Runde 5 – 9 gull- og 42 sølvbilder

Totalt 200 bilder er på resultatlista for runde 5 (av i alt 10 gjennom året) hvorav 9 er gull, 42 sølv og 149 bronse. Utrolige 9 av 10 innleverte bilder til konkurransen endte denne gangen opp på lista. Det er mange dyktige jenter som fotograferer natur og andelen av disse er også økende. 11 av i alt 55 fotografer var denne gangen kvinner. Til sammen 25 bilder oppnådde også 40 poeng eller mer. Alt i alt gjør dette denne runden til en av de beste i konkurransens historie.

Bernt Østhus er for andre gang i år fotografen bak ”Månedens bilde” og blir dermed på nytt eier av en fin Opticron Explorer 8×42 BGA kikkert fra Kikkertspesialisten. I konkurranse med blant annet 8 andre gullbilder trakk han det lengste strået for sitt gullbilde av hjortekolle i påskesnø og viser at selv vanlige motiver kan gjøres enkle og spennende. I tillegg oppnår han også gull for en rådyrbukk i flott morgenstemning og sølv for en røysekatt. Kåre Johansen er rundens mestvinnende fotograf med 2 gull for bilder av sangsvanemarsj og sebra i morgenstemning, 2 sølv for fjæreplytt og hegre samt en bronse. Odd Christian Knutsen kaprer gull for sin forsoning mellom to brushaner og 3 sølv for måke, orrhøne og svømmesnipe. Oona Christine Torgersen er eneste jente blant guttene i toppen. Hun gjør en flott innsats med gull for en stor flokk med snøspurver og 2 sølv for oter med fisk og snøspurv. Andy Trowbridge tar gull for sin løpende sebra samt 2 sølv for et fiskebilde og rullesteiner på Moreakistranda. Terje Sylte er litt beskjeden i denne runden i forhold til tidligere runder med gull for isbjørnvask og sølv for tiurhopp. Månedens 9. gull står Per Gätzschmann for med sitt bilde av en vandrefalkhunn.

…..

Månedens bilde:

Hjortekolle. Gull. © Bernt Østhus

Fotografen forteller at årets påske var usedvanlig snørik på hans kant av landet. Det gav anledning til et lite prosjekt hvor han jobbet med hjort i ulike situasjoner mot hvite bakgrunner ved ei myr i hjortens beitetrekk. Juryen: Resultatet er blitt et uvanlig, mykt og teknisk godt bilde med en fin komposisjon av et vanlig hjortedyr. Canon EOS D5 mark II, EF 500mm/4, ISO 640, f/5, 1/1000sek.

….

Andre gullbilder:

Vandrefalkhunn 1. Gull. © Per Gätzschmann

For Gätzschmann var det et skikkelig kikk for han som naturfotograf å forevige en av verdens beste predatorer. Vandrefalkhunnen gav han 30 sekunder på sitteplassen sin før hun tok til vingene igjen. Juryen: Fotografen utnyttet den korte tiden godt, og han endte opp med en praktfull, sterk og enkel komposisjon i et ellers frapperende bilde med duse fargetoner. Canon 5D MkII, Canon 500mm/4, f/5,6, 1/400sek, ISO 640, stativ, snorutløser.

Morgen. Gull. © Kåre Johansen

Kåre Johansen var ute en tidlig morgen i Amboseli National Park i Kenya mot slutten av august i fjor. Her fikk han tatt dette bildet av en gruppe sebraer som vandret fra nattleiet til beitemarkene om dagen. Juryen: Støvet som de virvlet opp, bidro til en særdeles flott morgenstemning i dette nydelige bildet fra Afrika. Nikon D3s, Nikon 600mm/4, 1/5000 sek, f/4, ISO 500.

Svanemarsj. Gull. © Kåre Johansen

Bildet er tatt nedenfor Bagn i Valdres kl 1349 den 9 jan 2011. Jeg var ute etter å fotografere svaner i frostrøyk på elva i det solskinnet kom opp gjennom dalen, men svanene lå ikke i vannet, de lå på isen på den andre siden. Da de etter en stund reiste seg opp samtidig og formelig marsjerte i geledd nedover mot åpent vann ble bildet tatt. Juryen: Flotte fugler i et spennende format med pluss for mye hvitt. Nikon D3, 500mm/4, f/9, 1/250s, ISO 800.

Forsoning. Gull. © Odd Christian Knutsen

Knutsen tok dette sjarmerende bildet i begynnelsen av juni i år utenfor Vadsø. Etter at brushanene hadde hatt en skikkelig «fight», så var de svært ømme og tolerante overfor hverandre. Her hersker ro og fred noen sekunder, men de er raskt i farta igjen om «behovet» melder seg. Juryen: Et særdeles vellykket bilde på alle måter med en avbalansert bakgrunn som matcher tegningene i fjærdrakta. Canon EOS 5D mk2, 500mm/4L IS USM, ISO 400, 1/250sek, f/10, -0,3EV.

