Runde 10: Kjell Germeten suveren vinner av NM i Naturfoto

Finalerunden i NM i Naturfoto 2011 (runde 10) ble bedømt av en fulltallig jury på 6 medlemmer den 17. november. Årets desidert største bildehaug var spennende å ta seg gjennom, og rekordene fra tidligere runder falt som korthus. I alt 57 fotografer sendte inn til sammen 245 bilder hvorav 210 ble honorert med 25 poeng eller bedre og dermed kom med på resultatlisten. 9 gull-, 37 sølv- og et stort antall bronsebilder var en flott sisterunde i Fotojaktåret. Juryeringen ble avsluttet med votering og tildeling av endelige poeng til årets 41 gullbilder – en imponerende samling av gode naturbilder fra dyktige fotografer.    

Månedens bilde ble Bjørn Aksel Bjerkes gullbilde Kvinandhunn i tørrfuru. Dermed stikker han av med Opticron Explorer 8×42 BGA kikkerten fra Kikkertspesialisten. 7 andre fotografer endte også opp med gullbilder. Kjell Germeten kapret ikke mindre enn 2, mens Stig Frode Olsen, Ruben Johnsen, Terje Sylte, Odd Johan Lundberg, Helge Helland og Odd Chr. Knutsen fikk alle ett hver. Rune S. Karlsen hadde også en flott runde med 4 sølvbilder.

Norgesmester i Naturfoto 2011 ble Kjell Germeten som tok en suveren førsteplass med hav av poeng foran nestemann på lista. For alle sine 50 innsendte bilder gjennom året, hvorav 10 var gullbilder, oppnådde han en sammenlagt poengsum på 1976. Det er et snitt på nesten 40 poeng pr. bilde. Juryen kan bare bøye seg i støvet for en slik prestasjon og gratulere vinneren på det hjerteligste. Andremann på lista er Robin Jenssen som måtte se seg slått med 254 poeng av vinneren med sine 1722 poeng og 50 tellende bilder hvorav ett var gull. Med minst mulig margin henviser han Andy Trowbridge til tredeplassen som oppnår 1721 poeng for 49 tellende bilder hvor 2 er gullbilder. Ikke nok med det, Andy slår fjerdemann på lista også med 1 poeng. Ruben Johnsen samler flotte 1720 poeng for sine 50 bilder der 4 er av edleste valør. Bak Ruben kommer også fotografene tett som hagl og det skiller kun 31 poeng mellom hans 4. plass og 8. plassen. Totalt er det 115 fotografer på resultatlista med til sammen 1663 tellende bilder i konkurransen hvor 41 av disse er gullbilder.

Resultatet fra konkurransens andre del – Årets Naturbilde 2011– foreligger, men vil ikke bli publisert før på et senere tidspunkt.

Juryen gratulerer alle med fremragende innsats og ønsker velkommen til ny dyst i 2012. NM i Naturfoto/Fotojakta videreføres neste år også etter samme opplegget og stort sett med de samme reglene som i 2011. Vel møtt alle sammen!       

Månedens bilde:

Kvinandhunn i tørrfuru. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

For å få litt tett og morsom effekt, la jeg kamera inntill stammen, og fokuserte der jeg så et gammel svartspetthull. Håpte at ei Perleugle skulle kikke ut når en kompis kraslet med fingerne på stammen, men ei kvinand titta heller ut et par sekunder før ho forsvant inn igjen. Bildet er tatt i våres. Juryen: Et visuelt kraftig bilde med en spennende komposisjon samt en for fotografen også overraskende art i sentrum. Canon ID mrk IV, Canon EOS 300mm/2,8, f2,8, 1/4000s, ISO 800.

…..

Gullbilder:

Minimalistiske pingviner. Gull. © Kjell Germeten

I snø og tåke ble omgivelsene visket vekk og de to chinstrappingvinene ble stående i monumental positur et kort øyeblikk, god isolert fra alt annet enn en vandrende slektning som nærmet seg. Sør-Shetlandsøyene, Antarktis, 14. november 2008. Juryen: Med et sikkert fotografisk blikk skildrer fotografen i dette attraktive og enkle bildet noen av de barske forholdene som hersker i det store isødet i sør. Canon ID Mk III. 300/2,8 + 1,4 converter, f/14, 1/250 sek, ISO 320.

….

