Runde 3 – Ulv på orreleik

Marius Schjelderup-Høye tar gull for sitt ene innsendte bilde av et motiv som er tett på å være alle norske naturfotografers høyeste drøm – vill ulv på en norsk orreleik. Ulven kommer som rimelig kan være meget overraskende inn på scenen, og det er ikke lett å holde hodet kaldt og gjøre kun de riktige tingene. Marius klarer det relativt bra og premieres med ”Månedens beste bilde” for ulven og den halve orrhanen. Dermed får han tilsendt en fin Opticron Explorer 8×42 BGA kikkert fra Kikkertspesialisten.  

Runde 3 er årets beste runde så langt med 3 gull-, 47 sølv- og 136 bronsebilder – og en av de aller beste noensinne. 55 fotografer står for denne bragden, og godt over 4 av 5 innsendte bilder havnet på premielisten.   Asle Bårdli oppnår også gull for et orreleikbilde – dette er av to haner i kamp. Tre sølvbilder blir med på lasset og motivene er  kvinandhunn, øyenstikker i flukt og rågeit som lukter på blomster. Kay Åge Fugledal står for det siste gullet med et bilde av ei morsk havørn. Han får også sølv for ei kråke. Terje Sylte og Andy Trowbridge blir rundens mestvinnende fotografer med 5 sølvbilder hver. Anders Selland henger godt med i dansen om heder, ære og gjeve premier med sine 4 sølv og en bronse på 34 poeng. Bernt Østhus og Leif Rustand gjør også en respektabel innsats med sine 3 sølv og 2 bronser.

Husk – fra runde 5 er det mulig å levere større bilder til konkurransen enn tidligere. Nytt visningsutstyr med høyere oppløsning gjør at den gamle begrensningen med 1024 piksler på lengste kant faller bort. Nå er det mulig å levere bilder med maksimalt 1920 piksler i bredden og 1080 piksler i høyden. Dette formatet (full HD) er mer langstrakt enn et bilde fra et digitalt kamera vanligvis er. I praksis vil derfor et vanlig bilde få en største størrelse på 1620 piksler i bredden (dette er en verdi som er avhengig av det eksakte formatet på kameraets brikke) og nøyaktig 1080 piksler i høyden.  NB! Det kan fortsatt leveres bilder etter den tidligere størrelsen på 1024. Men vi anbefaler alle etter hvert å sende inn bilder til Fotojakta med en høyde på 1080 piksler.

….

Månedens bilde: Ulv på orreleik

Ulv på orreleik. Gull. © Marius Schjelderup-Høye

En ung ulv av fjorårets valper prøver jaktferdighetene på orreleika.Orrhanene har full kontroll, og ulven har kanskje lært at orrhane ikke bør stå øverst på en ulvemeny. Uten tvil en opplevelse for livet mener fotografen. Juryen: Alle som tilbringer tid i en kamuflasje er nok udelt enige i det. Et fenomenalt og helt unikt bilde honoreres med gull og ”Månedens bilde”-tittelen. Det må vel nesten bli for pirk å nevne i en slik situasjon at kameraet kunne vært vridd en tanke til mot høyre slik at mer av orrhanen kom med. Nikon D3, Nikon 300 mm/2.8 ED, f/5, 1/80 sek, ISO 200.

Andre gullbilder:

Hanekamp. Gull. © Asle Bårdli

Når hønene besøker spillmyra blir hanene hissige på kamp. Juryen: Et teknisk meget godt bilde hvor miljøet med uskarp myr og skog danner et tiltalende bakteppe for de kjempende hanene. Flott positur på fuglene og god action. Canon EOS 40D, 300mm/4, f/5, 1/800 sek, ISO 800.

..

En morsk ørn. Gull. © Kay Åge Fugledal

Bildet er tatt fra skjul på Smøla på dagtid 19. februar 2012. Juryen: Den morskeste ørna juryen kan huske å sett på veldig lang tid  – med et superskarpt blikk, delvis åpent nebb og fjærdrakta i vill uorden. Når fotografen så behersker det tekniske med god skarphet og dybdeskarphet samt en tett på og fin komposisjon, blir det edleste valør for dette portrettet. Canon EOS 5D mk2, EF400mm f/2.8 L IS II USM  +2x converter, 1/250 sek, f/6,3, ISO 500.

