Spennende

Månedens bilde:

Månedens bilde: To verdener (lomvi). Gull. © Øyvind Pedersen

I runde 8 stikker Øyvind Pedersen av med «Månedens bilde»-tittelen som han gjorde det i første runde i år med sitt bilde av «Vinterlunder». Den gang var det lundefugler i snøvær, nå er det mange lomvi både over og under havflata. Splittbilder er utvilsomt blitt mer og mer populært og gir ofte spennende bilder fra to verdener. Her forteller han om hvordan bildet ble til:

«Bildet ble tatt ved Hornøya i mai 2018. Jeg snorklet (med tørrdrakt) sammen med tusenvis av lomvi, i det iskalde Barensthavet. En fantastisk opplevelse å komme så tett på dykkende lomvi. Når man ligger ute i vannet sammen med dem, endrer de atferd overfor mennesker, og er mindre skeptiske. Hvis man unngår brå bevegelser, får man dem ofte på 20-30 cm avstand.

Lomviene kan være noen skikkelige klumser på land, men når man får oppleve dem på nært hold der de virkelig hører hjemme; i havet, snakker vi om noe helt annet. På elegant vis danser de seg ned på jakt etter mat. De dykker ned til 150 meter om nødvendig. Utenfor Hornøya holder de seg likevel på ganske beskjedne dybder.

De fleste bildene jeg tok var rene undervannsbilder, men jeg gjorde også en del forsøk på splittbilder. Dette er ett av disse bildene».

Nikon D750, 24mm, f5.6, 1/400, ISO 100, Aquatech Elite undervannshus

…..

Flotte høstfarger preget årstiden ved innleveringsfristen 15. september for runde 8 av NM i Naturfoto/Fotojakta i 2018, og det i en tid hvor naturfotografer liker å oppholde seg utendørs. Men med i alt 8 gull, 50 sølv og 128 bronser i denne runden har tydeligvis mange rukket å sende inn sine bilder – og med ganske så hyggelig resultat – også for mange.

Spennende er det med kun to gjenstående runder i årets konkurranse. Med den høye kvaliteten som norske naturfotografer har på bildene sine, krever det mye av både bildetilfang og arkiv for å gå til topps. Og fra runde til runde endrer det seg noe i den øverste delen av Sammenlagtlista så ingen ting er gitt før alle poengene er gitt og talt opp i årets aller siste runde. Så rundt 20. november er de endelige resultatene klare.

Rolf Selvik blir månedens beste fotograf med 2 gull- og 3 sølvbilder. Med dette tar han tilbake topplassen på Sammenlagtlista med 1630 poeng.  Vegard Lødøen rykker derfor ned til andreplassen med 1595 poeng etter en middels runde til han å være. Olav Thokle avanserer en plass til tredjeplassen med 1544 poeng etter en fin runde med 1 gull og 4 sølv. Bjørn Erik Hellang taper en plass og er nå på fjerde med 1539 poeng etter en runde med 5 sølvbilder. Andre Berli oppnår 1 gull, 3 sølv og 1 bronse og beholder sin femteplass med 1506 poeng. På sjetteplass følger Øyvind Pedersen med 1492 poeng, på syvende Vegard Aasen med 1454, og deretter følger Asle Bårdli, Torleif Hansen og Nils Henning Austad med henholdsvis 1442, 1411 og 1364 poeng.

Antall gullbilder som den enkelte fotograf har oppnådd gjennom året, varierer ganske mye. Siden disse bildene først får sine endelige poeng i årets siste runde, vil dette også ha betydning for hvem som til syvende og sist vil toppe Sammenlagtlista og bli Norgesmester i Naturfoto 2018. Så spennende blir det fremover!

…..

Juryen vil gjerne poengtere følgende:

  • Et bilde bedømmes ut fra 3 likevektige kriterier som alle bidrar med maksimalt 20 poeng hver: Originalitetkomposisjon og teknisk kvalitet. Et bilde kan dermed oppnå max 60 poeng i den endelige bedømmingen som foretas i runde 10 hvor alle gullbildene får sine endelige poeng. Skal et bilde nå høyt opp, er det derfor nødvendig at det oppnås gode poeng i alle tre kriteriene.
  • For likt bilde med tidligere innlevert fra samme fotograf vil ikke bli bedømt. Dette omtales i punkt 6 i Reglene for konkurransen. Problemet oppstod for mange år siden når bruk av foringplasser begynte å gripe om seg. F.eks. bilde med fugl som snur hodet til venste i et tre ved en foringsplass ble fulg i neste runde av nesten identisk bilde hvor fuglen snur hodet til høyre. Slik tilstander ønsket ikke juryen å ha. Punkt 6 nevner noen av de faktorene som juryen bruker/kan bruke for å vurdere dette.          NB! Det viktigste er dog at sålenge et bilde fremstår som et helt annet (med minimale likhetspunkter) vil det bli bedømt. La oss ta et vakkert tre ute i naturen. Det kan jo fotograferes på mange måter ved f. eks. å endre standpunkt (nært, fjernt, høyre, venstre, høyere opp, lavere ned), valg av ulike brennvider (detalj, oversikt), vente litt på ulikt lys/vær osv. Dermed skapes det totalt forskjellige bilder av et tre selv om tid og sted, etc er det samme. Så ha dette i minnet når dere tar bilder eller vurderer bilder opp mot hverandre.

