bildebyrå: www.samfoto.no

_____________________________________________________________

Torbjørn Martinsen

Født i 1960. Han har alltid vært opptatt av fotografering og begynte å fotografere først i 1970 årene. Som naturfotograf tar man bilde av «alt» i naturen, men det er enkelte ting som står hjertet nærmere en andre ting. For hans vedkommende er det ville dyr og fugler. De er fasinerende og jo mer man fotograferer disse jo mer lærer man om deres adferd. Et godt forarbeid gir ofte de beste resultatene. Det er utfordrene bare å få bilde av enkelte arter, og en ekstra utfordring å ta bilder i bevegelse. Å fange et øyeblikk.

Gaupa er et fasinerende dyr som Torbjørn har brukt en del tid på å fotografere. Den er vanskelig å finne og ta bilder av, men han har klart det ved fem ulike anledninger de fire siste årene. Fire av gangene på Svartskog der han bor.

Hjemmeside: http://svana.no/

_____________________________________________________________

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s