2014 runde 9 – Helt dødt løp før finalerunden

Månedens bilde

Lyngensilhuett. Gull. ©   Jan R. Olsen

Lyngensilhuett. Gull. © Jan R. Olsen

Under en workshop i oktober i år var en av Olsens lokaliteter ute på et nes i Lyngen. Her var det mange fine steinformasjoner, og i det lave motlyset sto en av dem fint i kontrast mot fjellene i bakgrunnen. Han tipset deltakerne om å fotografere mot sola, og tok selv flere bilder i motlyset, men syntes det manglet noe. Han klarte så å balansere på en liten flekk på toppen av steinen og fikk tatt flere bilder med fjernutløser. Bildet er litt undereksponert for å få fram silhuettene bedre, og det er blendet ned til f/14 for å få en stjerneeffekt rundt sola. Med lite farger i bildet ble det gjort om til sorthvitt og beskjært litt oppe og nede til et panorama. Juryen: Et sjeldent selvportrett i kledelig sort/hvitt og panoramaformat – hvor det vanskelige motlyset denne vakre morgenen fremhever silhuetten av fotografen og landskapet ved hjelp av en knapp eksponering.  Nikon D800E, AFS 24-70mm/f2.8 på 35 mm og f/14, 1/320 sek, ISO 100.

..:..

Dramatikken øker etter 9. og nest siste runde når Jan R. Olsen slår til som aldri før med 4 gullbilder og en sølv på 44 poeng – og blir rundens mestvinnende fotograf. Han tar også hjem enda ett Månedens bilde for gullbildet Lyngensihuett i form av et sort/hvitt «selvportrett» i et spennende landskap. Hans argeste konkurrent i kampen om å kunne kalle seg Norgesmester i Naturfoto 2014, Bernt Østhus, oppnår 5 flotte sølvbilder. Sistnevntes ledelse på Sammenlagtlista er dermed etter denne runde skrumpet inn til fattige 17 poeng. Tatt i betraktning at Olsen har 14 gullbilder mot Østhus’ 12 – betyr det i praksis er det er helt dødt løp mellom disse to sammenlagt før finalerunden som bedømmes 17. november. Vidar Lunde, som har nok en god runde med ett gull og 4 sølv, holder koken på tredjeplassen med 47 poeng opp til Olsen. Så her er absolutt ingenting avgjort, og for en thrilleravslutning det blir på årets konkurranse!

Juryen var denne gangen forsterket med en gjest. Den dyktige naturfotografen Lassi Rautiainen fra Finland var på besøk og deltok aktivt i bedømmingen. Han er også kjent for sine områder med ville rovdyr og fugl hvor det er mulig å leie seg inn i fotoskjul og ta bilder. Ellers hanket 43 fotografer inn 10 gull, 47 sølv og 105 bronser.

.:.

NM i Naturfoto/Fotojakta arrangeres av tidsskriftet Villmarksliv og det konkurreres automatisk i to klasser samtidig: Årets Naturbilde (beste gullbildet gjennom året) og NM i Naturfoto (sammenlagt for alle 10 månedene). Premiene i begge klassene er like og førstepremien er en to ukers fototur til Alaska og Denali nasjonalpark arrangert av Opplev Verden (Atira Jakt- og Fiskereiser). Med kun ett og bare ett bilde er det derfor mulig å vinne den ene av førstepremiene og en tur til Alaska i flotteste høstfargetiden. Ellers har premiene en total verdi på ca 200 000 kroner. Komplette lister fra denne runden finnes annetsteds i bloggen (som lenker nederst under Regler og resultater).

.:.

OBS! Leveringsfristen for bilder til konkurransen er den 15. (fram til 23.59) i hver måned uansett når juryeringen foregår. Bildetittel (som også skal angis i følgebrevet) og bildetittel-delen av filnavnet skal være på norsk og inneholde artsnavn der hvor det gir mening. Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp skal være slik: Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_Lirypeflukt.

NB! Dersom serverproblemer eller lignende hindrer opplasting av bilder/info, prøv igjen neste dag da går det som regel bra.

.:.