Tartarfalk med bytte. Gull. © Stig Frode Olsen

Tartarfalk hann, Slovakia, mai 2011. Juryen: Fra et omfattende prosjekt om falker viser fotografen oss en sjelden art – og bilde – i en dramatisk situasjon hvor fjær og dun flyr i alle retninger.  500 mm, ISO 1600.

….

Kongen av haugen - rype. Gull. © Ruben Johnsen

Lirypebildet er tatt i april i år på Hillesøy et lite stykke utenfor Tromsø. Juryen: Våre fotograferende venner i nord har fått et solid grep rundt bilder av rype. Unge Johnsen demonstrerer det i et velbalansert og vinterlig opptak. Nikon D300s, 70-200mm/2,8, på 200mm og f/4.5, 1/4000s, ISO 500.

….

Fotografens pingviner. Gull. © Kjell Germeten

En fotograf og hans pingviner og bølgeformasjoner. Det var veldig lavt kveldslys med lange, spennende skygger. Bølgenes strukturer tegnet seg tydelig og dannet et dekorativt mønster. Vanligvis er været fryktelig på disse breddegradene. Men denne kvelden var helt annerledes. The Neck, Saunders Island, 29. oktober 2007.  Juryen: Et spektakulært bilde som med all tydelighet forteller hvorfor vi fotografer fascineres så sterkt av pingviner og landskap helt i sør på kloden vår. Canon 1D Mk III, 500/4, f 6,3 , 1/800. ISO 640.

….

Wolf attack. Gull. © Terje Sylte

Jeg satser alt på et kort og sender bare 1 bilde til Villmarksliv sin fotokonkurranse i år. Bilde heter Wolf-attack og er tatt på grensen til Russland nå i høst mens jeg og min kjære samboer var med på Villmarksliv sin fototur til Lassi. Vi opplevde bjørn, jerv og ulv hele uken, men å få gode og annerledes bilder av disse sky og nattaktive dyrene er ikke bare enkelt. Bilde ble tatt sent en kveld like før sola gikk ned. Vi hadde 6 bjørner fremfor skjulet da vi pluttselig oppdaget 6 ulver i fullt firsprang mens de angrep bjørnene . Juryen: En dyktig fotograf som klarer brasene selv under vanskelige forhold. Med  skarphet på nærmeste ulvehodet i bildet er det blitt en flott panorering av ulver i rask bevegelse. Bildet er tatt på 1/50 sek med Nikon D3s og 600 mm f/4 på 3200 ISO.

….

Rister løs. Gull. © Odd Johan Lundberg

11.11.11 Hjeltefjorden, Ho. Fra båt. Baklyst gråmåke tørker seg etter å ha vært i sjøen. Et par år siden jeg visualiserte dette bildet første gang. Nå satt den. Juryen: En lyssetting av en annen verden – samt perfekt gjennomført eksponering og teknikk – gir et fantastisk bilde av en nok ofte forekommende situasjon i måkeverdenen – et bilde som vi sjelden ser maken til. 300mm, f/6,3,  1/2000s, ISO 1100.  

….

Gulspurv. Gull. © Helge Helland

Bildet er tatt i Sirdal i Vestagder. Jeg satt i kamotelt i et område der denne Gulspurven holdt seg. Det er ikke brukt foring i området for å få den på denne rognekvisten. Juryen: Et kjempebilde! Hvorfor gjøre det vanskelig når det kan gjøres så enkelt, vakkert og tiltalende som her. Nikon D300, 300mm f/2,8, 1/350s på f/6,3  ISO 100, stativ.

….

Rådyrbukk. Gull. © Odd Chr. Knutsen

Tatt i Rygge en tidlig augustmorgen (9/8-11). Bukken tusler gjennom hveteåkeren og befinner seg i skyggen, mens sola sender strølys i åkerens bakkant. Juryen: Med varmt og  mykt morgenlys til hjelp har fotografen tatt et nydelig portrettbilde av bukken som rammes kledelig inn  av stråene rundt. Som vanlig er stort set det enkle det beste! Canon EOS 7D m/EF 500mm f/4L IS USM, 1/2500s, f/4, ISO 320, monopod.

….

Sølvbilder (44 – 37 poeng):

Jegeren. 41 poeng. © Bjørn Erik Hellang

Denne Spurvehauken var av det heldige slaget her under høsttrekket på Jæren. Juryen: Mot et velbalansert kystmiljø som uskarp bakgrunn trer hauken og byttet tydelig frem i dette gode fluktbildet som også gir et innblikk i fuglens miljø. Canon EOS 7D, EF 300mm f4 IS + 1,4x, f 13, 1/1250s ISO 640.

