Vegard og Vegard

Månedens bilde:

Månedens bilde:  Hjortesilhuetter.  Gull.  © Vegard Aasen

Runde 4 med innleveringsfrist 15. mai av NM i Naturfoto/Fotojakta i 2018 er nå bedømt. I alt ble det sendt inn 188 bilder fra 42 fotografer i denne runden. To fotografer med fornavn Vegard blir hedret med 5 av de i alt 12 gullbildene i denne runden. Etter endt jurymøte satt man også igjen med en flott samling sølvbilder – hele 50 i tallet – og 123 bronsebilder.

Vegard Aasen tar hjem premien for Månedens bilde med sitt spesielle opptak av to hjorter som ble belønnet med gull. Samme valøren fikk han også for sitt spenstige fjellbilde av menneske i naturen som foretar en baklengs salto mot fullmåne og Hurrungane vest i Jotunheimen. Dermed inntar han nå 7.-plassen på Sammenlagtlista etter 4 runder med 719 poeng og 4 gull totalt.

Her forteller han om hvordan Månedens bilde ble tatt:

«Bildet er fra 29. april i år på Kaupanger i Sogn, et sted der mye hjort tilbringer vinteren. Vinteren i år har vært usedvanlig hard for hjortene på Vestlandet, og mot slutten av april da dette bildet ble tatt, var det bare skinn og bein igjen av dyra. Når snøen endelig smeltet og gresset begynte å gro, var de desperate etter å få i seg litt næring. Hjortene var så sultne at de søkte til steder med grønt gress lenge før det ble mørkt.

Jeg visste at det ofte gikk hjort og beitet langs kanten på dette vannet, og at sjansen for å få speiling av beitende hjort var stor nå som de var sultne. Vannet ligger i en sørvendt side, vendt mot den mektige nordsiden av Bleia på andre siden av fjorden. I april går solen ned i nord og gir en fantastisk solnedgang her, mens vannet blir liggende i skyggen. Tanken var å forsøke å få speiling av beitende hjort mot solnedgangen.

Etter å ha ventet en stund kom det en liten flokk med koller beitende inn langs vannkanten. Hjort er flokkdyr, så å få drømmebildet med en enkelt hjort mot Bleia viste seg å være vanskelig. Modellering var heller ikke den sterke siden til disse hjortene, så det ble mye tull før de to kollene på bildet til slutt bestemte seg for å posere pent for fotografen. Resultatet ble dette bildet – et annerledes hjortebilde jeg er veldig fornøyd med!»

Tatt med Sony A7r2, og Sony 100-400mm på 247mm. Blender 5,6, lukker 1/640, og iso 640.

…..

Vegard Lødøen ble rundens beste fotograf med sjeldne 3 gull og to gode sølvbilder for 5 flotte og spennende bilder. Dermed klatret han opp en plass til 2.-plassen på sammenlagtliste med 788 poeng og gull totalt så langt i år.

Rolf Selvik troner fortsatt på 1.-plassen på lista med 826 poeng og gullbilder i alt etter nok en god runde med 1 gull og 4 sølvbilder.

Bjørn Erik Hellang bytter plass med Lødøen og er nå på 3.-plassen med 780 poeng og gull med et runderesultat på 1 gull og 4 sølv.

Andre Berli har en flott runde med 2 gull, 2 sølv og 1 bronse. Han rykker dermed opp en plass på lista til 4.-plassen med 761 poeng og 5 gull i alt

Olav Thokle innkasserer 1 gull, 2 sølv og 2 bronser i denne runden. Han glir da ned ett steg til 5.-plassen med 752 poeng og 3 gull så langt.

På de neste plassene fra 6. til 10. følger i tur og orden Øyvind Pedersen, Vegard Aasen, Nils Henning Austad, Asle Bårdli og Torleif Hansen.

….

Alle 12 gullbildene og de 8 beste sølvbildene er som vanlig å finne som lenger ned i bloggen. Og detaljerte resultatlister  finnes i bloggen under linkene oppe til høyre – under Regler og resultater 2018.

….

