Runde 2 – 43 gull- og sølvbilder

Blir 2012 konkurransens beste år noensinne? Allerede etter to runder kan det se slik ut. Antallet fotografer som deltar samt premierte bilder med gull og sølv ligger godt over tidligere år. Vel 4 av 5 innsendte bilder ender også opp på resultatlista noe som vitner om høy kvalitet på innsendte bilder. Følges mønsteret fra i fjor gjennom dette året vil det bli bedømt ca 2300 bilder i konkurransen.

De aller fleste av de beste og mest kjente naturfotografene i Norge har deltatt i Fotojakta/NM i Naturfoto i varierende omfang gjennom konkurransens 36-årige historie. I tillegg til fine premier og eksponering av fotografene og deres bilder i bladet og kalender (og nå også i Fotojaktbloggen og en kommende bok), etablerer den også en standard som det er lett å måle seg etter for alle deltakere – og det opptil ti ganger i året. Det er selvsagt veldig hyggelig at flere fotografer som var med i oppstarten i 1977 fortsatt deltar med jevne mellomrom samt at konkurransen er mer attraktiv enn noen gang.

I årets andre runde honoreres det med totalt 4 gull, 39 sølv og 126 bronser – noe som vitner om en fremragende innsats fra fotografene. Dag Norman Sværi tar gull for sitt bilde av myrhauk som kommer inn for landing. Et flott bilde av en sjelden art som også blir Månedens bilde. Sværi blir dermed eier av Opticron Explorer 8×42 BGA kikkerten fra Kikkertspesialisten. Han hanker også inn 40 poeng og sølv for en flokk stær. Leif Rustand tar halve gullpotten med sine to bilder av ekorn som spiser frø og kontraster i form av stein og strå ute i vannet. 40 poeng blir det også på han for en unghauk som letter. Anders Selland tar gull også i denne runden med et sjeldent bilde av snøspurver i flukt samt tre fine sølv for rypestrekk, tørst rype og et lite stykke Island. Terje Sylte har nok en kjemperunde med sine fem sølv for hønsehauk, havørn, mår, råbukk og røyskatt med skogmus. Ellers gjør Trym Norman Sannes, Nils J. Tollefsen, Andy Trowbridge og Trond Westby en flott innsats med tre sølvbilder hver. Tolv andre fotografer blir utover dette honorert med en eller to sølv.

Det er ikke til å stikke under en stol at juryen ser fram til neste runde i Fotojakta :-).

….

Månedens bilde:

Inn for landing - Myrhauk. Gull. © Dag Norman Sværi

Dag Norman Sværi er mannen bak dette bildet som er tatt på Jæren i februar-2012. Det ryktes om en myrhaukhann på en åteplass og spenningen var stor da den dukket opp og gjorde noen vendinger over åtet. Etter en stund tok den en stor bue foran kamuflasjehytta og kom rett mot fotografen som satt klar med fingen på utløseren og ventet til vingene ble brettet ut. I serien på 8 bilder var dette det første bildet. Juryen: Et glimrende bilde av en sjelden art med flott positur på fuglen og et uskarpt miljø som passer godt inn. Canon EOS 7D, Canon EF 70-200mm/2,8 på 130mm og f/3,5, 1/800 sek, ISO 400.

Andre gullbilder:

Snøspurver i flukt. Gull. © Anders Selland

Anders Selland tok dette bildet på den vesle øya Hrisey nord på Island. Her fartet flokker med snøspurv rundt og tok for seg av maten som innbyggerne la ut. Selland tok rundt 10000 bilder av snøspurvene, og et stort problem var at de store flokkene med fugl var svært redde for kameraklikkene som heldigvis noen ganger ble døyvet av vinden. Juryen: Et superenkelt og sjeldent fluktbilde med god teknikk hvor de lyse flatene i bildet understreker en bakgrunn av snø. Canon EOS 1D mk IV, 600mm/4, 1/800sek, f/4, ISO 800.

..

