Myrull

Månedens bilde:

Månedens bilde: Myrull. Gull. © Arne K Mala

Myrull. Gull. © Arne K Mala

Naturen gir noen ganger så mye av sin overflod at vi blir som lamslått av overraskelse og beundring. Vi har aldri sett maken før til dette bildet fylt til randen av myrull mot Jotunheimens Falketind aller bakerst i bakteppet av topper. Vi lar fotografen av bildet, Arne K Mala, fortelle mer om det.

«Her har eg fotografert ein fantastisk forekomst av Myrull ved Tyinvatnet, der tindene i Jotunheimen ruver i bakgrunn. Ikkje kvart år det er like mykje myrull på denne staden, men dersom vasstanden i Tyinvatnet er rett i forhold til myrullen, ligg det til rette for fantastiske fotomuligheter. Få dager etter at eg tok dette bildet sto all myrullen under vatn, slik er det med eit vatn som er regulert. Nikon D 750, Nikkor 24-70mm/2,8, ved 24 mm, 1/100 sek, f/22 og ISO 200».

…..

Førtiåringen NM i Naturfoto/Fotojakta er uten tvil i sin aller beste alder noe som blir bekreftet av innsatsen i runde to i jubelåret. En streng jury kunne telle opp ikke mindre enn 14 gull, 62 sølv og 103 bronser ved møtets slutt. Et runderesultat som er blant de fire aller beste gjennom konkurransens 40 år. Antall fotografer er en del mindre enn i første runde  i  år, noe som bekrefter en ypperlig kvalitet på de som deltar.

Mestvinnende fotografer i runde 2 blir  Bjørn Erik Hellang med 3 gull og 2 sølv samt Vegard Lødøen også med 3 gull og i tillegg 1 sølv og en bronse på 34 poeng. Arne K Mala og Bernt Østhus oppnår begge 2 gullbilder. Mala drar i tillegg i land 3 sølvbilder, mens Østhus stopper brått ved 2 sølvbilder da det ene av hans innsendte 5 ble vurdert av juryen til å være for likt ett som han sendte inn i 2014 – og det ble derfor ikke bedømt! De 4 resterende gullbildene gikk til  Bjørn Aksel Bjerke, Thomas Mørch, Bjørn Rangbru og Ketil Olsen.

Sammenlagt etter 2 runder finner vi på toppen av lista Arne K Mala med 418 poeng, deretter følger Bjørn Erik Hellang med 414 poeng, Vegard Lødøen med 403 poeng og Terje Sylte med 400 poeng.

…..

Deltakere i konkurransen: Les Reglene nøye! Reglene for 2016 er de samme som var gjeldende i 2015 og finnes som lenke i bloggen eller her: http://www.klikk.no/produkthjemmesider/villmarksliv/naturfoto-1452882.ece

Legg spesielt merke til hvor bildene som deltar kan være tatt, hvilken informasjon som skal følge hvert bilde og størrelse på bildene, samt navning på filene som sendes inn!

NB!

Punkt 6 i reglene sier dette: «Hver fotograf kan bare delta med ett bilde i konkurransen av svært like situasjoner/motiver. Samme sted, samme art, samme kjønn, ikke nødvendigvis samme tidspunkt, samme visuelle uttrykk er noen av faktorene som brukes til å vurdere dette». Med konkurransen her menes ikke kun i inneværende år, men alle årene den har foregått. Nesten i hver runde er det fotografer som ikke får bedømt et bilde på grunn av vi finner at det er for likt et tidligere innsendt bilde.

Denne regelen er langt fra ny selv om den har vært utformet litt forskjellig gjennom årene. Da den ble tatt inn i reglene, var vi grundig lei av alle bilder som ble tatt på samme sted og ofte på samme tid hvor motivet bare ble justert ved relativt små endringer i posisjon og vinkler på f.eks. en fugl. Konkurransen var i ferd med å gå inn i en veldig kjedelig fase på grunn av at mange slike tilnærmet like bilder tatt av samme fotograf ble sendt inn.

