Tiur til topps

Månedens bilde

Månedens bilde: Tiur. Gull. © Christel Eide

Christel Eide forteller dette om sitt vårlige motiv:
«Da jeg var liten hadde familien hytte i Flekkefjord kommune og jeg minnes to tiurer som gikk bortover grusveien en gang vi kom kjørende til vårt feriested. Såvidt jeg kan huske er dette mitt eneste møte med denne staselige fuglen før jeg nylig fikk muligheten til å treffe et eksemplar igjen. Som ivrig hobbyfotograf er det alltid kjekt å fotografere nye arter.

Etter ca. 3 timer i bil og rundt et par kilometers gange var vi fremme og det tok ikke lang tid før den patruljerende fuglen dukket opp. Det å studere en så flott, svær og majestetisk fugl på nært hold var en råflott opplevelse. Lyset var på hell, men det var en liten åpning i skogen som gjorde at solens siste stråler skapte en nydelig effekt. Som sikkert mange andre fotografer kan kjenne seg igjen i, så er det ikke alltid det stemmer med tenkt motiv, lys og miljø, og derfor var begeistringen stor når alt klaffet.  Det å få foreviget en spillende tiur i motlys har vært et høydepunkt denne våren»

Canon 7D mkII, Canon 400mm/2.8 på f/3.5, 1/320 sek, ISO 640.

….

Runde nummer 3 i 2020 er unnagjort med 33 deltagende fotografer. I alt ga juryen 3 gull, 72 sølv og 80 bronser til disse. Til sammen har 40 fotografer har vært med i årets 3 første runder noe som har resultert i 446 bedømte bilder.

Rundens sterkeste prestasjon stod Christel Eide for. Fra de 5 jurymedlemmene som satt hjemme og foretok anonym juryering, oppnådde hun 4 gullstemmer og 1  sølvstemme på 43 poeng for det flotte bildet av Tiur. Dermed kunne hun innkassere sin første «Månedens bilde» tittel. Ikke nok med det, de 4 andre bildene hennes endte alle opp med sølv.

Differansene blant de 40 fotografene på Sammenlagtlista så langt er som naturlig kan være ikke så store så tidlig på året. De 6 øverste har alle ett eller flere Gullbilder. Steffen Johnsen med 630 poeng avanserer fra tredje til førsteplass. Vegard Lødøen med 620 poeng beholder sin andreplass. Andre Berli (ned fra første) ligger nå på tredjeplass med 611 poeng. Videre følger Vegard Aasen med 607 poeng på fjerdeplass og deretter Svein R. Johannessen med 601 poeng på femte. Christel Eide og Ole Thøring deler sjetteplassen med 578 poeng.

….

Gullbilder i runde 3:

Brushanekamp i kveldssol. Gull. © Alf Skoglund

Brushanefotograferinga har vært en av de store begivenhetene jeg har kunnet være med på hvert år. I et distrikt der hjort ikke finnes, der rådyrstammen er 2-3 dyr og der storfuglene i det store og hele er skutt vekk, er brushaneleiken jeg har fått være tilstede på i mange år, en opptur for meg. Etter hvert som utstyret mitt er ajour med det beste som andre naturfotografer nytter, kan jeg også konkurrere med kvalitetsbilder der fart og spenning er tilstede. Og brushanene leverer utrolige raske bevegelser under leiken, og det er trivelig for meg å vise fram noen av disse bildene – som her. Lyset er også en viktig faktor, og denne gangen var det medgjørlig på alle vis. Lav kveldssol bringer vårstemningen helt inn i bildet. De som ikke har sett brushanekamp, kan vite at det kan gå tøft for seg. Det er særlig hoderegionen som får hard medfart, noe som kan medføre død og fordervelse for taperen.

Sony a9, Sony FE 400mm/f2.8 + 1.4tc, på f/5, 560mm, 1/2000 sek, ISO 800.

Jerv i solnedgang. Gull. © Steffen Johnsen

Tatt en kald februardag på foringsplassen til Niko i Finland. Nikon z6, 400mm, f/4, 1/640sek, ISO 1250

Sølvbilder 44 – 43 poeng:

Nærkontakt med ungbjørn. 44 poeng. © Anita Price

Bilde er fotografert i Finland. Rakk så vidt å komme meg inn i skjulet før bjørnen var der. Legger meg på magen for å komme i øyehøyde med bjørnen. Den kom ganske nærme og jeg brukte et vidvinkelobjektiv, kunne kjenne pusten dens. Var alene i et mindre skjul, mer som en boks, så det var bare bjørnen og meg – en fantastisk opplevelse.

Canon EOS 5D Mark III, Canon EF 24-70f/4L IS USM, f/4, 1/5000 sek, ISO 1250 på 70mm.

..

Hønsehauk inn for landing. 44 poeng. © Steffen Johnsen

Tatt fra fotoskjul på Jæren. Nikon D4, 400mm, f/4, 1/2500, ISO 800.

..

Blåpraktvannymfe i flukt. 43 poeng. © Leif Rustand

Denne vannymfa har en hurtig og vinglete flukt. Dette er tatt ved en bekk. De har sine revir, og av og til flyr de på samme stedet. Da gjelder det å holde fokusen på et område og ta bilder når den passerer. Canon 7D mark 2, 70-300mm, f/8, 1/8000 sek, ISO 1600.

..

