2012 runde 1 – kjempeflott start på året

NM i Naturfoto 2012 fikk en pangstart i årets første runde (av i alt ti) hvor 50 fotografer endte opp med 163 bilder på resultatlista hvorav 8 var gull og 25 sølv. Sammenlignet med tilsvarende runde i 2011, som var en rekordrunde, var antall bilder på årets liste det samme. Men nå var det vesentlig flere gull- og sølvbilder. Ikke ofte det har forekommet 8 gull i samme runde. Juryen, som fortsetter uforandret fra fjoråret, er på ingen måte blitt snillere enn før. Snarere tvert i mot – etter diskusjon i juryen endte det opp med at de fleste valørene vil henge litt høyere enn tidligere år og spesielt vil det bli færre bilder som oppnår en relativt lav sølv og dermed havner høyt i bronsene i stedet for.

Veldig mange nye fotografer hadde funnet veien til konkurransen, og som vanlig var det også gjensyn med  garvede veteraner som tidligere har høstet både heder og ære. Bernt Østhus er tilbake i konkurransen etter mange års fravær. Han er ikke snauere enn at han stikker av med Månedens bilde-tittelen og dermed Opticron Explorer BGA kikkerten for sitt utrolige gullbilde av en røyskatt som tar lemen. Nykommeren Erik Toverud blir nok en fotograf å regne med fremover. Han oppnår to gull for bilder av sebra og to sølv for bilder av ravn og storfugl. Rundens beste fotograf blir dog Terje Sylte med ett gull og 4 sølvbilder for henholdsvis panorert rødrev, snøugle som tar mus, to bilder av hare og ett av storskarv. Kåre Johansen gjør også en kjempeinnsats med gull for en måke i bølger samt 3 sølv for glutsnipe, dobbeltbekkasin og snøape. Kathrine Hårstad tar gull for en flott fanget detalj i fjæra. Anders Selland som tok NM-tittelen i konkurransen for noen få år siden, er også med igjen og oppnår gull for silkehegrer samt to sølv for rype og brebilde. Sist, men ikke minst, Ketil Olsen tar rundens åttende gull med et bilde av fjellvåk i flukt. Leif Rustand er en fotograf som har gjort det skarpt i Fotojakta i mange år. Han har vært med i konkurransen siden den startet opp i 1977 og kan i første runde i dette herrens år 2012 innkassere to pene sølvbilder for ravner og stær.

For tredje året er det nå slik at alle bilder som kommer på resultatlista teller i kampen om NM-tittelen. Dermed kan bronsebildene bli gull verdt når alle årets resultater summeres opp i november en gang. Med NM-tittelen følger det også en flott fototur med norsk guide til Alaska i september. Hele 12 dager er dedikert til kun fotografering, så her er det duket for en opplevelse for livet. Men ett og bare ett kjempegodt bilde er tilstrekkelig til å vinne den andre 1. premien i klassen Årets Naturbilde som også premieres med en tur til Alaska. Så her gjelder det å velge bilder med omhu for å bli en av de to som kan sette seg på flyet til Anchorage. Fotojuryen og andre i tidsskriftet Villmarksliv ønsker lykke til videre!

….

Månedens bilde:

Røyskatt tar lemen. Gull. © Bernt Østhus

En artig situasjon, hvor lemenet uforvarende kom opp av et hull mens røyskatten var opptatt av fotografen. Skiftet av fokus var imidlertid raskt, og røyskatten tok lemenet i nakken. Lemenet gav sitt siste skrik på dette bildet. Krevende situasjon rent fototeknisk, ettersom hastigheten er stor.  Juryen: En helt unik situasjon hvor både røyskatt og lemen for det meste er i løse luften. Canon D5 Mark II, EF500mm f/4L IS USM, f/5, 1/8000, ISO500

Andre gullbilder: 

Måke i bølger. Gull. © Kåre Johansen

Bildet er tatt i Flatanger, Nord Trøndelag, 11 nov 2011. Juryen: Med et sikkert øye for pent lys, komposisjon og enkelhet har fotografen isolert måke og bølger i et veldig tiltalende bilde. For best mulig skarphet over det hele er objektivet blendet kraftig ned. Nikon D3s, 300mm/f2,8, 1/100 sek, f/20, ISO 200.

.. 

