Runde 9 – 5 gull- og 32 sølvbilder

For en runde! Årets nest siste runde er bedømt, og tallens tale er klar. 47 forhåpningsfulle fotografer sendte inn 203 bilder totalt og av disse endte hele 175 på resultatlista. Og med tilsammen 5 gull og 32 sølv er dette en av de aller beste rundene i år.

Marie B. Johansen satset alt på et kort med sitt ene bilde – Morgentåke – og lykkes med det. En enstemmig jury var ikke i tvil og honorerte med Gull og «Månedens bilde» til denne superenkle superstemningen. Vi gratulerer med innsatsen og Opticron Explorer 8×42 BGA kikkerten fra Kikkertspesialisten. Bjørn Aksel Bjerke er med for første gang i år og  er ikke snauere enn at han innkasserer 2 gull, 2 sølv og 34 poeng for henholdsvis jerpehunn, haukugle, rågeit, haukugle og rødrev. Magnar Lien har nok en flott runde og oppnår gull for smålom i flukt med fisk i nebbet samt 2 sølv for kronhjort og vannymfer. Andy Trowbridge tar nok et gull for brølende kronhjort.

Flere av  fotografene ellers som ligger høyt på sammenlagtlista, endte alle opp med 3 sølv og gode bronsebilder. Nevner i fleng Kjell Germeten, Bjørn Erik Hellang, Robin Jenssen og Rune S. Karlsen.

Kjell Germeten kan nok belage seg på en tur til Alaska neste år som vinner av NM i Naturfoto – bare et under skal nå til for å fravriste han seieren. Men hvem som blir med dit som innehaver og vinner av Årets Naturbilde – dvs. årets beste gullbilde – blir ikke avgjort før siste bildet er bedømt 17. november. Så med et knallbilde i siste runde er det mulig å stikke av med en flott Alaskatur i begynnelsen av september neste år! Men da MÅ bildet være Villmarksliv i hende SENEST 15. november.

….

Månedens bilde: 

Morgentåke. Gull. © Marie B Johansen

Dette bildet er ikke redigert, dette nydelige lyset er akkurat sånn jeg så det. Juryen: Et skoleeksempel på at – det enkle er ofte det beste. Et superenkelt bilde med en flott komposisjon og teknikk hvor tåke og herlig lys skaper og fremhever bildets få elementer. Nikon D40, 240mm/4.8, 1/4000s, f/5.3, ISO 200.  

Andre gullbilder:

Fiskefangst. Gull. © Magnar Lien

Dette bildet er tatt ved ett av ”mine” smålomtjern. Her kommer lomen inn med en fisk som den har hentet i sjøen flere kilometer unna. Juryen: Ikke ofte vi ser lomen i en situasjon som dette. Her meget godt formidlet av en fotograf med full kontrol over det meste og kanskje en tanke flaks med hensyn til fin positur på fuglen. Canon EOS 7 D, EF 300/2,8 , 1/500 sek, bl 3,5, ISO 800.

..

Haukugle II. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Haukugla jobbet jeg med over en tre mnd periode vinteren 2010 (jan-mars)ved Mysen i indre Østfold. Haukugla besøkte jeg daglig da den holdt seg i et begrenset område. Den fikk regelmessig med døde mus jeg hentet inn fra frivillige venner og bekjente som spente opp fellene sine og hjalp til. Juryen: Iherdig jobbing gir her et resultat av ypperste merke i form av et uklanderlig tett-på bilde med spennende action i et fenomenalt lys. Canon 1D mrk III, Canon 500mm/f4, 1/3200sek, f/5, ISO 1250.

.. 

Up Close - Brølende Kronhjort. Gull. © Andy Trowbridge

This image was taken in South Island, New Zealand in a very remote valley during the mating period for red deer. We were dropped off by helicopter for 10 days.  We had seen and heard nothing for the first 6 days but on the morning of the 7th day we heard a red stag roaring just at the edge of the forest only 500 metres away.  I quickly got my camera gear ready and moved into a little bit of cover and then my friend gave a roar.  The stag answered immediately and came out of the forest and headed straight towards us.  He came in close and was probably only 15-20 metres away when he stopped and gave a few more roars. This is when I took this image.  My heart was pumping so much I’m surprised any of the images were sharp. I don’t think this stag had ever seen a person before in it’s life. Please Note: This red stag is a different animal, from a completely different location from the red stag I entered last round. Juryen: Andy gir oss i dette bildet orkesterplass  til en av naturens spennende hendelser slik vi knapt har opplevd den før. Det er som om vi hører brølet! Et spektakulært bilde på alle måter. Canon 5D, 500 mm f/4L IS m/1.4x Teleconverter, 1/160s, f/5.6, ISO 400.