Ekorn spiser frø. Gull. © Leif Rustand

Bildet er tatt i løvskogen hjemme hos Leif Rustand og i nærheten av en foringsplass. Ekornet spiste frø av nyutsprungne skudd på lønna mens sola som skinte på bakgrunnen skapte en vakker pastelleffekt. Juryen: Fotografen viser på nytt sin dyktighet med sart lys og nyanser i en flott komposisjon med spennende innhold. Canon EOS 50D, 280mm, f/5,6, 1/1000 sek, ISO 800.

..

Kontraster. Gull. © Leif Rustand

Mølen er en av Leif Rustands favorittsteder og er der gjerne når kveldssola skaper vakkert lys.  Juryen: Med skarpt blikk for detaljer fanget han denne pent lyssatte og spennende kontrasten mellom den runde steinen og de spisse stråa i en liten vannpytt. Canon EOS 7D, 70-200mm/4 på 140mm, 1/6 sek, f/16, ISO 400

..

Sølvbilder 43 – 38 poeng:

Forglemmegei. 43 poeng. © Nils J. Tollefsen

Juryen: Nils J. Tollefsen varter her opp med et sommerlig og tiltalende bilde av denne vakre blomsten. Han har benyttet seg av en dobbeleksponering av motivet – den ene i fokus og den andre ute av fokus med en myk effekt som resultat. Nikon D700, Sigma 105mm makro, 1/80 sek, f/5,6, ISO 400.

..

Rypestrekk. 42 poeng. © Anders Selland

Bilde tatt på Island hvor jeg traff på en liten «flokk» ryper  (3stk). Den ene fikk etterhvert lyst til å «klatre» litt og etter ca en times venting på at det skulle «skje» noe så strakk den litt på vingene eller kanskje den bare ville gi treet en klem :-). Juryen: Et flott atferdsbilde tatt fra en fin vinkel og med spennende miljø.  Canon EOS-1D Mark IV, 300mm/2,8, 1/800 sek, f/4,5, ISO 1600.

..

Tørst rype. 42 poeng. © Anders Selland

Dette er også et bilde fra Island hvor det gikk en liten bekk ikke så langt unna en liten flokk ryper som oppholdt seg tilsynelatende fast på denne plassen. Jeg brukte en uke her i håp om at de skulle få lyst på litt drikkendes til maten. Til slutt så ble det full klaff med å få knipsa rypa i det den tar seg en slurk. Juryen: Nok et flott rypebilde fra Selland. Ikke ofte vi ser denne atferden heller – og tålmodighet er en dyd når det gjelder bilder fra naturen. Canon EOS-1D Mark IV, 600mm/4, 1/500 sek, f/5,6, ISO 1000.

..

Dråper. 41 poeng. © Nils J. Tollefsen

Juryen: Dråper som ikke ligger i et plan parallelt med kamera kan være en utfordring i slike bilder. Fotografen klarer brasene greit i et bilde hvor både komposisjon, dypde og selektiv skarphet skaper et spennende bilde. Nikon D2X, Sigma 105 makro, 1/40 sek, f/16, ISO 100.

..

Svalestup. 41 poeng. © Trond Westby

Her sitter jeg i kamuflasje ved Orrevannet på Jæren. En ung hønsehauk satt pent og ventet på tur da den plutselig bykset ut i et svalestup mot åta. Juryen: En påpasselig fotograf har fryst fuglen med vakre, utslåtte vinger i et teknisk frapperende bilde. Nikon D7000,  360mm, f/4, 1/4000sek, ISO 640.

..

Portrett av havørn. 40 poeng. © Kay Åge Fugledal

Portrettet av Havørn er tatt ca kl 1100, 19. februar 2012 på Smøla, like ved Edøya. Tatt ifra skjul med åte. Vi var to personer som tilbrakte ca 10 timer i skjul pr dag i to dager. Værforholda varierte fra snøvær til sol, og innimellom hadde vi perfekte lysforhold med sol som nesten brøt igjennom skylaget. På det meste satt der vel 9 ørner samtidig ved åtet, og vi hadde ørn jevnt og trutt fra ca 9 om morgenen til mellom ett og to på ettermiddagen. Juryen: Teknikk og uttrykket til motivet er veldig avgjørende for hvordan man lykkes med slike bilder. Fotografen har mestret begge delene i dette herlige bildet. Canon EOS 5d Mark 2, Canon EF400mm f/2.8L IS II USM  m/2x converter, 1/250 sek, f/5,6, ISO400. Brennvidde: 800mm, Wimberly Gimball på stativ.