Perspektiv. Gull. © Erik Toverud

Sebraer fotografert ovenfra, fra varmluftballong, i lavt morgenlys i Kenya, februar 2011. Juryen: Et genialt bilde som til fulle utnytter det uvanlige standpunktet som oppnås ved  å sveve over motivene. En meget tett komposisjon i et bilde som absolutt klær en svart/hvit fargedrakt. Canon 7D, Canon 300 mm f/2,8 IS på blender 4, 1/2000 s, ISO 800. Vanlig etterarb. i Lightroom.

..

Rødrev i kveldslys. Gull. © Terje Sylte

Alle har vel skarpe bilder av en rev. Det har jeg også. Da er lang lukkertid tingen for å fremheve bevegelse. Mange panorerer kun når det er dårlig lys, men hvorfor ikke gjøre det i godt lys også. Juryen: Ingen overraskelse at denne fotografen har taket på panoreringer. Sjelden har vi sett den mer perfekt utført enn her hvor hodet og deler av kroppen er skarp og resten av bildet er flotte striper.  Nikon D3, 200mm/2, 1/20 sek, f/9, ISO 200.

..

Gepard og sebra. Gull. © Erik Toverud

Tre geparder brukte lang tid på å snike seg innpå en flokk sebraer, inntil situasjonen eksploderte i et angrep. Heldig plassering på forhånd ga dette bildet. Kenya februar 2011. Juryen: Mange skulle nok også ønske at det var så heldig plassert. Et dramatisk og flott bilde hvor dyrenes kroppsmønster kommer godt frem i svart/hvitt. Canon 7D, Canon 300mm 2,8 IS på blender 4, 1/2000 s, ISO 400. Vanlig etterarbeid i Lightroom.

..

I fjæra. Gull. © Kathrine Hårstad

Bildet er tatt med stativ på en overskyet dag i fjærekanten. Juryen: Et bilde hvor fotografen bevisst har jobbet med blender og lukker i en manuell eksponering for å oppnå ønsket effekt på vannet. Kraftig nedblending av objektivet og lavest mulig ISO var nødvendig for å få til dette. Et flott bilde med ypperlig fargekontrast. Noen i juryen mumlet om at boblene i nederste venstre hjørnet stjal litt oppmerksomhet fra hovedmotivet. Nikon D3100, 60mm, f/25, 1/2 sek, Iso 100.

..

Silkehegrer. Gull. © Anders Selland.

Bildet er tatt langs ei elv i Spania om kvelden etter at det har blitt mørkt. En del bygninger ved elva ga refleksjoner i vannet. Hegrene hadde satt seg til ro for kvelden og var imponerende stille noe som jeg satte stor pris på. Juryen: En fotograf som ikke har avsluttet dagen før alle muligheter var prøvet ut – og lykkes med det. Et sjeldent bilde med mange hegrer i et spektakulært lys samt en uvanlig komposisjon. Canon EOS 1D mk4, 600mm/4, f/8, 17 sek, ISO 100.

..

Jaktende fjellvåk. Gull. © Ketil Olsen

Bildet er tatt utenfor Stavanger i Feb 2012 hvor fjellvåken seilet i vinden og så etter byttedyr. Juryen: Sjelden å se fjellvåken i slikt miljø. Et spektakulært og gjennomført bilde med fine og duse fargetoner og ypperlig skarphet. Nikon D3s, Nikon 200-400mm/f4 på 400mm og  f/5,6,  1/1600 sek  Iso 2000.

.:.

Sølvbilder:

Hare i snøstorm. 42 poeng. © Terje Sylte

Er tatt på Rolfsøya i Finnmark i støstorm fra bil. Harene har faste plasser de søker tilflukt i styggeværet . Brukt forholsvis lang lukkertid for å fremheve været. Juryen: Den som venter på noe godt venter jo ikke forgjeves – selv i dårlig vær. Og med godt grep om det tekniske er det blitt et velkomponert og attraktivt bilde. Nikon D3S, 600mm/4, 1/25 sek, f/20, ISO 250.

..

Jøkulsarlon. 41 poeng. © Anders Selland

Bildet er tatt på stranden som ligger rett utenfor selve bresjøen Jøkulsarlon (Island).
Her fant jeg en stor isklump (2x3m) med et hull i. Har brukt stativ og snørutløser. Juryen: Fotografen har tidligere vist at han kan lage kreative og gode naturbilder ved å utnytte det som naturen gir av muligheter. Bildet gir inntrykk av å stå i en diger ishule og titte ut på bresjøen – noe som langt fra er helt ufarlig. Canon EOS 1Ds mk III, 24mm, ISO 100, f/14, 1 sek.  