..

Jerpehann. Gull. © Bjørn Aksel Bjerke

Jerpebilde er resultat etter satsing over flere år. I våres (april 2011) brukte jeg masse tid der det var mørkt, tett og muligheter for bare strølys ned til bakken. Juryen: Fotografen har tatt jerpa på kornet i et velkomponert og teknisk bra bilde. Er vi så heldig å få oppleve denne sky fuglen er det som regel i en lysstrime i tett skog – i en stakket stund før den plutselig er borte.  Canon 1D mrkIV, Canon EOS 300mm/2,8, 1/400sek, f/8, ISO 800.n

..

Sølvbilder (44 – 36 poeng):

Ringedalsfossen. 43 poeng. © Vidar Moløkken.

 Sommerens nedbørsmengder hadde ikke bare negative konsekvenser, men førte også til overløp i kraftverkenes vannmagasiner. Dermed ble store fossefall som vanligvis er tørre, vekket til liv. Dette er Ringedalsfossen ovenfor Tyssedal i Odda, Hordaland. Fossen faller mer enn 400 m ned de bratte fjellsidene, og jeg har plassert meg selv foran det nedre fallet i et forsøk på å synliggjøre fossens enorme dimensjoner. Juryen: Et bilde som umiddelbart falt i smak og hvor fotografen selv (materialisert i form av et lite rødt punkt) er viktig for helheten. Den kreative måten å ta bildet på gir vannet i fossen et ekstra piff, og det hele er utført med nennsom hånd. Canon EOS 5D Mark II,  Canon EF24-105 mmf/4 L IS USM (på 24 mm), polariseringsfilter, Canon TC-80N3 timer, stativ. Opptak (2 eksponeringer): 1/125 og 1/1000 sek ved f/8, ISO 500. Etterbehandling:  Satt sammen de to eksponeringene, justert kontrast og skarpet (JPG) i Adobe Photoshop CS4.

.

Gjøk med fangst. 41 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen.

Juryen: Hvor vi har gjøken er alltid vanskelig å vite på forhånd. Noen ganger er den sky som bare det, mens andre ganger slipper den oss helt innpå. Jarl Kjetil viser et spennende fluktbilde hvor fuglens vinger er høyt oppe slik at kroppen synes godt. Dog kunne den den mørke undersiden gjerne kunne vært en tanke lysere. Et flott bilde som honoreres deretter. Canon EOS-1D Mark III, 200mm f/2.8L II USM +1.4x teleforlenger, 280mm, 1/3200s, f/5, ISO 640.

.

Jeger og bytte. 41 poeng. © Tilman Wischuf.

I noen varme livsrom i Sør-Tyskland finnes et helt spesielt insekt, Ascalaphus longicornis. Som øynestikkerne jakter den på flyvende insekter i lufta. Denne gangen var det ingen fare for flua som satt rett foran jegeren, fordi han kan bare jakte i lufta… Juryen: Skulle neste tro flua visste at den ikke var i fare. Et sjeldent motiv er vel tatt vare på av fotografen i et teknisk godt og velkomponert bilde. Pentax K10D, 4/200mm Macro, 1/30 sec., f/8, ISO 200, stativ.

.

Havhestspeiling. 40 poeng. © Torbjørn R. Haagensen.

Forfengelig havhest speiler seg i sjøen på vestkysten av Svalbard. Juryen: Denne speilingen er nok et eksempel på at det enkle gir attraktive bilder, mens det er mer usikkert om hvorvidt det gir forfengelige stormfugler. Uansett, et godt gjennomført bilde. Canon 1D III, Canon 300 2,8L IS

.

