Fuglerunde

Månedens bilde:

Gjøk inn for landing. Gull. © Jarl Kjetil Johnsen

Runde 2 av NM i Naturfoto 2017 er bedømt, og det ble en skikkelig fuglerunde – noe som også gjenspeiles i Månedens bilde tatt av Jarl Kjetil Johnsen. Han gir oss et sjeldent og flott bilde av gjøk som går inn for landing. Her forteller han historien sin rundt dette bildet:

Jeg prøver hvert år å få meg en tur på fjellet i juni. Mens sommeren er godt i gang i lavlandet hvor jeg holder til, er det fortsatt vår i fjellet i Telemark. Området jeg stadig vender tilbake til ligger rett under tregrensa. Et frodig og artsrikt område bestående av store myrområder, fjellbjørkeskog, vann, bekker, samt einer og vierkratt. På denne tiden har alle trekkfuglene vendt tilbake fra overvintringsområdene og det bobler av liv og fuglesang. Denne junidagen i 2015 har jeg brukt endel tid på å fotografere ei blåstrupe som synger vakkert og intenst i nærheten. På denne tiden høres også gjøken nær sagt fra alle himmelretninger. Mens jeg er iferd med å sette opp teltet mitt blir jeg oppmerksom på 2-3 gjøker som  holder det gående rett ved. Vil tro de driver en form for kurtise, bestående av intens forfølgelse, jaging og et rikt utvalg av forskjellige lyder.

Etter å ha betraktet opptrinnet en liten stund legger jeg merke til at den ene fuglen ofte lander på samme tørrstokken i utkanten av ei myr. Jeg tar med meg stolkamo og fotoutstyr og rigger meg til rett ved. Etter å ha ventet en stund sender jeg ut noen strofer med «gjøkelyd» fra telefonen. Responsen lar ikke vente på seg, gjøken kommer skrått inn fra siden, jeg får en serie i landingsøyeblikket hvorav dette ble det beste i mine øyne, hvor både positur og lys gjør at gjøkens flotte og detaljrike fjærdrakt kommer til sin rett.

Med bildene trygt på brikka er det bare å nyte resten av kvelden ved kaffebålet, mens himmelen blir farget rød og lyden fra gjøk, lirype, enkeltbekkasin og andre fjærkledde skapninger lager en perfekt ramme rundt denne flotte junikvelden i fjellskogen.

Canon EOS 5D Mark III, EF500mm f/4L IS USM, f/5,6, 1/1000 sek, ISO 1000.

…..

En strengere jury enn tidligere!

På årets første jurymøte ble det bestemt at juryen skulle bli strengere siden vi for tiden er vitne til en formidabel økning i kvantiteten og kvaliteten på norske naturbilder. Ingen er tjent med at antall bilder på resultatlistene i NM i Naturfoto vokser over alle hauger ettersom tiden går. Dermed ble kravene til gull, sølv og bronse skjerpet i forhold til tidligere. Fotografene må derfor regne med minst 2 – 3 poeng mindre for et bilde enn i fjor!

Kriterier for bedømming:

Juryen på seks medlemmer (som i mange år hadde et kvinnelig medlem, selv om det er en stund siden nå) bedømmer et bilde ut fra de tre kriteriene originalitet, komposisjon og teknisk kvalitet – som hver kan gi fra 0 – 20 poeng av de totale 60 oppnåelige poengene. Her gir som kjent 25-34 poeng bronse, 35-44 poeng sølv og 45 poeng og høyere gull. Gullbildene får sine endelige poeng i årets siste runde – også kalt finalerunden.

Dagens situasjon er slik at tildelte poeng for komposisjon og teknisk kvalitet fordeler seg fornuftig over bildene som kommer inn i hver runde. Det samme gjelder ikke originalitet. Det ser ut til at en god del fotografer jobber med bilder hvor det inngår de samme artene og veldig like steder noe som gir fryktelig mange tilnærmet like bilder. Og slike bilder blir ikke originale over tid.  Dette gjelder på tvers av fotografer, men også tildels for enkeltfotografer (uten at bildene er for like i henhold til reglene). Alle disse bildene er i seg selv veldig bra, men hva hjelper det når man har sett veldig mange slike gjennom årene!