..

Glutsnipe. 40 poeng. © Kåre Johansen

Bildet er tatt i Våler, Smørøyet, 25 april 2011.Juryen: Et herlig og slående bilde av det sjeldne slaget med en suveren enkelhet og gjennomføring. Artig kombinasjon av arter.Nikon D3s, 500mm/f4 m/ 2x converter, 1/400 sek, f/8, ISO 1600.

..

Stærflokk. 40 poeng. © Leif Rustand

Juryen: Mesteren, Leif Rustand, gir oss nok en gang en situasjon hvor lyset er utnyttet til fulle og skaper et vakkert og spennende bilde med mange fugler, gjennomlyste vinger og hvor ingen fugl er kuttet av bildekanten – alt mot en diffus høstlig bakgrunn. Canon EOS 7d, 70-200/f4, f/8, 1/1600 sek, ISO 800.

..

Moreaki Boulders. 39 poeng. © Andy Trowbridge

South Island, New Zealand. The Moreaki Boulders at sunrise. I was drawn to the contrast between the eroded boulder in the foreground and the line of perfectly round boulders further away. Juryen: Soloppgang og kampesteiner i et enkelt bilde med fin stemning og farger tatt på lang eksponeringstid. Kanskje hadde det også blitt et bra bilde uten steinene i forgrunnen, var det noen som hvisket om i juryen. Canon 1Ds Mark II, 17-40mm/4L @ 30mm, f/11, 60 sek, ISO 200.  3 Stop Hard + 2 Stop Soft GND filter. Tripod. 

..

Bukkesprang. 39 poeng. © Asle Bårdli

Juryen: Minimalistisk og tiltalende bilde med en skikkelig flott strekk i bukken og en tanke snøsprut rundt klovene som fortsatt er i bakken. Canon EOS 7D, 500mm/4, 1/8000 sek, f/4,5, ISO 800.

..

Livet - Snøugle tar mus. 39 poeng. © Terje Sylte

Bilde er tatt av vill snøugle i Montreal i Canada i 2009. Klørne omkranser musen og det er er bare tiendels sekunder før livet er over for musa. Juryen: Etter alle slike bilder som har deltatt i konkurransen tidligere, blir det ingen toppskår på originalitet uansett hvor bra bildet ellers er. Nikon D3, 300mm/2,8, f/4,5, 1/1600 sek, ISO 400.

..

Dobbeltbekkasin. 38 poeng. © Kåre Johansen

Bildet er tatt i Levanger 6 juni 2010 rett etter midnatt. Juryen: Spillende dobbeltbekkasin er en fryd både for øye og øre med sine «boblelyder» i sommernatta. Et fint nattstemningsbilde som nesten klarer å gjennskape lydene også :-). Nikon D3s, 500mm/4, 1/100 sek, f/4, ISO 3200.

..

Ravnestemning. 38 poeng. © Leif Rustand

En tåkemorgen i midten av november i fjor. Juryen: Sterk og avbalansert forgrunn mot en myk og meget stemningsfull bakgrunn – på mange måter et stiltypisk bilde fra denne fotografen. Canon EOS 7d, 70-200mm/4, f/8, 1/500 sek, ISO 400.

..

Gullhare. 38 poeng. © Terje Sylte

Gode bilder kommer når en minst venter det. Her har jeg og noen fotokompiser postert ut i terrenget for å få harebilder. Vi bytter på å gå i terrenget for å jage harene mot hverandre. Enklere sagt en gjort for harene springer dit det passer dem best sjøl. Her hadde jeg flaks i det siste kveldslyset og fikk haren rett på mens de siste solstrålene treffer pusen. Juryen: Flott hare i farta i flott lys. Teknisk godt, men gullungen nådde ikke helt opp i gull – etter trekk for originalitet – det florerer etter hvert av gode harebilder.  Nikon D3S, 400mm/2,8, f/4,5, 1/2000 sek, ISO 800.

..

