2014 runde 8 – Jan R Olsen og Bernt Østhus

Månedens bilde

Gaupe. Gull. © Jan R. Olsen

Gaupe. Gull. © Jan R. Olsen

Etter fjorårets gaupebilde tatt med et sensorutløst kamera hadde Olsen ingen tro på å gjenta dette i år, og han hadde derfor et slikt kamera på en annen lokalitet med bedre utsikt. Målet var å få elg i midnattssol. En saltstein i nærheten skulle lokke elgen dit. Men ingen så ut til å la seg lure. Stor ble derfor overraskelsen da en gaupe i stedet dukket opp når han så gjennom bildene. De første bildene var uskarpe, noe det dårlige lyset på kveldstid med 1/13 sekunders eksponeringstid i august fikk ta skylden for. Men så hadde gaupa stoppet opp noen sekunder og ble dermed gjengitt skarpt. Lyset var ikke noe spennende, så han valgte å gjøre om bildet til svarthvitt. Det har blitt mange svette turer til lokaliteten, forteller fotografen, men elg i midnattssol fikk han aldri. Men det ene gaupebildet var verdt alt slitet! Juryen: Jan R. Olsens sterke søken etter spektakulære bilder fra egen landsdel kombinert med evne til nytenking, planlegging og utholdende gjennomføring, gir her et fenomenalt bilderesultat som alle inkludert fotografen selv bare kunne drømme om. Nikon D300s, Nikkor 18-70mm/f3.5-4.5 på 29 mm og f/7.1, 1/13 sek, ISO 1600.

..:..

8. runden med innleveringsfrist 15. september føyer seg pent inn i rekken av runder med mange flotte og til dels spektakulære bilder – noe resultatlista vitner om med 8 gull-, 48 sølv- og 132 bronsebilder tatt av 48 fotografer. Spesielt to fotografer markerer seg både i kvantitet og kvalitet denne gangen. Jan R. Olsen blir rundens mestvinnende fotograf med 3 gull, 1 sølv og 1 bronse på 34 poeng. Et av gullbildene hans, Gaupe, blir   Månedens bilde og er et blinkskudd av de sjeldne. Med kystlandskapet som miljø og tett på Gaupa i et bilde hvor alt er skarpt, er nok dette drømmebildet for mang en fotograf. De andre Gullbildene er flotte stemninger som viser Tyvjo i midnattssol og  Lyngen-landskap. Bernt Østhus har også en kjemperunde  med 2 gull og 3 sølv. Hans bilde Hjort i morgenlys (gull) er et av de mest stemningsfulle bildene juryen har sett på lenge. Hans andre gull oppnås for et sjeldent Hjorteportrett. Disse to fotografene topper nå sammenlagtliste så langt. Østhus på toppen har 35 poeng ned til Olsen, som i sin tur har 16 poeng ned til Vidar Lunde på tredjeplassen.

.:.

NM i Naturfoto/Fotojakta arrangeres av tidsskriftet Villmarksliv og det konkurreres automatisk i to klasser samtidig: Årets Naturbilde (beste gullbildet gjennom året) og NM i Naturfoto (sammenlagt for alle 10 månedene). Premiene i begge klassene er like og førstepremien er en to ukers fototur til Alaska og Denali nasjonalpark arrangert av Opplev Verden (Atira Jakt- og Fiskereiser). Med kun ett og bare ett bilde er det derfor mulig å vinne den ene av førstepremiene og en tur til Alaska i flotteste høstfargetiden. Ellers har premiene en total verdi på ca 200 000 kroner. Komplette lister fra denne runden finnes annetsteds i bloggen (som lenker nederst under Regler og resultater).

.:.

OBS! Leveringsfristen for bilder til konkurransen er den 15. (fram til 23.59) i hver måned uansett når juryeringen foregår. Bildetittel (som også skal angis i følgebrevet) og bildetittel-delen av filnavnet skal være på norsk og inneholde artsnavn der hvor det gir mening. Filnavnet som brukes på bildene som lastes opp skal være slik: Etternavn + bildenr + understrek + bildetittel. Eksempel: Hansen1_Lirypeflukt.

NB! Dersom serverproblemer eller lignende hindrer opplasting av bilder/info, prøv igjen neste dag da går det som regel bra.

.:.

Andre gullbilder

Traner. Gull. © Roy Nordbakke

Traner. Gull. © Roy Nordbakke

Tranefamilien overnatter på et trygt sted ute i sivet på en liten holme. Bildet er tatt fra kamuflasje og er noe beskåret. Skånsom fotografering fra skjul resulterer i et tett på og nusselig familiebilde. God og balansert komposisjon med pluss for den vesle speilingen nederst. NIKON 1 V2, NIKON 500mm objektiv, f/4, /1/400 sek, ISO 400.