Blåveis. 43 poeng. © Anita Price

Bilde er tatt på ettermiddagen, når lyset begynner å få en gylden glød. Brukte flere forsøk før jeg fant rette blomst/sted. Ligger flatt på magen og vrir kamera (og nakken!) litt oppover for å «fange solen» bak blomsten.

Canon EOS 5D Mark III, Canon EF 100mm f/2,8L Macro IS USM, f/3,5, 1/320 sek, ISO 320

..

Havørner i kamp. 43 poeng. © Alf Skoglund

Tidlig på høsten i 2019 var det rimelig god aktivitet ved begge ørneskjulene mine, og bildet er fra skjulet til fjells. Høsten er på tur, det er allerede kaldt, og kanskje er det  grunnen til at havørnene viser stor livsglede og mer enn gjerne viser at den kan fighte om maten. Om retten til mat. Her ser vi ei ungørn som ypper seg trolig mot en av foreldrene sine. Denne høsten returnerte 2-3 ungørner fra tidligere kull og dukket opp sammen med foreldreparet på dette åtet.  Det er første gangen på flere år at noen av kullungene vender tilbake. Hyggelig for meg så lenge det varer. Men de trenger plass som voksne, og her er neppe plass til mer enn 2-3 par voksne ørner.

Noen antar at det å drifte et ørneskjul er enkelt og greit, og skal vite at bortsett fra ei frakt av elg på snøscooter i vinter har fruen, ei gordonsettertispe og undertegnede  båret i sekk og dratt i pulk over 1.000 kg elgkjøtt opp til dette åtet i fjellet.   Før kjøttet tas ut av fryseren i pakninger på 10-15 kg, er de partert og frosset ned ferskt. I tillegg frakter jeg tilsvarende rundt 30 rever til samme åtet i løpet av vinteren! Så kommer det andre åtet, der er det noe enklere å få fram kjøttet da det i perioder er bilvei fram og jeg i noen grad også kan nytte snøscooter. Da er det en fornøyelse å kunne plukke fram noen actionbilder av disse fuglene!    Sony a9, Sony FE 400 f2.8, Iso 1250, f/2.8, 400 mm,  1/800 sek

..

Kongen av Kongsfjorden. 43 poeng. © Sophie Cordon

Isbjørn er kongen av Arktis og da passer det bra med et bilde i Kongsfjorden med 2 av de fjelltoppene som heter «de tre kroner». Her ser vi Nora og Svea. Bildet er tatt om kvelden og kveldslyset gir nesten samme farge til fjellene som bjørnen.

Canon 5Dmk IV, EF 70-200mm/2.8L IS II USM, f/5, 140mm, 1/800 sek, ISO 400.

..

Løpende hare. 43 poeng. © Steffen Johnsen

I fjor sommer hadde jeg en tur opp i Forollhogna nasjonalpark sammen med Bernt Østhus og Vegard Lødøen. Vi fant en harefamilie som drev på i et område, og mens Bernt og Vegard smøg innpå 2 av harene, løp jeg opp på en fjellrygg å la meg ned i håp om å få harene på meg. Etter litt venting kom 1 av harene i min retning og passerte meg på kloss hold slik at jeg fikk tatt dette.

Nikon D4, 400mm/2,8+1,4x conv. @ 550mm og f/4, 1/1600 sek, ISO 1600.

..

Myrhauk. 43 poeng. © Ole Thøring

Alltid like spennende å ta turen på Fokstumyra for å se på fugler. Her er myrhaukhunnen på jakt i det solen straks er på tur til å gå ned.

Nikon D810, 600mm, f/7,1, 1/1000 sek, Iso 800.

..

Orrhanekamp. 43 poeng. © OleThøring

Bildet er tatt på Dovre og tidlig i april vet man aldri hva man kan forvente på orreleiken.  Denne morgenen var det lett snøvær, og noen av hanene var ganske så ivrige. Snø i luften og ellers fine snøforhold gjorde at det ble mulighet til flotte actionbilder.

Nikon Z6, 400mm/2.8, f/4, 1/160 sek, ISO 1600.

..

Rådyrparring. 43 poeng. © Steffen Johnsen

Rådyrbrunsten i høst var noe senere enn årene før her i området. Noe som gjorde at den pene 6-taggeren jeg fulgte ble skutt 10. august og fikk dermed bare parra den ene geita noe får ganger dagen før. Dette gjorde at jeg måtte prøve meg på en litt mindre bukk i brunsten. Og fikk noen parrebilder av disse to. Min datter på 2 år satt ved siden av meg når jeg tok dette bildet.  Nikon D4, 500mm, f/4, 1/1600 sek, ISO 1250.

..

Skiløpere og halo. 43 poeng. © Vegard Aasen

På tur i skiftande vær. Me byrja i sol, men været kom inn, og rett før snøværet kom, så vart den danna ein vakker “halo” rundt sola. Magisk steming!

Sony A7r2, Sony 16-35mm på 16mm og f/7,1, 1/4000 sek, ISO 800.

..

Spettmeis i høstskog. 43 poeng. © Arne Hugdal

Åfjord i Trøndelag. Ettermiddagssola lager reflekser i det høstgule bladverket der spettmeisa er på næringssøk.  Canon EOS 7D Mark ll, Canon 100-400mm på 210mm og f/7.1, 1/400 sek, ISO 800.

.:.

Takk for besøket – og på gjensyn – mye pent å sjå rundt i kring her.

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..