Runde 6: Ferietid med 6 gull- og 23 sølvbilder

Midt i ferietiden ble runde nr. 6 med innleveringsfrist til Villmarksliv den 15. juli bedømt. Resultatet ble – etter justering for et teknisk problem – flotte 6 gullbilder, 23 sølv og en stor haug med bronser. Over 200 bilder var sendt inn til konkurransen denne måneden, og som vanlig kom litt i overkant av 4 av 5 bilder med på resultatlista.  Gunar Streu stikker av med et av gullbildene og Opticron Explorer BGA kikkerten fra Kikkertspesialisten samt tilhørende  «Månedens bilde»-tittel for sitt vinterlige motiv med mennesker på skitur i spennende vær og terreng. Kjell Germeten oppnår gull for en kongørn på rådyr og tar ellers med seg 2 sølv (av isbjørn og polarrev) og 2 bronser. Kåre Johansen er ikke snauere enn at han gjør det like bra med de samme valørene. Hans gullbilde er av en stor flokk reinsdyr og viser en skog av gevirer i spektakulært motlys mens sølvbildene er av fugler. Bjørn Erik Hellang er den tredje fotografen som også oppnår disse valørene. Hans herlige gjøkebilde får gull og de resterende bildene er også av fugler. Helge Helland tar rundens femte gull med et hyperenkelt og elegant bilde av en Svartspetthunn. I tillegg får han med seg 1 sølv (isbjørn og måke) samt tre bronser. Vegard Lødøen blir innehaver av rundens sjette gull med et spektakulært bilde av mår i fjordlandskap. Han oppnår også sølv for et annet mårbilde samt tre bronser. Ruben Johnsen blir beste fotograf uten gull med sine 3 sølvbilder og 2 bronser hvor alle er av fugler.

Med noen få hederlige unntak glimrer som oftest landskapsbilder og bilder som ikke er av pattedyr og fugl med sitt fravær i den øverste delen av resultatlista i konkurransen. Juryen ser gjerne at flere deltar med slike bilder. Gode landskapsbilder er ikke alltid like lette å ta som man skulle tro – selv om motivet på ingen måte flyr eller løper sin veg. Som den kjente fotografen Ansel Adams sa det (på engelsk): «Landscape photography is the supreme test of the photographer  – and often the supreme disappointment».

Men ikke vær beskjeden. Send dine landskapsblinkskudd og andre gode bilder du måtte ha til konkurransen. Du er hjertelig velkommen!

Månedens bilde:

    Tur. Gull.  © Gunar Streu.

På tur i blåsväder, Unna Reaiddávággi, norra Lappland, Sverige. Nikon D 7000, Nikkor 12-24/4.0, ISO 100, f/13, 1/125s. Juryen: En rekke med godt utrustet mennesker på vintertur i spennende vær og landskap. Et villmarksbilde av det sjeldne slaget som kler den sort/hvite påkledningen. Forgrunn og bakgrunn vitner om et velvalgt standpunkt og gjennomtenkt bilde – dette er ikke bare et knips i forbifarten.

..

Andre gullbilder:

  Reinsdyrsamling. Gull.  © Kåre Johansen.

Bildet er tatt 05.09.10 ved Olefjorden under slaktinga av bukker. Dyrene var andpustne og det kom masse damp fra dem. Det ble en fin kontrast i motlyset da sola kom frem over åskanten. Har økt kontrasten i lightroom og tatt bort et rødt stikk fra sola. Nikon D3s, Nikor 24 – 70mm/2,8 @35 mm, 1/160s, f/8, ISO 200. Juryen: Et hav av gevirer i kraftig motlys skaper et visuelt slagkraftig og unikt bilde fra reinsdriften. At dyrene er tamrein, mener juryen er av underordnet betydning i dette tilfellet.  

.

Kongeørn på rådyr. Gull.  © Kjell Germeten.