Tyvjo. Gull. © Jan R. Olsen

Tyvjo. Gull. © Jan R. Olsen

Tyvjo i midnattssol, Kåfjord i Troms. På vei hjem fra landskapsfoto, stoppet jeg på en myr og fikk tatt noen bilder av tyvjoen før sola forsvant. Fine fargenyanser i en knall stemning hvor topper, fugl og sol danner sentrale knagger i bildet.  Nikon D4s, Nikkor 500mm/4,  1/8000 sek, f/6.3, ISO 1250.

Nordlyspanorama. Gull. © Kolbein Svensson

Nordlyspanorama. Gull. © Kolbein Svensson

Min første tur med nytt panoramahode. Resultatet ble jeg godt fornøyd med. Et vellykket nordlyspanorama med fine farger og flotte strålinger og bue. Dog stjeler de to lyse punktene nederst en tanke oppmerksomhet. Dette er 6 vertikale bilder satt sammen i PS og etterbehandlet i LR5. Nikon D7000, 16mm, f/2,8, 8 sek, ISO 2000.

HJorteportrett. Gull. © Bernt Østhus

Hjorteportrett. Gull. © Bernt Østhus

Av og til gjør hjorten rare ting. Som denne kolla, som på Tommy og Tigern vis laget silly faces for fotografen. I og for seg ikke uvanlig at de er oppe og henter luft, men sjelden så perfekt symmetrisk som her. Et enkelt, meget visuelt og knallsterkt portrett hvor hodet med ører, øyne og kjeveparti trekker betrakteren inn i bildet. Canon EOS 5D mark III, EF 600mm/4 + 1,4 x converter, f/7.1, 1/400 sek, ISO 1000.

Lyngen. Gull. © Jan R. Olsen

Lyngen. Gull. © Jan R. Olsen

Midt på natta en augustkveld lå alt til rette for et fint panorama ved Lyngenfjorden. Bildet er satt sammen av åtte høydebilder. Fine farger i dette stemningsbildet med en tiltalende og balansert speiling hvor buen dannet av skyer rammer inn elementene langs horisonten. Nikon D800e, Nikkor 14-24mm/2.8,  f/11, 1/10sek, ISO 100.

Hjort i morgenlys. Gull. © Bernt Østhus

Hjort i morgenlys. Gull. © Bernt Østhus

I sommer ble det kun 4 turer ute etter hjorten. Denne morran stemte det imidlertid med sol, skoddedotter og hjort, og resultatet ble en serie med hjorter ute på myra i skiftende lysforhold. Et fenomenalt stemningsbilde med et utenomjordisk lys godt ivaretatt teknisk. Store pluss for tåken i overkant, hjort som kommer klart frem og diverse lyspunkter fra våte elementer.  Canon EOS 1Dx, 200-400mm/4 med 1,4 converter @448mm, f/5.6, 1/5000 sek, ISO 1000.

Myrsniper i flukt. Gull. © Leif Rustand

Myrsniper i flukt. Gull. © Leif Rustand

Prøvde på å få vadere i flukt etter solnedgang på relativt lang lukkertid ved hjelp av panorering. Måtte ta mange bilder da det kan være vanskelig å få til en viss skarphet i fuglekroppene. Dette bildet ble nok et av de bedre. Stemningsfullt bilde hvor Lysets mester slår til med vakre farger og toner i et uskarpt landskap og med fugler som er fanget skarpt nok som kontrast. Canon 7D, Canon 70-300mm på 70mm, f/9, 1/20 sek, ISO 100.

Sølvbilder (44-38 poeng)

Smålom. 42 poeng. © Bernt Østhus

Smålom. 42 poeng. © Bernt Østhus

Smålomen er en vakker fugl. I vakre omgivelser som disse må den likevel spille andrefiolin i forhold til landskap og lys. Canon EOS 1Dx, EF 200-400mm @ 311mm, ISO 1000 , f/8, 1/160 sek.

..

Smålompar. 42 poeng. © Bernt Østhus

Smålompar. 42 poeng. © Bernt Østhus

Jeg fant et smålomvann ikke langt fra hytta i sommer, men fikk bare en tur ut dit. Lomparet på bildet kom for å inspisere fotografen i speiling fra svakt rosa solnedgangshimmel, som skapte nærmest white-out som ble litt tøff. Canon EOS 1Dx, EF 600mm + 1,4 x converter, ISO 1250, f5.6, 1/640sek.