Isbjørnvask. Gull. © Terje Sylte

Sylte har vært på fototur til Svalbard sammen med gode venner. I Holmiabukta fant de et hvalkadaver som isbjørnene mesket seg på i vakkert septemberlys. Fra gummibåter i passe avstand får de bilder av isbjørner mens de dukker under vann etter kjøtt. Alt på land var oppspist, men en stor finnhval på rundt 25 meter blir ikke spist opp på noen dager. Hvalen hadde strandet året før og berget kanskje noen isbjørner i tiden etterpå. Juryen: Et herlig actionbilde hvor ekstrem kort lukkertid fryser alt. Nikon D3s, Nikon 600mm/4, f/5,6, 1/5000sek, ISO 640.

Snøspurv . Gull. © Oona Christine Torgersen

Store mengder snøspurv samlet seg på forskjellige plasser i Nord Norge i år, og her er en flokk, i tett snevær, utenfor Narvik 2012. Juryen: Uvanlig flokkbilde hvor det tette sneværet bidrar positivt til en spennende helhet. Canon 7D,  Ef70-200f/4, ISO400, 1/200sek, f/10.

Running Zebra. Gull. © Andy Trowbridge

Botswana, 2006. I’m lucky to still have this image, my hard drive failed a few years ago and I had no back up of this drive. However I did have this .tiff file on a CD. It taught me a valuable lesson and I have always backup of my images since then. Taken from vehicle. Juryen: En nydelig fargeklatt av et bilde med en flott gjennomført panorering. Canon 5D, 500 mm4L with the 1.4x teleconverter, ISO 800, 1/20 sec @ f/5.6.

Morgenstemning. Gull. © Bernt Østhus

Bildet er tatt på Hemnskjela med Hitra og Trondheimsleia som bakgrunn. Klokka halv fire på morran lå morrasskodda lavt på Hitra, og gav myk innramming om bukken i forgrunnen. Juryen: Fotografen har vært tidlig ute på morgenen og får betaling for det i en velkomponerte stemning med nydelige fargetoner. Canon EOS D5 mark II, EF 500mm/4, ISO 1250, f4, 1/1250sek.

Sølvbilder:

Måke. 44 poeng. © Odd Christian Knutsen

.

Storm. 44 poeng. © Ketil Olsen

.

Skoddestemning. 44 poeng. © Geir Magne Sætre

.

Skjeggmeis. 44 poeng. © Trond Westby

.

Hegre. 43 poeng. © Kåre Johansen

.

Rype 1. 43 poeng. © Ruben Johnsen

.

Med Vinterkåpa på. 43 poeng. © Bernt Østhus

.

Den stolte stegg. 42 poeng. © Trym Norman Sannes

.

Catch & Release. 42 poeng. © Andy Trowbridge

.

Dråpe på fjær. 41 poeng. © Terje Kofstadmoen

.

Kolibri. 41 poeng. © Anders Selland

.

Knoppsvaner i frostrøyk. 40 poeng. © Leif Arne Evensen

.

Rype 3. 40 poeng. © Ruben Johnsen

.

Rypestegg i motlys. 40 poeng. © Cristian Lembrich

.

Tett på hubroen. 40 poeng. © Knut Egil Nes

.

Måke i vinterlys. 40 poeng. © Anne Mari Wilberg

.

Orrhøne. 39 poeng. © Odd Christian Knutsen

.

Kamp. 39 poeng. © Ketil Olsen

.

Speilbildet. 39 poeng. © Geir Magne Sætre

.

Snøspurv. 39 poeng. © Oona Christine Torgersen

.

Rype 2. 38 poeng. © Ruben Johnsen

.

Svaberg i kveldslys. 38 poeng. © Vidar Moløkken

.

Sulitjelmavy. 38 poeng. © Gunar Streu

.

Fjæreplytt. 37 poeng. © Kåre Johansen

.

Ekorn spiser. 37 poeng. © Leif Rustand

.

Tiurhopp. 37 poeng. © Terje Sylte

.

Oter med fisk. 37 poeng. © Oona Christine Torgersen

.

Mår. 36 poeng. © Arne Hugdal

.

Svømmesnipe. 36 poeng. © Odd Christian Knutsen

.

Fiskemåke. 36 poeng. © Leif Rustand

.

Haukeblikk. 36 poeng. © Trym Norman Sannes

.

Ørn i solnedgang. 36 poeng. © Dag Norman Sværi

.

Blåstrupe. 36 poeng. © Dag Norman Sværi

.

Måltid. 36 poeng. © Erik Toverud

.

Moreaki Boulders. 36 poeng. © Andy Trowbridge

.

Hettemåke speiler seg. 35 poeng. © Asle Bårdli

.

Toppskarv. 35 poeng. © Aleksander Myklebust

.

Knoppsvane i miljø. 35 poeng. © Leif Rustand

.

Motlys. 35 poeng. © Anders Selland

.

Naturens gang. 35 poeng. © Geir Magne Sætre

.

Fangst. 35 poeng. © Erik Toverud

.

Harepus i morgendis. 35 poeng. © Trond Westby

..:..

Velkommen tilbake – og kommenter gjerne i bloggen 🙂

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..