 

Kald på foten. 40 poeng. © Rune Karlsen

Kald morgen og det virket som hønsehauken også syntest det der den sto og byttet på å strekke på beina i det solen så smått begynte å varme. Juryen: Et majestetisk bilde av hønsehauk hvor delvis smeltet rim på stokken forteller og støtter opp om historien i dette nydelige bildet. Canon 7D, Canon 500mm4L is, 500mm, f/7,1, 1/1125s, Iso 200.

  

Bjørn Erik Hellang. 40 poeng. © Vandrefalk

Vandrefalk fotografert under duejakt like utenfor Farsund. Juryen: Nok et herlig fluktbilde fra denne fotografen og hvor som vanlig motivets positur og teknikk ellers er av  beste merke. Canon EOS 40D, EF 400mm, f/6,3, 1/1600s, ISO 320.

 

De første solstrålene. 39 poeng. © Ketil Olsen

Bildet er tatt på Rolvsøya i Vest Finnmark. Juryen: En fenomenal utnyttelse av lyset kombinert med god nærhet til en hare på to bein falt i smak hos juryen som honorerer deretter. Canon EOS 1 D mk III,Canon 300mm/2,8, F/4, 1/800s, Iso 400.

Skjære mobber musvåk. 39 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Bilde er tatt ved en forplass jeg har etablert rett ved her jeg bor. Musvåken har hard kamp om maten med masse kråkefugl og som på bildet blir den konstant mobbet. Det ble mengder med eksponeringer før jeg fikk ei skjære som kom på linje med våken, og dermed mulighet for å få begge i fokus. Bilde er tatt i oktober i år. Juryen: Enda et spesielt bilde fra en fotograf som ikke drar så langt hjemmefra for å fotografere. Fin spenning i bildet mellom skjære i flukt og våken. Her er begge er i fokus bokstavelig talt. Canon 1D mkIV, Canon EOS 300 mm/2,8, f/3,5, 1/1250s, ISO 1000.

Ekorn. 39 poeng. © Stein Ola Haugom

Tatt på min forplass for småfugl. Juryen: Ekorn er utvilsomt søte dyr, men de kan oppføre som skikkelige rakkerunger mange ganger. Fotografen har fanget den førstnevnte siden i dette velkomponerte og fine portrettet av ekorn som klør seg. Canon EOS 7D. Sigma 500mm f4,5 APO EX DG HSM, f/8, 1/400s, ISO 640. 

Kattugle. 38 poeng. © Helge Helland

Bildet er tatt i Rogaland ca 200 m fra husveggen. Her har jeg tatt to eksponeringer i kamera, med samme kamerastandpunkt. Et med fokus på kattugla i bakgrunnen og et med fokus på litt ospeløv. Juryen: En dobbeleksponering som er utført med varlig hånd, resulterer i et spennende og originalt bilde. Det kreves nøye uttenkt standpunkt og komposisjon for å lykkes så bra som her. Nikon D3s, 500mm/4 +1,4x konverter, 1/3sek på f/7,1, ISO 1000. Stativ.

Syngende Heipiplerke. 38 poeng. © Helge Helland

Bildet er tatt i Rogeland. Jeg satte opp kamotelt ved en gammel gjerdepåle som lerka brukte flittig og fikk et bilde i det den sang ei lita strofe . Juryen: Skulle gjerne vært tilstede og hørt den vakre sangen. Velvalgt miljø å synge i med grønne blader i forgrunnen og hvor selv litt piggtråd glir greit inn i et sommerlig og pent bilde. Nikon D300, 300mm f/2,8, 1/250 sek på f/4,5,  ISO 200, stativ,

FalconCalling. 38 poeng. © Andy Trowbridge

South Island, New Zealand. A female New Zealand falcon in flight, calling to its mate.  Juryen: For oss nordboere er dette en sjelden art. Falkehunnen som kaller på maken er godt tatt i et balansert bilde og med som vanlig god teknikk fra denne fotografen. Canon 5D, 70-200 mm f/2.8L with the 1.4x Teleconverter (@ 280mm).  ISO 400. 1/1600 sec @ f/5.0. Handheld. 80% of Full Frame.

I Farta. 38 poeng. © Ketil Olsen

Bildet er tatt rett utafor Narvik. Juryen: En vellykket panorering av en ungelg i vårlige omgivelser – dog med en tanke forstyrrende vegetasjon i forgrunnen  – samt en komposisjon som ellers falt i smak. Canon 5D mk II,Canon 300mm/2,8, F/5,6, ISO 1000, 1/20s.

