Alle gode ting er tre

Månedens bilde:

Månedens bilde. Døgnflue. Gull. © Morten Ellingsen

Når de 3 første rundene av NM i Naturfoto 2017 er unnagjort, kan det slås fast at aldri tidligere har konkurransen hatt maken til oppstart!  Men mer om det senere. Som vanlig presenterer vi først Månedens bilde som denne gangen er tatt av Morten Ellingsen. Hans «Døgnflue» i svart/hvitt er et usedvanlig flott makrobilde av et insekt som honoreres med gull. Han forteller her mer om bildet og sin interesse for naturfoto:

Det er noen år siden jeg fattet interesse for foto – og spesielt da naturfoto med alle dens muligheter – dyr, fugler , landskap eller makro som i dette tilfelle. Makro er faktisk den aller første typen fotografering jeg fattet interesse for, og nesten alltid når jeg er på fototur ligger makroobjektivet i fotosekken. Man vet aldri hva som dukker opp, og det finnes motiver nesten over alt – det er jo den lille verden man lett overser med det blotte øyet. Og det fine er jo at man ofte finner motiver rett utenfor «stuedøra». Denne døgnflua fotograferte jeg bare noen meter fra utgangsdøra for noen år siden. Den satt fint plassert på en liten «kvist» i godt fotolys. Jeg så med en gang at dette bildet kunne bli ok, men synes det ble litt «blekt » fargemessig så jeg valgte å gjøre det om til s/h. Den siste tiden har jeg fattet mer og mer interesse for sort/hvitt også i andre typer naturfoto. Med kun nyanser i svatt/hvitt blir det annerledes og spennende resultater av slikt. Canon 5D Mark III, Sigma 105mm makro, f/7,1, 1/200sek, Iso 800.

…..

En strengere jury enn tidligere (nå er det siste gangen dette tas med her)!

På årets første jurymøte ble det bestemt at juryen skulle bli strengere siden vi for tiden er vitne til en formidabel økning i kvantiteten og kvaliteten på norske naturbilder. Ingen er tjent med at antall bilder på resultatlistene i NM i Naturfoto vokser over alle hauger ettersom tiden går. Dermed ble kravene til gull, sølv og bronse skjerpet i forhold til tidligere. Fotografene må derfor regne med minst 2 – 3 poeng mindre for et bilde enn i fjor!

Kriterier for bedømming:

Juryen på seks medlemmer (som i mange år hadde et kvinnelig medlem, selv om det er en stund siden nå) bedømmer et bilde ut fra de tre kriteriene originalitet, komposisjon og teknisk kvalitet – som hver kan gi fra 0 – 20 poeng av de totale 60 oppnåelige poengene. Her gir som kjent 25-34 poeng bronse, 35-44 poeng sølv og 45 poeng og høyere gull. Gullbildene får sine endelige poeng i årets siste runde – også kalt finalerunden.

Dagens situasjon er slik at tildelte poeng for komposisjon og teknisk kvalitet fordeler seg fornuftig over bildene som kommer inn i hver runde. Det samme gjelder ikke originalitet. Det ser ut til at en god del fotografer jobber med bilder hvor det inngår de samme artene og veldig like steder noe som gir fryktelig mange tilnærmet like bilder. Og slike bilder blir ikke originale over tid.  Dette gjelder på tvers av fotografer, men også tildels for enkeltfotografer (uten at bildene er for like i henhold til reglene). Alle disse bildene er i seg selv veldig bra, men hva hjelper det når man har sett veldig mange slike gjennom årene! Så moralen er: Jakt på originalitet!

….