 Andre gullbilder

Gransanger. Gull. © Leif Rustand

Gransanger. Gull. © Leif Rustand

Gransangeren hadde tilhold i svarthylltreet og sibirlønna. Der fanget den insekter på varme dager.Målet var å få den i lufta med åpent nebb og insekt over nebbet. Jobbet med dette i ca 20 timer fordelt over noen dager. Fikk tatt mange bilder, men synes jeg lyktes best med dette. En flott nerve i dette bildet med bevegelse oppover av fugl i fin positur og med insekt rett over nebbet. Fargeflekkene i bakgrunnen matcher fuglen og bidrar til økt spenning i bildet. Canon 7d. Canon 70-300mm på 260mm og f/5.6, 1/5000 sek, ISO 640.

Siste reis. Gull. © Vidar Lunde

Siste reis. Gull. © Vidar Lunde

Har brukt mye tid de siste årene for å få bilder av ørret som vaker etter ulike insekter. I en liten kulp i bekken stod en kvartkilos ørret og tok det meste som kom drivende. Taktikken var å fokusere på insektet og la motoren på kamera gå! Det gir mange bomskudd, men noen sitter. Et spennende og dramatisk bilde hvor den åpne munnen på ørreten like bak insektet forteller om dets endelikt. Perfekt selektiv fokus og pluss for skyggen av ørreten på bunnen.

Canon EOS 1DX, EF 500mm/4, 1/1600sek, f/4,5, ISO 1600.

Isbjørnen sover under fullmånen. Gull. © Jørgen Skaug

Isbjørnen sover under fullmånen. Gull. © Jørgen Skaug

Bildet er tatt ved Karl XII øya på Svalbard i september 2013, håndholdt fra båt. Vi ventet i minst en time på at bjørnen skulle reise seg og stå i silhuett mot fullmånen, men den var tydelig trøtt og sov videre. En fenomenal situasjon som juryen tåler å se flere ganger med sitt utrolige «budskap». Et lite pluss for fuglen som kommer inn fra venstre.  Canon 7D, Canon EF 70–200mm/2,8 IS USM + 2x Extender på 400 mm, 1/640 sekund, f/5,6, ISO 1600

Rein. Gull. © Andre Berli

Rein. Gull. © Andre Berli

Trollstigreinen består av en flokk på ca 25-30 dyr, dette er villrein. Fikk kontakt med flokken nå i høst etter flere fjellturer innover terrenget på ca 2 timer. Bukkene sloss om simlene og her ser dere resultatet av det. 3 stykker startet å sloss og den ene kommer i klem midt imellom gevirene. Solen lyser opp bakgrunnen.  Et høydramatisk bilde som juryen ikke kan huske maken til, og hvor dyrene fremheves mot den solbelyste bakgrunnen. Canon 5D mk3, Canon 70-300mm IS L på 269mm og f5,6, 1/2000 sek, ISO 640, handholdt.

Kveldsfiske. Gull. © Jan R. Olsen

Kveldsfiske. Gull. © Jan R. Olsen

Kom forbi en fisker som stå ved fjorden i disig vær i september. Rakk å ta noen bilder før de røde skyene forsvant. Panorama satt sammen av 7 bilder.  Enda et flott panorama fra Nord-Norge fra denne fotografens kamera – og som vanlig godt utført i alle henseender. Nikon D800E, Nikkor 16-35mm/4, f/8, 1/5 sek, ISO 200.

Vinternatt. Gull. © Jan R. Olsen

Vinternatt. Gull. © Jan R. Olsen

Flott nordlysnatt i mars med telt under Lyngsalpan. En særdeles stemningsfull natt med opplyst telt og nordlys i et bilde som lokker på enhver naturfotograf. Nikon D4, Samyang 14mm/2.8, 8 sek, f/2,8, ISO 100.

Isbjørn opp av vannet. Gull. © Jan R. Olsen

Isbjørn opp av vannet. Gull. © Jan R. Olsen

Isbjørn, Svalbard i september. Dette er tiden når isen begynner å «fødes», noe som kan sees på bildet. Et sterkt bilde med en rennende våt isbjørn i issørpe og isflak som billedlig beskriver den vanskelige tiden han er inne i. Nikon D800E, Nikkor 70-200mm/2.8, 1/800 sek, f/3,2, ISO 400.

