Deltaker – vær obs

En ulv med laks er glad ulv! Finland sept. 2010. Foto: Asle Hjellbrekke/NN

Kjære deltaker i konkurransen!

Her er noen punkter i reglene for konkurransen som det spesielt syndes en del mot (og som KAN føre til at bilder ikke blir bedømt eller vises på juryeringen med dårlig kvalitet). Komplette regler finnes via en lenke under Regler og resultater 2021. 

Juryen vil gjerne poengtere følgende:

Et bilde bedømmes ut fra 3 likevektige kriterier som alle bidrar med maksimalt 20 poeng hver: Originalitet, komposisjon og teknisk kvalitet. Et bilde kan dermed oppnå max 60 poeng i den endelige bedømmingen som foretas i runde 10 hvor alle gullbildene får sine endelige poeng. Skal et bilde nå høyt opp, er det derfor nødvendig at det oppnås gode poeng i alle tre kriteriene.

For likt bilde med tidligere innlevert fra samme fotograf vil ikke bli bedømt. Dette omtales i punkt 8 i Reglene for konkurransen. Problemet oppstod for mange år siden når bruk av foringplasser begynte å gripe om seg. F.eks. bilde med fugl som snur hodet til venste i et tre ved en foringsplass ble fulg i neste runde av nesten identisk bilde hvor fuglen snur hodet til høyre. Slik tilstander ønsket ikke juryen å ha. Punkt 8 nevner noen av de faktorene som juryen bruker/kan bruke for å vurdere dette.

NB! Det viktigste er dog at sålenge et bilde fremstår som et helt annet (med minimale likhetspunkter) vil det bli bedømt. La oss ta et vakkert tre ute i naturen. Det kan jo fotograferes på mange måter ved f. eks. å endre standpunkt (nært, fjernt, høyre, venstre, høyere opp, lavere ned), valg av ulike brennvider (detalj, oversikt), vente litt på ulikt lys/vær osv. Dermed skapes det totalt forskjellige bilder av et tre selv om tid og sted, etc er det samme. Så ha dette i minnet når dere tar bilder eller vurderer bilder opp mot hverandre.

Vær ekstra oppmerksom på følgende: Merk at for likt bilde  gjelder ikke pr. år, men hva som er levert inn over tid. Bilder som juryen mener er for like tidligere innsendte bilder vil ikke bli bedømt. Juryen har til sin disposisjon ved juryering en database med alle innleverte bilder fra og med 2012 tom og med siste bedømte runde. Den brukes av juryen til å vurdere om det er for likt bilde.

Regel nr. 11. Medfølgende info. Foruten navn, adresse, telefonnummer og E-postadresse, skal det for hvert bilde også finnes interessante og/eller viktige opplysninger samt detaljerte tekniske spesifikasjoner. Her skal det også redegjøres for all bruk av «manipulerende teknikker» i den elektroniske bearbeidingen ut over grunnleggende justeringer. Juryen hegner generelt om et naturbildes ekthet og dets anseelse. Å legge til elementer eller å fjerne elementer av noe størrelse eller som innehar en viss grad av vesentlig informasjon i det tatte bildet, vil føre til at bildet ikke blir bedømt. Kreative opptaksmåter er lov, f.eks bevegelse av kamera eller zooming under opptak, dobbeleksponering i kameraet fra samme standpunkt og på samme tidspunkt samt sammenstifting av flere bilder til et større (stitching), så lenge ikke et hovedelement gjentas. Juryen kan be om å få se originalfiler av bilder.

Et naturbildes ekthet (12): Juryen er generelt opptatt av at naturbilder skal være ekte slik at en betrakter kan stole på at et bilde gjenspeiler naturen og det som inngikk i et bilde – på  en virkelighetstro måte. Bildet skal med andre ord ligge tett opp til det som var mulig å se med det blotte øyet eller det som ble registrert på minnebrikka ved opptak av bildet. Bilder som juryen finner ikke er ekte vil ikke bli bedømt. «Sammentråkling» (stitching) av bilder til f.eks. et panorama eller ekstra høyoppløselig bilde er lov dersom hvert av bildene tilfredsstiller betingelsene foran om ekthet.

