Kreative opptaksmåter er lov

I reglene for 2015 for NM i Naturfoto/Fotojakta ble regel nr. 8 endret helt i begynnelsen av mars. Slik er den nå:

8. Medfølgende info. Foruten navn, adresse, telefonnummer og E-postadresse, skal det for hvert bilde også finnes interessante og/eller viktige opplysninger samt detaljerte tekniske spesifikasjoner. Her skal det også redegjøres for all bruk av «manipulerende teknikker» i den elektroniske bearbeidingen ut over grunnleggende justeringer. Juryen hegner generelt om et naturbildes ekthet og dets anseelse. Å legge til elementer eller å fjerne elementer av noe størrelse eller som innehar en viss grad av vesentlig informasjon i det tatte bildet, vil føre til at bildet ikke blir bedømt. Kreative opptaksmåter er lov, f.eks bevegelse av kamera eller zooming under opptak, dobbeleksponering i kameraet fra samme standpunkt og på samme tidspunkt samt sammenstifting av flere bilder til et større (stitching), så lenge ikke et hovedelement gjentas. Juryen kan be om å få se originalfiler av bilder.

Endringen fra tidligere år er markert med rødt og innebærer en formalisering av den praksis som har vært i juryeringen de aller siste årene.

Som regelen sier –  juryen hegner generelt om et naturbildes ekthet og dets anseelse. Det legges derfor sterke restriksjoner på hva som kan gjøres av bearbeidelse etter at et bilde er tatt. Stort sett dreier dette seg kun om grunnleggende elektroniske justeringer. Alt annet skal redegjøres for i følgebrevet, og så blir det opp til juryen å vurdere om det som eventuelt er gjort kan aksepteres.

Når det gjelder måten et bilde tas på har fotografen mye større frihet. Var det mulig å gjøre dette med et kamera for film er det stort sett lov ta bildet på samme måte nå. Med en trend i tiden mot mer kreative bilder er det derfor tatt med i reglene at kreative opptaksmåter er lov samt en del eksempler på dette. Men det ligger begrensninger på hvordan dobbelteksponeringer skal utføres og til godtatt bildeinnhold i sammenstiftinger av bilder.

Juryen ønsker kreativt tatte bilder velkommen i konkurransen. Så tenkt kreativt før et bilde tas, ikke etterpå – da er det for sent i Fotojaktsammenheng.

 

 

 

Reklamer

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.