..

Isbjørnspeiling. 41 poeng. © Jan R. Olsen

Isbjørnspeiling. 41 poeng. © Jan R. Olsen

På Svalbardtur med båt i september passerte vi denne isbjørnen på isflak og jeg fikk en tredobbel speiling, alle merkelig nok rett vei, en litt uvanlig effekt. Nikon D4, Nikkor 500mm/4 VR +1.4 konverter = 700 mm, ISO 6400, f/5.6, 1/1250 sek.

..

Blåvingevannymfe. 41 poeng. © Leif Rustand

Blåvingevannymfe. 41 poeng. © Leif Rustand

Traff denne blåvingevannymfehannen ved en bekk for første gang. Her var det libeller,vannymfer og sommerfugler. Jeg la merke til at når vannymfa letta fra et gulnøkkeroseblad hendte det ofte at den kom tilbake til samme plass. Dette ble utnyttet av fotografen og det lyktes med noen få bilder. Dybdeskarphet var et problem her. Canon EOS 7D, Canon 70-300mm, f/5.6, 1/8000 sek, ISO 400.

..

Reinsdyr. 41 poeng. © Øyvind Dyrdal

Reinsdyr. 41 poeng. © Øyvind Dyrdal

Bildet er tatt ein kveld i midten av juni månad. Det var stille og fint denne ettermiddagen. Den vesle bukkeflokken sprang over ei lite snøfonn, rett etter solnedgang. Canon EOS 5D mark III med EF 500mm/4 L IS, f/10,  1/1600 sek,  ISO 100.

..

Diende Hjortekalv. 40 poeng. © Kjell Ivar Øye

Diende Hjortekalv. 40 poeng. © Kjell Ivar Øye

Bilde tatt fra skjul i skauen. Dessverre mørkt når eg fekk sjansen på dette. Fikk likevel mye ut av denne sjeldne situasjon, synest eg. Canon 1D mk III,  300mm/4, 1/13 sek, ISO 1600.

..

Bestevenn stæren. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Bestevenn stæren. 40 poeng. © Duy Ahn Pham

Fotografen tok seg en helgetur med Bernt Østhus på Hitra. Hjort var det meget bra med på Hitra. De fleste stakk lenge før fotohold. Disse her var opptatt med deres bestevenn ”stæren” som fjernet insekter, mygg, hjortelusfluer fra kroppen deres. Stæren flakset mellom disse to koller og var meget aktiv i jobben sin. Fotografert  i juni 2014. 600mm, 1/640s, f/4, ISO 800.

..

Øyne i nakken. 40 poeng. © Per Gätzschmann

Øyne i nakken. 40 poeng. © Per Gätzschmann

Fra Hitra nå i høst. Kalven søkte nærkontakt med mora og i det hun snur seg mot kalven får jeg dette bildet, som måtte få tittelen øyne i nakken. Canon 1DX, EF200-400/4, 1,4 ext på 400mm, f/7,1, 1/160 sek, ISO 2500.

..

Reveunger i fiskegarn. 39 poeng. © Bente Marie Konradi

Reveunger i fiskegarn. 39 poeng. © Bente Marie Konradi

Da vi kom på hytta i Skjånes i vår så fant vi to reveunger fast i garnan inne i sjøhuset. Vi var tre stykker før å klippe de ut derfra. De hadde kommet seg inn i sjøhuset ved å grave seg igjennom under fra. De hadde lekt der en stund så det ut for. Den ene sprang og var i fin form, trur nok mora fant den ganske fort for hun var rundt hytta hele tida. Den andre er jeg ikke sikker på, det så ut før at den hadde dovnet i foten, men klarte å trø på den. Jeg prøvde å kjenne på den og fant ut at ingenting var knekt i alle fall. To dager så jeg etter den, men den var da borte og mora også. Slo meg til ro med at da var alt i orden.

Nikon D5100, 26mm, f/5,2, 1/60 sek, ISO 3200.

..

Gråsidemus. 39 poeng. © Kjell Ivar Øye

Gråsidemus. 39 poeng. © Kjell Ivar Øye

Canon 7D, 70-200mm + 1,4x con, f/6,3, 1/500 sek, ISO 400.

..

Lekende bamse. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Lekende bamse. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Etter middagen sin ålet og lekte denne isbjørn i snøen. Hensikten var vel å fjerne blodet fra hvalresten. Fotografert på Svalbard juni 2014 med Wildphoto.  600mm, 1/1250 sek, f/9, ISO 800.

..