Alle gode ting er tre, heter det, og det gjelder i aller høyeste grad de tre første rundene av NM i Naturfoto/Fotojakta 2017.  Med 247 bilder på resultatlista for runde 3 blir det satt ny rekord  – aldri har resultatlista inneholdt så mange bilder! I tillegg var runde 1 og 2 bare ca 10 bilder dårligere. Så oppslutningen om konkurransen er flott, og totalt er 69 fotografer nå med og kjemper om heder og ære og flotte premier! 56 fotografer står for bildene i runde 3 hvorav 12 er Gull, 70 er Sølv og 165 er Bronser.

Bernt Østhus stikker av med flest gull da han oppnår 2 Gull, 1 sølv og 2 bronser. Med det er han 3. mann på Sammenlagtlista så langt med 576 poeng. Magnar Lien oppnår 1 gull, 2 sølv og to bronser og er 2. mann på samme lista med 587 poeng. Vidar Lunde troner fortsatt som 1. mann sammenlagt med 592 poeng etter å ha tatt hjem solide 1 gull og 4 sølv.

Dessuten får ytterlige 8 fotografer 1 gull hver samt diverse andre valører. Det er Helge Helland, Kjell Heggelund, Laila Fredhjem, Morten Ellingsen, Nils Henning Austad, Steffen Johnsen, Torleif Hansen og Yvonne Rendahl.

Flere resultater finnes i lenkene ellers i bloggen.

….

Andre gullbilder i runde 3:

Overjordisk. Gull. © Yvonne Rendahl

En februarkveld på hytta i Sverige, tok vi turen opp på «viddefjellet» . Det var som om det var overjordisk , med det nakne fjellet, bare et værbitt tre og det utenomjordiske lyset som viste seg på himmelen. Blanding av nordlyset og lyset fra Mo i Rana som kastet lys opp mot skyene og skapte fin farge på himmelen. Og med synet av alle stjernene følte man seg ganske så liten i den store sammenheng. Nikon d7100, Tokina 11-16mm, f/2,8, 30 sek, ISO 1600.

Laksegyting. Gull. © Vidar Lunde

Hunnlaksen graver grop, mens hannlaksen passer på. Canon EOS 7Dmk2, EF 8-15mm/4 innstilt på 15mm og f/5, 1/20sek, ISO 800. Undervannshus og kamera innstilt til å ta ca. 5 bilder i minuttet.

Ørn i vårsnø. Gull. © Torleif Hansen

Vega, 8.04.17. Her har jeg fraktet gås i årevis fra sydligere strøk og bært meg skakk for dette bildet. Neida, skulle ned til sjøkanten og sette meg for å fotografere grågås i snøværet. Veien ned går med jorder på begge sider og da jeg kom over bakketoppen ser jeg hun letter i sterk motvind. Jeg stopper og hopper ut og da hun fikk mørke furuskogen i
bakgrunn ble det et flott og rufsete uttrykk synes jeg. Sjekket etterpå og det viste seg
at hun hadde forsynt seg med en grågås på egen hånd. Canon 7D mark II, Canon 200-400 på 560mm, 1/800sek, f/5.6, ISO 2000.

Nøtteskriker i kamp. Gull. © Steffen Johnsen

I herlige høstfarger sloss nøtteskrikene om de beste plassene for å komme til maten. Nikon D4, 400mm, f/5, 1/1000 sek, ISO 640.

Storlom i sivet. Gull. © Nils Henning Austad

 Nikon D4,  Nikkor 200-400mm/4+1,4x conv, f/5,6, 1/250sek, ISO1600. Stativ.

Gauk i setermiljø. Gull. © Magnar Lien

Dette bildet ble tatt på en tur til Jämtland. Jeg hadde fått tips om et haukuglepar der ungene var utfløyne av reiret. Mens jeg kikket etter uglefamilien ved kanten på en utmarkslått  landet det en gauk på skigarden. Den gamle høyløa i bakgrunnen utgjorde en fin bakgrunn. Resultatet ble et fint miljøbilde av gauken i stedet for uglefamilien. Canon EOS 1DX, EF 200-400/4 1,4x L IS på 560mm, 1/1600 sek, f/ 5,6, ISO 1600.

