Runde 8 – Mange bilder på resultatlista i NM i Naturfoto

Omsider ble runde 8 ferdig bedømt etter innbrudd og tyveri av PC-ene til bl.a. de som jobber med Villmarksliv. Men den som venter på noe godt venter ikke forgjeves. Tilsammen 168 bilder kom med på resultatlista for denne runden – det nest høyeste antallet så langt i år. 42 fotografer sendte inn tilsammen 187 bilder av god kvalitet noe som 9 av 10 innsendte bilder på resultatlista borger for. 3 gull- og 30 sølvbilder er i tillegg det tredje beste resultatet i år.

Andy Trowbridge har sin beste runde for året med 1 gull og 4 sølv. En flott kronhjort ble belønnet med gull, mens sølvene tilfalt tiur i flukt, bjørnunge, leopard med bytte og havsule. Bjørn-Erik Hellang oppnår gull for vandrefalk i flukt og sølv for bieter og båndkorsnebb. Ruben Johnsen tar gull for bildet «Søskenkjærlighet» – to havnørner i kamp over føden. Robin Jenssen blir innehaver av en  Opticron Explorer BGA kikkert fra Kikkertspesialisten og «Månedens bilde»-tittelen med bildet «Relax» – ett sølvbilde av en ung havørn som bare legger seg rett ned og tar seg en lur i noe myk mose på foringsplassen. Kjell Germeten gjør som vanlig en flott innsats med 5 sølvbilder av gnuelvekryssing, løveunge, ringpingviner, grizzly på jakt og polarrev som angriper.

To runder står igjen av årets konkurranse hvor det som vanlig konkurreres i to klasser. Kjell Germeten ligger meget godt an til å ta hjem seieren i «NM i Naturfoto» hvor det er sammenlagt poengsum for alle bilder  som avgjør hvem som blir vinner. I «Årets Naturbilde» derimot er intet avgjort. Denne hederen og tilhørende premie tilfaller den fotograf som har det beste gullbildet gjennom året. Siste frist for å levere bilder i konkurransen er 15. november og eventuelle bilder MÅ være Villmarksliv senest i hende på denne datoen.

….

Månedens bilde:

Relax - trøtt, ung havør. 43 poeng. © Robin Jenssen

Bildet er av en ung havørn. Dette er noe av det merkeligste jeg har opplevd på lenge. Jeg satt i slutten av august i ørnekamuflasje i Troms. Denne ungørna var ferdig å spise fra åte for så å legge seg rett ned i myk mose for å sove i det varme været som var den dagen. Juryen: Et enkelt, godt komponert og liketil bilde som klart illusterer den uvanlige atferden hvor det trøtte øyet til ørna er ubetalelig. Nikon D3, 300 mm/2.8, f/5, 1/1250s, ISO 400.  

Gullbilder:

Vandrefalk. Gull. © Bjørn-Erik Hellang

Jaktende Vandrefalk. Heseblesende etter duejakt nær hekkeplass i Farsund. Herlig at disse har tatt seg sånn opp her nede. Juryen: Et greit komponert og teknisk frapperende bilde av en lynrask art som er vanskellig å fange med kamera i flukten. Canon EOS 40D, EF 400mm f5,6, f 6,3, 1/1000s  ISO 320.

Søskenkjærlighet - havørn. Gull. © Ruben Johnsen

Bildet er tatt fra et skjul jeg og Ketil Olsen har satt opp i Tromsø. En tidlig morgen var det en årsunge og en fjorårs unge som var nedpå, de ble veldig hissige på hverandre. Juryen: Et ryddig bilde som skiller seg ut i fra den store mengden av bilder av denne arten. Teknisk er det meget godt og det uskarpe partiet i forgrunnen gir ekstra dybde i bildet. De kuttede vingene på  fuglen til venstre mente juryen ikke var av særlig betydning for helheten.  Nikon D3, 300mm 2,8, f/4, 1/800s, ISO 800.