..

Stjertmeis. 40 poeng. © Kai Edvard Ronning

Juryen: En sjelden gjest i konkurransen er stjertmeisen som sikkert står på mange fotografers ønskeliste. Solid håndverk fra fotografen resulterer i et velkomponert bilde med god linjeføring og skarphet på fuglen. Canon EOS 7D, Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6L IS USM på 400mm og f/5,6, 1/2500 sek, ISO 400.

..

Hundreogførtien stær. 40 poeng. © Dag Norman Sværi

Bildet er tatt i Gjesdal oktober, 2011. Juryen: Et bilde med en fin grafisk effekt som inneholder en bråte med stær, og hvor vingene kommer flott frem mot den lyse bakgrunnen. Med så mye fugl spiller det også en relativt liten rolle at en del av fuglene blir kuttet av bilderammen. Canon EOS 7D, EF 400mm/5,6 L, f/5,6, 1/640 sek, ISO 800.

..

Møkkabilde. 40 poeng. © Trym Norman Sannes

En hare som «driter i» at naturfotografene fyrer løs med kameraene sine… Juryen: En uhøflig fotograf som ikke lar haren være i fred i slike «private» gjøremål, men sett med harens øyne er nok akkurat det uten betydning :-).  Flott fanget situasjon i et bilde hvor miljøet kommer fint fram og danderer hovedmotivet. Canon 7D , Canon 300mm/2.8L is usm, 1/3200 sek, f/4, ISO 400.

..

Genene føres videre - traner. 40 poeng. © Erik Toverud

Traneparet hadde kurtiserte hverandre i lengre tid på en myr i skogen, grasiøse og elegante i alle bevegelser, i april 2011. Hunnen markerte at hun var klar ved å stå som en statue med nebbet pekende rett oppover, og det store øyeblikket nærmet seg. Jeg holdt pusten da jeg forsto hva som var i ferd med å skje; har observert trane en god del, men aldri opplevd dette tidligere. Juryen: Traner finnes det godt om mange steder i landet så det er ikke alltid nødvendig å dra til Hornborgarsjøen for å få det i søkeren. Fotografen visen fuglene pent plassert i et skogs- og myrmiljø og med god nærhet til og skarphet på hovedmotivet. Canon 7D, Canon EF 300mm/2,8 IS, f/3,5, 1/800 sek, ISO 250.

..

Hauk. 40 poeng. © Terje Sylte

Hønsehauken er tatt på min foringsplass for hauk og ørn. Etter en knalltøff vinter der skjulet har blåst bort 2 ganger valgte jeg å sette opp ett telt for å fotografere hauk. Hauken landet akkurat der jeg ønsket :-). Juryen: Et velkomponert og vakkert bilde som absolutt klær den svart/hvite drakten. Det skårer mye på det estetiske, men som med alle statiske bilder fra en foringsplass blir originaliten relativt lavt bedømt i konkurransen. Nikon D3, Nikkor 300mm/2,8 på f/2,8,  1/250 sek, ISO 2000.

..

Unghauk letter. 40 poeng. © Leif Rustand

Juryen: Som vanlig fra denne fotografen er det interessante lyset og stemningen på plass. Med silhuetter og fugl i flukt attpå i en tett og god komposisjon blir resultatet rett så bra. Canon EOS 7D,  145mm, 1/100 sek, f/9, ISO 800.

..

Hopp! 40 poeng. © Erlend Resell

Juryen: En aerodynamisk flott kropp er i lufta og på veg mot en bjørkestamme vinterstid. Sjeldent bilde med grei komposisjon og god teknikk som honoreres deretter. 210mm, f/4, 1/2000 sek, ISO 200.