The Birds. 38 poeng. © Erik Toverud

Kaier i aktivitet om kvelden, som ga en  trolsk stemning mot fullmånen. Desember 2010. Juryen: Det er nesten så en kan bli mørkredd av mindre, huttetu :-). Et meget bra bilde som er teknisk vanskelig å ta og hvor fotografen har lykkes godt – selv om man gjerne skulle ha sett en tanke mer til de flygende kaien rundt. Canon 7D, Canon 70-200 mm f2,8 IS på 200 mm og blender 2,8, 1/50 s, håndholdt, ISO 3200. Etterarbeid: Kun litt beskjæring.

..

Nattergal. 38 poeng. © Kai Edvard Rønning

Juryen: Det er som vi kan høre den pent innrammede nattergalens vakre sang fra dette sommerlige og koselige bildet tatt midt på lyse dagen. Det er langt i fra alle forunt å både høre og se den.  Canon EOS 7D, Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 L IS USM på 400mm, f/5,6, 1/250 sek, ISO 800. 

.. 

White beauty - rype. 38 poeng. © Anders Selland

Bildet er tatt på Island. Denne rypa hoppet fra en stein til en annen og mistet litt kontrollen med balansen og måtte derfor korrigere litt med vingene. Juryen: Det gjelder å være forberedt på at dyr som oftest har en tendes til å overraske slik som fotografen tydeligvis har vært her. Et gjennomført bilde på alle måter med spesielt fin tegning i fjærdrakta til rypa. Canon EOS 1D mk4, 300mm/2,8, f/5, 1/125 sek, ISO 1600. 

.. 

Storskarv i storm. 38 poeng. © Terje Sylte

Bilde er tatt i Bud. Jeg satt å kikket på de enorme bølgene og ventet bare på at noen fugler skulle komme inn i sjøsprøyten og fylle bildeflaten :). Juryen: Ja, det gjelder å være god på å vente i tillegg til alt det andre en fotograf skal være god på. Fuglene kom her som bestilt med et dramatisk og flott komponert bilde som resultat.  Nikon D300S, 600mm/4, f/4, 1/800 sek, ISO 500. 

.. 

Befruktning. 37 poeng. © Trym Norman Sannes

Et bilde av stålisen tatt senhøstes på fjellet. Jeg mener at boblen i bildet forestiller et egg som er klar til å bli befruktet av sædcellene rundt.  Juryen: Kan uten reservasjoner si seg enig med Sannes’ fremstilling av motivet og legger til at temperaturen nok ikke er gunstig for videre utvikling så sant det ikke er snakk om den avskyelige snømannen :-). Spennende bilde hvor kraftig nedblending gir et superskarpt bilde.  Canon EOS 7D, Sigma 150/2.8, 1/2 sek, f/18. ISO 100.

.. 

Snøape. 37 poeng. © Kåre Johansen

Bildet er tatt i Japan 5 mars 2011. Juryen: Et fint stemningsbilde i tilegg til å være flott dyrebilde. Speilingen av snøapen er kuttet og kamera kunne med fordel ha vært lutet mer forover. Nikon D3 med 70-200mm/f2,8 – 1/400 sek – f 5,0, ISO 640. 

..

Albatross. 37 poeng. © Andy Trowbridge

South Island, New Zealand. Taken off the coast of Kaikoura from a boat. I tried to get this shot in one single frame but the exposure difference was too great and I was getting to much noise in the underwater part. So I put the camera in Av Mode and would take two frames at the same time. One for the bird above the water and one for the bird under the water. I just hoped that later I would have a pair of photos that would line up correctly. Juryen: Et teknisk bra og slående bilde tatt både over og under vannet samtidig ved hjelp av et undervannshus. Bildet er satt sammen av to meget tett påfølgende eksponeringer ved å ta delen over vannet i fra den ene og delen under fra den andre. En smart måte å bringe de to halvdelene av bildet i lysmessig balanse uten å endre bildets primære innhold. Two frames blended manually in Photoshop. Canon 1Ds Mark II + 17-40 mm f/4L (@ 20mm).  ISO 400. 2 exposures 1/1000 sec @ f/11 + 1/100 sec @ f/11. Underwater Housing. Handheld.

..

Fluen. 37 poeng. © Geir Magne Sætre

Juryen: Slike bilder som dette må være teknisk gode, og fotografen leverer en bra skarp flue som har bredsiden til. Fine avstemte farger i bildet, men «kladden» som fluen hviler på eren tanke for dominerende. Nikon D300, 90mm, f/14,  1/160 sek, ISO 500.

..