Inn for landing. 38 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen

Bildet er tatt fra skjul hos Dalen villmarksenter i Telemark. 3-4 spurvhauker har i høst herjet daglig på foringsplass for småfugl og nøtteskriker. Hyppige angrep på skriker ga en sjelden mulighet for flukt og actionbilder av denne vakre og utrolig raske rovfuglen. Juryen: Et fint actionbilde med god teknikk av den landende hauken. En grei stokk hvor fargene matcher fuglens mot grønn, diffus bakgrunn. Canon EOS-1D Mark III, EF200mm f/2.8L II USM, 1/2000s, f/3,5, ISO 2000.

Havørnstup. 38 poeng. © Vegard Lødøen

Et bilde fra Smøla. Jeg syns at postituren var så flott at jeg tar sjanse på å prøve dette bilde i konkurransen. Juryen: Ingen dårlig ide å prøve det :-). Maken til spennende positur kan juryen ikke huske å ha sett på denne arten (som jo opptrer hyppig i konkurransen). Frapperende teknikk.  Nikon D700,  300/2.8 + 1.4x , 420mm, f/7,1, 1/2000s, ISO 400.

Sangsvane i minus 20. 38 poeng. © Kjell Germeten

Sangsvane i minus 20 med veldig flott rådamp og herlig kveldslys. Formatet ble sprengt, med avkortning på venstre side, noe jeg ikke anså som veldig farlig, da tegningene i vingen på høyre side i bildet var mye viktigere. Ekebergdalen i Østfold 8.1.2010. Juryen: Er enig med fotografen både om vingen og det flotte lyset :-). Kan ellers legge til at det er blitt et litt uvanlig og lekkert bilde av en sangsvane. Canon 1D Mark III, 300/2,8, f 2,8, 1/2000s, ISO 250.

Stjertand. 38 poeng. © Rune Karlsen

Det meste av vannet hadde frosset til så anda hadde slått seg ned ved en åpen dam sammen med et par hundre stokkender. Juryen: Bildets teknikk og grafiske effekt høstet absolutt annerkjennelse, så også komposisjonen. Canon 7D, Canon 500mm4L IS, f/5,6, 1/1250s, Iso 400.

Ikke prøv deg. 38 poeng. © Robin Jenssen

Bildet av hønsehauk og skjære er tatt høsten 2009. Juryen: Hvem som sier dette til hvem i bildet blir det nok opp til betrakteren å pønske ut. Uansett er det et godt bilde med en innebygget spenning. Nikon D300, 70-200mm/2,8, f/4,  1/400s.  

 

Skjønnhet. 37 poeng. © Dag Frode Holm

 Juryen: En fotograf av få ord med flere svanebilder i denne runden. Dette vakre bildet fortjener tittelen og kom best ut av de innleverte. Herlig lys og frostrøyk.  Canon EOS 7D, Canon 100-400/4,5-5,6L IS på 400mm og f/5,6, 1/400s, ISO 100.  

Dvergdykker. 37 poeng. © Stein Ola Haugom

Bildet er tatt i en kunstig vanningsdam på Hedmarken. Juryen: Dvergdykker i flukt er ikke dagligdags kost i konkurransen. Et god bilde som hadde sanket noen flere poeng  dersom litt mer av vannspruten og speilingen av fuglen hadde vært med.  Canon EOS 7D. Canon ef 400mm f5,6L usm, f/5,6, 1/2000s, ISO 400.

Dvergfalkhann. 37 poeng. © Stig Frode Olsen

Dvergfalkhann, Rogaland, 12.07.2011. Juryen: Et vakkert bilde med en spenstig komposisjon hvor linjene og flatene bakover i terrenget er benyttet med hell. Nikon D3s, 500mm/4, 1/320s, f/5, ISO 800.

Tartarfalk. 37 poeng. © Stig Frode Olsen

Tartarfalk i Slovakia, mai 2011. Juryen: Også en flott tartarfalk med bytte, men ikke like dramatisk som gullbildet fra samme fotograf.  Nikon D3s, 500mm/4, 1/4000s, f/6,3, ISO 800.