Kystlandskap. Gull. © Laila Fredhjem

Fotografert på vei til Hamningberg i Finnmark. En natt hvor midtnattsola la sitt preg på den flotte naturen. Fotografert kl 01.55, juni 2012. Canon EOS 50D, EF 100-400 mm/4,5-5,6 på 100mm, 1/100 sek, f/8, ISO 640.

Vinterlys. Gull. © Kjell Heggelund

Bildet er tatt ved Hårskallen i Levanger i år. Sol, vind og snøskavel kan gi artige motiv. Gjorde dette i sort/hvitt for å fremheve detaljene. Olympus OMD E-M1 Mark II,  f/14, 24mm, 1/1600sek, ISO 200.

Gråsisik på løvetann. Gull. © Helge Helland

Har sett sisik på løvetann mange ganger. Jeg fikk en tanke, at det hadde vært tøft med sisik på en vissen løvetann der den var omringet av masse gule i full blomst. Jeg laget så et lite stativ som jeg satte opp blomstene i. Problemet var bare att løvetannen lukket seg snart i sammen, så det burde skje raskt hvis jeg skulle oppnå ønsket effekt. Så guttungen måtte være med å sette opp blomstene. Jeg hadde knapt lagt meg ned på bakken, før en gråsisik landet og begynte å forsyne seg av frøene. Nikon D3s, 300mm/2,8, 1/1250 sek, f/3,5, ISO 500 stativ.

Hjortetenner. Gull. © Bernt Østhus

I jakten på originale vrier på temaet hjort – i håp om at juryen ikke automatisk tømmer bildet i sett det før kurven – er denne gangen turen kommet til hjortetenner. Bildet viser typisk atferd på vinteren, hvor hjorten beiter i høyden og trekker tilbake leppene for ikke å stikke seg når den biter av barnåler. Den gule bakgrunnen er indirekte sollys fra solnedgangen i ryggen av fotografen. Canon EOS 5D markIII, EF 600mm, f/5, 1/320sek,  ISO 800.

Ravnen angriper. Gull. © Bernt Østhus

Bildet er tatt i Finland ved et av Lassi sine skjul og ble tatt på premieturen for NM 2016 nå i april. Vi hadde usedvanlig hell og fikk se flere ulike ulver. Vi møtte en fotograf som kom da vi dro, og som hadde tilbragt 22 døgn tidligere uten å se en eneste ulv. Denne ble plaget av en ravn, som stadig gjorde utfall mot ulven der den tuslet over myra i skogkanten. En opplevelse for livet. Canon EOS 1Dx, EF 400mm, f/5, 1/640 sek, ISO 3200.

Sølvbilder (44-42 poeng):

Kampen om maten. 44 poeng. © Duy Ahn Pham

Selv om det kan være nok mat til alle isbjørnene som har oppdaget kadaveret, er det den største og sterkest som har førsteretten. Mindre isbjørner måtte vente på sin tur. Fotografert i Svalbard 2015. Canon 1Dx 200-400 på 266mm, 1/800 sek, f/4, ISO 1600.

..

Tjeld i uvær. 44 poeng. © Geir Horndalen

Nikon D750, Nikon 200-500 på 500mm, 1/800 sek, f/6,3, ISO 500.

..

Skjeggmeis. 44 poeng. © Kåre Hansen

Et bilde av en glad og syngende skjeggmeis tatt ved Landvikvannet i Grimstad. Canon EOS 7D mk II, 400mm, f/4, 1/500 sek, ISO 800.

..

Haukuglemorgen. 44 poeng. © Leiv Arne Åkset

Haukugle fra Marnardal en tidlig morgen før månen har gått ned, 11. april, 2017.

..