…  

Red Stag - Hjort. Gull. © Andy Trowbridge

Roaring Red Stag, South Island, New Zealand. I was able to get quite close to this stag as he was busy answering another stag about 500m away. The think fern gave me plenty of cover and I was able to spend over 30 minutes with him as he roared and strutted around. Taken during the rut period which in the Southern Hemisphere is during March/April. Juryen: Et praktfullt og visuelt meget sterkt bilde av et flott dyr, og hvor fotografen har stålkontroll på tilblivelsen av bildet.  Canon 5D  + 500 mm f/4L IS with the 1.4x Tele-converter @ 700 mm.  ISO 400. 1/250 sec @ f/8. 80% of Full Frame. 

 Andre sølvbilder:

Hjort i spabad. 42 poeng. © Vegard Lødøen

Hjortebilder med 18mm er krevende. Kamuflasje og lyddeming må være på topp. Juryen: Fotografen har tidligere vist og viser også her sin formidable evne til å jobbe med disse dyrene. Et bilde som tar Vestlandsnaturen på kornet i sjeldent og kreativt bilde. Nikon D300, Tokina 12-24/4 på 18mm og f/6.3, 1/60s, ISO 640.

 . 

Polarrevangrep. 42 poeng. © Kjell Germeten

Svalbard 3.7.2011. En polarrev er alltid på jakt etter noe å spise. Dét kan også være risikosport for reven. Kommer den innenfor reviret til tyvjoen kan det vanke fillete ører. Men angrep er det beste forsvar – det vet reven bedre enn de fleste. Juryen: Et flott actionbilde av to arter som ikke alltid er så vanskelige å komme inn på. Situasjonen forteller også mye om den flotte (og sårbare) naturen vi har i den aller nordligste delen av landet vårt. Nikon D3S, 70-200 mm på 200, f 7,1, 1/3200, ISO 3200.

. 

Storkobbe. 42 poeng. © Torbjørn R. Haagensen

En storkobbe hviler seg på et isflak i Hamiltonbukta på Svalbard. Lett beskåret. Juryen: Et velkomponert bilde hvor speilingen er ivaretatt og som forteller mye om dette dyrets unike miljø. Det fornøyelige uttrykket på dyret fikk juryen til å trekke på smilebåndet. Canon EOS 1d III, Canon 70-200mm/2,8 L IS.

 .

Leopard With Kill. 41 poeng. © Andy Trowbridge

Leopard with Kill. Sabi Sands, South Africa. This is first leopard I had ever seen and this photo was taken on my first drive. The leopard had made the kill the evening before. Juryen: Et tiltalende nærbilde fra et eksotisk miljø av en leopard som nok har mat for en stund fremover. Canon 5D + 500 mm f/4 L IS with the 1.4x Tele-converter @ 700 mm. ISO 200. 1/640 sec @ f/8. Monopod. Full Frame.

.

Diende hjortekalv. 40 poeng. © Liv-Randi Lind

Diende hjortekalv. Juryen: Et presist og flott komponert bilde hvor de uskarpe trærne i forgrunnen skaper god dybde. Det forteller også en historie fra hjortens liv på en attraktiv måte. Canon EOS 7D, Canon EF 70-200mm 2.8 IS2 + 1×4 converter 280mm ISO 400 bl.4.0 1/500 sek.

.

Mating. 40 poeng. © Arnhild Øien

 Tatt i Hodalen. Haukugle som mater en av ungene. Juryen: Et særdeles fortellende bilde fra denne uglas dagligliv med mange fine detaljer. God komposisjon og teknikk i en ellers vanskelig lyssituasjon. Nikon D7000 m/Sigma 300mm/2.8, f/5, 1/2000 sek, ISO 1800.

.

Ørn i fossemiljø. 38 poeng. © Vegard Lødøen

Ørn i fossemiljø tatt i Tafjorden. Bildet er ikke tatt i nærheten av reiret.  Juryen: Vestlandets bratte fosser danner en spektakulær bakgrunn for disse to havørnene med utkikksplass i en furu. Et spennende bilde med god komposisjon og teknikk. Iso 800, 500 mmm f/5, 1/100 sek.

