Runde 9 – Tidenes beste med 61 gull- og sølvbilder

NM i Naturfoto/Fotojakta er i ferd med å legge sitt 36. konkurranseår bak seg – kun finalerunden, runde 10, gjenstår. Og for en avslutning av dette året det ligger an til. I denne årets 9. og nest siste runde ble det oppnådd tidenes høyeste antall av gull- og sølvbilder. 55 fotografer ble belønnet med i alt 9 gull, 52 sølv og 138 bronser. Aldri har det heller noen gang vært større uttelling til deltakende fotografer. 199 bilder av totalt 217 innsendte er å finne på resultatlista. Etter denne runden har juryen så langt i år honorert 1706 bilder med gull, sølv eller bronse. I alt er 2002 bilder sendt inn til konkurransen og utellingsprosenten er dermed på utrolige 85.

En fulltallig, fjetret og meget godt fornøyd jury kunne etter endt bedømming konkludere med at maken til bildesamling hadde ikke vært sett før i konkurransen. Både nye og garvede fotografer ble berømmet for kjempeflotte bilder – og gratulert med fremragende innsats.

Månedens bilde med tittelen «Nordnorsk kystlandskap» er tatt av Simen Fauske Pettersen. Dette fenomenale gullbildet av havørn i flukt mot trollske og steile tåkefjell er en hyllest både til  det fantastiske nordnorske landskapet og Norge som havørnas siste utpost – med en livkraftig forekomst som teller mer enn halvparten av alle havørnene i Europa. Med sitt ene bilde blir Simen dermed eier av den flotte Opticron Explorer WA 8×42 kikkerten fra Kikkertspesialisten. Månedens mestvinnende fotograf er Per Gätzschmann med 2 gull og 3 sølv. Han oppnår begge gull- og et av sølvbildene for tre ulike bilder av bjørn i snø og sølv for havørn og reinsdyrlandskap. Odd Christian Knutsen tar gull for en våt rådyrbukk i spranget og 3 sølv for vinterorre, lundefugl og musvåk. Ketil Olsen tar også 1 gull og 3 sølv for hhv hare i blått lys, høstrype, høstørn og ekorn i tre. Anders Selland sanker gull for vulkanutbrudd og 3 sølv for hvithalehjort, høstjerpe og lundefugl. Tre fotografer stikker av med 1 gull og 1 sølv hver. Det er Asle Bårdli for gråhegre på fiske og parrende rådyr, Aleksander Myklebust for vinternatt i Jotunheimen og skiløper i landskap samt Andy Trowbridge for Matterhorn og Cheetah Affection. 4 sølvbilder og dermed at flott resultat oppnås av de herrer Terje Sylte, Kåre Johansen og Leif Rustand.

Runde 10 – finalerunden – hvor også alle gullbildene får endelig poengsum – gjenstår nå av årets konkurranse. Fotojaktåret 2012 avsluttes således med jurymøte for årets siste runde mandag 19. november. Hvem som har tatt hjem «Årets Naturbilde 2012» avgjøres samme dag. Hvem som offisielt blir «Norgesmester i Naturfoto 2012» blir klart noen dager senere. Med i alt ca 1900 bilder på resultatlistene gjennom året tar det litt tid å få beregnet samlet poengsum for hver enkelt fotograf som har deltatt. Så følg med i bloggen de neste 3 ukene – resultatet for 2012 er ikke langt unna :-).     

Husk informasjonen som skal følge bildene til konkurransen. Vennligst sørg for at nødvendig og fyldig informasjon følger med bildene inn! Alle bildetekster skal inneholde artsnavn dersom hovedmotivet er av slik karakter at dette gir mening! Det letteste er å bruke en teksteditor og lage ett dokument med denne informasjonen som lastes opp på samme måte som et bilde. Dermed er det ikke nødvendig å bruke informasjonsfeltet på opplastningssida i det hele tatt.

Juryens kommentar er skrevet med kursiv i bildetekstene :-).

På grunn av 61 gull- og sølvbilder er det kun gullbildene som har komplett kommentar. Dog er alle 61 bildene med her  :-).

…..

Månedens bilde:

Nordnorsk kystlandskap og havørn. Gull. © Simen Fauske Pettersen

Et typisk nordnorsk kystlandskap! Dette fenomenale bildet av havørn i flukt mot trollske og steile tåkefjell er en hyllest både til  det fantastiske nordnorske landskapet og Norge som havørnas siste utpost med en livkraftig forekomst som teller mer enn halvparten av alle havørnene i Europa. Nikon D300s, Nikkor 70-200mm/2.8 VR på 70mm og f/5,  1/500 sek, ISO 200.

….

