Fuglerunde

Månedens bilde

Kongeørn i fjordlandskap. Gull. © Vegard Aasen

Sogningen Vegard Aasen har dette å si om sitt storslåtte bilde:
«Dette er eit prosjekt eg har jobba lenge med! Tanken her var å få bilete tett på kongeørna med det vakre vestlandske fjordlandskapet i bakgrunnen. Eg tenkte først at det ikkje kunne vere så vanskeleg å få til, men det tok likevel to vintersesongar før det klaffa slik eg ville.

Biletet er tatt ved hjelp av åte, bevegelsesensor og eit speillaust systemkamera som tek lydlause bileter. At kameraet er lydlaust gjer at eg klarar å komme endå tettare på fuglane utan å forstyrre dei. Dette biletet er tatt på 20mm, så ørna er vel litt over ein meter unna kameraet.

Då eg satt ut kameraet, så håpa eg at ørna ville lande på den snødekte steinen før den hoppa bort til åtet. Åtet hadde eg lagt nokre meter unna, slik at det vart naturleg for ørna å lande på steinen først. Til min store glede så gjorde den akkurat det eg håpa på!

Åtet er lagt ut med løyve frå grunneigar, og med godkjenning frå fylkesmannen og fylkeskommunen».

Sony A7r2, Nikon 20mm/2.8 på 20 mm og f/8, 1/320 sek, ISO 320.

….

Innleveringsfristen til runde 4 i 2020 var i midten av mai, og de 37 deltagende fotografene leverte til sammen 165 bilder som ble sendt elektronisk til juryens medlemmer. De satt så hjemme og foretok juryering av bildene som var anonymiserte. Sluttresultatet ble for de to gjeveste valørene 3 gull og 66 sølv. Til sammen har totalt 44 fotografer har vært med i årets fire første runder noe som har resultert i 611 bedømte bilder.

Rundens 3 gullbilder var alle av fugler. Ikke nok med det! Blant de 69 gull- og sølv-bildene var utrolige 45 av disse fugler. Ingen tvil om at årstiden med økende fugleliv har inspirert mange fotografer til å delta med fuglebilder. Mannen fra Sogn, Vegard Aasen, kunne innkassere  «Månedens bilde» tittelen  med bilde av en Kongeørn i fjordlandskap tatt i 2020. Han brukte åte, og tillatelser både fra grunneier og Fylkesmann var  på plass og i orden.

Ingen endring på de 2 øverste plassene i Sammenlagtlista etter 4 runder. Steffen Johnsen med 843 poeng ligger fortsatt på første mens Vegard Lødøen med 828 poeng er på andre. Vegard Aasen med 810 poeng avanserer til tredje (opp en plass) og deretter følger Svein R. Johannessen med 809 poeng på fjerde (opp en plass).  Andre Berli (ned fra tredje) ligger nå på femte med 803 poeng. Ole Thøring er på sjette med 784 poeng. Christel Eide følger på sjuendeplassen med 778 poeng.

….

Gullbilder i runde 4:

Jordugle i solnedgang. Gull. © Steffen Johnsen

Traff denne jordugla på Jærkysten i det sola var på tur ned. Med å legge meg langflat i tang og tare klarte jeg å få sola akkurat i det den dypa ned i havet og lyset var på sitt fineste.

Nikon D4, 400mm, f/4, 1/800sek, ISO 1250

Musvåkkamp closeup. Gull. © Svein R. Johannessen

To kranglevorne musvåker som stadig røyk i sammen i luftige kamper på kanskje jærens beste åteplass.

1/3200, f/8, 300mm, ISO 640.

Sølvbilder 44 – 43 poeng:

Moskus i snøstorm. 44 poeng. © Ole Thøring

Er alltid stas å dra på moskusfotografering når det er ruskevær. Da er urdyret i sitt rette element. Etter en bra tur på ski dukket det omsider opp noen moskus denne dagen. Ble en flott opplevelse med foto på moskusene i ruskeværet.