 . 

Vannymfer med speiling. 38 poeng. © Magnar Lien

Bildet er tatt ved ett lite myrtjern der en smålomfamilie hadde tilhold. Denne dagen ble det ikke så mange bilder av smålom, men desto flere bilder av vannymfene som var i området. Dette illustrerer litt av det å være naturfotograf. Man planlegger å fotografere ett motiv, men ender av og til opp med noe helt annet. Juryen: Superveteranen har løst utfordringen med de uventede motivene på en helt ut tilfredsstillende måte. Det er blitt en godt komponert speiling av de parrende insektene – sikkert ikke like lett å få til.  Canon EOS 7 D, Makro 90/2,8, 1/800 sek, bl 3,5, ISO 400.

 .

Klatrere i tåke. 38 poeng. © Vidar Moløkken

Bildet er tatt fra toppen av Store Soleibotntind i Hurrungane, Vest-Jotunheimen. Morgentåka hang lenge i denne dagen, jeg ventet i nærmere 3 timer før det løste seg. I løpet av disse timene var det enkelte glimt av toppene rundt, og ett av dem avslørte tre klatrere på vei ned fra Vestre Austabottind. Juryen: Et superenkelt og greit tåkebilde hvor de tre klatrerne utgjør prikken over i-en. Kamerautstyr: Canon EOS 5D Mark II, Canon EF100-400 mmf/4,5-5,6L IS USM (400 mm), polariseringsfilter, stativ. Opptak: 1/100 sek ved f/11, ISO 100.

.

Ringpingviner på Elefantøya. 38 poeng. © Kjell Germeten

Ringpingviner på Elefantøya i et utrolig flott påskevær med noen utrolige skyformasjoner.  Akkurat her lå leiren til Shackletons  menn i 1916. Vanligvis er været svært bistert og det er langt på vei umulig å komme i land. Elefantøya 13.11.2007. Juryen: Et lavt standpunkt, en noenlunde ryddig flokk med pingviner, en spennende sky samt god teknikk gir et interessant bilde. Canon 1D Mark III, 24-70/2,8 på 24mm, f 11, 1/2000. ISO 400.

 .

Capercaillie - tiur. 37 poeng. © Andy Trowbridge

 Hobøl, Norway. Taken on a local lek site. I watched and listen to this male ‘display’ for over 5 hours in April this year. Juryen: Tiur i flukt er ikke det aller letteste motivet å gi seg i kast med. Men fotografen har klart utfordringen greit og leverer et velkomponert og teknisk bra bilde av en fugl som kommer rett i mot.  Canon 1D Mark IV + 500 mm f/4L IS with the 1.4x Tele-converter @ 700 mm.  ISO 1600. 1/500 sec @ f/5.6. Tripod. Hide. Full Frame. 

. 

Gnuelvekrysning. 37 poeng. © Kjell Germeten

Den årlige vandringen av gnu som krysser Mara-elven er et fascinerende skue. Det er anslått mer enn 1 million dyr på vandringen. De nøler og trykker seg sammen i timevis, vel vitende om krokodiller og andre farer som truer. Men plutselig setter de utfor, med støvrøyk og vannsprut.  Da er det viktig å være klar med kamera! Juryen: Ingen tvil om at akkurat denne fotografen var det. Spennende og eksotisk bilde med en gnu som henger i lufta over de andre som svømmer for livet i vannet. Masai Mara, Kenya. 5.9.2011. Nikon D3S, 600/4, F7,1, 1/1600. ISO 3200.

.

Impala. 37 poeng. © Odd Johan Lundberg

 12.09.2010,Kapama, Sør-Afrika. Juryen: Varmt og fint lys tilfører dette ryddige nærbildet av en impala en ekstra dimensjon. Nikon D300. Sigma 150-500 F6,3 på f/8 og 300mm, 1/250s, ISO 1100. Monopod.