…..

7 andre gullbilder i runde 8:

Abbor på fluekrok. Gull. © Alf Skoglund

Sony a7RM3, Canon 16-35mm/2.8 + metabones adapter på 19mm og f/16, 1/200s, ISO 3200. Her forteller fotografen om bildet:

«Å ta split-bilder er en egen idrett. I sommer har jeg jobbet mye for å perfeksjonere meg med kamera, undervannshus og split-bilder (over/under vann).  Denne gangen var det fruen som stilte opp som fisker, med flustang og en lettfanget Abbor (dem er det mange av  i dette vannet. Faktisk så mange at sist vi satte garn var antall fisk i ett garn nesten utellelig. Men for noen flotte fisker, og er størrelsen fin, er også maten ok. Og inne på Østvidda nær Finland er det helst sik, abbor og gjedde det går på. I dette vannet også litt røye.

Fargene til tross, å ta split-bilder av fisk betyr at litt av fisken helst bør være over vann samtidig som du ser resten under vann. Og det er lov å vise både fisker og terrenget rundt. Ved dette vannet var det ingen konstruksjoner å vise fram, her er det Finnmarksvidda med vann og tilbehør og ikke noen annet. Altså villmark. Men fisken bestemte seg for at han absolutt ikke ville vise seg både over og under vann på samme bilde. Ettersom sjefen i Mattilsynet i Finnmark har hytte ikke langt fra vannet, måtte jeg ta et valg. Enten må fisken tåle mer jobbing fra oss for å få han i overflata, eller så måtte jeg ned i vannet og ta bilde av han på fiskens egne premisser. Greit nok, jeg dukket ned og kom på skuddhold. Det var ikke vanskelig, sola skinte på en lys Finnmarkshimmel, fargene på fisken sluset meg raskt inn i posisjon. Der satt bildet! Dette er ikke tatt i et akvarium i Narvik eller annet sted, men i fjellsjøen Geadgejavri 1 km fra finskegrensa så langt mot nabolandet det er mulig å komme. Og fluekroken er ekte nok – ei ørretflue bundet av fotografen for noen år siden, men like god fortsatt. Fisken slapp vi levende ut igjen, den tålte godt ”catch and release”-fisket som er blitt så moderne (og nødvendig) i dag. Men bildet ble til noe helt annet enn planlagt. Det ble et regulært undervannsbilde av en fisk jeg ikke har sett slike bilder av før».

Havørn, Gull. © Andre Berli

Havørn i tett snøkave. Bildet er tatt i Indre Storfjorden i Valldal. Canon 7d mk2, Canon 100-400mm på 400mm og f/5,6, 1/1000 sek, ISO 1000.

Brunbjørnfamilie. Gull. © Olav Thokle

Bjørnemor med sine tre små på myra. Fra en trivelig fototur til Finland i juli 2018. Nikon D5 & 300/2.8G, f/8, 1/320, ISO 800

Hjort i sommerlandskap.. Gull. © Rolf Selvik

Bildet er tatt ved hjelp av en bevegelsensor og et utplassert kamera ved en plass der hjorten møtes ved et jordbad.

Canon EOS 40D, 17-85mm/4-5,6 IS usm på 17mm og f/8, 1/125 sek, ISO 400.

Hjorteflokk i høstlandskap. Gull. © Rolf Selvik

I det det går mot slutten av morgenposteringen etter hjort så kommer denne flokken i stor fart inn i terrenget der de har sine dagleieplasser, og jeg greide akkurat å få noen bilder før flokken forsvant i skogen. Her er ett fra denne serien.

Canon EOS 7D Mark II, EF 200-400mm/4 L IS med innebygget 1,4 konverter på f/7,1,  1/500 sek, ISO 800.

Grågåsstemning. Gull. © Torleif Hansen

Vega, 24.08.18.  Fast innflygingsrute til et av de faste kveldsvannene. Når sola og skyene også spiller på lag kan det bli som ønsket.

Olympus E-M1MarkII, Olympus 300mm, 1/8000sek, f/16 ISO 64.

Måke og regnbue. Gull. © Vegard Aasen

En måke flyr mot en usedvanlig fargerik regnbue ved Flakstad i Lofoten.

Sony A7r2, Sony 100-400 mm på 400 mm og f/5,6, 1/500 sek, ISO 125.

.:.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Takk for besøket og velkommen tilbake. Her er mange flotte bilder å se gjennom mange konkurranseår

………………………………………………………………………………………………………………………………

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..