Juryen vil gjerne poengtere følgende:

  • Et bilde bedømmes ut fra 3 likevektige kriterier som alle bidrar med maksimalt 20 poeng hver: Originalitet, komposisjon og teknisk kvalitet. Et bilde kan dermed oppnå max 60 poeng i den endelige bedømmingen som foretas i runde 10 hvor alle gullbildene får sine endelige poeng. Skal et bilde nå høyt opp, er det derfor nødvendig at det oppnås gode poeng i alle tre kriteriene.
  • For likt bilde med tidligere innlevert fra samme fotograf vil ikke bli bedømt. Dette omtales i punkt 6 i Reglene for konkurransen. Problemet oppstod for mange år siden når bruk av foringplasser begynte å gripe om seg. F.eks. bilde med fugl som snur hodet til venste i et tre ved en foringsplass ble fulg i neste runde av nesten identisk bilde hvor fuglen snur hodet til høyre. Slik tilstander ønsket ikke juryen å ha. Punkt 6 nevner noen av de faktorene som juryen bruker/kan bruke for å vurdere dette.          NB! Det viktigste er dog at sålenge et bilde fremstår som et helt annet (med minimale likhetspunkter) vil det bli bedømt. La oss ta et vakkert tre ute i naturen. Det kan jo fotograferes på mange måter ved f. eks. å endre standpunkt (nært, fjernt, høyre, venstre, høyere opp, lavere ned), valg av ulike brennvider (detalj, oversikt), vente litt på ulikt lys/vær osv. Dermed skapes det totalt forskjellige bilder av et tre selv om tid og sted, etc er det samme. Så ha dette i minnet når dere tar bilder eller vurderer bilder opp mot hverandre.

…..

11 andre gullbilder i runde 4:

Ulv. Gull. © Vegard Lødøen

En vill ulv fra Finland. Vi hadde neste gitt opp håpet om å få ulvebilder i vintermiljø og holdt på å pakke i det jeg slengte blikket ut av skjulet så jeg en stor og fin ulv som kom sigende. Den tok en runde og posete villig der naturen og skogen var på det flotteste. Bernt Østhus var til stede samtidig, han har levert lignede bilder før.

Nikon D800E,  500mm, f/6,3, 1/1000 sek,  ISO 400

Tiuren. Gull. © Vegard Lødøen

Et bilde fra Bernt Østhus sitt arena Soknedal. I fantastisk morgenlys fikk vi oppleve tiuren på kloss hold. På grunn av lite snø kom høneuka tidligere enn forventet.

Nikon D850, 500mm/4, f/5, 1/400 sek, ISO 800

Kollekampen. Gull. © Vegard Lødøen

Kollene finner sin plass i hierarkiet ved å måle høyde og krefter. Bildet er tatt et sted hvor bonden dumper siloavfall og der samles det gjerne noen hjorter. Hvem som får spise først, blir gjerne bestemt med litt knuffing. På forhånd hadde jeg lagt ut to blitser innbygd i brusflasker på styrke 1/8, lyddemping og skjult i vegitasjonen. Hjortene la ikke merke til at de ble fotografert.

Nikon D850,  70-200mm/2.8 på 150mm, 1/160 sek, ISO 500, to blitser, fjernutløser.

Baklengs salto, supermåne og solnedgang over Hurrungane.  Gull.  © Vegard Aasen

Godt planlagt «photoshoot» med skikjører som gjør baklengs salto fremfor Hurrungane i solnedgang og supermåne. Panorama sydd sammen av flere bilder.

Sony A7r2, 100-400mm på 324mm og f/5,6, 1/1000 sek, ISO 800

Blåmeis i i vinterlandskap. Gull. © Rolf Selvik

Bildet er tatt ved hytta vår som ligger i fjellskogen. Når forholdene er fine så bruker jeg litt tid med å prøve og få noen meisebilder i landskap som her.

Canon EOS 1DX Mark II, Canon EF 24-105/4 IS, på 24mm og f/11, 1/400 sek, ISO 1600. Bildet er tatt med fjernutløser.

Isbjørnfamilie. Gull. © Olav Thokle

Fra drivisen nord på Svalbard i august 2017. Nikon D500, 70-200/2.8, f/5.6, 1/500, ISO 200.

Ulv i snøvær. Gull. © Odd Larsen

En vårtur til Finland gav muligheter til ulv i snøvær. Veldig dårlige lysforhold ble en utfordring, men gav likevel resultat.

Nikon D300, Nikon 600 mm/4, f/4, 1/40 sek, ISO 1000. Konvertert til sort/hvitt.

Havørn i øsende regn. Gull. © Håkon Øvermo

Jeg var en tur på Runde for en stund siden, og følge mitt ønsket en rundtur med snekke og guide rundt øya. Det regnet så mye at jeg mente det var umulig å ta bilder i et slikt vær, men valgte motvillig å bli med. Prøvde å fotografere litt, men dråpene ytterst på linsa ødela bildene. Jeg hadde en tørkeklut i lomma, fikk tørket glasset da plutselig en Havørn kom svevende mot oss. Jeg kaster kamera og mitt nypussede objektiv opp og fyrer av noen bilder. Et bilde ble det – resten tok regnet.