.

Løveunge. 37 poeng. © Kjell Germeten

En løveunge flyttes elegant vekk fra vanndammen av moren i grålysningen. Et tilsynelatende kraftig bitt over ryggen på ungen er i virkeligheten et helt greit transportgrep. Masai Mara 7.9.2011. Juryen: Et koselig bilde av denne direkte kontakten mellom løveunge og mor. En tett på komposisjon med som vanlig fra denne fotografen -god teknikk. Nikon D3S. 600/4, f5,6,  1/320 sek, ISO 3200.

  .

Kudu. 37 poeng. © Odd Johan Lundberg

 13.09.2010,Kapama, Sør-Afrika. Juryen: Nok et bilde av en uvanlig art for oss nordboere fra denne fotografen og med mye tilfelles med det forrige. Her et pent dyr i pent lys i relativt tett vegetasjon.  Nikon D300. Sigma 150-500 F6,3 på f/8 og 450mm, 1/500s, ISO 400. Monopod.

. 

Lindesnes. 36 poeng. © Vidar Moløkken

Lindesnes fyr er kjent for de fleste, men dette bildet er tatt fra en kanskje mer uvant vinkel. En av sommerens nær uendelige antall regnbyger har nettopp passert, og gjort berget vått. Lang lukkertid bidrar til fart i skyene.  Juryen: En dramatisk stemning i dette bildet hvor komposisjonen som vanlig fra denne fotografen er svært gjennomtenkt.  Canon EOS 5D Mark II,  Canon EF16-35 mmf2,8/L II USM (16 mm), polariseringsfilter, stativ. 25 sek ved f/22, ISO 100.

 .

Gannet Courtship - havsulekurtise. 36 poeng. © Andy Trowbridge

Gannet Courtship, Cape Kidnappers, North Island, New Zealand. Taken during the breeding season at a large protected gannet colony in New Zealand’s North Island. Over 5000 birds nest in the area. Juryen: Grasiøse og vakkert fargede fugler i en bra komposisjon med pluss for situasjonen. God teknikk som dette er nødvendig i slike bilder. Canon 5D + 400 mm f/5.6L. ISO 200. 1/800 sec @ f/5.6. Handheld. Full Frame.

. 

Ung Hønsehauk. 36 poeng. © Helge Helland

Bildet er tatt fra kamuflasje med foring på Jæren. Jeg fikk et bilde der blikket var skarpt på denne raske fuglen, idet den fløy forbi kamuflasjen. Juryen: Enkelt og bra komponert bilde med fin positur på fuglen som kommer mot fotografen. Nikon D3s, 500mm f/4, 1/1250sek på f/4 iso 1000. Stativ.

.

Grizzly på jakt. 36 poeng. © Kjell Germeten

 Å møte en grizzlybjørn i åpent lende er en sterk opplevelse. Særlig om den kommer rett i mot så vannspruten står! Litt betryggende er det å vite at det er laks som står på menyen og ikke fotografer. Silver Salmon Creek, Alaska 15.8.2011. Juryen: Her går det unna så  vannspruten står i et godt gjennomført bilde av jakten. Nikon D3S 600/4, f 6,3, 1/800. ISO 3200.

.

Fjellrev. 36 poeng. © Vegard Lødøen

 Fjellrev fra Svalbard. Juryen: En fjellrev i fin driv med flere bein i lufta er pent formidlet i et bilde med en uskarp bakgrunn som fremhever reven.  Nikon D700, 70-200/2.8 på 200mm og 6,3, 1/400s ISO 400.

.

Dancing. 35 poeng. © Hans J. Hovelstad

Tatt oppi Eventyrskogen 31.03.11. Juryen: Disse to enes nok ikke helt om fordeling av maten, tittelen til tross. Artig og bra gjennomført bilde med pluss for snøværet. Canon 7D, Sigma 120-300mm/2,8. på f/7,1 og 197mm, 1/1000sek, ISO 2000.