Spurvehauken lander. 39 poeng. © Arne Aronsen

Spurvehauken lander. 39 poeng. © Arne Aronsen

Spurvehauk fotografert fra skjul i vakkert morgenlys.
Nikon D4, 300mm/2,8, f/4,5, 1/1000 sek, ISO 800.

..

Fjellrever. 39 poeng. © Andy Trowbridge

Fjellrever. 39 poeng. © Andy Trowbridge

Bildet er tatt på Dovre. Fjellrevene lekeslåss i nyfallen snø. Canon 1DX, 500mm/4 L IS, f/5,6, 1/1000 sek, ISO 800. Håndholdt.

..

Skjæresilhuett. 39 poeng. © Kai Edvard Rønning

Skjæresilhuett. 39 poeng. © Kai Edvard Rønning

Bildet er tatt den 12.10.2013 på Østsiden i Fredrikstad her jeg bor.  Canon EOS 7D, Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS USM på 400mm, 1/2000 sek, f/5,6, ISO 800.

..

Fjellrev i nordlys. 39 poeng. © Per Gätzschmann

Fjellrev i nordlys. 39 poeng. © Per Gätzschmann

Fra Dovre en  sen høstkveld da lyset var magisk med sine fantastiske varme og kalde farver, og med innslag av nordlys. For ordens skyld så er det ikke tilført farver. Canon 1DX, EF 200-400, 1,4x ext på 420mm,  f/5,6, 1/1000 sek, ISO 3200.

..

Jerv. 39 poeng. © Robin Jenssen

Jerv. 39 poeng. © Robin Jenssen

Bildet er tatt øst i Finland juli 2012. Jerven kom så nært at det begynte å bli kritisk for objektivets nærgrense. Nikon D3, Nikon 500mm/4, 1/100 sek, f/4, ISO 1600.

..

Morsmelk. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Morsmelk. 39 poeng. © Duy Ahn Pham

Fulgt med denne geita over lengre tid. Satt ved rådyrtråkk i nabolandet med kamotrekk. Hadde et lite håp på skogmiljømotiv, men dette øyeblikket er mer enn bonus. Fotografert i Sverige. 600mm, f/4, 1/640 sek, ISO 1600.

..

Flue. 38 poeng. © Andre Berli

Flue. 38 poeng. © Andre Berli

Flue i grønne omgivelser. Bilde tatt i Valldal. Canon EOS 5D mk3, Canon 100mm/2,8 is L, f/2,8, 1/60 sek, ISO 125, stativ, blitz, softbox.

..

Jerv i blåtimen. 38 poeng. © Robin Jenssen

Jerv i blåtimen. 38 poeng. © Robin Jenssen

Bildet er tatt på egen foringsplass 4 mil sør for min hjemplass Beisfjord. Dette er en av 2 jerver som frekventerte åtet i april 2013. Denne kom inn kl 04.43 i den nord norske vårnatta. Nikon D600, Nikon 500mm/4, 1/250 sek, f/4, ISO 2000.

..

Ekorn i fjordlandskap. 38 poeng. © Kjell Ivar Øye

Ekorn i fjordlandskap. 38 poeng. © Kjell Ivar Øye

Har ikke sendt inn  ekornbilder så jeg prøver dette. Canon 7D, 24-70mm på 50 mm, ISO 250, f/11, 1/80 sek. Bevegelsessensor og utlagt kamera.

..

Lappugle-stretching. 38 poeng. © Andy Trowbridge

Lappugle-stretching. 38 poeng. © Andy Trowbridge

Bildet er tatt i Hedmark. En lappuglehunn strekker vingen. Canon 1DX, 500 mm f/4L IS, 1.4x teleconverter, f/6,3, 1/500 sek, ISO 3200. Tatt med stativ.

.:.

Takk for at du stakk innom bloggen og på gjensyn!

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

4 svar til 2014 runde 8 – Jan R Olsen og Bernt Østhus

 1. Jonas Beyer Petersen sier:

  tak for fine updates..

  Jeg har været inde og kigge og jeg kan ikke finde et link eller noget hvor man kan oploade billeder til konkurrencen. Er der en bestemt tid man skal gøre det i, eller hvordan virker det?

  Jonas Beyer

  Best regards

  Jonas Beyer Phone: +45 5355-1631 +47 4818 1322 Email: Jonasbeyer@jonasbeyer.com Web: http://www.jonasbeyer.smugmug.com FB: Jonas Beyer Photography Instagram: @beyerphoto

 2. Jonas Beyer sier:

  Asle, det er nok bare mig, men jeg kan virkelig ikke finde stedet hvor man skal oploade sine billeder til denne runde?
  Kan du guide mig? Tak.

  Jonas

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..