Så moralen er: Jakt på originalitet!

….

Resultatlista fra Runde 2 i NM i Naturfoto/Fotojakta 2017 inneholder nesten like mange bilder som i runde 1, men med noen færre sølvbilder og flere bronsebilder. Så oppslutningen om konkurransen er upåklagelig med 50 fotografer og 233 bilder på lista hvorav er Gull, 57 er Sølv og 169 Bronser. Nøyaktig halvparten av disse bildene er fuglebilder og 6 av 7 gullbilder er også av fugl.

Månedens beste fotograf (gjelder antall gull- og sølvbilder) blir Magnar Lien som oppnår 2 gull og 3 sølv. I følge han selv er dette hans beste runde noensinne i konkurransen – så vi kan bare gratulere! Jarl Kjetil Johnsen oppnår Månedens bilde for sitt sjeldne gullbilde av Gjøk som går inn for landing. I tillegg får han også 3 sølvbilder og en bronse på 34 poeng.

Dessuten får ytterlige 4 fotografer 1 gull hver samt diverse andre valører. Det er Helge Helland, Morten Ellingsen, Vidar Lunde og Steffen Johnsen.

Sammenlagt etter 2 runder leder nå Vidar Lunde med 392 poeng. Deretter følger på 2. plass Magnar Lien med 389 poeng, på delt 3. plass Jarl Kjetil Johnsen og Steffen Johnsen med 383 poeng og på 5. plass Bernt Østhus med 382 poeng.

Flere resultater finnes i lenkene ellers i bloggen.

….

Andre gullbilder i runde 2:

Haukugle med mus. Gull. © Helge Helland

Veldig kjekt med haukugleinnvasjon i høst og vinter. Har jobbet med flere forskjellige individer og tørr ikke regne på hvor mange timer som er tilbrakt med disse fuglene. Nikon D5, 300mm/2,8, f/3,5, 1/1250 sek, ISO 2500, stativ.

Orrhaner i snøstorm. Gull. © Magnar Lien

Bildet er tatt på en orreleik i fjor vår. I løpet av morgentimene kom det en liten snøstorm. Mens det sto på som verst holdt hanene opp å spille, men de forlot ikke spillplassen. Jeg justerte ned ISO-en for å få lange nok lukkertider til å få med bevegelsen i snøen. Canon EOS 1 DX, EF 200-400mm/4 med 1,4x L IS på 560 mm, 1/60 sek, f/5,6, ISO 250.

Silender i morgentåke. Gull. © Magnar Lien

Et bilde fra et lite skogsvann der silendene ofte er innom. Bildet er tatt i det de første solstrålene skinte gjennom nattskodda som lå over den stille vannflata. Dette skapte en fin kontrast mot den andre siden av vannet og skogen som ennå lå i skygge. Canon EOS 1DX, EF 70-300mm/4-5,6 L IS på 300mm, 1/2000 sek, f/9, ISO 800.

Storlom i profil. Gull. © Morten Ellingsen

Canon 5D mark III, Canon 500mm/4+1,4x TC (700mm) , f/5,6, 1/800sek, ISO 250.

Hubro. Gull. © Steffen Johnsen

Er fantastisk å ha muligheten til å sitte å studere hubroen på nært hold. Her kom den like før sola forsvant, og som vanlig tok hubroen først hodet på kråka jeg hadde lagt ut til den. Tatt fra eget skjul i Rogaland. Nikon D4, 400mm, f/2.8, 1/200sek, ISO 3200.

Mår i regnvåt skog. Gull. © Vidar Lunde

Har jobbet lenge med mår, de siste årene med bevegelsessensor. Her er den fremme midt på dagen i et kraftig regnvær i begynnelsen av juni. Canon EOS 7D, EF 17-40mm/4 på 17mm og f/8, 1/30sek, ISO 1000.