..

Spegel. 40 poeng. © Geir Magne Sætre

Juryen:Bilder av måke som speiler seg i vannet er det mange av i Fotojakta. Dette fremhever seg ved stemningsfulle farger og flater samt en speiling som viser deler av fuglen som ellers er skjult bak vingen. Nikon D3S, 400mm, f/4, 1/1250 sek,  ISO 1600.

..

Råbukk i kveldslys. 39 poeng. © Terje Sylte

De siste solstrålene dekker bakgrunne og jeg er ute på motivjakt fra bil da jeg treffer på denne flotte råbukken. Juryen: En ren nytelse er det å se dette kveldssommerbildet av en råbukk. Solid gjennomført bilde både teknisk og komposisjonsmessig som dog trekkes noe på originalitet – lignende har vi sett mange ganger. Nikon D3, 600mm/4, 1/320 sek, f/4, ISO 200.

..

Hare i lufta. 39 poeng. © Trym Norman Sannes

Hare foreviget midt i hoppet på Rolvsøya i Finnmark. Lorten henger i lufta bak… Juryen: Et bilde som ligner en del på fotografens bilde lenger opp. Juryens tvil kom tiltalte til gode som bestemte at begge skulle bedømmes siden haren her svever i løse luften og bildet er mer portrettlignende enn det første. Canon 7D, Canon 300mm f2.8L is usm, f/2,8, 1/2000 sek, ISO 200.

..

Grønnfink. 39 poeng. © Arne Hugdal

Juryen: En fenomenal vinterstemning i dette bildet med den gulgrønne fuglen som en fargeklatt mot bjerkekvister og grå bakgrunn samt de hvite stripene fra snøen som blåser forbi. Godt valg av eksponering og bra komposisjon. Pentax K7, Pentak 300mm , f/7,1, 1/125 sek, ISO 100.

..

Snøstorm. 39 poeng. © Nils J. Tollefsen

Juryen: Bevisst bruk av blender/lukker i dette bildet for å få fram den ønskede effekten. Meget kort lukkertid har frosset all bevegelse i bildet. Dermed vises tydelig all snøen som er i lufta, men samtidig blir all bevegelse i bildet borte – så hvor blir da stormen av? Uansett, et meget stilig bilde som gjør seg i svart/hvitt. Nikon D3s, 240mm, 1/500 sek, f/8, ISO 640.

..

Take off i morgendis. 39 poeng. © Kai Edvard Rønning

Bildet er tatt ved Øra naturreservat i desember 2010. Det var 25 kuldegrader og med en sol som begynte å bryte igjennom tåke/kuldedisen med en farge som lyste som gull :O). Juryen: En fenomenal morgenstemning med sangsvaner i farta. Bildet «gror» litt igjen i øverste delen, men ellers et meget velykket opptak. Canon EOS 7D, Canon EF 100-400mm/4,5-5,6L IS USM på 400mm, f/6,3, 1/4000 sek, ISO 320.

..

Affection. 39 poeng. © Andy Trowbridge

Otago Peninsula ,New Zealand. New Zealand Fur Seal with 2 week old pup. Juryen: Stort sett en ukjente art for de fleste, men bildets innhold og budskap går klart fram. Som vanlig er håndverket på topp fra denne fotografen. Canon 1D Mark IV, 70-200mm @ 165mm og f/8, 1/400 sek, ISO 800. Handheld. Basic image processing in Lightroom 4 then converted to Black and White in Nik Software – Silver Efex Pro 2.

..

Skur. 39 poeng. © Gunar Streu

Den 17. mai vandrade jag ensam på Alvdal Vestfjell. Det blåste mycket och så kom en del snöskur. Juryen: En annerledes 17. mai stemning med dramatiske fargetoner fra denne fotografen godt hjulpet frem i svart/hvitt. Pluss for lav horisont og dominerende skyer. Nikon D7000, Nikkor 24-70/2.8 ED, ISO 100, f/5,6, 1/500 sek.

..