Andre gullbilder:

Gråhegre på fisketur. Gull. © Asle Bårdli

Østfold en morgen i oktober. Hegra kom snikende i fjæra på jakt etter småfisk. Kort lukkertid sikrer en superskarp fugl og vannsprut, et «dobbelt» øye samt fin speiling i et bilde tatt akkurat i rette øyeblikket. Canon 1DX, 500mm/4, f/4, 1/1000 sek, ISO 800, (EV +0,3).

Bjørn for tidlig ut av hiet. Gull. © Per Gätzschmann

Denne gangen legger jeg ved tre svært ulike bilder av bjørn. Planla en vårtur til Finland for å få bilder av bjørn på snø, og snø ble det i massevis da det var svært sein vår. Bildene er fra Martinselkonen i tidlig april i år. Det var over en meter dyp snø og snøbyger da denne velvoksne hannbjørnen besøkte meg på foringsplassen. Fikk høre at dette var årets første ut av hiet, og jeg tror den nesten angret da det fortsatt var full vinter. Jeg ble mektig beveget over møte med bamsen i snøværet. Mange bjørner fra Finland har spassert over skjermen til juryen, men uhyre sjelden slike som dette. Snø, snøvær og trær danner en naturlig og tiltalende ramme rundt en bjørn som i fargene matcher stammene rundt. Canon 1D Mk1V, Canon 500 EF 500mm/4 L IS USM,  f/5,6, 1/500 sek, ISO 1250, stativ.

Vinterbjørnportrett. Gull. © Per Gätzschmann

Bjørnen kom en gang rett i mot meg og vinterbjørnportrettet jeg hadde drømt om var sikret. Kombinasjonen av mykt lys, snø i luften, snø på bjørnen og god teknikk gjør dette til et portrett i særklasse. Canon 1D Mk1V, CanonEF 500mm/4 L IS USM, f/6,3, 1/640 sek, ISO 1250, stativ.

Våt hormonbukk. Gull. © Odd Christian Knutsen

Tatt august, 2012, i Rygge, Østfold. Under brunsten er det ikke umulig å lure revirbukken med lokk, men her tar fotografen også tak i ei lita furu og svaier denne for å simulere feiemarkering fra en inntrenger. Det ga respons hos den våte «hormonbukken». I øsende regnvær har fotografen fanget bukken hengende i løse luften og med kurs rett mot inntrengeren. Et enkelt og spennende bilde med superskarp bukk og masse dråper i luften mot en fin, grønn bakgrunn.  Canon EOS 5Dmk3 m/EF 500mm f/4L IS USM. 1/640s, f/4.5, ISO 1600.

Vinternatt i Jotunheimen. Gull. © Aleksander Myklebust

Dette bildet ble tatt en bitende kald vinternatt i Jotunheimen. Gradestokken hadde krøpet under 20 minusgrader da jeg tok dette bildet. Jeg lot faren min sitte inne i teltet med lykt, mens jeg sto utenfor og fotograferte. Fjellet i bakgrunnen er Kyrkja, sett fra Visdalen (motsatt side av Leirvassbu). Et bilde som på mange måter viser den norske fjellheimen og nordmenns ferdsel og utforskertrang i egen natur. Nydelig fargekontrast med et rød-gult telt mot blå omgivelser i en god og avbalansert komposisjon. Canon EOS 40D, 30mm/4, f/8, 25 sekunder, ISO 500.

På lag med lyset – hare. Gull. © Ketil Olsen

Tatt på Rolvsøya i Vest-Finnmark i mars 2012. Gode harebilder fra denne fotografen er jo ikke uvanlig. Denne superenkle og blåhvite kreasjonen av en hare i farta og løse lufta med en spennende skygge foran seg – står ikke noe tilbake for hva vi har sett fra før.  Nikon D3s, Nikon 200-400mm/4 på 220mm og f/6,3, 1/2000s, Iso 640.

Stars and stripes – vulkan. Gull. © Anders Selland

Bildet av vulkanen på toppen av fjellet Mount Yasur er fra øya Tanna som ligger i Vanuatu sør i Stillehavet (19.52 S, 169.43 E). Denne vulkanen er rett og slett helt fantastisk. Kommer ikke til å bruke ei krone mer på fyrverkeri etter dette :-). Et kjempebilde av vulkan i utbrudd nattestider tatt med vidvinkel og lang eksponeringstid noe som gir en aning av striper fra stjernene samt nydelig lavasprut.  Canon EOS 1D mk IV, 14mm/2,8, f/9, 237 sekunder, ISO 640 

Matterhorn Star Trail. Gull. © Andy Trowbridge

A perfectly clear night while staying in the hut at Schwarzee, near Zermatt, Switzerland, gave me the opportunity to take a photo that I had pre-visualized prior to my trip through Switzerland, Italy and France.  A star trail over Mount Matterhorn.  I blended two exposures together to make the final image.  I first took a 30 minute exposure for the star trail at around 2.30am when there are less planes flying around.  The camera was then left in position while I grab some sleep.  A second exposure was taken at around 6am when the early dawn light was starting to reveal some detail in the mountains lower regions. Et meget nydelig bilde av Matterhorn tatt med to ulike eksponeringer med nøyaktig samme utstyr og ståsted, og som er satt sammen i ettertid. Canon 5D Mark III, 24-70mm @ 52mm and f/5.6, 4 sec and 30 min, ISO 200, Tripod.