Vi prøver å behandle alle så rettferdig og likt som mulig. Derfor har vi nå liggende på PC-en som brukes til visning, alle innsendte bilder samt følgebrev til konkurransen fra og med 2012. Og det tar bare noen få sekunder å søke frem alle bildene som en fotograf har sendt inn.

….

Andre gullbilder i runde 2:

Haukugle i motlys. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Haukugle i motlys. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Haukugla fotograferte jeg i fjor på Golsfjellet. Den holdt seg ved noen jorder der det var godt med mus. Her henter den død fellefanget mus jeg la ut på snøen. Canon 1DX, Canon 200-400mm med 1,4X  innebygget conv., 380mm, f/7,1, 1/5000 sek. ISO 1000.

Tiur i snøvær. Gull. © Bjørn Erik Hellang

Tiur i snøvær. Gull. © Bjørn Erik Hellang

Bildet er tatt på Sørlandet der det normalt aldri snør i slutten av april. Lykken ville at det begynte å småsnø litt denne morgenen og da Tiuren i tillegg gjorde et hopp da var jeg kjempefornøyd. Canon 7D mk2 , 300mm, f/4, 1/500 sek.

Jaktfalkjakt. Gull. © Bjørn Erik Hellang

Jaktfalkjakt. Gull. © Bjørn Erik Hellang

En ung Jaktfalk holdt seg ytterst på Lista i vinter. Satte meg kamuflert for å få den i jaktmodus. Var heldig da den snappet ei ung Svartand og jeg fikk noen flotte skudd.
Canon 7D mk2, 500mm, f/7,1, 1/3200 sek, ISO 1250.

Orrhane. Gull. © Bjørn Erik Hellang

Orrhane. Gull. © Bjørn Erik Hellang

Tatt på Sørlandet på leik. La meg med lavt perspektiv og tok denne i motlys med noen mørke graner som bakgrunn. Valgte bevisst å croppe sånn for å få et annerledes bilde. Canon 7D mk2, 500mm, f/4,5, 1/2656 sek, ISO 2000.

To dvergflaggermus. Gull. © Vegard Lødøen

To dvergflaggermus. Gull. © Vegard Lødøen

I en låve ved Storfjorden bor en koloni med dvergflaggermus. De flyr ofte forbi hjørnet på låven. Der er det mulig ved hjelp av ir-sensor å få tatt bilder av disse flyvende skapningene. Holder man på lenge nok, så blir det bra til slutt. D800e, 70-200mm/2.8 på 95mm og f/13, blitz sb-900, 1,6 sek, ISO 250

Trollstigen. Gull. © Vegard Lødøen

Trollstigen. Gull. © Vegard Lødøen


Jeg følger med på solflekkene på solen daglig hele vinterhalvåret i håp om nordlys. Her er en natt ved Trollstigen i fine forhold. D800e, 14-24mm/2.8 på 14mm, 15 sek, ISO 400.

Hjortesilhuett. Gull. © Vegard Lødøen

Hjortesilhuett. Gull. © Vegard Lødøen


I dårlig lys kan silhuett-bilder være et alternativ. Bildet forteller en historie. Bukken med sine lyster, kolle som er obs på bukken og kalven som ikke bryr seg. D800e, 300mm/2.8, f/2.8, 1/160 sek, ISO 1000.

Reinsdyr i vinterlandskap. Gull. © Arne K Mala

Reinsdyr i vinterlandskap. Gull. © Arne K Mala

Fotografert i Fjella på Voss. Ein liten reinsflokk passerer meg på fin fotoavstand der eg får ei låg vintersol inn frå venstre som framhever landskap og skygger. Nikon D4, Nikkor 500mm/4 VR, 1/3200 sek, f/4 og ISO 200.