Piercing. 38 poeng. © Terje Sylte

Holdt på å flire meg ihjel da mårungen spiste rosiner og fikk en barnål under tunga. Bilde er tatt foran mårskjulet mitt. Juryen: Er ikke like sikker på om måren syntest dette var like morsomt som fotografen. Tett på en artig situasjon og som vanlig pent formidlet. Nikon D3, Sigma 100-300mm/4 m/1,4x converter (brennvidde 420 mm), f/7,1, 1/400 sek, ISO 800.

..

Mår. 38 poeng. © Per Gätzschmann

Vill mår ser deg! Denne måren dukka opp da jeg satt i fotoskjul for å fotografere vandrefalk på utsiktsposten sin. Falken prøvde å slå etter måren uten å lykkes, mens jeg klarte å få noen bilder før den forsvant. Juryen: Et vakkert bilde av en mår som ikke ser ut til å ha brydd seg særlig om angrepet fra falken. Gjennomført teknikk og komposisjon. Canon 5D MkII, 100-400mm/6,3, 1/80 sek og ISO 800.

..

Havørnportrett. 38 poeng. © Geir Magne Sætre

Juryen: Et meget sterkt portrett som teknisk er helt på topp. Flott fjærdrakt, men komposisjonsmessig en tanke vel mye «luft» over ørna som også burde ha tørket seg om nebbet før den ble portrettert :-). Nikon D3S, f4, 1/320 sek, ISO 500.

..

Et lite stykke Island. 38 poeng. © Anders Selland

Et bilde som jeg har tatt på stranda som ligger rett ved Jøkulsarlon. La først merke til dette motivet pga oppsamlinga av sand og steinen som lå midt oppå sanden som et speilegg halveis inne i isen (diameteren på» egget» er ca 60cm). Etter å ha rigga meg til med stativ og begynt å knipse bilder av «egget» i isen slo en bølge inn over land. Vannet kom fossende som ut av en trakt gjennom en liten åpning under isen. Her ble jeg værende å knipse helt til en stor bølge «ødela» motivet. Juryen: Egget med de nærmeste tilstøtende områdene er rene gourmetmaten for fantasien. Fotografen har jobbet bevisst med eksponeringen og har lykkes bra i et interessant og spennende bilde. Canon EOS 1Ds mark 3, 24mm, f/16, 0,3 sek, ISO 100.

..

Bølgeslør. 38 poeng. © Kay Åge Fugledal

Bølgeslør, gps 62°17’15» N 5°33’19» E Bildet er tatt ca 18.00, 7. november 2011 ved Moltustranda, Hørøy M&R med utsyn over Sandsøy i venstre bildekant. Brukte lang lukketid for å få bølgeslør, samt få en bevegelseseffekt i skyene. Juryen: Tiltalende landskapsbilde med meget god dybde samt fin harmoni i mellom sløret vann og utdratte skyer. Canon EOS 5D Mark 2, Canon EF 16-35mm/2.8L II USM, 25 sek, f/11, ISO 100, Brennvidde: 16mm, RRS kulehode på stativ.

..

Sølvbilder 37 – 35 poeng (uten kommentarer):

Crane Silhouette. 37 poeng. © Andy Trowbridge

..

Skarven og ulka. 37 poeng. © Jørgen Korstad

..

Kveldsørn. 37 poeng. © Terje Sylte

..

Røyskatt på to. 36 poeng. © Bernt Østhus

..

Leaping Buck. 36 poeng. © Andy Trowbridge

..

Grønnfink. 36 poeng. © Jørgen Korstad

..

Toppdykker. 36 poeng. © Kåre Johansen

..

Bjørkefink. 35 poeng. © Egil Skredemellom

..

Kamuflasje. 35 poeng. © Trym Norman Sannes

..

Sivsangerens sang. 35 poeng. © Trond Westby

..

En myrsnipes forfengelighet. 35 poeng. © Trond Westby

..

Sårbar. 35 poeng. © Erik Toverud

..

Røyskatt med skogsmus. 35 poeng. © Terje Sylte

..:..

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..