To Storlomer. 40 poeng. © Helge Helland.

To Storlomer. Bildet er tatt i Rogaland fra kamuflasjetelt. Juryen: En meget sky art som alltid krever kamuflasje om det skal være håp om å komme de på nært hold. Fotografen har lykkes godt med de to fuglene som står mot hverandre og hvor kun den nærmeste er skarp. En tanke lysere bilde hadde vært ønskelig, om mulig. Nikon D3s, 500mm f/4, 1/60sek på f/4, ISO 1600, stativ.

.

Spurvehauk. 40 poeng. © Bjørn Erik Hellang.

Denne Spurvehauken kommer glidende rett imot meg på søken etter bytter på Listas sletter. Juryen: Fugl med fin strekk i vingene, et interessetrekkende gult øye samt få og duse fargetoner i et ellers godt tatt bilde.  Canon EOS 7D, EF 300mm IS + 1,4x, 1/1250s, f/5,6, ISO 640.

.

Spurvehauk på jakt. 39 poeng. © Jarl Kjetil Johnsen.

Juryen: Enda et flott bilde av spurvehauk ute etter mat. Mykt lys både over og under fuglen fremhver den og den fine fjærdrakten. De lyse punktene til høyre i bildet stjeler dog litt oppmerksomhet i fra hovedmotivet. Canon EOS-1D Mark III, EF200mm f/2.8L II USM, 1/2500s, f/2.8, ISO 2500.

.

Vannymfer på sivstrå. 39 poeng. © Magnar Lien

Dette bildet er tatt ved ett lite myrtjern. Jeg ble etter hvert oppmerksom på at det var ganske mange vannymfer i området. Det var tydeligvis parring og egglegging som sto på programmet. Noen ganger landet det flere vannymfer på samme strå. Juryen: 2 ganger 2 utgjør hele fire insekter over hverandre. Ingen lett oppgave å hanskes med, men Magnar har lykkes bra med både komposisjon og teknikk – i veldig våte omgivelser. Canon EOS 7 D, EF 300/2,8, 1/500 sek, bl 3,5, ISO 400.

.

Grågåskamp. 39 poeng. © Kjell Germeten

Et par grågjess braker sammen i en slåsskamp om en attraktiv hunn. Østensjøvannet 10. april 2010. Juryen:  To sammenfiltrede fugler med vinger som danner fine linjer i tre retninger, ett markert rødoransje nebb, sprutende vann samt en skikkelig fight er quintessensen i dette bildet som ellers er av forventet kaliber fra Germetens kamera. Canon ID Mk IV. 600/4, f5,6,  1/125 sek, ISO 2000.

.

Livets Realiteter. 39 poeng. © Bjørn Erik Hellang

Den enes død, den andres brød. Livets harde realiteter. Denne Spurvehauken grabbet ungstæren like foran meg. Har beskåret bilde ekstra for å få fram råskapen og dødsangsten. Juryen: En dramatisk hendelse er klokkerent festet til minnebrikka i et bilde som forteller en sterk historie om naturens hårde bud. Er det et dødsskrik som kommer fra stærens åpne nebb?  Canon EOS 7D, EF 300mm IS + 1,4x, f/5,6,  1/2500s , ISO 800, 

.

Svalbardrype. 39 poeng. © Rune Karlsen

Juryen: Få farger i dette bildet, men derimot et vell av sarte nyanser i brunt. Et skarpt hode mot bløt uskarphet i resten av bildet. Vellykket bilde – av en vanlig og ikke så sky art – som honoreres deretter.  Canon 7D, 500mm/4L IS USM, 1/400s, f/5,6, ISO 200.

.

Orrhanekamp. 39 poeng. © Kjell Germeten

Orrhanene braker sammen på blåisen. Det fine med denne spillplassen i Solør var det flotte muligheten til å få isolert situasjonen med is og snø, siden den lå på et lite, tilfrosset tjern.  Juryen: Orrhaneleikens dramatikk er pent hentet hjem i et sylskarpt bilde med god komposisjon og med hovedaktører som står flott fram mot bakgrunnen. Canon 1D Mk IV, 300/2,8, f/4,5 , 1/1250s, ISO 1000.