 

Sølvbilder:

Haukugle. 44 poeng. © Terje Sylte

Etter fjorårets lemenår ser det ut som haukuglebestanden har fått ett løft. Bare på ett par mils kjøring i Finnmark i tidlig april fant vi 8 haukugler. Ett par av disse var  samarbeids-villige og tok kald mus. Juryen: Etterhvert et mer vanlig motiv selv med haukugle i hovedrollen. På alle måter et godt gjennomført bilde bortsett fra et ønske om noe mer tetthet til motivet. Etter avstemmingen var det ikke nok gullstemmer så det endte opp på øverste sølvplass. Nikon D3s, Nikon 70-200/2.8 på 150mm og f/5,6, 1/2500 sek, ISO 1000.

.

Rågeit lukter på blomster. 43 poeng. © Asle Bårdli

Kom over denne geita i slutten av mai i fjor, der den gikk og beitet fredsommelig i en blomstereng. Juryen: Et fint sommerbilde i grønne og brune nyanser med en gul blomst som vekker interesse hos både rådyret og betrakteren. Godt gjennomført bilde og ordet gull ble nevnt, men det endte opp like under. Canon EOS 40D, 300mm/4, f/4, 1/800 sek, ISO 500.

.

Sandfly Bay. 42 poeng. © Andy Trowbridge

Sandfly Bay, New Zealand. I find it best to photograph beaches, especially popular ones, in the early morning so that the high tide has washed away all the footprints from the visitors that come during the day. I used three filters for this image; two graduated neutral density filters to balance the brighter sky with the darker foreground and a Blue ‘n’ Gold Polariser to give a bit more colour and atomsphere. Juryen: Delte meninger i juryen om dette bildet som først og fremst gikk på farger og fargebruk siden alt ellers falt i smak. Deler av juryen aksepterte uten videre fargene og snakket om en fantastisk steming og atmosfære. Andre igjen holdt på at  fargene var for kraftige så tildelte poeng ble et kompromiss. Canon 1Ds Mark II, 17-40mm f/4L @ 17mm og f/16. 0,8 sek, ISO 100. Blue ‘n’ Gold Polariser. 3 stop hard GND filter + 2 stop soft GND filter. Stativ.

.

Hareportrett. 41 poeng. © Trym Norman Sannes

Juryen: Haren er i farta blant fotografene i konkurransen. Her er enda et godt harebilde i form av et vellykket portrett med herlig lys og farger, god balanse i bildet og fine strå som passer godt inn. Canon 7D, 300mm f/2.8 L is usm, 1/2000 sek, f/4, ISO 400.

.

Havørn. 41 poeng. © Kåre Johansen

Bildet er tatt 11 mars 2012 i drivisen utenfor Hokaido kl 0612.  Vi gikk med båt ut i drivisen utenfor Rausu, en by nord på Hokaido Japan. Dit kom det mange havørn og kjempehavørn på den tiden av året. Bildet ble tatt rett etter soloppgang hvor det varme lyset kommer godt frem i fjærdrakta på fuglen. Hadde valgt blenderprioritet for å få duset ned bakgrunnen der fuglen satt på et isflak som hadde blitt skrudd opp. Juryen: Et annerledes havørnbilde som falt i smak hos juryen. Nydelig lys med snøfnugg i lufta forsterker inntrykket av det kalde miljøet. Staselig fugl i en balansert komposisjon og med god teknikk. Nikon D3s, Nikkor 600 mm/4, 1/1600 sek, f/5,6, ISO 1250.

.

Hovrende øyenstikker. 41 poeng. © Asle Bårdli

Øyenstikkeren patruljerte sivgarden, og hovret på samme sted gang etter gang. Juryen: Uten å kartlegge flyveruta nøyaktig på forhånd er det vanskelig å få god uttelling på fluktbilder av libeller. Men fotografen kunne jobben sin og fikk et godt resultat med vingene pent utslått og skarpheten der den må være – på øynene til øyenstikkeren. Canon EOS 7D, 500mm/f6,3, 1/1000 sek, ISO 640, eksponeringskompensasjon: +1.

.

Toppskarv i kveldslys. 40 poeng. © Terje Sylte

Toppskarv i kveldslys: Helt ferskt bilde fra guttetur til Hornøya i Finnmark. Veldig vekslende vær, men når de siste solstrålene danser over vannflaten, sitter jeg klar og fotograferer toppskarp. Med en snøskavel i forgrunn får jeg fremhevet ett ønsket tåkeslør på bilde. Juryen: Et gjennomført bilde hvor hverken forgrunn eller bakgrunn er overlatt tilfeldighetene. Skarpheten er lagt på skarvens hode og en liten lysflekk ved nebbrota kommer klart frem i denne nydelige og myke stemningen. Nikon D3s, Nikon 400mm/2,8, 1/400 sek, f/2,8. Ved å bruke så stor blender som 2,8 ville ringene i bakgrunn bli store!