En praktfull kongeørn slår seg ned på et rådyrbukk utenfor skjulet til Ole Martin Dahle, Flatanger. 6.3.2007. Canon 1D Mark II. 300/2,8, + 1,4x, f/5,6, 1/1600s. ISO 320. Juryen: Et praktfullt bilde som formidler ørnas iboende kraft og skarpe blikk på en overbevisende måte.

.

  Svartspetthunn. Gull. © Helge Helland.

Svartspetten var på besøk på Vestlandet i vinter. Det er ikke observert mange av denne arten på mine kanter, så jeg var ofte ute i håp om å få noen gode bilder av denne flotte fuglen. Nikon D3s 500mm f/4, 1/30s, f/4,5, Iso 1000, stativ og kamotelt. Juryen: Et spennende, enkelt og elegant bilde med diffus og myk forgrunn og bakgrunn som fremhever den store og flotte fuglen som er en nøkkelart for fuglelivet i skogen.

.

Gjøken. Gull. © Bjørn Erik Hellang

Kom over denne vakre Gjøken på vei over Suleskaret i  sommer. Canon EOS 7D, 420mm, f/9, 1/400s, ISO 500. Juryen: Gjøken overrasker noen ganger med å være veldig tillitsfull – mens den andre ganger ikke er mulig å komme i næreheten av. Juryen falt pladask for dette sommerlige, myke, velkomponerte og særdeles tiltalende bildet.    

.

Mår i regn. Gull. © Vegard Lødøen.

Etter flere måneder med foring av honning på flere steder for å nå målsetningen om å få tatt bilde av mår i fjordlandskap, lyktes det til slutt.  Mye god trim. Bildet er tatt i Valldal her jeg bor. Nikon D300, 14-24/2.8 @24 mm, 1/320s, f/10, ISO 400. Juryen: Målrettet innsats gir tilslutt belønning for strevet. Et kjempebilde av mår i regnvær med et vestlandsk fjordlandskap i bakgrunnen – all ære for å ha holdt ut så lenge slik at andre kunne ta del i dette – og for et vellykket bilde på alle måter.  

..

Sølvbilder:

  Polarrevanfall. 44 poeng.  © Kjell Germeten.

En polarrev angriper en hvitkinngåsfamilie. Dessverre med dårlig utfall for ungene. Nikon D3S, 600mm/4, f/8, 1/1250s, ISO 1250. Juryen: Et sjeldent og dramatisk actionbilde som forteller om livets harde realiteter blant dyrene – tatt av en våken og forberedt fotograf.  

.

  Storkobbeportrett. 41 poeng. © Torbjørn R. Haagensen.

Adventfjorden, Svalbard. Canon 400D, Canon 70-200/2,8L IS. Juryen: «Bartesam» er nok meget fornøyd med dette fornøyelige portrettet – med god komposisjon og teknikk samt en herlig modell. 

.

Mår. 41 poeng. © Vegard Lødøen.

Dette er en annen mår enn i bildet ovenfor og en helt annen situasjon. Bildet er også tatt i Valldal. Nikon D700, 14-24/2.8 @22mm, f/10, 1/50s, ISO 400. Juryen: Enda et flott mårbilde fra denne fotografen – Norgesreklame de luxe. Forgrunnen med måren er etter juryens mening ikke helt like god som i gullbildet.  

.

Linedanser og hvitveis. 40 poeng. © Tilman Wischuf.

Først da jeg kikket gjennom makroobjektivet oppdaget jeg den lille edderkoppen over hvitveisblomsten, som jeg ville ta et bilde av. Pentax K-7, 4/200mm Macro, 1/200s, f/4, ISO 100, stativ. Juryen: To ulike planter og en edderkopp utgjør ingrediensene i dette bildet som er dyktig satt sammen til en fin enhet med tilstrekkelig dybdeskarphet. 

.

  Overlevering av bytte. 40 poeng. © Kåre Johansen.