En gammel mester. Gull. © Thomas Mørch

En gammel mester. Gull. © Thomas Mørch

Fotografert 16.april 2015. Norges første naturverner sa det så fint i boka «Skriket fra Kverrvilljuvet»: «Den eldgamle krokfurua står og huker seg innpå høgdene mot Soppdalsfjellet. Hundre somre kom. Hundre vintre gikk. Furua sto der. Et udødelig vesen under sol og stjerner». Canon EOS 5D Mark II, 15mm/2.8, 8 sek, f/2.8, ISO 2000.

Tiur. Gull. © Bjørn Rangbru

Tiur. Gull. © Bjørn Rangbru

Fotografert fra skjul i Malvik kommune den 26.4.2008.  Det har alltid vært min greie å bomme på tiurleiker, men denne gangen gikk det bra. Nikon D300, Nikkor 18-70mm (på 60mm), f/5.6, 1/320 sek, stativ.

Irritert orrhane. Gull. © Bernt Østhus

Irritert orrhane. Gull. © Bernt Østhus

Orrhanene er veritable kruttønner under vårspillet. Den minste lille fornærmelse blir møtt med blindt sinne og store fakter. Moro å se på – må oppleves hver vår. Fra Soknedal i Sør Trøndelag. Canon EOS 1Dx, EF 600mm + 1,4x converter, f/5,6, 1/1000 sek, ISO 1250.

Kolle i snø. Gull. © Bernt Østhus

Kolle i snø. Gull. © Bernt Østhus

Bildet er tatt etter en liten lokal snøbyge på Hitra i Sør Trøndelag, på et sted hvor hjorten ofte har dagleie. Dette stedet er også et av få hvor det er mulig å stille inn på hjorten om værforholdene er riktige; en dyp bekkedal gir skjul for lyd og lukt, og det er 30 meter til kollen hvor dyra ligger fra et nærmest perfekt utkikkspunkt på kanten av bekke-dalen. Canon EOS 5D mark iii, EF 600mm, f/4, 1/125 sek, ISO 1600.

I midnattssola. Gull. © Ketil Olsen

I midnattssola. Gull. © Ketil Olsen

Lirype i midnattssol. Tatt på Hillesøy utafor Tromsø mai 2015. Nikon D3s, Nikon 300mm/ 2.8, f/10, 1/3000 sek, ISO 640.

Sølvbilder (44 – 40 poeng):

Rådyridyll. 44 poeng. © Tom Larsen

Rådyridyll. 44 poeng. © Tom Larsen

Dette bildet er tatt i Tuddal i Telemark. Dette er et område med lav rådyrbestand, men med en fantastisk natur. På hjemveien fra en av mine mange rekognoseringsturer i området kom denne familien løpende over veien foran bilen. Spent og med forhåpning om å se igjen dyra, vendte jeg tilbake til stedet samme kveld. Kort fortalt førte myriader av knott til at jeg ble tvunget til å avslutte posteringen i det sola var i ferd med å gå ned. På vei mot bilen ble lykkeligvis frustrasjon raskt snudd til optimisme, i det dyra brått kom til syne i et myrdrag rett foran meg. Her ble det ikke tid og anledning til å benytte stativ. I motsetning til de andre bildene jeg fikk tatt, er alle dyra med, samtidig som ingen snur seg vekk. ISO 1250, 1/320 sek, f5,6, 400 mm.

..

Rev i farta. 44 poeng. © Terje Sylte

Rev i farta. 44 poeng. © Terje Sylte

En hel sommer holdt jeg det gående med revefoto på sommerstid, men når august kom forsvant alle sammen. Nikon D3 , 1/60 sek , f/4,4, ISO 160.

..

Rådyrfamilie. 44 poeng. © Bernt Østhus

Rådyrfamilie. 44 poeng. © Bernt Østhus

Bildet er resultat av grundig planlegging, og er tatt fra et skjul i vannkanten ved Hemnskjela i Sør Trøndelag. Morgenlys inn i løvverket, hvor de varme refleksene kommer fra blæretang på fjære sjø bak dyra. Canon EOS 5D mark ii, EF 500mm, f/4, 1/80 sek, ISO 800.

..