Sølvbilder  (44 – 40 poeng):

Melkeveien, nordlys og bylys. 44 poeng. © Kolbein Svensson  

Bildet er et panorma satt sammen av 6 vertikale eksponeringer. Jeg har planlagt dette en stund og en søndag spilte været på min side. Da var det bare å finne fram appen for å planlegge tidspunkt. Månen gikk ned 03,44 denne natta, og melkeveien skulle være synlig fram til ca 04.30. Klokka ble satt på 03.00, jeg var på plass omtrent i det månen forsvant ned. Da var det bare å rigge seg opp. Jeg rakk omtrent 50 eksponeringer før jeg satte kursen hjem og i seng. Bildet er satt sammen i Lightroom. Det er foretatt en del redigering for å få dette resultatet. Men ikke noe uvanlig for denne type bilder. Eksponering, kontrast, tone kurve, støyfjerning som vanlig, samt noe bruk av radial-filter.

..

Haukugle i vinterkulisser. 44 poeng. © Morten Ellingsen

Canon 5D Mark III, Canon 300mm/2,8 + 2x TC (600mm), f/8, 1/250sek, ISO 1000.

..

Ørret på gyteplassen. 44 poeng. © Vidar Lunde

I en liten bekk var det mye forholdsvis stor ørret som gjorde seg klar til gyting i slutten av oktober. Fisken ble skremt da jeg satte ut undervannshuset, men kom nokså snart tilbake igjen. Kamera er innstilt til å ta 5 bilder i minuttet. Canon EOS 7Dmk2, EF 8-15mm/4 innstilt på 15mm og f/6,3, 1/40sek, ISO 1600.

..

Gjøk. 43 poeng. © Helge Helland

Jeg har brukt mye tid på gjøken, og noen ganger lykkes jeg å komme den nærme. Her hadde sola nettopp gått ned bak fjella, men lyste opp skyene, som igjen gav ett fint motlys. Bildet er tatt fra kamotelt. Nikon D5, 500mm/4, f/4,  1/320 sek, ISO 1600. Stativ.

..

Haukugle med musefangst. 43 poeng. © Helge Helland

Fikk den når den landet på noen steiner. Dette bildet er bare croppet litt i øvre kant … så det må vel kalles flaks å ikke kutte vingene i en slik situasjon. Nikon D5, 500mm/4 på f/5, 1/320 sek,  ISO 1250, stativ.

..

Nordlys på Sommarøya nord. 42 poeng. © Alf Skoglund

Sommarøy og Hillesøya henger sammen med korte bruer. Det er små øysamfunn med spredt bebyggelse med konsentrasjon rundt brua mellom øyene. Turistene som kommer for å fotografere nordlyset her må ta bildene sine med lysforurensninga som hus og fiskebedrifter naturlig påfører bildene. Jeg tok føttene fatt og fant veien ut til havet i nordvest. Der lå snøen krittkvit og uten fotavtrykk, og bildene fikk jeg ta uten tanke på lys og andre forstyrrende elementer.  Å stå der i  lyset fra en tilnærmet fullmåne mens nordlyset danset på himmelen i 2 timer uten stans, var en annerledes opplevelse.  Vanligvis tar jeg bilder relatert mer til innlandet. Dette var havet, storhavet. Like bra begge deler, og variasjonen setter jeg pris på.  Sony a7RII + metabones T IV adapter, Canon 16-35mm/2,8+ 1.4x converter på 16mm, f/3,5, 4 sek, ISO 800.

..

Fossekall. 42 poeng. © Arnfinn Malmedal

En tur i elva på jakt etter fossekallene gjøres uansett vær eller føre. Nå var det et nydelig vintervær og det var bare å kle seg godt og ta med liggeunderlag til å legge seg på for å ikke fryse for mye. Fuglene kom og fløy mange ganger i løpet av dagen. De var ikke enkle til å få sett i fri sikt mellom buskene og plassert på ønsket sted i det fantastiske lyset. Synes jeg var heldig med denne. Nikon D500, AFS VRII 600mm/4 med 1,4 converter på f/5,6, 1/1600 sek, ISO 800.

..

Skjeggmeis. 42 poeng. © Duy Ahn Pham

Etter 2 bomdager på Fornebu, bestemte jeg å gi det en sjanse til. Like før utstyret ble pakket i sekken, kom to herrer fra andre siden av fjorden. De fortalte oss hvor disse søte fuglene holdt til. Noen av fuglene stakk flere meter inn i sivet da fant vi flokken. Det ble noe hundre bilder før de fløy vekk. Fotografert på Fornebu i 2016. Canon 1Dx, 100-400mm/4 II (330mm), 1/1600sek, f/5,6, ISO 1600.