Polarmåke. Gull. © Duy Ahn Pham

Polarmåke. Gull. © Duy Ahn Pham

Fotografert på en Svalbardtur hvor flere polarmåker lekte mellom isflakene. Et herlig og tett på fluktbilde fra isødet av den nydelige polarmåka i fin positur blant store og små biter av is. 600mm, 1/1600 sek, f/5.6, ISO 500.

Reirbygging. Gull. © Sigrid Eggen

Reirbygging. Gull. © Sigrid Eggen

Fotografert på Sang i Heggeriset, Engerdal, i begynnelse av juni 2013. En attraktiv og nærgående studie av fuglenes aktivitet på forsommeren i et godt komponert bilde som viser både inngangshull, spektakulær terrasse og fugl med reirmateriale på veg inn.   

Sølvbilder (44-39 poeng)

Rådyr og snøkjerringer. 44 poeng. © Bernt Østhus

Rådyr og snøkjerringer. 44 poeng. © Bernt Østhus

Et bilde som var tilnærmet svart/hvitt i utgangspunktet, og veien var derfor kort til å fjerne det lille som var av farger i etterbehandlinga. Rågeita på bildet ser ikke overbegeistret ut for de store snøkjerringene i april. Canon EOS 1Dx, EF 500mm/4, f/6.3, 1/500 sek, ISO 800.

..

Nordlysfugl. 44 poeng. © Jan R. Olsen

Nordlysfugl. 44 poeng. © Jan R. Olsen

Et bilde som er umulig å planlegge, men som man oppdager i ettertid. Gjorde om bildet til svarthvitt da det fikk fram formen på «fuglen» bedre. Nikon D800, Sigma 15mm/2,8, 8 sek, f/2.8, ISO 1600.

..

Morgenspeiding - rådyr. 44 poeng. © Duy Ahn Pham

Morgenspeiding – rådyr. 44 poeng. © Duy Ahn Pham

En sted i Østfold som jeg kjenner godt til og har bruk mye tid med hensyn til hvor lyset befinner seg til hvilket klokkeslett. Ingen ting er bedre enn en nydelig soloppgang hvor rågeita var på tur med kalvene sine. 600mm, 1/1000 sek, f/4 ISO 400.

..

Vandrefalkens klo. 43 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Vandrefalkens klo. 44 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Vandrefalken demonstrerer sitt imponerende våpen. Fra et eget prosjekt i Telemark i våres. Har sendt inn bilder fra denne lokaliteten tidligere, men satser på at uttrykk og positur på fuglen gjør at bildet har nok særpreg  til å skille seg fra tidligere versjoner. Kamo og stativ er benyttet. Canon EOS 5D Mark III, EF500mm/4 L IS USM, 1/2500 sek, f/4, ISO 1000.

..

Smålomskrik 2. 43 poeng. © Bernt Østhus

Smålomskrik 2. 43 poeng. © Bernt Østhus

Smålomens skrik er ekstra stemningsfullt på litt lumre dager. De dramatiske skyene og dampen fra vannet satte en spiss på bildet av lomen som strekker nebbet klagende mot himmelen. Canon EOS 1Dx, EF 200-400mm med 1,4x converter @ 200mm og f/6.3, 1/320 sek, ISO 1600.

..

Tispemarkering. 43 poeng. © Kjell Ivar Øye

Tispemarkering  mår. 43 poeng. © Kjell Ivar Øye

Trur dette er ei form for markering da bildet er tatt så seint som nå i september. Sjelden eg har fått bilder av måren så seint da den er mest natt aktiv. Utlagt kamera og bevegelses- sensor. Canon 5D mkII, 24-70mm på 63mm og f/6,3, 1/60 sek, ISO 125.

..

Grønnfinker. 42 poeng. © Steinar Sirevåg

Grønnfinker. 42 poeng. © Steinar Sirevåg

Bildet er tatt ved et nypetre i hagen i Fjørå i Valldal. Flotte farger blei det på bildet. Canon 6D, Canon 400mm, f/7,1, 1/500 sek, ISO 500, stativ.

..