Smålom i lys og skygge. 44 poeng. © Bernt Østhus

Smålom i lys og skygge. 44 poeng. © Bernt Østhus

Smålomen er en av de mest elegante fuglene jeg vet om, og jeg var heldig med positur, lys og skygge da mor og barn passerte meg i morgensola. Fra et smålomtjern i Sør Trøndelag. Canon EOS 5D mark III, EF 600mm + 1,4 x converter,  f/7,1, 1/1000 sek,ISO 800.

..

Kråker. 43 poeng. © Leif Rustand

Kråker. 43 poeng. © Leif Rustand

Ute på Krogshavn er det mye kråker. De er litt sky, men ut med noen brødbiter og så samlet de seg. Tok bilder med tanke på å lage whiteout i svarthvitt. Canon 7d mark 2, Canon 70-300mm, f/9, 1/640 sek, ISO 1600.

..

Fjellrevkamp. 43 poeng. © Terje Sylte

Fjellrevkamp. 43 poeng. © Terje Sylte

Tatt på Dovrefjell hvor det har vært mange fjellrevkull de siste årene. Nikon D4, Nikon 70-200mm på 200mm og f/4 , 1/2500 sek, ISO 1600.

..

Fugleliv ved brekanten. 42 poeng. © Jørgen Skaug

Fugleliv ved brekanten. 42 poeng. © Jørgen Skaug

Fotografert fra båt ved brekanten i Kongsfjorden på Svalbard juni 2015. Canon 7D, Canon EF-70-200 L IS II USM på 200 mm of f/10, 1/2500 sek, ISO 200.

..

Olm oter. 41 poeng. © Torleif Hansen

Olm oter. 41 poeng. © Torleif Hansen

Vega, 19.11.14. Var på vei til jobb og kjørte forbi et av mine faste otersteder, så den var på vei mot elvemunningen fra havet. Fikk kommet meg ned ved brukaret og la meg ned for å
vente. Tok ikke lange tiden før den kom der jeg håpet. Ved første klikk reagerte den med både nysjerrighet og nesten så jeg må si sinne. Ble vel et kvarter med denne i all hovedsak plaskende og stirrende innenfor nærgrensen. Heldigvis kom den også opp litt lenger unna enkelte ganger så jeg fikk foreviget den. Har fotografert mye oter, men dette var første gangen jeg følte meg litt skeptisk. Stor opplevelse. Var godt kamuflert og den så bare solblenderen. Fargene er refleksjoner fra brua. Canon EOS 1DX, Canon 300mm+1,4x konverter, 1/400 sek, f/6,4 ISO6 400.

..

Fossekall i miljø. 41 poeng. © Arne K Mala

Fossekall i miljø. 41 poeng. © Arne K Mala

Fotografert på Voss. Her er det brukt fjernutløser på kamera som er plassert ved ein av fossekallen sine faste mellomlandingsplasser. Der fekk eg fossekallen i forgrunn og fosse- landskapet i bakgrunn. Nikon D750, Nikkor 70-200 mm/2,8 VR2 på 70 mm, f/10, 1/10 sek, ISO 100.

..

Storlom i flukt. 41 poeng. © Ane Therese Ravnaasen

Storlom i flukt. 41 poeng. © Ane Therese Ravnaasen

Tatt i Dalen, plutselig dukket storlomen opp på siden av båten, ikke lenge etter tok den av i stor fart. Canon 5D mark III, Canon 500mm, f/6,3, 1/3200 sek, ISO 1600.

..

Jagende unghauk. 40 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Jagende unghauk. 40 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Denne unge hønsehauken prøvde seg stadig på noen skjærer som holdt til på min åteplass. Enkelte ganger kom den inn rett i mot, og en sjelden gang greide jeg å fange den med kamera. Canon 1DX, Canon 300mm/2,8, f/3,5, 1/640 sek, ISO 1600.

..