.

Tranedans. 40 poeng. © Erik Toverud

Tranepar i en vakker dans straks etter paringen på en myr i skogen, april 2011. Juryen: Et av vårens vakreste eventyr er tatt godt vare på i dette actionfylte bildet med god nærhet til hovedmotivet og et fint miljø. Canon EF 300mm f/2,8 IS på bl. 3,5, 1/800 s, ISO 250.

.

Vår i anmarsj – Lirypestegg. 40 poeng. © Ketil Olsen

Bildet er tatt utafor Tromsø for kort tid siden. Juryen: Ja, fjærdrakta på hode og hals forteller at våren er like rundt hjørnet. Enkelt, velkomponert og teknisk godt bilde som skiller seg noe ut fra andre. Nikon D300, 200-400mm/4 på 360mm of f/5, 1/1000 sek, Iso 800.

.

Gulflankedelfin. 40 poeng. © Terje Sylte

I hele fjor sommer oppholdt det seg to Gulflankedelfiner langs Atlanterhavsveien. Jeg brukte ett par kvelder der ute i håp om å fange dem i spranget. Juryen: Oppholdet der ble ikke forgjeves etter dette bildet å dømme. En sjelden art pent protrettert og hvor vannsprut og speiling bidrar positivt. Nikon D3s, 600mm/4, f/4,  1/2500 sek, ISO 1600.

.

Soldugg. 40 poeng. © Kathrine Hårstad

Bildet er tatt i fjor sommer ute på ei myr tidlig på morgenen en solrik dag. Forandret til sort/hvitt i PS. Juryen: Middagen er sikret for solduggen i dette delikate bildet i sort/hvitt som bokstavelig talt er med mange spennende lyspunkter. Nikon D40x,  60mm/2,8, f/5,6, 1/500 sek, ISO 180.

.

Hvitveis. 39 poeng. © Leif Rustand

Det skinner i vann og vannperler i dette motlysbildet. Juryen: Ikke mange behersker denne formen for fotografering like bra som Rustand. Med et skarpt blikk for lysets vinkler og muligheter skaper han spennende bilder som dette. Lys og farger er her av en annen verden og utgjør på mange måter hovedmotivet bak en noe diffus hvitveis. Canon EOS 7D, Canon macro 100mm/2,8, 1/640 sek, f/2.8, ISO 400.

.

Yelloweyed Penguins. 39 poeng. © Andy Trowbridge

South Island, New Zealand. Yellow-eyed Penguins returning from the sea, displaying and calling. Juryen: Alle har tydeligvis sine spesielle ritualer og dette bildet fra den sørlige halvkule falt i god jord. En fint fanget situasjon med storhavet som dreven kulissebygger.  Canon 1D Mark IV, 500 mm f/4L with the 1.4x teleconverter, 1/800 sek, f/8, ISO 800. Stativ.

.

Engersjøen. 39 poeng. © Sigrid Eggen

Juryen: Et vakkert og velbalansert landskapsbilde med spennende fargekombinasjoner, fine trær i forgrunnen, passe med tåke og livgivende lysrefleksjoner fra vannet. Canon EOS 50D, 200mm, f/5,6, 1/500 sek, ISO 400.

.

I søkelyset – Kolibri. 39 poeng. © Anders Selland

Dette bildet er tatt på en lodge i Ecuador hvor foringsautomaten lå litt nede i skogen, og hvor lyset kom delvis som strølys ned mot automaten. Her treffer solstrålene kun hodet på kolibrien. Juryen: Eksotisk bilde fra en eksotisk del av verden. Gjennomført komposisjon med en innramming av fine fargeflekker. Lyset mot fuglens hode gir blink i øyet noe som fremhever den noe mørke fuglen. Canon EOS 1D, mark4, 300mm/2,8, f/4, 1/1250 sek, ISO 640 (ingen blitz).

.

Leopard. 39 poeng. © Erik Toverud

Kenya, Masai Mara, februar 2011. Vi fikk øye på en leopard som spiste på en død krokodille i et uttørket elveleie et godt stykke unna. Etter måltidet vandret den nedover elveleiet og passerte et område med en lys, skiferaktig bergart som reflekterte det tidlige morgenlyset. Juryen: For en flott katt i et spennende og uvanlig bilde. Fin strekk i leoparden som er tatt spaserende og med ene forlabben løftet. Canon 7D, Canon EF 300mm f/2,8 IS m/ Canon converter 1,4x III på f/4, 1/800 sek, ISO 500.