Den nye opplastningsiden krever at det lages et følgeskriv (som inneholder all medfølgende info) i en tekstbehandler f.eks. Word og last opp dette dokumentet via opplastningsiden til konkurransen (nederst på siden). NB! Filnavnet til følgeskrivet skal være slik: Etternavn_info

12 svar til Deltaker – vær obs

 1. Om jeg skjønte det rett, så kan jeg sende inn bilder hele dagen den 15. ?
  Så fristen er 15 XXX kl 23:59?

 2. alfskoglund sier:

  Er det praktisk mulig å få bekreftet at innsending av 5 bilder i dag (12.5.16) er vellykket levert? Dårlig bredband i distriktet gjør meg usikker på om bildeleveransen gikk gjennom. Vi drar ut i villmarka i Sverige i morgen formiddag og får kanskje tilbakemelding innen vi drar?

  Mvh
  Alf Skoglund
  alf.skoglund@balnett.net
  tlf 90727000

  • asleoh sier:

   Hei Alf
   Dersom du fikk beskjed om at filene ble korrekt mottatt er alt i orden. En slik beskjed skal man få for hvert
   bilde man laster opp. Det er ikke lett å få dette sjekket slik du ber om. Det kommer inn flere hundre filer i hver runde.
   Mener du at du ikke fikk kvittering om at filene var korrekt mottatt, så forsøk å laste de opp på nytt. Dårlig bredbånd kan vi dessverre ikke gjøre noe med. Men det er da veldig viktig at bildene som blir opplastet har riktig størrelse – høyden skal være 1080 piksler og så får bredden blir hva den blir.
   Med hilsen Asle

 3. Svein Hjelmeset sier:

  Hei
  Eg er litt usikker på om eg fekk lasta opp berre 4 av dei 5 bilda eg ville sende inn no i september. Er det mulig for meg å gå inn og sjekke dette? Og i tilfelle korleis?

 4. Svein Hjelmeset sier:

  Hei
  Kjem ikkje inn på sida for opplasting av bilde til naturfoto. HTTP Error 503

  mvh
  Svein Hjelmeset

  • asleoh sier:

   Den er i orden nå! Jeg testet den og alt OK. Ellers er helgene mye benyttet av dataavdelingene rundt omkring til vedlikehold av sine systemer. Derfor kan man også oppleve at det ikke fungerer i en helg. Men det er vanligvis i orden på mandag.
   Mvh Asle

 5. Mads Gjevert Pettersen sier:

  Som relativt fersk i dette gamet så lurer jeg på, hvordan gies tilbakemelding på innsendte bilder?

  Blir det gjort for hver runde, eller kommer det en oppsummering etter siste runde? Blir det sendt på mail eller må hver og en lete fram resultatet sitt blant alle andre?

  Mvh Mads

  • asleoh sier:

   Hei
   Alle innsendte bilder til en runde vil finnes på resultatlisten for den runden. Den finnes her i bloggen under under «Regler og resultater 2021». På grunn av Korona tar det lang tid (rundt 3 uker) å få bedømt en runde. Resultatlisten er dermed ikke på plass her før rundt 10. i måneden etter at bildene er sendt inn. Med hilsen Asle

 6. Tormod Hanstad sier:

  Hei, for runde 5 har jeg kommet i skade for å sende inn feil følgeskriv, Stedsangivelse på et av bildene er feil. Hvordan kan jeg få korrigert dette?

  • asleoh sier:

   Hei Tormod

   Om stedsangivelsen ikke stemmer så går nok det greit. Send meg bare en Epost med en forklaring til hvilket bilde det gjelder og med korrekt sted.
   Med vennlig hilsen Asle

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..