Hønsehauken. 41 poeng. © Bjørn Erik Hellang

Hønsehauken. 41 poeng. © Bjørn Erik Hellang

Tatt på Sør-Vestlandet på utlagt åte. Den flotte voksne hauken kommer rett imot og er her klar for landing. Lyset var herlig og posituren upåklagelig. Canon 7D mk 2 , 500mm, f/5, 1/1328 sek.

..

Rådyr på kveldsbeite. 40 poeng. © Tom Larsen

Rådyr på kveldsbeite. 40 poeng. © Tom Larsen

Denne rådyrgeita observerte jeg flere ganger i kanten av et hogstfelt. Som regel var det i skumringen den kom til syne. Dette bildet fikk jeg tatt en kveld den kom noe tidligere ut på lysningen. Jeg benyttet stativ under fotograferingen. ISO 500, 1/200 sek, f/5,6 brennvidde 400 mm.

..

Rev i kveldslys. 40 poeng. © Tom Larsen

Rev i kveldslys. 40 poeng. © Tom Larsen

Denne revetispa observerte jeg på et jorde til alle døgnets tider sist sommer. Det viste seg etter hvert at den hadde et kull i nærheten. Dette bildet er tatt i slutten av mai. Reven kom luntende rett mot meg i det sola gikk ned. Noe høy ISO, men et flott kveldslys. På kroppen under hodet til reven kan det kanskje se ut som om det er et utbrent området på denne JPG fila. Det er ikke tilfelle og det ser man best på TIFF fila. Fargen på nesa kan virke misfarget men jeg mener at den er farget av jord. Det er benyttet stativ når bildet er tatt.
ISO 1600, 1/160 sek, f/5,6, brennvidde 400 mm.

..

Perleugle. 40 poeng. © Thomas Mørch

Perleugle. 40 poeng. © Thomas Mørch

Fotografert i Vassfaret, Nes kommune. 29.mai 2015. Fra favoritttreet til denne Perleugle- hannen. Den sitter der hele dagen til det mørkner, da flyr den vekk og begynner jakta på en matbit. Canon EOS 5D Mark II, EF500mm f/4L IS USM, 1/1,250 sek, f/5, ISO 800.

..

Reinsflokk på Blåfjell. 40 poeng. © Thomas Mørch

Reinsflokk på Blåfjell. 40 poeng. © Thomas Mørch

Et uforglemmelig møte da jeg stod å fotograferte soloppgangen mot Vassfaret 29. Februar i 2016. En slags «utavdegsjælopplevelse» når reinsflokken på ca 700-800 dyr kom buldrene bak fjellet og svinget like foran meg. Canon EOS 5D Mark II, EF 70-200mm f/2.8L USM på 200 mm, 1/20 sek, f/32, ISO 400.

..

Mår-akrobat. 40 poeng. © Terje Sylte

Mår-akrobat. 40 poeng. © Terje Sylte

På min egen foringsplass for mår kom denne karen og stilte seg opp. Honning var åte. Nikon D3, Nikon 600mm, f/4,5, ISO 800.

..

Fjellrev i morgengry. 40 poeng. © Terje Sylte

Fjellrev i morgengry. 40 poeng. © Terje Sylte

Tatt på Dovrefjell mens sola kom opp i øst. Nikon D4, Nikon 70-200mm på 116 mm, f/2,8 og ISO 1600.

..

Nedsnødd hønsehauk. 40 poeng. © Leiv Arne Åkset

Nedsnødd hønsehauk. 40 poeng. © Leiv Arne Åkset

Bilde er tatt i 31.12.2015 i Marnardal fra eget skjul. Hauken satt lenge på samme sted mens det snødde kraftig. Canon EOS 1Dx, Canon 400mm/2.8 IS 2 L USM, 1/1000 sek, f/2,8, ISO 2000. Stativfeste i bordplate i skjul.

.:.

Takk for at du så innom bloggen – og på gjensyn!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

2 svar til Myrull

  1. Vegard Lødøen sier:

    Å kalle meg «Lødøden» er vel å ta litt hardt i. Jeg ble jo slaktet på mårbildet, det får holde 😉

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..