Dvergflaggermus. 37 poeng. © Vegard Lødøen

Bildet er tatt her i Norddal Kommune på Sunnmøre. Prøver med et nytt Dvergflaggermus-bilde.  Jeg hadde utallige netter på dette prosjektet med utrolig mange bomskudd. Et raskt søk på internett etter tilsvarende bilder har jeg konstatert at det fins få fluktbilder av  denne arten og i følge flaggermusforskeren som holder til i området er bilder som fins gjerne tatt innendørs i fotostudio i kontrollerte former. Jeg satser derfor på nytt med en annen av flaggermusene som jeg var heldig å få skarp i luften. Juryen: Ja, uten tvil et sjeldent bilde tatt under veldig vanskelig forhold. Derfor tilgis en anelse uskarphet på flaggermusa som også kunne vært en tanke lysere. Nikon D3s, 300/2.8. f/5,6 1/2500s, blitz SB500 på maks styrke, ISO1250.

Jordugle. 37 poeng. © Bjørn Erik Hellang

Denne Jordugla ble skremt opp da den rastet under høsttrekket her på Lista. En flott skapning! Juryen: Ja, og fotografen viser det her. Herlig fluktbilde av en fugl med et magisk gult øye. Canon EOS 7D, EF 300mm f4 IS + 1,4x,  f/5,6, 1/800s, ISO 640.

Vaktsom andemor. 37 poeng. © Rune Karlsen

Andemor hadde tøffe dager med å holde innpå slitne måker unna ungene. Juryen: Med 7 små krabater var nok dette en krevende oppgave. Enkelt og slående bilde som forteller mye om situasjonen og som honoreres deretter. Canon 7D,  500mm/4L is, f/10, 1/160s, Iso 250. 

Havørn i vinterland. 37 poeng. © Magnar Lien

Bildet er fra ørnekamuflasjen min. Det hadde snødd natta i forveien. Bildet ble tatt seint på ettermiddagen. Etter at sola hadde gått ned ble himmelen kraftig rosafarget og lyset ble helt magisk. Ei havørn landet i ei av furuene like ved kamuflasjen. Lyset var svakt, men jeg prøvde noen eksponeringer på lange lukkertider. Og etter som ørna satt helt rolig ble det noen brukbare stemningsbilder. Juryen: Magisk lys, ja, og et nesten like magisk bilde av en art vi har sett mye av. Flott komposisjon og vintervær.  Canon EOS 20 D, EF 70-200/2,8, 0,3 sek, bl 8, ISO 800.

Krikkand. 37 poeng. © Stein Ola Haugom

Tatt fra bil ved en liten fjellsjø. Juryen: En nydelig fugl og bilde hvor vannsprut og de korte sivstubbene bidrar positivt i et teknisk godt bilde. Canon EOS 7D. Sigma 500mm f4,5 APO EX DG HSM, f/10, 1/2500s, ISO 640. 

Strolling Leopard. 37 poeng. © Andy Trowbridge

Botswana. A leopard strolling past our safari vehicle early one morning. I really like the intent look that the leopard has on it’s face and the curled tail. It is looking up at a group of monkeys that are making sure every animal in the area knows that there is a leopard around. Juryen: Et flott kattedyr hvor fotografens begeistring for ansiktsuttykket og krøllete hale tiltredes. Spraglete katt mot litt for spraglete omgivelser.  Canon 5D, 500mm f/4L IS, ISO 200, 1/640 sec @ f/5.6.  

…..

Juryen takker for følget i 2011 og ønsker velkommen til nye flotte bilder i 2012 🙂

 

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

2 svar til Runde 10: Kjell Germeten suveren vinner av NM i Naturfoto

  1. Rune S Karlsen sier:

    Hei

    Det har vært kjekt å kunne se mange av de flotte bildene her på bloggen.
    Har fulgt konkurransen gjennom mange år i villmarksliv å mange dyktige fotografer har delta men det som slår meg er at de fort blir»glemt»….Hvem. vant foreksempel i 2005 eller 1983…
    Hva med å lage en Kategori hvor navnene på de 3 beste for hvert år gjennom fotokonkurransen’s historie står?

    Kun et forslag men det er jo plass til en kategori til på toppen til»tidligere vinnere som en kan gjør litt stas på syns nå jeg:)

    Ønsker dere en velfortjent pause og lykke til i 2012!

    Mvh Rune S Karlsen

    • asleoh sier:

      Hei Rune S.

      Takk for hyggelige ord
      En ypperlig ide å lage en presentasjon av de beste i hvert år – og da smeller vi like godt til med alle 35 årene konkurransen har hatt slike.
      Håper å ha dette på plass i løpet av våren en gang 🙂
      Med beste hilsen fra Juryen og Villmarksliv,
      Asle Hjellbrekke

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..