Linerle i det grønne. 37 poeng. © Kai Edvard Rønning

Juryen: Et bilde som har mange komposisjonsmessige likheter med bildet «Nattergal» ovenfor. Dette er også en flott sommerbilde av en vanlig art i flukt.  Canon EOS 7D, Canon EF 100-400mm f/4,5-5,6 på 400mm og f/5,6, 1/1250 sek, ISO 400.

..

Framed - innrammet leopard. 36 poeng. © Andy Trowbridge

Botswana. We were heading back to camp pretty quickly because this was my last drive of my trip in Botswana and we were running late for getting across the border. As we neared the camp our tracker spotted this young male leopard as it sat in the fork of a tree, perfectly framed by the bark. I only had a few minutes to quickly grab some shots. Shutter speed on the monopod was a bit slow but fortunately I got a few sharp frames. This particular one was the last frame I took on the trip and is my favourite. Juryen: Et nydelig og teknisk brilliant portrett av en leopard – bildet er nok mange andres favoritt også! Canon 20D, 500 mm f/4L with the 1.4x Teleconverter.  ISO 400, 1/125 sec @ f/5.6. Monopod.

..

Take off i regn. 36 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Bildet er tatt fra skjul ved Dalen i Telemark. 3-4 spurvehauker jaktet på nøtteskriker og skjærer ved foringsplass flere timer daglig fra sept-okt. Dette ga mulighet for flukt og actionbilder av disse utrolig raske jegerne.Det er klonet bort en liten del av en tørrkvist nede i høyre hjørne. Juryen: Rovfugler utgjør mange bilder i konkurransen gjennom året. Dette stiller spesielle krav til originalitet for å nå veldig høyt opp i poeng. Dette pene og teknisk gode bildet kommer relativt bra fra det. Canon EOS-1D Mark III, 1/2000 sek, f/2.8, ISO 2000, 200mm/2.8.

..

Måke i flukt. 36 poeng. © Geir Magne Sætre

Juryen: Et svært uvanlig tett på bilde av en fugl i flukt. Med god komposisjon og et nydelig øye som kan forføre det meste, ender bildet på rette siden av sølvstreken. Nikon D300, 300mm/2,8, 1/4000 sek, f/6,3, ISO 250.

..

Storfuglkylling og røy. 35 poeng. © Erik Toverud

Juni 2011. Storfuglkull med 5 kyllinger i storskogen. En av kyllingene ble sittende stille noen sekunder i fint ettermiddagslys mens røya passerte bak den. Mørk granskog i bakgrunnen. Juryen: Et pent portrett av mor og barn storfugl og det er ingenting å utsette på at røya er uskarp. Ikke alle var dog like begeistret for de grønne flekkene.    Canon 7D, 70-200 mm f/2,8 IS II, på 200 mm og bl. 2,8. 1/800 s, ISO 400.

..

Kjernebiterlanding. 35 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Bildet er tatt på egen foringsplass. Bruk av skjul og stativ, samt snorutløser og forhåndsvalgt fokuspunkt. Småfugler i flukt er utrolig raske. Her kreves planlegging, tolmodighet og litt flaks for å treffe på fokus. Det blir mange bomskudd mellom hvert treff. Juryen: Er udelt enig i alt her – dette er ikke lett. Men fotografen har lykkes bra i dette bildet og kommer derfor inn på sølvplass. Canon EOS-1D Mark III, 200mm/2.8, 1/3200 sek, f/2.8, ISO 1600.

..

Frihet - kongeørn. 35 poeng. © Leo Larsen

Bildet av den voksne kongeørnhannen som tar av fra tørrfurua tok jeg i nov. 2011. Bildet er tatt fra åteplass med fotokamuflasje. Juryen: Bildet er på alle måter vellykket og ville blitt en soleklar gull for noen år siden. Men mange tilsvarende bilder har «flydd» gjennom kameralinsene siden det, og det kreves nå mye av et slikt bilde for å komme opp i gullkategorien. Nikon D3S, 300mm/2,8, f/4, 1/1250 sek, ISO 1600.

..:.. 

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

3 svar til 2012 runde 1 – kjempeflott start på året

  1. Hilde Aaseth sier:

    SÅÅÅÅÅ mye fantastisk vakkert! Det er virkelig synd på de som ikke eier respekt for Moder Jord og alle hennes barn!

  2. Tilbaketråkk: Andy Trowbridge Photography » Villmarksliv Round 2 – 2012

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..