Feieplassen. 42 poeng. © Kjell Ivar Øye

Feieplassen – hjort. 42 poeng. © Kjell Ivar Øye

Har satt ut kamera med bevegelsessensor på feieplassar som hjorten brukar nå i brunsten. Synest dette blei et artigt bilde av ungbukken. Canon 5D MkII, 70-200mm på 155 mm
f/5,6, 1/50 sek, ISO 3200.

..

Smålomkos. 41 poeng. © Bernt Østhus

Smålomkos. 41 poeng. © Bernt Østhus

Bildet er tatt på sensommeren og viser ungen som tigger mat fra mor smålom. Dagens første solstråler satte ekstra spiss på scenen. Canon EOS 5D markIII, EF 600mm/4 + 1.4x converter, f/6.3, 1/500 sek, ISO 1250.

..

Jordugleangrep. 41 poeng. © Svein R. Johannessen

Jordugleangrep. 41 poeng. © Svein R. Johannessen

Bildet er tatt langs Jærkysten. 300mm, 1/2500 sek, f/4, ISO 1000.

..

Reinsdyrvandring. 41 poeng. © Duy Ahn Pham

Reinsdyrvandring. 41 poeng. © Duy Ahn Pham

Fotografert i Eggerdal. Fikk tips av en fotovenn hvor reinene holdt til. Men de trakk seg unna hver gang vi var på fotoavstand. Mange flotte opplevelser fra denne helgen og panorering ble et av målene. 600mm, 1/6sek, f/14, ISO 800.

..

Syngende Gulspurv. 41 poeng. © Helge Helland

Syngende Gulspurv. 41 poeng. © Helge Helland

Bildet er tatt en vårdag i Sirdalen. Fikk mange bilder av denne flotte hannen.  Nikon D200, 300mm/2.8, 1/400 sek, f/6,3, ISO 100, stativ og kamotelt.

..

Hjort i blå tåke. 40 poeng. © Bernt Østhus

Hjort i blå tåke. 40 poeng. © Bernt Østhus

Et av få hjortebilder jeg har tatt i sommer, men som jeg til gjengjeld ble godt fornøyd med. De to hjortene er på tur bort fra fotografen og inn i den gamle furuskogen bak. Canon EOS 5D markIII, EF 600mm + 1,4x converter, f/8, 1/500 sek, ISO 1250.

..

Kongørn i snøbyge. 40 poeng. © Kjell Ivar Øye

Kongørn i snøbyge. 40 poeng. © Kjell Ivar Øye

Fra skjul. Tatt med Canon 7D, 300mm/2,8 + 1,4 conv., f/8 1/160 sek, ISO 400.

..

Stokkandspeiling. 39 poeng. © Per Gätzschmann

Stokkandspeiling. 39 poeng. © Per Gätzschmann

 

I den kaldeste tiden på vinteren tar jeg meg ofte en tur til Nidelva. Her lå jeg på maven på  isen da et varmt kveldlys farvet både himmel og vann. En vanlig art som jeg synes fortjener en mulighet i fotojakta. Canon 1DX, EF 200-400 m/ 1,4 conv på 400mm  og f/5,6, 1/1000 sek, ISO 1000.

..

Smålomspeiling. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Smålomspeiling. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Fra et prosjekt i Mysenskogen over en lengre periode. Endelig klaffet det med morgenlyset. Denne smålommen var helt på nærgrensen til 600mm + 1.4x konverter. En herlig opplevelse å se denne arten på kort holdt. 840mm, 1/1250 sek, f/5,6, ISO 2000.

..

Kvinand. 39 poeng. © Andy Trowbridge

Kvinand. 39 poeng. © Andy Trowbridge

Bildet er tatt ved Østensjøvannet i Oslo. Canon 1D Mark IV, 500mm/4 L IS, m/1.4x teleconverter, f/8, 1/2500 sek, ISO 800. Tatt med stativ.

.:.

Takk for at du stakk innom bloggen og på gjensyn!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

1 svar til 2014 runde 9 – Helt dødt løp før finalerunden

  1. roy greger sier:

    til foto jakta her var det mye fine bilder. Det blir spennende i siste omgang

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..