.

Haukugle 1. 38 poeng. © Bjørn Aksel Bjerke

Haukugla jobbet jeg med over en tre mnd periode vinteren 2010 (jan-mars) ved Mysen i indre Østfold. Haukugla besøkte jeg daglig da den holdt seg i et begrenset område. Den fikk regelmessig med døde mus jeg hentet inn fra frivillige venner og bekjente som spente opp fellene sine og hjalp til. Juryen: En lydløs skygge glir over snøen og svusj så er byttet tatt! Halen som stikker frem forteller alt om det. Situasjonen er pent fotografert, men originaliteten på slike bilder er ikke helt hva den engang var. Canon 1Dmrk III, Canon eos 500mm/4, 1/3200 sek, f5,6, ISO 800.

.

Fulltreffer - Havørn. 38 poeng. © Vegard Lødøen

Jeg har brukt mye tid sammen med mine sønner på sjøen i sommer i egen båt og kastet fisk til ørnene i Tafjorden. Noen er ivrige etter å ta fisk og noen er mer vanskelige. Det er ikke så mange ørner å ta av. 3 stup er vel det maksimale vi kan klare på en god dag. Gleden av å ta dette bildet var ganske stor, da en ung ørn som vi ikke hadde sett før, stupte etter fisken og det meste stemte. Et mye brukt motiv, men prøver likevel… Juryen: Ja, havørn som har tatt fisk på denne måten har vi sett mange av, men bildet falt absolutt i smak.  Nikon D3s,  500/4 VR, 1/1250s, f/4, ISO 1600.

.

Ulv. 38 poeng. © Robin Jenssen

Bildet av ulv er tatt i Finland september 2011. En fantastisk kveld/natt med en hel ulveflokk som ulte sent på kvelden som dessert. Juryen: Ja, en slik ulvekonsert er til å fryse på ryggen av – for en opplevelse! En bra panorering av ulv med skarpt hode og fine linjer rundt bena. Blått lys på hodet forteller om sen kveld. Nikon D3, 500mm/4, 1/20 sek, f/4.  

. 

Myrhauk. 38 poeng. © Rune Karlsen

En ung myrhauk kom seilende forbi under en kveldsøkt på Jæren. Juryen: Et nydelig kveldslys bader hauken i dette bildet. Et pluss for fin positur på fuglen som vi ikke ser så ofte i konkurransen. Canon 7D, 300mm/4L is usm, 1/1500s, f/5,6, ISO 400.

.

Gulflankedelfin. 37 poeng. © Therese Furland

Gulflankedelfinen er tatt ved Atlanterhavsveien i sommer. Juryen: Et spennende og uvanlig syn i konkurransen er dette, og en delfin i Vestlandsmiljø er flott kombinasjon. Juryen gir sølv til et fin bilde og Therese – i hennes først deltagelse i Fotojakta noensinne. D300S, 70-200mm/2,8 på 200mm, 1/1600s, f/4, ISO 640.

 .

Speiling - bjørn. 37 poeng. © Robin Jenssen

Bildet av bjørnen er tatt i Finland september 2011 idet sola er gått ned. Juryen: Mange bjørnebilder fra Finland er blitt bedømt i konkurransen gjennom årene. I tråd med dette hever den flotte kveldsstemningen bildet et par hakk over sølvstreken. Nikon D3, 500 mm /4, f/4, 1/30 sek.

.

Ulvesleik. 37 poeng. © Therese Furland

Ulvesleik er tatt på Villmarksliv sin fototur til Finland nå i høst. Dette er en panorering på 1/8 sek. Bildet er konvertert til s/h i ettertid. Juryen: Enda en fin ulvepanorering fra Finland. Et skarpt hode med sleikende tunge danner interessepunkt i bildet. Det ble mumlet noe i juryen om hvorfor s/h og ikke farger, noe som kanskje ville ha fått ulven bedre frem fra bakgrunnen.   Nikon D300S, 70-200mm/2,8 på 190mm, f/4, 1/8s, ISO 1250.

.

