5 gull til Steffen Johnsen

Haukugle på musejakt. Gull. © Helge Helland

NM i Naturfoto/Fotojakta 2017 har rundet halvgått løp med juryeringen av runde 5 – og det med en ny og uslåelig rekord. En av fotografene oppnådde nemlig 5 gull i denne runden!

Månedens bilde fra Helge Hellands kamera er et særdeles velkomponert og «mykt» fluktbilde med skarpheten lagt på uglas hode. Han forteller dette om bildet:

«Jeg hadde håp om å få fotografere Haukugle i 2016-2017. Siden det var musår og meldt om flere haukugler i distriktet, så var det bare å gripe anledningen når jeg ble tipset om ei haukugle som holdt til og jaktet i et lite kulturlandskap i Stavanger by. Jeg hadde vært der noen  ganger tidligere med en kamerat og fått litt bilder. Selv om vi la ut død mus så var den lite villig å gå ned på disse på høsten. Noen ganger lyktes vi, men den fant  flest mus på egenhånd. Denne dagen tok jeg med datteren min Synne på 13 år. Vi la ut mus, og satt åpenlyst med hvert vårt kamera på stativ og ventet. Jeg hadde også lagt ut en del solsikkefrø på bakken tidligere som mus og småfugler kunne forsyne seg av, og slik at Haukugla kunne venne seg til å jakte der vi satt. Det ble en stor opplevelse for oss begge når Haukugla kom mot oss, og jeg ble kjempehappy når jeg kunne konstatere at skarpheten satt. Vi fikk også begge noen fine sittebilder. Selv om jeg etter dette jobbet med Haukugler i flere måneder, så er dette bildet ett av de jeg er mest fornøyd med. Å få dele slike opplevelser med de jeg er aller mest glad i gir meg også mer enn dobbel glede».Nikon D5, 500mm f/4,  1/1250 s,  f/4,5, ISO 1250,  stativ.

…..

Steffen Johnsen kan som førstemann i historien smykke seg med å ha gjort en utrolig bragd i konkurransen. Alle fem bildene hans i runde 5 ble belønnet med Gull. Her er det ingen over og ingen ved siden  – og det siden konkurransen ble startet for over 40 år siden. Vi gratulerer med bragden! Han inntar nå 3. plassen på Sammenlaglista etter 5 runder med 983 poeng som er 20 poeng etter ledende Magnar Lien som har 1003  poeng. Magnar har nok en solid runde med 2 gull, 2 sølv og en bronse. Bernt Øshus holder koken og 2. plassen på sammenlagtlista med 987 poeng etter fine 2 gull og 3 sølv.

Totalt ble det 88 gull- og sølvbilder i denne runden – noe som er det nest beste resultatet gjennom tidende. Til sammen er nå 77 fotografer inne på sammenlagtlista og kjemper om heder og ære.

Flere resultater finnes i lenkene i bloggen under «Regler og resultater 2017».

NB! Mange feil i filnavn på innsendte bilder skapte også denne gangen mye ekstra bry under juryeringen! Vennligst følg reglene for dette – som er: Fotografens etternavn + bildenr + _ + bildetittel. Bildetittel skal inneholde artsnavn der hvor det er mulig. Eksempel:  Hansen5_Hjort i spranget

….

14 andre gullbilder i runde 5:

Tiurkamp. Gull. © Bernt Østhus

Våren var sein med mye snø i år, hvilket forsinket tiurleiken med omtrent ei uke i forhold til normalt. Et dryss med nysnø oppå gammelsnøen gjorde denne tiurfighten ekstra severdig. Bildet er tatt i overskya forhold halv fem om morran, med ISO verdier deretter. Canon EOS 1Dx markII, EF 600mm + 1,4x converter, ISO 4000, f/5,6 1/80 sek.

Hjorteportrett. Gull. © Bernt Østhus

Jeg er pinlig klar over at mange sutrer over at jeg leverer ett hjortebilde i bortimot hver runde av Fotojakta. Og jeg antar at juryen også tar en ekstra kikk på gamle bidrag når den skal vurdere originalitet. Denne rundens bidrag er et portrett hvor alle lysguder spilte på lag. Jeg kunne ikke drømt opp en bedre lyssetting. Situasjonen varte noen få tideler hvor posituren til hjorten var perfekt, før hjortehodet var i skygge igjen – og jeg vil neppe oppleve en slik situasjon igjen. Men det er opp til juryen å vurdere om det er originalt nok! Canon EOS 1Dx, EF 600mm, ISO 1000, f/5,6, 1/160sek.

Hubrolanding. Gull. © Helge Helland

Jeg har et eget sted der jeg legger ut litt mat til hubro og andre fugler. Denne ugla har det vært et mål å få fotografere siden jeg startet aktivt i 2000. Med nytt kamera som tåler litt ISO, skulle det være mulig å få fluktbilder av denne ugla som helst jakter på natta. I et av mine første forsøk fikk jeg dette bildet. Jeg ble lettere gira, og gjorde mange nye forsøk, men til nå er dette mitt beste bilde av denne arten. Nikon D5, 300mm f/2,8,  1/640 sek, f/2,8, ISO 6400, stativ og kamuflasje.

Sommer. Gull. © Kjartan Trana

Tatt i ei blomstereng på Drageid i Osen kommune. Det var ikke lang tid de to sommerfuglene av arten brun blåvinge satt akkurat slik, men for meg ble det nok til å få dette bildet. Nikon D500, Nikon 300 mm, f/8, 1/250 sek, ISO 400

Magisk nordlys. Gull. © Kolbein Svensson

Panorama satt sammen av 6 vertikale bilder. Nikon D750, 14mm, f/2,8, 5 sek, ISO 2500.