.

Maurbitt. 39 poeng. © Inge Fauskanger

Jeg fotograferte ved en maurtue og lot en rød skogsmaur klatre opp på hånden min. Etter at jeg hadde fått bildene mine børstet jeg den forsiktig vekk. Det som ser ut som et hull i maurens hode er ett av dens tre punktøyne. Juryen: Håper ikke mauren var for hårdmunnet. Et unikt bilde tatt med Canons macroobjektiv MP-E som har en avbildningsskala som går fra 1:1 til 5:1. Ikke lett å bli bitt av en maur samtidig som et bilde skal tas, men fotografen har lykkes over all måte og honoreres for fremragende teknikk i et veldig bra bilde. Canon 350D, Canon macro objektiv MP-E 65mm f/2.8 1-5x, spesialblitz MT-24 EX. Blitsen er diffusert med hvitt papir. F/10 (nominelt), 1/200 sek, ISO 100. Bildet er beskåret til ca. 1/3 av originalfilen. Selektiv oppskarping.

.

Ekorn. 38 poeng. © Kåre Johansen

Bildet er tatt 8 august 2011 på Beitostølen kl 15.51. Jeg hadde ett ekorn som løp frem og tilbake for å hente solsikkefrø og etter hvert nøtter som jeg hadde lagt ut. Den løp frem og tilbake oppe på skigarden som går i en svak bue slik at stolpene kom ganske tett. Jeg ønsket å ta bildet på skrå forfra slik at jeg fikk mest mulig luft mellom ekornet og neste stolpe. Det gikk en halv dag og en kilo nøtter før jeg klarte å få bildet der ekornet var mellom to stolper og det var mest mulig luft forran. Utrolig hvor fort det løper. Juryen: God planlegging er som vanlig lønnsomt for naturfotografer – da blir resultatet godt – som i dette bildet hvor ekornet svever i luften over skigarden. Nikon D3, Nikkor 600 mm/4, 1/1250 sek, f4, ISO 1600.

.

Kranglefanten – kolibri. 38 poeng. © Anders Selland

Et annet bilde som er tatt i Ecuador på en lodge hvor det fantes et godt utvalg av «foringsautomater» med sukkervann. Det var full aktivitet rundt  automatene, så her var det bare å fyre løs:-). Det var mye krangling om plassene og denne kolibrien forsvarte plassen sin. Men så fort en fugl forlater plassen sin, så kommer det gjerne en ny en og «stjeler» den. Juryen: Et bilde av sammen klasse som fotografen har av kolibri lenger oppe. En spennende fargejuvel av en fugl om er avbildet fra undersiden. Canon 1D mark4, 300mm/2,8, f/3,5, 1/640 sek, ISO 800.

.

Vinterlys. 38 poeng. © Anders Selland

Bildet er fra Island før jul i fjor og det er tatt på stranda som ligger rett utenfor Jøkulsarlon litt før 8 på kvelden. Juryen: Broderfolket på Island har uten tvil en spennende natur. I et et ellers bløtt landskap minner venstresiden av isklumpen i bildet dog en åpen og stri revekjeft. Men fotografen formidler ellers en stille førejulstid på en overbevisende måte med fine og myke fargetoner.  Canon 1d mark4, 50mm, f/9, 15 sek, ISO 400.

.

Full oversikt – Fjellvåk. 38 poeng. © Ketil Olsen

Bildet er tatt utafor Stavanger i januar 2012. Juryen: Fjellvåk i kystmiljø er det ikke så ofte med i konkurransen. Fotografen presenterer en behagelig avstemt komposisjon med en sylskarp fugl seilende på utslåtte vinger. Nikon D3s,  200-400mm/4 på 400mm og  f/5,6,  1/2000 sek, ISO 2000.

.

Bengal Tiger. 38 poeng. © Andy Trowbridge

India. A young male tiger pauses as it moves through the forest. This was one image I was hoping to get during my trip to India in 2009; a tiger in its forest habitat. Juryen: En fargeklatt av et bilde med en nydelig ung hanntiger som ser rett i kameraet. Vakkert og spennende spotlys på dyret og omgivelsene i et solid gjennomført bilde.  Canon 1Ds Mark II, 70-200 mm/4L IS with 1.4x Teleconverter @ 280mm.  ISO 400. 1/160 sec @ f/5.6. Handheld.