Bildet er tatt 03.06.11 utenfor Levanger. Bildet viser overlevering av bytte fra hannen som jakter til hunnen som mater ungene. Normalt skjer denne overleveringen høyt over bakken, men denne gangen bare 4-5 meter oppe. Nikon D3s, Nikkor 600mm/f4, 1/800s, f/4, ISO 4000. Juryen: En rødstrupe har falt i spurveuglas klør og ender opp på menykartet. En dagligdags hendelse i uglenes liv er flott formildet i et spennende bilde fra naturens mangfold.       

.

  Heilo i farta. 39 poeng. © Robin Jenssen.

Bildet er tatt i grensefjellene mellom Norge og Sverige i Narvik kommune på ca 700 moh. Heiloen holdt seg i nærheten en stund, og jeg fikk jobbet på litt lange lukkertider. Nikon D3/500 mm/4, f/14, 1/30s, ISO 800. Juryen: Med en dyktig utført panorerering har fotografen fått tatt en løpende heilo på kornet i dette tiltalende bildet hvor skarpheten på hodet sitter som den skal. 

.

  Isbjørnfjellet. 38 poeng. © Kjell Germeten.

Isbjørn på isfjell i Hinlopenstredet, 24 juli 2010. Canon 1D Mark IV, 300/2,8, f/8, 1/640s, ISO 200. Juryen: Et bilde, som for tyve år siden ville ha avstedkommet skrik av begeistring i juryen, blir i dag møtt med en avmålt ro. Tidene har forandret seg, og flotte bilder som dette er blitt mer og mer vanlige fra vår villmark i nord – og med synkende originalitet blir også poengene færre.       

.

Rådyrbrud. 38 poeng. © Odd Chr. Knudsen.

Siden det går mot brunst sender jeg et bilde av rådyrgeit pyntet i naturens eget brudeslør. Bildet er tatt i Rygge kommune i Østfold 1/7-11 kl 1955. Bildet er tatt håndholdt/stående. Det er skrått motlys inn bak fra høyre. Bildet er beskjært ned til ca 70% av original størrelse. Canon EOS 7D m/EF 500mm f/4 L IS USM,  1/500s, f/4, ISO 500. Juryen: Mang en bukk er helt sikkert interessert i slik en vakker brud, og bukkene i juryen falt for både brura, sløret og hele settingen – og honorete deretter. 

.

Låvesvaler. 38 poeng. © Tore Mauseth.

Fra ferie i Italia, Apeninnene, juni 2011. Bildet av svaleungene er tatt med blitz tidlig kveld i en liten landsby. De fem ungene hadde samme dag flyttet ut av det altfor lille redet og vaklet seg ustøe sammen på en gesims noen meter bortenfor. Canon EOS 450D, Sigma 18-200mm @154mm, 1/60s, f/6,3, ISO 400. Juryen: Pent observert, pent gjort og pent beskåret – i det hele tatt – pent og morsomt bilde.  

.

Haukuglas festmiddag. 38 poeng. © Magnar Lien.

Bildet av haukugla ble tatt en plass i indre Trøndelag. Ugla brydde seg ikke om at jeg sto åpent og fotograferte den mens den åt av musa som den nettopp hadde fanget. Canon EOS 7 D, EF 300/2,8 + 1,4 konverter, 1/200 sek, bl 5,6, ISO 400. Kamera på stativ. Juryen: Uglene bryr seg ikke alltid så mye om tilskuere, selv om det er ulikt fra art til art og individ til individ. Fotografen har gjort en solid jobb med det meste under denne festmiddagen – musa er vel den eneste som ikke er særlig fornøyd her.    

.

Havhest. 37 poeng. © Magnar Lien.

Dette bildet er tatt på fugleøya Runde i sommer. Canon EOS 7 D, EF 300/2,8 + 1,4x konverter, 1/1250 sek, bl 5,6, ISO 400.  Håndholdt kamera. Juryen: Denne fotografen har vært med i konkurransen siden tidenes morgen, og med så mye erfaring må det forventes at han ikke gjør mye galt i et bilde av en stormfugl – snarere tvert i mot.  Forventningene innfris dog til fulle i dette bildet med en flott fugl mot  en behagelig diffus bakgrunn.  