.

Mår. 35 poeng. © Magnar Lien

Bildet er tatt ved min foringsplass for mår. Juryen: Blant gamle trær og blåbærlyng gir fotografen oss et annerledes mårbilde med hovedaktøren i oppreist positur. Et bilde hvor det aller meste er utført med sikker hånd. Canon EOS 7 D, EF 300/2,8, 1/320 sek, bl 2,8, ISO 400.

.

Bear Cub – bjørnunge. 35 poeng. © Andy Trowbridge

Taken at a feeding site in Finland a few years ago.  One of three cubs that was present during my stay.  I really like the look on the cubs face in this picture.  Looking very shy and innocent. The lovely warm evening light helps to give the image some depth. Juryen: En nusselig bjørn i skogsmiljø som er verdt en sølv selv om den uskarpe forgrunnen i nedre høyre hjørnet er en tanke forstyrrende.  Canon 5D + 500 mm f/4L IS with the 1.4x Tele-converter @ 700 mm. ISO 800. 1/400 sec @ f/5.6. Tripod. Hide. Full Frame.

.

Panorert rype. 35 poeng. © Robin Jenssen

 

Bildet av løpende rype er tatt på en øy i Nord Troms. Valgt lukkertid er bevisst for å få frem fart i bildet. Juryen: Joda, det er et velpanorert bilde av ei rype som utvilsomt er i farta og hvor fotografen har oppnådd god skarphet på hodet mens kroppen er i bevegelse.  Nikon D3/300-2.8, f/8, 1/25 sek.

. 

Tørst Båndkorsnebb. 35 poeng. © Bjørn-Erik Hellang

Prøvde å fotografert Båndkorsnebb på Jæren. Endel rundt i toppene. Lagde meg en dam på en skogsvei der jeg tømte ut noen kanner vann. Neste dag var den i fullt bruk og dette er et av mange av disse flotte skapningene. Juryen: Vakker fugl og ditto bilde av denne tørste krabaten hvor speilingen er viktig i et teknisk bra bilde.  Canon EOS 7D , EF 300mm, f/5,  1/320s.  ISO 640.

.

Kvitryggspett. 35 poeng. © Magnar Lien

Juryen: Et enkelt og bra avbalansert bilde av denne vår største sort/hvite hakkespett. Canon EOS 7 D, EF 300 2,8, 1/1600 sek, bl 3,5, ISO 640.

. 

Bieterkunster. 35 poeng. © Bjørn-Erik Hellang

 Denne Bieteren ble fotografert på ferie i Hellas. Den hoppet ned på grusen og kastet opp småsten som den svelget. Bildet er vanlig korrigert i PS. Juryen: Denne fargerike kunstneren ble vel tatt i mot av juryen som krediterte fotografen for et godt tatt bilde. Canon EOS 7D, EF 300mm 4,0 + 1,4x, f 6,3  1/1000s  ISO 400  – 0,3

.

Fiskeender på Drevsjøen. 35 poeng. © Sigrid Eggen

Bildet er tatt på film og skannet. Juryen: En fin stemning med snøkledte fjell i horisonten og ender som danner striper i vannet i forgrunnen.  

.

Topplerkesang. 35 poeng. © Joakim Hellang

 Topplerken har en nydelig sang. Her kom den på hold, på en kjøretur på Lesvos. Juryen: Et godt gjennomført og vakkert bilde av en like vakkert syngende fugl. Canon 40D, Cannon 300mm EF 4,0. 1/1000s, 640 ISO, f 8.

..

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

1 svar til Runde 8 – Mange bilder på resultatlista i NM i Naturfoto

  1. Hilde Aaseth sier:

    En ren nytelse å se disse bildene. Ikke rart en blir heltent på å gå ut og finne motiver. Hvert enkelt bilde her er blinkskudd…fortsatt god fotojakt alle sammen!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..