Mår i krokfuru. Gull. © Magnar Lien

Bildet av denne måren er fra mitt eget prosjekt på mår som jeg har hatt gående noen år. Canon 1DX, EF 400/2,8 L IS, 1/640 sek, f/2,8, ISO 1600.

Brushaneleik i midnattssol. Gull. © Magnar Lien

Bildet av de to spillende brushanene er tatt på en brushaneleik i Varanger i Øst-Finmark.
Den ene natta da vi var i området var vi heldige og fikk oppleve dette fantastiske skuespillet i lyset fra midnattssola. Canon EOS 1DX, EF 200-400/4 L IS EXT på 560 mm, 1/800 sek, f/5,6, ISO 1600.

Haukugleforing. Gull. © Steffen Johnsen

Hekkende haukugle i Rogaland er det ikke mange av så da var det moro å få øye på de i kikkerten på en fjelltur. En av ungene satt ganske fint til så jeg rigget meg til i kamuflasjeteltet og rakk såvidt å gjøre klart kamera før haukuglemor kom med mat til ungen. Nikon D4, 400mm, f/5, 1/1000 sek, ISO 1000

Orrhanen på haugen. Gull. © Steffen Johnsen

Orrfugler er det ikke mye av her nede i Sandnesområdet, så da var det moro å finne denne spillgale orrhanen. Sjeldent å høre om spillgale orrhaner, så  jeg måtte prøve å få noen litt annerledes bilder av orrhanen. Her spiller den på en topp, og man skimter Jæren i bakgrunnen. Nikon D600, 50mm, f/7.1, 1/800, ISO 400

Spurvehauk på nøtteskrikejakt. Gull. © Steffen Johnsen

Bildet er tatt i vannskjulet til Jostein i Dalen. Mange fotografer er der og fotograferer, så da er det utfordrende å ta bilder som skiller seg litt ut fra resten. Her la jeg meg på magen for å få litt lavere perspektiv og andre bakgrunner enn det man vanlig vis ser derfra. Nikon D4, 400mm, f/7.1, 1/1600 sek, ISO 1000.

Røya på tiurleiken. Gull. © Steffen Johnsen

I det de første solstrålene traff leiken kom røya og satte seg perfekt til mens sjefstiuren ivrig prøver å imponere henne i bakgrunn. Nikon D4, 400mm, f/4, 1/640 sek, ISO 1600.

Tiur i morgenspill. Gull. © Steffen Johnsen

Fra en flott morgen i tiurskogen. Nikon D4, 400mm, f/4, 1/640 sek, ISO 1000.

«Golden hour» hegre. Gull. © Sylwia Grabinska

For å få denne typen bilde må en være på rett sted til rett tid. Den 20. mai i år kl. 22.16 var jeg det! Må si at solen var så lav over horisonten at den skinte direkte i øynene mine og rett på objektivet. Det var bare flaks at jeg såg hegren stå i vannkanten i den lille viken. Jeg visste ikke at den stod der, men heldigvis såg jeg på min LCD for å sjekke bildene. Og da såg jeg et lite hode som stakk opp fra nederst i bilderuten.

Leke gjemsel med brunbjørn. Gull. © Thomas Mørch

Et morsomt øyeblikk fra den finsk-russiske grensen og Lassi Rautinanens områder. Canon EOS-1D X ,Canon 500mm/4, 1/800 sek, f/4, ISO 3200.

Sølvbilder (44 – 43 poeng):

Gjerdesmett. 44 poeng. © Kjartan Trana

Denne ble fotografert i et naturreservat i Grong kommune. Gjerdesmetten hadde sin sangplass på ei velta rot. Ved å finne den rette vinkelen var det mulig å få kveldslyset med i bakgrunnen. For egen del synes jeg det ble litt skogsmagi. Nikon D500, Nikon 600mm, f/5, 1/100 sek, ISO 400.

Toppskarv. 43 poeng. © Kjartan Trana

Bildet ble til på noen av øyene utenfor Leka lengst nord i Namdalen. Sola var bare ned og duppet seg der nord på Helgelandskysten mens skarvene hadde det travelt med å hente mat til ungene. Nikon D4, Nikon 24–70mm/2,8, f/8,  1/1000 sek, ISO 1000

Fluesnapper med reirmaterial. 43 poeng. © Magnar Lien

Bildet av fluesnapperen med reirmaterial er tatt fra verandaen heime. Rett utenfor
kjøkkenvinduet vårt har vi en fuglekasse. Ved frokostbordet har vi orkeserplass til det som skjer omkring fuglekassen. Og i år var det fluesnapperen som okkuperte denne kassen. Ikke alltid man trenger å reise så langt for å få fine naturopplevelser. Canon EOS 1 DX Mk II, EF 200-400mm/4 L IS EXT + 1,4 konverter, 1/400 sek, bl 8, ISO 1600.

Sidensvans i høstfarger. 43 poeng. © Svein R. Johannessen

Sidensvans tatt på hjemstedet mitt Hommersåk under høsten 2016 sin invasjon av sidensvans. 420mm m/1,4x conv., 1/320 sek, f/4, ISO 2000

.:.

Takk for at du tittet innom bloggen – og på gjensyn etter runde 6!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..