Innflygning - havørn. 37 poeng. © Ruben Johnsen

Bildet er tatt fra rovfuglskjulet i år, og den voksne havørna er på vei ned mot åtet. Juryen: Et prektig bilde! Mot et pent bakgrunnsmiljø flyr en flott havørn inn med vidt utslåtte vinger. En anelse mer kontrast i bildet hadde vært ønskelig. Nikon D3, 300mm/2,8, f/4, 1/1000s, ISO 800.

.

Kronhjort i regnvær. 36 poeng. © Magnar Lien

Dette bildet ble tatt en hustrig oktoberdag. Jeg satt på post i håp om at en hjort skulle dukke opp. Etter hvert begynte det å silregne, og lyset begynte å bli dårlig. Jeg var i ferd med å pakke sammen da jeg skimtet en bevegelse inne i skogen til høyre for der jeg satt. Hjorten hadde kurs mot den glenna i skogen som jeg hadde håpet den skulle passere. Enkelte ganger er man på rett plass til rett tid! Juryen: Skulle gjerne ha vært der vi også, tross regnet. Et vakkert miljøbilde av kronhjort. Hadde fotografen ventet en brøkdel av et sekund, hadde han unngått den grønne kvisten som dekker hjortens aller bakerste del. Canon EOS 40 D, EF 300/2,8, 1/40 sek, bl 2,8, ISO 400.

.

Hønsehauk. 36 poeng. © Robin Jenssen

Bildet av hønsehauk er tatt i november 2009 utenfor Molde. Juryen: En majestetisk hønsehauk med et ikke beskjedent byttedyr i et staselig bilde. Stort pluss for åpent nebb med pels fra haren. Minus for overeksponert haremage. Nikon D300, 300 mm/2.8, 1/125s, f/5. 

.

Panorerte ulver. 36 poeng. © Vegard Lødøen

Etter et fantastisk opphold i Finland sammen med hyggelige fotografer fikk jeg noen bilder som jeg bruker i konkurransen. Det er ingen selvfølgelighet  å få gode bilder i Finnland. Man må være heldig både med valg av skjul og med lysforhold. Denne gangen fikk vi mange fine opplevelser. Juryen: Opplevelsene er fantastiske og bildene kan også bli det samme om er man heldig. Dette er det tredje bildet i denne runden fra Finland med panoret ulv tatt nå i høst. Minimale forskjeller i kvalitet og originalitet mellom disse bildene, noe som også poengene viser. Alle tre holder bra standard. Nikon D3S, 500/4 VR, 1/20s, f/4, ISO 3200. 

.

Grizzlylaksefiske. 36 poeng. © Kjell Germeten

Sensommeren er høysesong for grizzlybjørn som skal fete seg opp på laks før den lange vintersøvnen. Russian River i Alaska kokte av sockeye-laks, og det var bare å forsyne seg av overdåden.  27.8.2011. Juryen: Laksefiskende grizzly i Alaska er alltid spennende bilder å se, men etter hvert ikke like originale. Fotografen har her vært nære motivet og det er blitt en artig situasjon som er pent tatt. Dog ble det hvisket i krokene om at bildet kanskje kunne ha vært beskåret endel til høyre slik at bare en bjørn trakk oppmerksomhet. Nikon D3S, 600/4, f/8, 1/800s, ISO 3200.

.

Full strekk. 36 poeng. © Håkon Nygård

Bildet er tatt i Litldalen, Norge. Juryen: Et originalt og bra soppbilde! Fotografert fra undersiden opp mot lyset omgitt av grønne valører. De lyse, store skivene oppe til venstre passer også godt inn i bildet. 1/160s, f/2.2, ISO 100.  

.

Vannlilje i Lillomarka. 36 poeng. Roy Greger

Bildet av vannlilje er tatt i Lillomarka. Juryen: Fotografen er trofast deltaker i konkurransen gjennom mange, mange år. Resultatene har bare blitt bronser som best etter det vi kan huske. Med det digitale kameraet ble det en bedring av kvaliteten på bildene hans. Derfor er det nå ekstra hyggelig å kunne gratulere Roy Greger med det første sølvbildet for en fin vannlilje. Håper det sporer til fortsatt deltagelse i konkurransen :-). Canon EOS 450, 70-300mm, 1/125s, f/5,6, ISO 400. 

 

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..