 Sølvbilder:

Kronhjort i brunst. 44 poeng. © Terje Sylte

Kronhjort i brunst
En drøm av en opplevelse å oppleve denne store kronhjorten på Nordmøre. Kamrea mitt med 400mm klikket men fikk funksjonsfeil. Hadde heldigvis Nikon D300s med Nikkor 600mm som reservekamera ☺ Lukkertid er 1/100 sek , blender 4 og iso 640.
Ingen form for manipulasjon. Kun vanlig bildebehandlig som kontrast,fargemetning og oppskarping.

Moskusidyll. 43 poeng. © Helge Helland

Skarv i tåke. 43 poeng. © Leif Rustand

Trost. 42 poeng. © Andre Berli

Vinterkveld på Bryggefjell. 42 poeng. © Vidar Moløkken

Tundralo. 41 poeng. © Leif Rustand

Sulten Høstjerpe. 41 poeng. © Anders Selland

Kamuflasje. 41 poeng. © Erik Toverud

Hyrdestund. 40 poeng. © Asle Bårdli

Myrull. 40 poeng. © Kjell Hammersland

 

Musvåk. 40 poeng. © Odd Christian Knutsen

Stjernespor over Nøsekampen. 40 poeng. © Trym Norman Sannes

Stjernespeiling. 40 poeng. © Trym Normann Sannes

I skuddlinjen. 40 poeng. © Bernt Østhus

I spranget. 40 poeng. © Bernt Østhus

Vinterorre. 39 poeng. © Odd Christian Knutsen

Full strekk – ekorn. 39 poeng. © Ketil Olsen

Bokfink og Grønnsisik i kamp. 39 poeng. © Terje Sylte

Spurvehauksøsken. 38 poeng. © Jonny Eidstumo

Høstmorgen. 38 poeng. © Arne Hugdal

Orrhane. 38 poeng. © Kåre Johansen

Lunde. 38 poeng. © Odd Christian Knutsen

Jakt – havørn. 38 poeng. © Carl Ohr

Høstørn. 38 poeng. © Ketil Olsen

Vaderflukt. 38 poeng. © Leif Rustand

Lunde. 38 poeng. © Anders Selland

Mårfres. 38 poeng. © Terje Sylte

Gullvinge3. 37 poeng. © Andre Berli

Bjørneblikk. 37 poeng. © Per Gätzschmann

Ro i reinsfjellet. 37 poeng. © Per Gätzschmann

Bever. 37 poeng. © Kåre Johansen

Spurvugle. 37 poeng. © Kåre Johansen

Gull over grønne skoger. 37 poeng. © Vidar Moløkken

Frikjøring. 37 poeng. © Aleksander Myklebust

Motlys. 36 poeng. © Hans M. Haugsrud

Lys i Norangsdalen. 36 poeng. © Marion Lexau Nødset

Høstrype. 36 poeng. © Ketil Olsen

Snøugle. 36 poeng. © Terje Sylte

Lavtflyging. 36 poeng. © Geir Magne Sætre

Hyene. 36 poeng. © Erik Toverud

Cheetah Affection. 36 poeng. © Andy Trowbridge

Knoppsvanespeiling. 35 poeng. © Leif Arne Evensen

Havørnoppflukt. 35 poeng. © Per Gätzschmann

 

Ulv med fisk. 35 poeng. © Kjell Hammersland

Furuholme. 35 poeng. © Kjell Hammersland

 

Auroraspeilbilde i Trysil. 35 poeng. © Stian Norum Herlofsen

Fløyfisk. 35 poeng. © Ingar Heum

Skarv. 35 poeng. © Kåre Johansen

En trøtt ulv. 35 poeng. © Knut Egil Nes

Kulturlandskap. 35 poeng. © Leif Rustand

Hvithalehjort. 35 poeng. © Anders Selland

 

Gråspurv. 35 poeng. © Tom Thodesen

 .::.

Velkommen innom om ikke så alt for lenge til årets siste runde 🙂

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

2 svar til Runde 9 – Tidenes beste med 61 gull- og sølvbilder

  1. Vidar Moløkken sier:

    Hei! Kunne dere lagt til en link til komplett runderesultat for runde 9?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..