Canon EOS 5D Mark III, EF100-400mm f/4.5-5.6L IS USM, f/5,6, 1/200 ssek, ISO 1600

Revebrødre. Gull. © Bjørn Erik Hellang

Rød og gul og hvit og svart er det samme har han sagt – sang vi på søndagskolen. Vel her er det 2 revesøsken som er søsken så gode som noen, selv om de er veldig forskjellige utenpå. Om de sloss litt her var de like gode venner etterpå. Tatt nær rovfuglskulet mitt på Lista. Canon EOS 1DX mark2, 500mm/4 , 1/320 sek, f/4, ISO4000.

Reinsdyr. Gull. © Andre Berli

Rein krysser elv. Eg la meg i skjul nede ved elvekanten og ventet da eg såg denne reinen komme på avstand. Bildet er tatt i området ved Trollstigen i Norddal kommune ca 2-3 timers gange innover terenget.

Canon 5d mk3, Canon 100-400mm på 100mm og f/8, 1/1250 sek, ISO 640.

Havørn. Gull. © Andre Berli

Havørn krysser fossefall. Bildet er tatt i indre Storfjorden.

Canon 7d mk2, Canon 600mm m/telekonverter 1,4x = 840mm, f/5,6, 1/1600 sek, ISO 160, ettbensstativ.

Sølvbilder (44 – 43 poeng):

Reinsbukk. 44 poeng. © Andre Berli

Eg lå oppe på en høyde i terrenget og observerte reinsflokken som var nedenfor meg, da denne digre bukken kom opp på kanten av høyden og la seg overraskende ned rett foran meg. Da var det bare å fyre løs. Bildet er tatt i Norddal kommune i området ved Trollstigen ca 2-3 timers gange innover terrenget.

Canon 5d mk3, 24-105mm på 105mm og f/8, 1/500 sek, ISO 100

..

Vandrefalkdrap. 44 poeng. © Bjørn Erik Hellang

Denne unge Vandrefalken har tatt ei Lappspove og fått den inn i steinene. Det skrikes fælt og falken har fått nok. Med et effektivt nakkebit avlives spoven og frokosten kan starte. Tatt på høsttrekket her i sørvest, en morgen i ghillie.

Canon 1DX mark2, 500mm/f4, 1/2500s, f/5,6, ISO 1600.

..

Bøksanger. 44 poeng. © Jostein Myre

Mange av sangerne våre har duse og sobre farger i varianter av gult og grønt, slik også med Bøksangeren. Ekstra flott blir Bøksangeren i vårskogen når omgivelsene også har mange av de samme fargene. Nikon D7000, Nikkor 500mm/4, f/4.5, 1/200 sek, ISO 250

..

Jerv. 44 poeng. © Vegard Lødøen

Vill jerv i de finske skoger var en flott opplevelse. Mye venting i flere dager gav uttelling. Spesielt fornøyd med angrepsposituren. Nikon D850, 500mm/4, f/7.1, 1/1250 sek, ISO 500

..

Lomvidykk. 44 poeng. © Øyvind Pedersen

Dykkende lomvi utenfor Hornøya. Bildet er tatt like under havoverflata med undervannshus. Nikon D750, 15mm, f/5.6, 1/400 sek, ISO 200, Aquatech Elite undervannshus.

..

Jordugle. 43 poeng. © Halvor Sørhuus

Bildet viser en jordugle som lander i toppen av en gran. Tatt 20.05.2012 i Verdal. Nikon D800E, Nikon 600/4, f/5, 1/640sek, ISO 400.

..

Ulvevalper. 43 poeng. © Robert Huldt

Bilde av ville, unge ulver tatt i Elverum kommune et sted høsten 2017.

..

Kronhjorten brøler i brattlia. 43 poeng. © Rolf Selvik

Kronhjorten brukte av og til denne orkesterplassen i brattlia når den brølte og i skogen rundt den holder det seg flere hunndyr.

Canon EOS 7D Mark II, EF 200-400mm/f4 L IS med innbygget 1,4X TC på 560mm og f/7,1, 1/400 sek, ISO 800.

.:.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Takk for besøket og velkommen tilbake. Her er mange flotte bilder å se – gjennom mange konkurranseår

………………………………………………………………………………………………………………………………….

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..