Brushanekos. 44 poeng. © Trond Westby

Jeg må alltid ha en tur ut på vadefoto når høsttrekket er i gang. Ligger da alltid under kamoduk, slik at litt mer forsiktige arter tør å lande der jeg ligger. Var heldig å komme over en liten flokk med unge brushaner. Disse tre landet rett ved siden av hverandre. Hvor to av de begynte å vise kjærtegn. Utrolig spesiell opplevelse. Vil tippe disse er søsken. Nikon D7100, Nikon 300mm/2,8 med 1,4x konverter, 420mm, f/4, 1/2500 sek, ISO 640.

.. 

Paddebryllup. 44 poeng. © Vidar Lunde

Et bilde tatt i dag. Paddene kom i gang ei uke tidligere i år enn det som er vanlig. De er ikke fullt så sky som frosken og derfor går det an å nærme seg forsiktig for å få bilder. Canon EOS 7Dmk2, EF 8-15mm f/4 innstilt på 15mm, 1/10sek, f/11, ISO 800. Undervannshus.

..

Orrhane i snølandskap. 43 poeng. © Magnar Lien

Bildet ble tatt på en orreleik 3. mai. Det var ingen snø på bakken da jeg krøp inn i kamuflasjen kvelden i forveien. Men da jeg kikket ut etter at orrhanene hadde vekt meg neste morgen var bakken og trærne dekt med ca 10 cm med nysnø. Men orrhanene spilte upåvirket av snøen. Her har jeg blendet ned til f/10 for å få fram mer av den nedsnødde skogen i bakgrunnen. Canon EOS 1 DX, EF 300mm/2,8 L IS, 1/30 sek, f/10, ISO 1600.

..

Tett på unghauken. 43 poeng. © Svein R. Johannessen

Tatt fra eget skjul på Jæren hvor denne unghauken hadde spist på åtet i mange timer da en musvå kom og jaget den vekk. Men den fløy ikke langt, bare noen meter nærmere skjulet og satte seg på småfuglegadden 2 meter unna. Canon 5D mkIII, 300mm, 1/1000 sek, f/5,6, ISO 1000.

..

Hard vinter. 43 poeng. © Øyvind Dyrdal

Canon EOS 7D mkII, 500mm/4, f/4, 1/60 sek, ISO 200.

..

Fossekallparing. 42 poeng. © Leiv Arne Åkset

Satt bak en nylig oppsatt kamuflasjenetting for å se hva som holdt seg ved fossen da jeg ble vitne til fossekallparing. Bilde er tatt i Marnardal 13.4.2017. Canon EOS 1Dx2, Canon 200-400mm/4 L IS USM med 1.4x innebygd extender, 784mm, 1/200 sek, f/8, ISO 4000.

..

Havørnkamp. 42 poeng. © Magnar Lien

Bildet er tatt ved en åteplass. Denne februardagen var det stor aktivitet der mange ørner var innom. Bildet viser en ung havørn som går til angrep på en gammel havørn. Unge ørner er ofte de som er mest agressive ved åteplassene. Canon EOS 1 DX, EF 200- 400/4 1,4 L IS på 362 mm, 1/1000 sek, bl 5,6, ISO 800.

..

Ekornshake. 42 poeng. © Trond Westby

Det er noen våte vårdager her i vest. Dette ekornet synes nok at alt dette regnet ble litt i overkant, og gjorde som Stian Blipp. Han liker å shake det ut. Nikon D500, Nikon 300mm/2,8, f/2,8, 1/1600 sek, ISO 2500.

..

Etter solndegang i nord. 42 poeng. © Viggo Hansen

Var ute en kveld på Vannøya i Troms da jeg så dette fantastiske lyset etter solnedgangen. Jeg måtte være rask å finne et passende motiv og da ble det denne lille bekken som renner ut i havet på stranda.  Canon 6D, Canon 16-35mm/2.8L II USM, 5 sek, f/2.8, 16mm, ISO 200.

.:.

Takk for at du tittet innom bloggen – og på gjensyn etter runde 4!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..