.

Havertkamp. 38 poeng. © Terje Sylte

I brunst og kastetiden i november valgte jeg og en kompis å avlegge Donna Nook på nordøstsiden av England ett besøk. Donna Nook er en RAF flybase hvor det blir bedrevet bombetrening. Til tross for dette har kystlinjen landets største kasteplass for havert. Her har jeg fanget 2 store haverthanner som kjemper om en av damene. Juryen: Et velkomponert og teknisk godt actionbilde hvor det kjempes om damene så vannet kastes rundt i alle retninger.  Nikon 3s, 600mm/4, f/4, 1/1250s, ISO 1600.

.

Goldeneye. 38 poeng. © Andy Trowbridge

Oslo, Norway. Taken this year at Østensjøvannet. Goldeneye Display. Juryen: Denne kvinandhannen med sitt flotte gule øye og karakteristiske hvite kinnflekk viser seg frem i all sin prakt overfor det annet kjønn.  Fotografen av påpasselig tilstede og formidler det hele i et teknisk godt bilde. Litt mer av speilinga i forgrunnen hadde dog vært å foretrekke.  Canon 1D Mark IV,  500 mm/4L with the 1.4x teleconverter,  1/2000 sec, f/8, ISO 800.

.

Kamikaze kråke. 38 poeng. © Kay Åge Fugledal

Bildet er tatt fra et fjell ved Fosnavåg ca 1400 7. februar 2012. Havørnene sirkler langs fjellryggen og ut mot fjorden for å hente mat. Juryen: Spørs om ikke kråka går en svært utrygg fremtid i møte med en slik motstander. Flott gjort av fotografen å fange denne situasjonen i et teknisk godt bilde med god komposisjon. Canon EOS 7D, EF400mm/2.8L IS II USM  +2x converter, 1/800 sek, f/5,6, ISO 3200.

.

Vinterfyr. 38 poeng. © Vidar Moløkken

Bildet er tatt fra Kalvehageneset mot Homborsund Fyr ved Grimstad, Aust-Agder. En sjelden og stille vinterkveld på disse kanter, med snø på de ytterste holmer og skjær. Juryen: Fotografen formidler her en spennende dokumentasjon av fyret og tilhørende bygninger i et nydelig blått og vinterlig kystlandskap. Pluss for det fine, guleoorange lyset i  kontrast til alt det blå. Canon EOS 5D Mark II,  Canon EF100-400 mm/4,5-5,6L IS USM  på 330 mm og f/11, 25 sek, ISO 100. Polariseringsfilter, stativ.

.

Sølvbilder 37 – 35 poeng uten kommentarer:

Punker´n. 37 poeng. © Trond Westby

.

Sangsvane lander. 37 poeng. © Leif Rustand

.

Terne og lysspill. 37 poeng. © Bernt Østhus

.

Hjort i kveldslys. 37 poeng. © Terje Sylte

.

Sporsnø. 37 poeng. © Trym Norman Sannes

.

Linjer i is. 37 poeng. © Vidar Moløkken

.

Hvit fugl i blått. 37 poeng. © Geir Magne Sætre

.

Kvinandhunn i farta. 36 poeng. © Asle Bårdli

.

Ravnelek. 36 poeng. © Leif Rustand

.

Stjertmeis. 36 poeng. © Andre Berli

.

Wolverine. 36 poeng. © Andy Trowbridge

.

Kveldsmaten sikret. 36 poeng. © Geir Magne Sætre

.

Stillits. 36 poeng. © Dag Norman Sværi

.

Tørst rype på glattisen. 36 poeng. © Anders Selland

.

Aftenfalk. 36 poeng. © Aleksander Myklebust

.

Speiler seg. 35 poeng. © Bernt Østhus

.

Kaldt leie. 35 poeng. © Bernt Østhus

.

Orrhanekamp. 35 poeng. © Aleksander Myklebust

.

Mår. 35 poeng. © Per Gätzschmann

.

Svarttrost. 35 poeng. © Andre Berli

.

Sisik. 35 poeng. © Per Gätzschmann

..:..

På gjensyn i runde 4 🙂

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

2 svar til Runde 3 – Ulv på orreleik

  1. Siri Randtun sier:

    Så utrolig flotte bilder! Gjør godt i sjela å se på dem!

  2. Tilbaketråkk: Gull i NM i Naturfoto runde 3 – DigiArt.no Photography

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..