.

Trollholmsund. 37 poeng. © Vidar Moløkken.

Bildet er tatt en augustmorgen ved dolomittformasjonene i Trollholmsundet, Porsangerfjorden, Finnmark. Canon EOS 5D, Canon EF17-40 mm /4L USM (på 17 mm), polariseringsfilter, stativ. 1/80 sek ved f/11, ISO 100. Juryen: Et spenstig og velgjort landskapsbilde hvor bruk av vidvinkel gjør det mulig å få en spennende og fargerik forgrunn til de karakteristiske formasjonene i bakgrunn – samtidig som alt i bildet er skarpt.

.

Kirkeporten. 36 poeng. © Vidar Moløkken.

Bildet er tatt ved to-tida en stille augustnatt ved Kirkeporten nær Skarsvåg på Magerøya, Finnmark. Nordkapp med Hornet i bakgrunnen. Canon EOS 5D, Sigma 50-500 mm/4-6.3  EX DG HSM (på 98 mm), polariseringsfilter, Canon TC-80N3 timer, stativ. 1/4 s, f/11, ISO 100. Juryen: Enda et vellykket landskapsbilde fra denne fotografen. Her er Hornet og personen blikkfang mot det orange lyset samtidig som forgrunnen med noe tegning balanserer bildet som helhet.

.

Fjellrypestegg. 36 poeng. © Ruben Johnsen.

Bilde av steggen er tatt i vår på et fjell like ved Tromsø, rypene klarer ikke å lette med bare vingene pga tyngden, så de må bruke beina til hjelp i det de kaster seg på vingene. Nikon D300s, 300mm/4, f/5.6, 1/1600s, ISO 640. Juryen: Et gjennomført bilde som dokumenterer fint rypas oppflukt takket være et veldig lavt standpunkt.     

.

Haukugle. 36 poeng. © Ruben Johnsen.

Var så heldig og fikk oppleve haukugle i vår, bilde er tatt i Troms. Var et par der som hadde unger. Nikon D300s, 300mm/4, f/4, 1/640s, ISO 800. Juryen: Uglas intense og sterke, gule øyne er sylskarpe og dominerer bildet sammen med resten av hodet i dette enkle og greie bildet med en litt utfordrende komposisjon hvor ugla er plassert i ene hjørnet. 

.

Ørnvåk. 36 poeng. © Bjørn Erik Hellang

Denne flotte Ørnvåken fotograferte jeg på ferie i  Hellas i vår. Canon EOS 7D, 420mm, f/6.3, 1/3200s, ISO 400. Juryen: Et teknisk godt og beskrivende bilde av en art som ikke alle kjenner til.

.

Kos. 35 poeng. © Kåre Johansen.

Bildet er tatt 17.04.10 på Smørrøyet, Våler. Har forsøkt å vise den kjappe bevegelsen i kampen ved lange lukkertider. Nikon D3s, Nikor 500mm/f4,0, 1/160s, f/10,ISO 1250. Juryen: Et teknisk spenstig og vellykket bilde med gode farger tatt fra lavt standpunkt som fremhever fuglene. Med litt fantasi minner de om seilbåter på tur på havet – selv om realiteten er en ganske annen.

.

Havørn. 35 poeng. © Ruben Johnsen.

Bildet er tatt fra et kamuflasjetelt i Lakselvbukt høsten 2010.
Det er en av årsungene fra ifjor som kommer rett imot. Nikon D300s, 70-200m/2.8 VR,
f/3.5, 1/640s, ISO 640. Juryen: God skarphet på fuglen og matchende farger til bakgrunnen i et vellykket tett-på bilde av ørna. 

.