..

Havørnparet synger. 42 poeng. © Magnar Lien

Et bilde tatt i nærheten av min faste åteplass for ørn. Dette er et par som holder til i nærmiljøet her. Jeg var opptatt med å ta bilder av den ene havørna som satt i dette treet da maken plutselig landet i det samme treet. Artig å få begge fuglene på samme bildet mens de holder på med hilsningssangen sin. Canon 1DX, EF 200-400mm/4 m/1,4x L IS på 560 mm og f/5,6, 1/400 sek, ISO 3200.

..

Musvåk og skjære. 41 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Kråkefugler har en forkjærlighet for å mobbe og gjøre livet surt for de fleste rovfugler. Denne skjæra er intet unntak, og musvåken må nok bare innse at den må leve med rollen som mobbeoffer med jevne mellomrom. Skien, våren 2015. Canon EOS 5D Mark III, EF500mm/4L IS USM, f/5, 1/1600 sek, ISO 1600.

..

Toppskarv med reirmaterial. 41 poeng. © Magnar Lien

Dette bildet ble tatt på Hornøya sist sommer. Mens vi var der i månedsskiftet mai/juni drev skarvene fremdeles og hentet reirmaterialer som de bygde på reirene sine. Fuglene på Hornøya er kjent for at de er veldig tillitsfulle. Canon EOS 1 DX, EF 200-400mm/4 m/ 1,4x L IS på 540mm, f/5,6, 1/800 sek, ISO 500.

..

Jaktfalklanding. 41 poeng. © Steffen Johnsen

Tatt fra skjulet hos en god fotokompis. Nikon D600, 400mm, f/4, 1/640 sek, ISO 1600.

..

Kveldens konge – dobbeltbekkasin. 40 poeng. © Bernt Østhus

Kveldens konge ble ekstra spillesugen da strølyset traff ham mellom trærne i fjellbjørkeskogen og dro til noen ekstra hakk. Dobbeltbekkasinspillet er blant vårens vakreste eventyr. Canon EOS 1Dx, EF  600mm, f/4, 1/640sek, ISO 1600.

..

Fjellvåk. 40 poeng. © Helge Helland

Bildet er tatt fra kamohytte ved en foringsplass for Rovfugler. Det er skjelden med snøvær på mine kanter, så det er ekstra kjekt når det drysser litt. Nikon D3s, 500mm/4 på f/5, 1/1000 sek, ISO 1250, Stativfeste.

..

Reinsdyr i soloppgang. 40 poeng. © Kjell Erik Engmark

I lang tid hadde det vært et godt sommervær, og jeg bestemte meg for å ta en natt ute i nærheten av Hallingnatten. (Nes kommune). Tidligere hadde jeg observert reinsdyr i området og håpet på å fange dyrene på morgenbeite i motlys. Etter en times leting fant jeg noen dyr i 5-tiden på morgenkvisten. Morgentåka henger fortsatt i de dypeste dalene, mens den varme morgensola titter opp over åskammen. Canon EOS 5D mark II, Canon EF 300mm/2,8 m/ Canon EF Extender 1,4x II på 420mm, 1/500 sek, f/7,1, ISO 400.

..

Svanedansen. 40 poeng. © Svein R. Johannessen

Bilde tatt i Lutsivassdraget en iskald januardag med 10 minus på gradestokken og litt nordavind. 1/1250sek, f/8, 300mm, ISO 500.

..

Storlom i morgenlys. 40 poeng. © Torstein Wremer

Bilde er tatt i Åmlivatn Telemark tidlig morgen i det sollyset traff vannet. Nikon 810, 600mm, f/4, 1/2000 sek.

..

Ekorn. 40 poeng. © Trond Westby

Det er stemning i skogen når det er vindstille og morgensola titter inn i skogen mellom trærne. Ekornet har funnet seg noe å spise og de flotte ørene blir gjennomslyst av de første lysstrålene. Nikon D500, Nikon 300mm/2,8, f/2,8, 1/800sek, ISO 800.

.:.

Takk for at du tittet innom bloggen – og på gjensyn neste gang! 

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..