Nikon Z6, 400mm/f2.8, f/5,6, 1/2500 sek, ISO 400.

..

Havørnkamp, 43 poeng. © Andre Berli

Eg oppdaget noen havørner som kranglet om et eller annet oppe ved land noen meter ovenfor sjøoverflaten, da var det bare å klargjøre kameraet som eg alltid har med meg på jobb. Eg jobber ved Hofseth Aqua som driver med oppdrett av ørret og laks, og dette bildet er tatt fra en av deres lokaliteter i Indre Storfjorden. Det er naturlig at det samler seg en del havørner rundt desse anleggene til tider i søken efter mat.

Canon 5d mk4, Canon 100-400mm m/ext 1,4, f/8, 560mm, 1/1600 sek, ISO 400.

..

Orrhanekamp. 43 poeng. © Anita Price

Overnattet i kamotelt på ei myr i Østerdalen. Første gang jeg er på orrfuglleik og det var en fantastisk opplevelse. Orrfuglene kom ved fire tiden på natten og begynte å spille. Så fort det ble lyst nok gikk kamera fort varmt. Jeg var nok litt seint ute, da det var mot slutten av leiken og ingen orrhøner var på leiken. Så var derfor spent på om jeg hadde fått noen gode «action»-bilder.

Canon EOS 7D Mark II, Tamron SP 150-600mm f/5-6,3 Di VC USD G2 på f/5,3 og 375mm, 1/2500 sek, ISO 1250.

..

Fjellrev i motlys. 43 poeng. © Ole Thøring

Fjellreven poserer flott i motlys fra dagens første solstråler. En magisk morgen i høgfjellet.

Nikon 810, 70-200mm f2.8 på 200mm og f/5.6, 1/200 sek, ISO 400.

..

Jaktfalk. 43 poeng. © Ole Thøring

Den unge jaktfalken viser frem den flotte fjærdrakten sin i det solen lyser opp fjellsiden i bakgrunnen, noe som gir den en flott gulfarge.

Nikon D810, 70-200mm/f2.8 på f/2.8 og 200mm, 1/2500 sek, ISO 640.

..

Isbjørn uten framtid, 43 poeng. © Sophie Cordon

Bildet ble tatt fra et skip forrige sommer ved iskanten som ikke var så langt nord som vanlig. Denne isbjørnen var ekstrem mager selv om den var i et området med en god del is og vi så sel i området. Denne hannbjørn var sikkert syk. Det var i hvert fall veldig tungt å se og da den gikk videre etter å ha sjekket oss, føltes det som den gikk mot en framtid som han ikke hadde. 2 dager etterpå var det ikke is igjen i dette området og det er lite sannsynlig at han klarte seg.

Canon 5D Mk III, CANON EF24-70mm f/2.8L II USM på 50mm og f/6,3, 1/1600 sek, ISO 200.

..

Hubro i flukt. 43 poeng. © Steffen Johnsen

Hubro i flukt nattes tid er ingen enkel oppgave. Denne gangen kom hubroen i blåtimen på morgenen akkurat lyst nok til å bruke autofokusen på kamera. Når jeg i tillegg var heldig med at hubroen kom flyvende fra riktig retning og plasseringen av blitsene var riktig ble dette resultatet.

Nikon D4, 400mm m/1,4x konv. = 550mm, f/4, 1/250sek, ISO 2000, 2 blitser

..

Horndykkeren i motlys. 43 poeng. © Svein R. Johannessen

Denne Horndykkeren kom mot meg i kraftig motlys der jeg lå godt camuflert på bakken. Den gjorde noen skikkelige strekkøvelser som gjorde dette bildet spesielt sammen med lyset, synes jeg.   700mm, f/5,6, 1/2000 sek, ISO 800.

..

Tiur. 43 poeng. © Vegard Lødøen

Bilde tatt i Sør-Trøndelag. 1/1250 sek, f/5,6, ISO 640.

.:.

Takk for besøket – og på gjensyn – mye pent å sjå rundt i kring her.

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..