Oter. 35 poeng. © Hinrich Bäsemann

Fra Tromsø. Canon EOS 7D, 600 mm, f/5, 1/500s, ISO 1250. Juryen: Et spesielt bilde som skårer høyt på originaltet – juryen kan ikke huske å ha sett lignende bilde av oter før. Tett komposisjon som fremhever det roterende hodet og vannspruten. Her går det unna i en viss fart, og valg av eksponeringstid sikrer at det kommer godt frem. 

.

Blikkontakt. 35 poeng. © Helge Helland

En spesiell situasjon det har blitt vist en del bilder fra, da mange dyktige fotografer var med på fotoekspedisjonen til Ole Jørgen Liodden til Svalbard. Isjørnen var litt skeptisk etter å ha blitt bitt to ganger i lek med Polarmåka. Fantastisk å få oppleve og å få bilde av dette.  Nikon D3s, 500mm/4, 1/3200s, f/6,3, ISO 500. Tatt fra gummibåt. Juryen: En spektakulær situasjon greit formidlet av fotografen – hvor måka tydeligvis også har sitt den skal ha sagt!

.

Cistussanger. 35 poeng. © Joakim Hellang.

Den lille Cistussangeren kom her på hold under ferie på Mallorca. Eos 40D, EF 300mm/4, 1/500s, f/6.3, ISO 320.

.

Cettisanger. 35 poeng. © Joakim Hellang.

Cettisanger lever stort sett skjult men kom her fint frem. Mallorca mai 2010.
Eos 40D, EF 300mm/4, 1/200s, f/20, ISO 320. Juryen om begge de to overstående fuglebildene: To fine bilder av uvanlige og spennende arter – fra et norsk ståsted. Begge bildene karakteriseres av god nærhet til og skarphet på fuglen i en relativt ryddig komposisjon med god teknikk. Flott gjort av en veldig ung fotograf!  

.

Kamuflasje (Vendehals). 35 poeng. © Bjørn Erik Hellang

Denne Vendehalsen er riktig så godt kamuflert der den sitter på en lavkledd gren. Canon EOS 7D, 420mm, f/7.1, 1/400s, ISO 400. Juryen: Et godt bilde av litt uvanlig art. Det ble mumlet i juryen om at en tanke beskjæring i begge ender av bildet ville ha resultert i noen flere poeng. 

..

To utvalgte bronsebilder:

Skrikekamp. 34 poeng. © Hans-J. Hovelstad.

Canon 7D, Canon 70-200mm/4 på 118mm, f/5.7, 1/1000s, ISO 1250.

.

Hissigproppen. 32 poeng. © Hans-J. Hovelstad

Harde scener oppi Eventyrskogen. Artig å se den tre ganger så store ringdua vike for flaggspetten. Canon 7D, Sigma 120-300mm/2.8 på 120mm, f/6.4, 1/1000s, ISO 1250.

Juryen: Fotografen har i utgangspunktet tatt teknisk ypperlige fuglebilder med god komposisjon og originalitet, noe som vitner om gode kunnskaper om både fugler  og fotografering samt at det er lagt ned mye tid på dette.  Alle rundens 5 bilder fra denne fotografen er av fugl og tatt på samme stedet. Bildene har fått fra 30 til 34 poeng. Dog falt den kunstige forgrunnen i bildene, som varierer noe fra bilde til bilde, ikke i smak. Dette har resultert i trekk i poengsummen til hvert bilde.

….

Reklamer

Om asleoh

Professional outdoor photographer, IT-specialist, guide to wildlife safaris in Finland, hot spots in South-America and Norway, teacher of photography courses/workshops/software, slide shows.
Dette innlegget ble publisert i Runderesultat. Bokmerk permalenken.

2 svar til Runde 6: Ferietid med 6 gull- og 23 sølvbilder

  1. Tilbaketråkk: Andy Trowbridge Photography » Villmarksliv Photo Competition – Round 6 Results

  2. Liker motivene dine. Dette er motiver som jeg bare kan drømme om. Å ta bilder av ville dyr i det fri krever tollmodigheit og kompetanse.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.